Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during 'Grih Pravesh' of PM Awas Yojana-Gramin beneficiaries in Madhya Pradesh
29 MAR 2022 4:04PM by PIB Delhi
Namaskar ji!
Chief Minister Shri Shivraj Singh ji Chouhan, my colleagues in the Union Cabinet, Ministers in the Madhya Pradesh government, my colleagues in Parliament, MLAs of Madhya Pradesh, other dignitaries and my dear brothers and sisters of Madhya Pradesh!
Today, about 5.25 lakh poor families of Madhya Pradesh are getting the pucca house of their dreams. In a few days, the New Year, Vikram Samvat 2079, is going to start. The ‘Grih Pravesham’ (entry into a new house) ahead of New Year is a priceless moment of life in itself. I wish you all the very best.
Friends,
Some political parties in our country raised many slogans to eradicate poverty, but not much was done to empower the poor. It is my belief that once the poor are empowered, they get the courage to fight poverty. When efforts of an honest government and the empowered poor come together, poverty is also defeated. Therefore, whether it is the BJP government at the Center or the BJP governments in the states, they are engaged in empowering the poor following the mantra of ‘Sabka Saath-Sabka Vikas’. Today's program is part of this campaign. These 5.25 lakh houses built in villages under the Pradhan Mantri Awas Yojana are not just a figure. These 5.25 lakh houses have become the hallmark of the empowered poor in the country. These 5.25 lakh houses are an example of the sense of service of the BJP government. These 5.25 lakh houses are a reflection of the campaign to make the poor women of the village ‘lakhpati’. These houses are being given to the poor in remote villages and tribal areas of Madhya Pradesh. I congratulate the people of Madhya Pradesh for these 5.25 lakh houses.
Brothers and sisters,
This campaign to give pucca houses to the poor is not just a government scheme. This is a commitment to entrust the villages and the poor. This is the first step to lifting the poor out of poverty and encouraging them to fight poverty. When the poor have a solid roof over their head, they are able to devote their full attention to the education of their children and other work. When the poor get home, there comes stability in their life. With this thinking, our government is giving top priority to the PM Awas Yojana. Those in the previous government had built only a few lakh houses during their tenure before I took over, whereas our government has given about 2.5 crore houses to the poor and two crore of those houses have been built in villages. Despite the Corona challenges in the last two years, this work was not slowed down. In Madhya Pradesh too, out of about 30.5 lakh sanctioned houses, more than 24 lakh houses have been completed. It is also greatly benefiting those sections of the society like Baiga, Sahariya and Bharia, who could never even dream of a pucca house.
Brothers and sisters,
The specialty of the BJP governments, wherever they are, is that they are grounded and work relentlessly to fulfill the needs and interests of the poor. In the PM Awas Yojana also, we took care that the houses provided to the poor should also be able to meet their other needs as well. Every house has a toilet, electricity connection under the Saubhagya scheme, LED bulbs under the Ujala scheme, gas connection under the Ujjwala scheme and water connection under the Har Ghar Jal Yojana. That is, the poor beneficiaries no longer need to visit government offices for these facilities. This thought of serving the poor is making the life of every countryman easier today.
Friends,
India is a country that worships Shakti. Navratri is going to start in a few days. Our goddesses annihilate the enemies and have been the worshippers of weapons. Our goddesses are the inspiration of knowledge, art and culture. Drawing inspiration from them, India of the 21st century is busy empowering itself and its women power. The Pradhan Mantri Awas Yojana is an important part of this campaign. Women also have ownership rights on about two crore houses built under the PM Awas Yojana. This ownership right has also strengthened the participation of women in other economic decisions of the household. This in itself is a study matter for the major universities of the world and the universities of Madhya Pradesh should also study it.
Brothers and sisters,
We have also taken the initiative to provide water to every household to relieve the women of problems. In the last two-and-a-half years, more than six crore families across the country have got pure drinking water connections under this scheme. When the scheme was launched, only 13 lakh rural households in Madhya Pradesh had piped water supply to their homes. Today we are very close to the milestone of providing piped water to 50 lakh families. We are committed to providing piped water to every rural household of Madhya Pradesh.
Friends,
Today I want to assure all those poor people of the country, including Madhya Pradesh, that the campaign to build houses is going on rapidly. Still, some people have not got pucca houses. I am fully aware of this. I want to tell you that a provision has been made to allocate money to build more than 80 lakh houses across the country in this year’s budget. And lakhs of families of Madhya Pradesh are also set to benefit. So far, more than 2.25 lakh crore rupees have been spent on this scheme. This money has been spent in the villages and it has given strength to the rural economy. When a house is built, those involved in the business of bricks, sand, bars, cement and the labourers are local. Therefore, the PM Awas Yojana is also creating new employment opportunities in the villages.
Friends,
Our country has seen many governments for decades after independence. But for the first time, the people of the country are seeing such a government that is with them shoulder to shoulder by becoming their companion in their happiness and woes. During the Corona crisis, the BJP government proved how sensitively it works for the poor, be it free vaccinations for the poor or free ration to the poor. Just now Shivraj ji described it in great detail. It was only two days ago that we decided that the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana would be continued for the next six months, so that the stove of the poor's house keeps burning. Earlier the world faced problems due to Corona, and today the entire world is on the battlefield. As a result, there is a new crisis in different economic systems. Efforts are on to minimize the burden and provide help to the citizens of India as much as possible.
Brothers and sisters,
Our government has spent 2.60 lakh crore rupees for free ration to the poor during this biggest pandemic in 100 years. In the next six months, 80,000 crore rupees will be spent on this. Those who used to rob the people's earnings earlier and fill their chests with that money continue to make fun of this scheme, spreading lies and confusion. Today I want to share something with the country. You too listen to it carefully.
Friends,
The people in the previous governments created fake names of four crore beneficiaries who were never born to loot the ration of the poor. Four crore is a huge figure. These four crore fake names were created on paper and the free ration was picked in the name of these four crore fake people and sold in the market through the backdoor. This money through illegal means would go into black accounts. Since we formed the government in 2014, we started searching for these fake names and removed them from the ration cards so that the poor could get their dues. Just imagine, they were looting crores of rupees every month by snatching morsels from the mouths of the poor. We installed modern machines in the ration shops to ensure that the ration for the poor does not get stolen. As you know, they also made fun of the campaign that we launched to install these machines at ration shops. They knew that the truth would come out if people would put their thumb impression on these machines. In order to prevent this, they spread lies that people would contact Corona if they used their thumb impressions. Our government put an end to all these fake games, and therefore, these people are now angry. Can you imagine what would have happened to the poor during the Corona crisis if transparency was not introduced in ration shops and these four crore fake names were not removed? The BJP government dedicated to the poor works day and night for the poor.
Brothers and sisters,
It is our endeavor to make available the basic facilities to every beneficiary faster during this ‘Amrit Kaal’ of freedom. On the strength of such efforts, we are working on the resolve to make the saturation of schemes i.e. 100% of each scheme should reach the beneficiaries. We are committed to ensuring that every beneficiary of any scheme should get the benefits at his doorsteps. The biggest advantage of this goal of saturation is that no poor will be left out of the benefits of the schemes and the government will reach everyone. This will not leave the possibility of any discrimination or corruption. ‘Sabka Saath and Sabka Vikas’ will be possible when there is a policy and intent to provide benefits to the poor sitting in the last row in society.
Friends,
We are also expanding the role of villages continuously. The economy of the village was only confined to agriculture for a long time. We are encouraging agriculture, farmers, herdsmen towards modern technology like drones and ancient systems like natural farming besides improving other capabilities of the villages. For a long time, economic activity in village households and on village land has been very limited, because the record of village property was not organized. Therefore, it was very difficult to secure loans from banks for business and set up industries and enterprises in the villages. Now legal documents of houses in villages are being prepared under the Swamitva Yojana. The survey is being done in more than 50,000 villages in all the districts of Madhya Pradesh. About three lakh property cards have been handed over to villagers. Such provisions will minimize disputes related to land and houses and it will be easier to take help from banks when needed.
Friends,
Today I want to congratulate Shivraj ji's government on another milestone. MP has done a wonderful job, has set a new record and has left many states of the country behind in the government procurement of food grains. Today more money is being transferred to the bank account of farmers in MP than before and the number of government procurement centers has also increased. The PM Kisan Samman Nidhi is also helping small farmers a lot. More than 13,000 crore rupees have been given to about 90 lakh small farmers of MP for their small expenses.
Friends,
The country is celebrating the Amrit Mahotsav of its independence. Millions of brave sons and daughters of Mother India sacrificed their lives and comforts to ensure freedom for us. Their sacrifice has given us an independent life. We should also resolve during this Amrit Mahotsav to give something to our coming generations. It is very important that our efforts during this period become an inspiration for future generations and remind them of their duties. For example, together we can do one thing. I will definitely ask for a resolution when I am talking to lakhs of families in Madhya Pradesh. Let us resolve to develop 75 Amrit Sarovar (ponds) in every district on the occasion of the Amrit Mahotsav of Independence for our future generations from the New Year which is starting in the next two-four days till the next New Year. We have 12 months, 365 days. And if possible, I would like the Amrit Sarovar to be new and bigger in every district and the MNREGA money that comes from the government can be utilized for their construction. The construction of 75 Amrit Sarovar in every district during the Amrit Mahotsav of Independence will be very useful for the coming generations. It will benefit our mother earth a lot. Our mother earth is thirsty. We have drawn so much water that it becomes our duty as children of this mother earth to quench her thirst. As a result, new energy will be infused into the life of nature. This will benefit small farmers and women and besides, it will be an act of kindness to animals and birds. That is, the construction of 75 Amrit Sarovar in every district is a great act of humanity, which we must do. I urge all the state governments, local bodies and panchayats to work in this direction.
Friends,
This is the time to build a bright future for India. The bright future of India is possible only when the poor family has a better future. May this new house give a new direction to your family, give you the strength to move towards a new goal, infuse knowledge, skill and confidence in your children! With this wish, I congratulate all the beneficiaries for the ‘Grih Pravesham’.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না মধ্য প্রদেশতা পি.এম. আৱাজ য়োজনা-গ্রামিনগী বেনিফিসরীশিংগী ‘গৃহ প্রবেশ’কী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
29 MAR 2022 4:04PM by PIB Imphal
খুরুমজরিজী!
মুখ্য মন্ত্রী শ্রীমান শিবরাজজী চোহান, কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলগী মরুপশিং, মধ্য প্রদেশ, সরকারগী মন্ত্রীশুং, পার্লিয়ামেন্ততা ঐহাক্কী মরুপ ওইরিবশিং, মধ্য প্রদেশকী এম.এল.এ.শিং, অতোপ্পা মশক নাইপা মীওইশিং অমসুং মধ্য প্রদেশকী ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিং!
ঙসি মধ্য প্রদেশকী লায়রবা ইমুং লাখ ১.২৫না মখোয়গী মঙলানগী পক্কাগী য়ুম ফংবা ঙম্লি। নুমিৎ খরনি অসিদা চহি হৌবা নুমিৎ, বিক্রম সমবত ২০৭৯ হৌরগনি। অনৌবা চহি হৌবদা গৃহ প্রবেশ তৌবা ফংজবা হায়বা অসিমক পুন্সিগী মমল নাইদ্রবা মীকুপ অমা ওইরি। ঐহাক্না মীকুপ অসিগীদমক মীয়ামদা য়াইফ মঙ্গোল পীজরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা দল খরনা লৈতা লায়রবা কোকহন্নবা খোলাও কয়া লাওখি অদুবু লায়রবা মীওইশিংবু এম্পাৱর তৌনবা থবক অমত্তা তৌরমখিদে। লায়রববু অমুক্তং এম্পাৱর তৌরবদি মখোয়না লৈতা লায়রবগা মায়োক্নবা ঙম্নবা থৌনা অদু ফংগনি। পুকচেল শেংবা সরকারগী খোঙথাং অমগা, এম্পাৱর তৌরবা লায়রবা অমগী খোঙথাংশিং অদুগা অমত্তা ওইনা পুনশিল্লবা মতমদা লৈতা লায়রববু মাইথিবা পীবা ঙম্মি। মরম অসিনা কেন্দ্রদা বি.জে.পি. সরকার লৈবা নত্ত্রগা রাজ্যশিংদা বি.জে.পি. সরকারশিং লৈবা ওইরবসু সবকা সাথ – সবকা বিকাস হায়বা মন্ত্র অসি তুং ইন্দুনা মখোয়না লায়রববু এম্পাৱর তৌনবা থবক পাইখৎলি। ঙসিগী থৌরম অসি কেম্পেন অসিগী শরুক অমনি। প্রধান মন্ত্রী আৱাজ য়োজনাগী মখাদা খুঙ্গাশিংদা শাখিবা য়ুম লাখ ৫.২৫ অসি শুপ্নগী মশিং খক্তা নত্তে। য়ুম লাখ ৫.২৫ অসিনা লৈবাক অসিদা মপাঙ্গল কনখৎলক্লিবা লায়রবশিংবু মশক তাক্লি। য়ুম লাখ ৫.২৫ অসিনা বি.জে.পি. সরকারগী সর্ভিসকী খুদম অমা ওইরি। মসিগী য়ুম লাখ ৫.২৫ অসিনা খুঙ্গংগী লায়রবা নুপীশিংবু লাখপরি ওইহন্নবগী কেম্পন অদুগী মমি তারি। মধ্য প্রদেশকী মনুং হঞ্জিনবা খুঙ্গংশিংদা য়ুমশিং অসি ঐখোয়গী ত্রাইবেলনা খুন্দাবা মফমডিংদা লৈরিবা লায়রবশিংদা পীরি। ঐহাক্না য়ুম লাখ ৫.২৫ অসিগীদমক মধ্য প্রদেশকী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
লায়রবশিংদা পক্কাগী য়ুমশিং ফংহনবগী কেম্পেন অসি শুপ্নগী সরকারগী স্কিম অমা নত্তে। মসিদি খুঙ্গংদা, লায়রবদা থাজবা পোকহন্নবা ফিরেপ অমনি। মসি লায়রবশিংবু লৈতা লায়রবগী অৱাবদগী কোকহন্নবা থৌনা হাপ্নবগী অহানবা খোঙথাং ওইরি। লায়রবশিংনা মখোয়গী কোকথক্তা খন্নবা য়ুম অমা লৈরবা মতমদা মহাক্না অঙাংশিংগী মহৈ-মশিং তমহনবা অমসুং অতোপ্পা থবকশিংদা মপুং ফানা মীৎয়েং চংবা ঙমগনি। লায়রবশিংনা য়ুম অমা লৈরবা মতমদা মহাক্কী পুন্সি অদু তংদু লৈতানা হিংবা ঙম্মি। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐখোয়গী সরকার অসিনা পি.এম. আৱাজ য়োজনাবু খ্বাইদগী মরু ওইনা লৌখি। মমাংগী সরকারদা লৈরম্বা মীওইশিং অদুনা মখোয়গী মতমগী মনুংদা য়ুম লাখ খরা খক্তমক শারমখি। চপ মান্নবা মতম অসিগী মনুংদা ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবশিংদা য়ুম করোর ২.৫ পীবা ঙমখ্রে। মসিগী মনুংদা য়ুম করোর ২দি খুঙ্গংশিংদা শাখি। লাইচৎনা ফাওবা কেম্পেন অসিগী খোঙজেলদা থিন্থবা ঙমহনখিদে। মধ্য প্রদেশতা অয়াবা পীখিবা য়ুম লাখ ৩০গী মনুংদা লাখ ২৪দি ভাইগা, সহারিয়া অমসুং ভারিয়া সমাজকী মীয়ামদা য়াওনা কান্নবা ফংহনদুনা শাবা লোইশিনখ্রে।
ইচিল-ইনাওশিং,
বি.জে.পি. সরকারশিং লৈবা মফম খুদিংমক্তা মখোয়গী অখন্নবা হায়ববু মখোয়না মতম চুপ্পদা থবক ওইনা ওন্থোকই, অয়ুক-নুমিদাং খাইদনা লায়রবশিংগী মথৌ তাবশিং থুংহন্নবা, মখোয়গী য়াইফনবা থবক তৌদুনা লাকখি। পি.এম. আৱাজ য়োজনাদসু ঐখোয়না লায়রবশিংদা ফংহল্লিবা য়ুমশিং অসিনা মখোয়গী পুন্সিগী ওইবা মথৌ তাবশিং অদু থুংহন্নবা হোৎনরি। য়ুমশিং অসিদা তোইলেৎ য়াওরি, সোভাগ্যা য়োজনাগী মখাদা ইলেক্ত্রিসিতী কন্নেক্সনফ ফংহল্লি, উজালা স্কিলগী মখাদা এল.ই.দি. বল্ব ফংহল্লি, উজ্জ্বলা স্কিমগী মখাদা গ্যাস কন্নেক্সন পীরি অমসুং হর ঘর জলগী মখাদা ৱাতর কন্নেক্সন য়াওহন্দুনা বেনিফিসরিশিংনা কান্নবশিং অসি লৌনবা সরকারগী ওফিসশিংদা তোখাই-তোখাইনা কোইচেন চেন্নবগী মথৌ তাহন্দে। ‌ মসি লায়রবশিংগী শেবা তৌবগী ৱাখল্লোন অদুনি, মসিনা লৈবাক অসিগী ইরৈবাকচা খুদিংমক্কী পুন্সিবু ঙসি হিংবদা লায়হল্লি।
মরুপশিং,
ভারত অসি শক্তিবু থৌনীজবা লৈবাক অমনি। নুমিৎ খরনিগী মতুংদা নবরাত্রি হৌরগনি। ঐখোয়গী লাইরেম্বীশিংনা য়েকনবশিংবু তুম্না মাংহনখি, খুৎলাইশিংবু থৌনিজদুনা লাকখি। ঐখোয়গী নুপীশিং অসি লৌশিং, কলা অমসুং চৎনবীগী ইথিলগী হৌরকফম ওইরি। ২১শুবা চহিচাগী ভারতনা মখোয়দগী ইথিক লৌরি, মশাবু শক্তি পীজনবা অমসুং নুপীশিংগী শক্তিগীমক হোৎনরি। প্রধান মন্ত্রী আৱাজ য়োজনা অসি কেম্পেন অসিগী ওইনা মরু ওইবা শরুক অমনি। পি.এম. আৱাজ য়োজনাগী মখাদা শাখিবা য়ুমশিংগী মনুংদা য়ুম করোর অনিরোমদি নুপীশিংনা য়ুমগী মপু ওইবগী হক ফংলি। য়ুমগী মপু ওইবগী হক অসিনা ইমুং-মনুংগী অতোপ্পা শেল-থুমগী ওইবা ৱারেপ লৌবদা নুপীশিংবু শরুক য়াহন্নবা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মসিমক মালেমগী অচৌবা য়ুনিভর্সিতীশিংগীদমক নৈন্নবা হীরম অমনি, মধ্য প্রদেশকী য়ুনিভর্সিতীশিংনা মসি কেস স্তদী তৌনবা হীরম অমা ওইরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
নুপীশিংগী অৱাবা কোকহন্নবগীদমক ঐখোয়না হর ঘর জল য়ৌহনবগী থৌরাংসু পাইখৎলি। হৌখিবা চহি অনি মখাই অসিদা য়োজনা অসিগী মখাদা য়ুমথোং করোর ৬ হেনবদা থক্নবা ঈশিংগীদমক তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন ফংহনখি। স্কিম অসি হৌদোকপা মতমদা মধ্য প্রদেশতা লৈরিবা খুঙ্গংগী য়ুমথোং লাখ ১৩না মখোয়গী য়ুমশিংদা তোতি ঈশিংগী সপ্লাই ফংলমখি। ঙসি ইমুং লাখ ৫০না তোতি ঈশিংগী খুদোংচাবা ফংবা ঙম্লে। ঐখোয়না মধ্য প্রদেশকী খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা তোতি ঈশিং পীনবা ফিরেপ লৌখি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না মধ্য প্রদেশ য়াওনা লৈবাক অসিগী লায়রবা মীয়াম পুম্নমক্তা থাজবা পীজরি মদুদি কেম্পেন অসিনা খোঙজেল য়াংনা য়ুমশিং শাবা ঙম্নবা হোৎনগনি। মীওই খরনা হৌজিকসু পক্কাগী য়ুম অমা শাবা ঙমদনা লৈরি। ঐহাক্না মসি নীংথিনা খঙই। অমসুং ঐহাক্না নখোয়দা মসি হায়জগে হায়না লাকখি মদুদি চহি অসিগী বজেৎতা লৈবাক অসিদা য়ুম লাখ ৮০ হেন্না শানবা শেল এল্লোকেৎ তৌনবা প্রোবিজন অমা হাপখি। মসিদগী মধ্য প্রদেশকী ইমুং লাখ কয়ানা শোইনা কান্নবা ফংবা ঙম্লগনি। হৌজিক ফাওবদা স্কিম অসিগীদমক লুপা করোর লাখ ২.২৫ হেন্না চাদিং তৌখ্রে। শেল অসি খুঙ্গংশিংদা শীজিন্নখি। মসিনা খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন্দা মপাঙ্গল হাপখি। য়ুম অমা শাবা মতমদা মসিদা শীজিন্নরিবা চেক-লৈঙোই, সেমেন্ত, য়ুম শাবা মীওই, পুম্নমক লমদম অসিগী ঙাক্তনি। মরম অসিনা পি.এম. আৱাজ য়োজনানা খুঙ্গংশিংদা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিংসু পীবা ঙম্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা নীংখা তম্বা ফংলবা মতুংদা দিকেদ কয়া অসিদা সরকার কয়া থেংনখ্রে। অদুবু অহানবা ওইনা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না মখোয়গী অৱা-নুংঙাইদা মখোয়গী মরুপগুম্না খুৎশম্নদুনা মখোয়গা লোয়ননা চৎমিন্নরিবা অদুগুম্বা সরকার অমা অহানবা ওইনা উবা ফংলি। কোরোনাগী অচৌবা খুদোংথিবা অসিদা বি.জে.পি. সরকারনা লায়রবশিংগী কয়াম খনবগে হায়বা অদু অমুক হন্না উৎপা ঙমখি। লেম্না ভেক্সিনেসন তৌবা নত্ত্রগা লায়রবশিংদা লেম্না রাসন ফংহনবা ওইরবসু অমসুং হৌজিকসু শিবরাজজীনা অকুপ্পা মরোল হায়বীখ্রে। নুমিৎ নিনিগী মমাংদা ঐখোয়না পুন্না মথংগী থা ৬ অমগা প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান অন্ন য়োজনা অসি মখা চত্থনবা ৱারেপ লৌখি। মসিনা লায়রবশিংগী য়ুমদা চাকশংগী মৈ মুৎহল্লোই। মমাংদা মালেম অসিদা কোরোনানা মরম ওইরগা অৱাবা কয়া তাখি, অমসুং ঙসি মালেম পুম্বা অসি লমফম অমগুম্না লৈরি। মসিনা মরম ওইরগা শেন্মীৎলোনগী পথাপশিংদা অনৌবা খুদোংচাদবা কয়া অমা থোরকহল্লি। ভারতকী প্রজাশিংগী পোৎলুম করম্না হন্থহনগনি হায়বা অসিদা লৈবাক অসিগী প্রজাশিংদা মতেং পাংনবা খোঙথাংশিং পাইখৎলি।
ইচিল-ইনাওশিং,
চহি ১০০দা থোকপা খ্বাইদগী চাউনা লাইচৎ অসিদা ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবশিংদা লেম্না রাসন ফংহন্নবগীদমক লুপা করোর লাখ ২গা লিশিং ৬০ চাংদিং তৌখি। মথংগী থা ৬ অসিদা মসিগীদমক লুপা করোর লিশিং ৮০ অমগসু চাদিং তৌরগনি। মমাংদা মীয়ামগী শেলশিং অদুবু মৎপীখিবা মীওইশিং, মীয়ামগী শেলশিংনা মখোয়গী শেনখাও থলহনখিবা মীওইশিং, হায়রিবা মীওইশিং অসিনা ঙসিসু স্কিম অসিগী মতাংদা ফগী-জুগাই ওন্থোক্তুনা, অরানবা ৱাফমশিং শন্দোক্তুনা, মীয়ামদা ৱাখল চম্মনহন্নবা হোৎনরি। ঙসি ঐহাক্না লৈবাক অসিদা ৱাফম অমা থমজগে। নখোয়না মু্ন্না তাবীয়ু।
মরুপশিং,
মীওইশিং অসিনা সরকার পাইরিঙৈ মতমদা মখোয়গী মশিং করোর ৪ অসি লায়রবশিংগী রাসন লুত তৌবা য়াম্না চাউরবা মশিংনি। লৈতবা মীওইগী শাশিন্নবা মমিং করোর ৪ শেমখি। অসিগুম্বা মীওই করোর ৪ অসি চেদা য়াওহনখি। শাশিন্নবা করোর ৪ অসিগী মমিংদা রাসন লৌখি, বাজারদা য়োন্থোকখি অমসুং মসিদগী লাকপা শেল অদু মীওইশিং অসিগী ব্লেক একাউন্তশিংদা য়ৌহনখি। ২০১৪দগী সরকার পাইরকপা অসিদগী হৌনা ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবশিংদা মখোয়গী ফংফম থোকপা হকশিং ফংহনবগীদমক শাশিন্নবা মমিংশিং থিবা অমসুং মখোয়বু রাসনগী লিস্ততগী লৌথোকপা হৌখি। মমাংগী মতমশিংদা মখোয়না লায়রবশিংগী ময়াদগী চিঞ্জাকশিং মুনবীদুনা থা খুদিংগী মখোয়না লুপা করোর লিশিং কয়া লুত তৌখি। রাসন দুকানশিংদা মোদর্ন মেছিনশিং থমদুনা ঐখোয়না রাসনশিং অসি হুরান্দনবা হোৎনরি। মেছিনশিং থম্নবা ঐখোয়গী কেম্পেন অসি হৌদোকপদা মখোয়না নোক্নখি হায়বা নখোয়নসু খঙলিবদুনি। করি মরমগীদমক, মরমদি মেছিন অসি থম্লবদি করিগুম্বা মীওইশিং অদুনা মদুদা খুবি শোই তৌরবদি অশেংবা অদু থোরক্লগনি অমসুং মদু লেপ্পা তাই হায়বা অসিননি, অদোম্না রাসন ফংণবা খুবি নম্বা তারবদি কোরোনা লৌনরক্কনি হায়না ফাওবা হায়খি। অসিগুম্বা অরানবা ৱাফমশিং শন্দোকখি। ঐখোয়গী সরকারনা অসিগুম্বা শাশিন্নবা নমথকশিং অসি লেপহনখি। রাসন দুকানশিংদা ত্রান্সপরেন্সী লৈতবা তারবদি, করিগুম্বা শাশিন্নবা মীওই করোর ৪গী মমিং অসি লৌথোক্তবা তারবদি, কোরোনাগী অৱাবা তানফম অদুদা লায়রবশিং অসিগী করি ফীভম ওইরমগনি। বি.জে.পি. সরকারনা লায়রবশিংগীদমক অয়ুক অমদি নুমিদাং কত্থোক্তুনা থবক তৌদুনা লাকখি।
চিল ইনাওশিং,
অজাদীকী অমৃতকাল অসিদা তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং বেনিফিসরী খুদিংমক্তা অথুবা মতমদা য়ৌহনবা হায়বসি ঐখোয়গী অপাম্বনি। হায়রিবা থবক অদুগী থৌনাদা ঐখোয়না স্কিমশিং অসি সেচুরেসন তৌনবা হায়বদি স্কিম অমমমগী চাদা ১০০ বেনিফিসরীশিংদা য়ৌহন্নবা পান্দমদা ঐখোয়না থবক পাইখৎলি। খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা স্কিম অসিগী বেনিফিসরিশিংদা খুদোংচাবা অসি ফংহন্নবা ঐখোয়না থবক পাইখৎলিবনি। সেচুরেসন অসিগী পান্দমগী খ্বাইদগী খুদোংচাবা অসি স্কিম অসিগী কান্নবশিংদগী লাইরবা অমত্তা চিথহন্দবা অমসুং সরকারনা মীপুম খুদিংদা য়ৌশিনবনি। মসিনা হন্থনা য়েংবীবগী খুদোংচাবা অদু পীররোই, করপ্সন তৌবগী খুদোংচাবা অদু ফংহল্লরোই। ঙসিদি সমাজগী অরোইবা পরিংদা লৈরিবা মীওই অদুদা কান্নবা ফংহন্নবা পোলিসী অমা শেমগদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না খুঙ্গংশিংগী থৌদাংসু লেপ্পা লৈতনা হেনগৎহল্লি। মতম শাংনা খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন অসি শুপ্নগী লৌউ-শিংউ খক্তগী মীপান তাংলমখি। ঐখোয়না লৌউ-শিংউ, লৌমীশিং, শা-শন লোইবশিংবূ দ্রোনগুম্বা মোদর্ন তেক্নোলোজী অমসুং নেচরেল ফার্মিংগুম্বা অরিবা পথাপ অসি শীজিন্ননবা মাইকৈদা পুক্নিং থৌগৎলি, মসিগা লোয়ননা, ঐখোয়না খুঙ্গংগী অতোপ্পা তৌবা ঙম্বশিং অদুসু হেনগৎহল্লি। মতম শাংনদগী খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিংদা অমসুং খুঙ্গংগী লমদা চত্থবা শেন্মীৎলোনগী থবক থৌরমশিং অসি য়াম্না য়ামদে। মরমদি খুঙ্গংগী লন-থুম অসি অফবা মওংদা শিন্দোক্লমদে। মরম অদুনা খুঙ্গংদা বিজিনেস তৌনবা, ইন্দস্ত্রিশিং অমসুং এন্তর্প্রাইজেসশিং লিংখৎনবা বেঙ্কতগী লোন লৌবদা য়াম্না অৱাবা মায়োক্নরম্মি। হৌজিক্তি ওনর্শীপ স্কিমগী মখাদা খুঙ্গংগী য়ুমশিংগী লিগেল দোক্যুমেন্তশিং শেম শারে। মধ্য প্রদেশকী জিলা খুদিংমক্কী খুঙ্গং লিশিং ৫০ হেনবদা সর্ভে পাংথোকখ্রে। খুঙ্গংগী মীওই লাখ ৩ হেনবদা মখোয়গী প্রোপর্তী কার্দশিং খুৎশিন্নখ্রে। মসিগী প্রোভিজন অসিনা লম অমসুং য়ুমগা মরী লৈনবা চয়েৎনবশিং হন্থহল্লগনি অমসুং ঐহাক্না থমখিবগুম মথৌ তারকপা মতমদা বেঙ্কতগী মতেং লৌবদা লাইথোকহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না অতোপ্পা অহেনবা থবক অমগী সিভরাজ জীগী সরকার অসিবু থাগৎপা ফোঙদোকচনীংই। চানবা চেং-হৱাই সরকারনা লৈশিনবগী থবক্তা এম.পি.না শীংথানীংঙাই ওইরবা থবক অমা পাংথোকখ্রে, অনৌবা রেকোর্দ অমা থমখ্রে, লৈবাক অসিগী রাজ্য কয়া তুংওইননা থনম্লে। ঙসিদি এম.পি.গী লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হান্নদগী হেন্না শেনফম কয়ামরুম পীরি, সরকারগী লৈশিন্নবা সেন্তরশিংগী মশিং হেনগৎলক্লি। পি.এম. কিসান সম্মান নিধিনা অপীকপা লৌমীশিংদা মতেং কয়ামরুম পাংলি। এম.পি.গী অপীকপা লৌমী লাখ ৯০দা মখোয়গী অপীকপা চাদিংশিংগী লুপা করোর লিশিং ১৩ হেন্না পীখ্রে।
মরুপশিং,
মতম অসিদা লৈবাক অসিনা নীংখা তম্বগী অমৃত মহোসবকী থৌরম পাংথোক্লি। ইমা ভারতকী থৌনা ।ঐরবা মচানুপা অমসুং মচানুপী করোর কয়ানা ঐখোয়বু নীংতম্বা ফংহন্নবা মখোয়গী থৱাই অমসুং নুংঙাংইবা অদু কত্থোকখি। মসিগী থৱাই কৎখিবা অদুনা ঐখোয়না ঙসি হিংলিবা মনীংতম্বা পুন্সি অসি ফংহল্লিবনি। মসিগী অমৃত মহোসব অসিদা ঐখোয়গী লাক্কদৌরিবা চারোন-শুরোনশিং অসিদা ঐখোয়না করিগুম্বা খরা পীরমগনি হায়বা ৱারেপ অসিগা ঐখোয়না মাংলোমদা চংশিনগদবনি। মসিগী মতম অসিগী মনুংদা ঐখোয়না পাংথোকখিবা থবকশিং অসিনা লাক্কদোরিবা চারোন-শুরোনশিং অদুদা ইথিল পীগদবা ওইহনগদবনি, মখোয়দা ঐখোয়গী থৌদাংশিং নীংশিংহনগদবনি অমসুং মসি য়াম্না মরুওই। হৌজিক ওইরিবা অসুম্না ঐখোয়না থবক অমা পুন্না পাইখৎপা ঙমগনি। অদুগা ঙসিদি ঐহাক্না মধ্য প্রদেশকী ইমুং লাখ কয়ামরুমগা ৱারী শাবা ফংজরে। ঐহাক্না অসিগুম্বা মশিং য়াম্লবা মীওইশিং অসিগা ৱারী শাবা মতমদা ঐহাক্না ৱারোইশিন অমা শোয়দনা হংগনি। চহি অসিগী অনৌবা চহিনা হৌরবা নুমিৎ ২-৪গী মনুংদা চহি অসিগী প্রতিপাদা হৌরগনি, মসিদগী মথংগী প্রতিপাদা ফাওবদা ঐখোয়না থা ১২ লৈ হায়বদি নুমিৎ ৩৬৫ লৈরি। নীংখা তম্বগী অমৃত মহোসব নীংশিংবা ওইবা ঐখোয়গী তুংগী চারোন-শুরোন্দা করিগুম্বা খরা পীনবা ঐখোয়গী ৱারেপ অদুবু থুংহন্নবা জিলা খুদিংমক্তা অমৃত সরোভর ৭৫ শানবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরসি অমসুং করিগুম্বা ওইথোক্লবদি মসিগী অমৃত সরোভর অসি জিলা খুদিংমক্তা অনৌবা ওইহনবা পাম্মি। হোয়, ঐখোয়না সরকারগী শেমগৎ শাগৎপদগী লাকপা এম.এন.আর.ই.জি.এ.গী শেনফমগী তেঙবাংসু লৌবা য়াই। নীংখাতম্বগী অমৃত মহোসবতা জিলা খুদিংমক্তা অমৃত মহোসব ৭৫ শেমগৎপনা লাক্কদৌরিবা চারোন-শুরোনশিং অসিগী য়াম্না কান্নবা ওইগনি। মসিদগী ঐখোয়গী ইমা পৃথীবি অসিনা কান্নবা কয়ামরুম ফংগনি অমসুং মসি ইমা পৃথীবি অসিনা ইখৌ লাংনা ঙাইরি। ঐখোয়না ঈশিং অঙকপা ফংনা লৌথোকখ্রে, ইমা পৃথীবি অসিগী মচাশিং ওইনা ইমা অসিগী অরাম খৌরাংবা অসি কোকহনবা হায়বসি ঐখোয়গী ইথৌদাংনি। অদুগা মসিনা মরম ওইরগা মহৌশাগী পুন্সিদা অনৌবা ইনর্জী অমা লাক্লগনি, অনৌবা ৱাখন তাবা অমা লাক্লগনি। মসিনা অপীকপা লৌমীশিংদা, নুপীশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি, মসিদা নত্তনা শা-সনশিং অমসুং উচেকশিংদা ঐখোয়না পীবা মীনুংশিংগী থৌজাল অমসু ওইরগনি। জিলা খুদিংমক্তা অমৃত সরোবর ৭৫ শেমগৎপা হায়বসি মীওইবা খুনাইগী অচৌবা থৌদাং অমনি অমসুং মসি ঐখোয়না পাংথোক্কদবনি। ঐহাক্না রাজ্য সরকার, লোকেল বোদী অমসুং পঞ্চায়ত খুদিংমক্তা হায়রিবা মাইকৈ অসিদা থবক পাইখৎনবা পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
হৌজিক ভারতকী মশেক মঙাল লৈবা তুংলমচৎ অমা শেম্নবা মতমনি। ভারতকী মশেক মঙাল লৈবা তুংলমচৎ অমা হায়বসি লায়রবা ইমুংশিংনা নুংঙাই য়াইফবা তুংলমচৎ অমা লৈরবা মতমদতা ওইথোক্কনি। মসিগী অনৌবা য়ুম অসিনা অদোমগী ইমুংদা অনৌবা লম্বী অমা পীবা ওইরসনু, অনৌবা পান্দম অমগী মাইকৈদা চৎপদা অদোমদা থৌনা পীরসনু, অদোমগী অঙাংশিংদা মহৈ মশিং, স্কিল অমসুং থাজবা পীবা ওইরসনু, মসিগী য়াইফ-পাউজেল অসিগা লোয়ননা বেনিফিসরী খুদিংমকপু মসিগী য়ুম খুৎশিন্নবা অসিগী হন্না হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি- হন্ন-হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
থাগৎচরি !