পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
লৈবাকসিদা রাস্ত্রিয়া গ্রাম স্বরাজ অভিয়ন (আর.জি.এস.এ.) খুমাং চাওশিনবা
চৎলিবা শেনবা চহিগী মতমদা, রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরী (য়ু.তি.শিং) ৩৩গী এনুএল এক্সন প্লানশিং অয়াবা পীখ্রে অমদি অয়াবা পীখ্রবা থবক থৌরমশিং অদু পাংথোক্নবগীদমক রাজ্যশিং/য়ু.তি. ২৩দা লুপা কোতি ৫৪৭.৪১১গী শেনফম অমা রিলিজ তৌখ্রে
16 MAR 2022 5:33PM by PIB Imphal
পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না রজিব গান্ধী পঞ্চায়ত সশক্তিকরন অভিয়ন (আর.জি.পি.এস.এ.)/কেপাসিতী বিল্দিং পঞ্চায়ত সশক্তিকরন অভিয়ন (সি.বি.-পি.এস.এ.)গী মমাংগী লৈজরম্বা স্কিমশিংগী খুৎথাংদা পঞ্চায়ত ইলেক্তেদ রিপ্রজেন্তেতিবশিং (ই.আর.শিং) অমদি অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগী কেপাসিতী শেমগৎনবা অমদি ত্রেনিং পীনবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা মতেং পীখ্রে, মসিসু মখোয়বু দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামশিং য়াম্না ইফেক্তিব অমদি ইফিসিয়েন্ত ওইনা প্লানিং তৌবা অমদি চৎনহনবা য়াওনা মখোয় মশাগী মথৌশিং পাংথোকপা ঙমহল্লগনি৷ পঞ্চায়ত রিসোর্স সেন্তরশিং শেমগৎনবগীদমক রাজ্যশিংদসু মতেং পীখি৷ স্কিমশিং অসিগী মখাদা, রাজ্যশিংনা ই-ইনেবলমেন্ত য়াওনা অচৌবা স্কেল অমদা স্তেকহোল্দরশিংগী কেপাসিতী বিল্দিং অমদি ত্রেনিং (সি.বি. অমসুং তি.) পাংথোকখ্রে, মসিনা পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিং (পি.আর.আই.শিং)গী কেপাসিতী হেনগৎহল্লি৷
পি.আর.আই.শিংগী ই.আর.শিং অমদি অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগী কেপাসিতী মখাতানা হেনগৎহন্নবা, রাস্ত্রিয়া গ্রাম স্বরাজ অভিয়ন (আর.জি.এস.এ.)গী সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কিম অদুবু মিসন অন্ত্যোদয়াগা লোইননা পুনশিনবদা মরু ওইনা শাফু পীদুনা অমদি এস্পিরেসনেল জিলা ১১৭তা লৈরিবা পি.আর.আই.শিং হেন্না মপাঙ্গল লৈহনবদা মীৎয়েং থমদুনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং (এস.দি.জি.শিং) ফংনবগীদমক পি.আর.আই.শিং মপাঙ্গল লৈহনবতা মরু ওইনা মীৎয়েং থমদুনা ২০১৮-১৯দগী ২০২১-২২ ফাওবা চৎনহন্নবা সরকারনা ২১/০৪/২০১৮দা অয়াবা পীথোকখ্রে৷
আর.জি.এস.এ. চৎননবগী ফ্রেমৱার্ক শেমখ্রে অমদি হেন্না আর্থ চেনবা, পুন্না ৱাখল তৌমিন্নবা অমদি রিজল্তদনা হেন্না মরু ওইনা খনবা মওং অমদা আর.জি.এস.এ. স্কিম চৎননবগীদমক রাজ্যশিংদা সেয়র তৌখ্রে৷
চৎলিবা শেনবা চহিদা, রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরী (য়ু.তি.শিং) ৩৩গী এনুএল এক্সন প্লানশিং অয়াবা পীখ্রে অমদি ই.আর.শিং অমদি অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগী কেপাসিতী শেমগৎপা অমসুং ত্রেনিং পীবা য়াওনা অয়াবা পীখ্রবা থবক থৌরমশিং পাংথোক্নবগীদমক লুপা কোতি ৫৪৭.৪১১গী শেনফম অমা রাজ্যশিং/য়ু.তি. ২৩দা রিলিজ তৌখ্রে৷ চৎলিবা শেনবা চহি অসিদা পার্তিসিপেন্ত ২৫,৭৫,৬৩৬রোম ত্রেন তৌখ্রে৷
ৱারোল অসি ঙসি রাজ্য সভাদা পঞ্চায়তি রাজকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী কপিল মোরেশ্বর পতিলনা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি৷

Ministry of Panchayati Raj
Progress of Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan (RGSA) in the Country
During the current financial year, Annual Action Plans of 33 States/ Union Territories (UTs) have been approved and an amount of Rs. 547.411 crore has been released to 23 States/ UTs for undertaking approved activities
16 MAR 2022 5:33PM by PIB Delhi
The Ministry of Panchayati Raj, through its erstwhile schemes of Rajiv Gandhi Panchayat Sashaktikaran Abhiyan (RGPSA)/ Capacity Building- Panchayat SashaktikaranAbhiyan (CB-PSA) had provided assistance to the States/ UTs for capacity building and training of Panchayat Elected Representatives (ERs) and other stakeholders, to enable them to perform their functions, including planning and implementation of development programmes, effectively and efficiently. The States were also provided support for establishment of Panchayat Resource Centres. Under these schemes, the States had taken up Capacity Building & Training (CB&T) of stakeholders on a large scale including e-enablement, thereby increasing the capacity of Panchayati Raj Institutions (PRIs).
To give further boost to capacity building of ERs and other stakeholders of PRIs, Government has approved on 21/04/2018 the Centrally Sponsored Scheme of Rashtriya Gram SwarajAbhiyan (RGSA) for implementation from 2018-19 to 2021-22 with the primary aim of strengthening PRI's for achieving Sustainable Development Goals (SDGs) with main thrust on convergence with Mission Antyodaya and emphasis on strengthening PRI's in the 117 Aspirational Districts.
The Framework for Implementation of RGSA has been prepared and shared with the States for implementation of the scheme of RGSA in a meaningful, concerted and result oriented manner
During the current financial year, Annual Action Plans of 33 States/ Union Territories (UTs) have been approved and an amount of Rs. 547.411 crore has been released to 23 States/ UTs for undertaking approved activities including Capacity Building & Training of ERs and other stakeholders. Nearly 25,75,636 participants have been trained during the current financial year.
This information was given by the Union Minister of State for Panchayati Raj Shri Kapil Moreshwar Patil in a written reply in Rajya Sabha today.