লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
গ্রাম ন্যায়ালয়শিং
25 MAR 2022 3:35PM by PIB Imphal
প্রজাশিংদা মখোয়গী থংগালদা ৱায়েল-বিচার ফংহন্নবা, কেন্দ্র সরকারনা গ্রাম ন্যায়ালয় এক্ত, ২০০৮ অসি ইনেক্ত তৌখি। মসিনা ইন্তর্মিদিয়েত পঞ্চায়তকী থাক্তা গ্রাম ন্যায়ালয়শিং লিংখৎনবগী অয়াবা পীরি। রাজ্য সরকারশিংনা মখোয়গী হাই কোর্তশিংগা তাথোক-তাশিন তৌদুনা গ্রাম ন্যায়ালয়শিং লিংখৎনবগী থৌদাং অদু লৌই। রাজ্য সরকার/হাই কোর্তশিংনা ফংহল্লিবা ই-পাউ অদুগী মতুং ইন্না, হৌজিক ফাওবদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.না গ্রাম ন্যায়ালয় ৪৭৬ খঙহনখ্রে। মসিগী মনুংদা হৌজিক রাজ্য ১০দা ২৫৭ মথৌ পাংথোক্লি। হরিয়ানা য়াওনা রাজ্যগী মতুং ইন্না পীরিবা অকুপ্পা মরোলশিং অদু মখাদা পীরি:
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্য
খঙহনখ্রবা গ্রাম ন্যায়ালয়শিং
মথৌ তৌরিবা গ্রাম ন্যায়ালয়শিং
মধ্য প্রদেশ
৮৯
৮৯
রাজস্থান
৪৫
৪৫
কর্নাতকা
ওরিশা
২৩
১৯
মহারাস্ত্র
৩৬
২৩
ঝারখন্দ
গোৱা
পঞ্জাব
হরিয়ানা
১০
উত্তর প্রদেশ
১১৩
৪৪
১১
কেরলা
৩০
৩০
১২
অন্ধ্র প্রদেশ
৪২
১৩
তেলঙ্গনা
৫৫
১৪
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২০
১৫
লদাখ
অপুনবা
৪৭৬
২৫৭
গ্রাম ন্যায়ালয়শিং অসি খুঙ্গংগী থাক্তা লৈবা য়ামনদবা মচা-মশুশিং অদুবু লোইশিন্নবা সিভিল অমসুং ক্রিমিনেল জুরিস্দিক্সন অনিমক্কী ফার্সত ক্লাস জুদিসিয়েল মেজিস্ত্রেতকী কোর্তনি হায়না খন্নৈ।
নেস্নেল জুদিসিয়েল দেতা গ্রিদ (এন.জে.দি.জি.) পোর্তলদা ফংলিবা, রাজ্যগী মতুং ইন্না চহি ৫ হেন্না সবওর্দিনেত জুদিস্যরীদা পন্দুনা লৈবা কেসশিংগী মশিং অদু এনেক্স তৌখ্রে
গ্রাম ন্যায়ালয় এক্ত, ২০০৮গী সেক্সন ৩ (১)গী মতুং ইন্না, রাজ্য সরকারনা মরী লৈনবা হাই কোর্তশিংগা খন্ন-নৈনদুনা গ্রাম ন্যায়ালয়শিং লিংখৎনবগী থৌদাং লৌই। তৌইগুম্বশুং এক্ত অসিনা গ্রাম ন্যায়ালয় লিংখৎপা হায়বসি মেন্দেতরী ওইহনদে। গ্রাম ন্যায়ালয়শিং অসিনা মথৌ তৌবদা অকাইবা পীরিবা অদু ২০১৩গী এপ্রিল ৭তা হাই কোর্তশিংগী চীফ জস্তিস অমসুং রাজ্যগী মুখ্য মন্ত্রীগী কনফরেন্সতা খন্নখ্রে। কনফরেন্স অদুদা লেপখি মদুদি রাজ্য সরকারশিং অমসুং হাই কোর্তশিংনা লোকল ইসশুশিং অমসুং ফিভম অদু য়েংলগা অয়াবা মফমদা গ্রাম ন্যায়ালয় লিংখৎপগী ৱাফম অসি মখোয়না লেপকদবনি। গ্রাম ন্যায়ালয়শিং হাংদোক্নবগীদমক্তা, কেন্দ্র সরকারনা শেলগী ওইবা মতেং পীদুনা রাজ্য শিংদা থৌগৎলি।
মসিগী ই-পাউ অসি কেন্দ্রগী লো অমসুং জসতিসকী মন্ত্রী , শ্রী কিরেন রিজিজুনা ঙসি লোক সভাদা পীখিবনি।
*******
এনেক্সচর
নেস্নেল জুদিসিয়েল দেতা গ্রিদ (এন.জে.দি.জি.) পোর্তলদা ফংলিবা, রাজ্যগী মতুং ইন্না চহি ৫ হেন্না সবওর্দিনেত জুদিস্যরীদা পন্দুনা লৈবা কেসশিংগী মশিং
(২২.০৩.২০২২ ফাওবদা)
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী মমিং
চহি মঙা হেন্না পন্দুনা লৈবা কেসশিং (সিভিল)
চহি মঙা হেন্না পন্দুনা লৈবা কেসশিং (ক্রিমিনেল)
অপুনবা
1.
অন্ধ্র প্রদেশ
৬২৮১২
২৮৬৩৪
৯১৪৪৬
1.
তেলঙ্গনা
৫৪৭২৯
৫১৯৩৫
১০৬৬৬৪
1.
অসাম
১২৯৯৯
৪৮০৭৫
৬১০৭৪
1.
বিহার
১৯৬৪৯৮
১২২৩০৫১
১৪১৯৫৪৯
1.
চন্দিগর
১৫৬৮
১৬১৬
৩১৮৪
1.
ছত্তিসগর
৭৩৩৫
২৭১৩১
৩৪৪৬৬
1.
দাদ্রা অমসুং নাগর হভেলি
৫৮২
২৫৬
৮৩৮
1.
দামন অমসুং দ্যু
২৫৪
২০০
৪৫৪
1.
দিল্লী
৩৮১৮২
১১২৩৪৯
১৫০৫৩১
1.
গোৱা
৭৮৮১
৩৮১২
১১৬৯৩
1.
গুজরাত
১২৩৬২২
২৫৫০৬১
৩৭৮৬৮৩
1.
হরিয়ানা
২৮৫৩৯
৩৩৬৪১
৬২১৮০
1.
হিমাচল প্রদেশ
২৬৯৫৯
২৯৫২৬
৫৬৪৮৫
1.
জম্মু অমসুং কাশ্মির
১৯৭৭১
৩৪২১২
৫৩৯৮৩
1.
ঝারখন্দ
২৩০৭৭
১১২৩৩৫
১৩৫৪১২
1.
কর্নাতকা
১৬৯৭৯৩
১৪৫৫৩৪
৩১৫৩২৭
1.
কেরলা
৫৩৩২৩
২২১২৬৪
২৭৪৫৮৭
1.
লদাখ
৫১
২৬
৭৭
1.
মধ্য প্রদেশ
৫৯১৫৬
২৩৩৯৬৪
২৯৩১২০
1.
মহারাস্ত্র
৪৩০৩৭৬
৮২৫৯৫০
১২৫৬৩২৬
1.
মনিপুর
১৪২৪
৭৬৮
২১৯২
1.
মেঘালয়
১৪৮৩
৪১০৬
৫৫৮৯
1.
মিজোরাম
২৯৭
৩৬৫
৬৬২
1.
নাগালেন্দ
৫৮
৫৬৬
৬২৪
1.
ওরিশা
১১৭২৭৩
৪৮১০৩৩
৫৯৮৩০৬
1.
পঞ্জাব
২১২৫২
২০৩১৯
৪১৫৭১
1.
রাজস্থান
১৩৫৭৬৭
৩৭২৪৬৬
৫০৮২৩৩
1.
সিক্কিম
1.
তামিল নাদু
১৩৯০৮৭
১৩৩৮৫৫
২৭২৯৪২
1.
পুদুচেরী
২৪৭০
৬১৮৩
৮৬৫৩
1.
ত্রিপুরা
৮০২
৩৫১৩
৪৩১৫
1.
উত্তর প্রদেশ
৭৪৫৫৩৪
২৮৯২৭৮৩
৩৬৩৮৩১৭
1.
উত্তরাখন্দ
৫৮১৬
৩৩০৬১
৩৮৮৭৭
1.
ৱেস্ত বেঙ্গল
২২৬০৪৬
৯৩০৮৫৫
১১৫৬৯০১
অপুনবা
২৭১৪৮২০
৮২৬৮৪৪৯
১০৯৮৩২৬৯
দেতা সোর্স: নেস্নেল জুদিসিয়েল দেতা গ্রিদ (এন.জে.দি.জি.)
নোত: অরুনাচল প্রদেশ রাজ্য অমসুং লক্সাদ্বীপ অমসুং অন্দমান অমসুং নিকোবার আইলেন্দশিংগী য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং দা দিস্ত্রিক্ত অমসুং সবোর্দিনেত কোর্তশিংগী মতাংদা দেতা অদু এন.জে.দি.জি.গী ৱেব –পোর্তলদা ফংদে।

Ministry of Law and Justice
Gram Nyayalayas
25 MAR 2022 3:35PM by PIB Delhi
To provide access to justice to the citizen at their door steps, the Central Government has enacted the Gram Nyayalayas Act, 2008. It provides for establishment of Gram Nyayalayas at intermediate panchayat level. The State Governments are responsible for establishing Gram Nyayalayas in consultation with the respective High Courts. As per information made available by State Governments / High Courts, 476 Gram Nyayalayas have been notified so far by 15 States/UT. Out of these, 257 are operational in 10 States at present. The State-wise detail including Haryana is as below:
Sl. No.
State
Gram Nyayalayas Notified
Gram Nyayalayas Functional
1
Madhya Pradesh
89
89
2
Rajasthan
45
45
3
Karnataka
2
2
4
Odisha
23
19
5
Maharashtra
36
23
6
Jharkhand
6
1
7
Goa
2
0
8
Punjab
9
2
9
Haryana
2
2
10
Uttar Pradesh
113
44
11
Kerala
30
30
12
Andhra Pradesh
42
0
13
Telangana
55
0
14
Jammu & Kashmir
20
0
15
Ladakh
2
0
Total
476
257
Gram Nyayalayas are deemed to be a Court of Judicial Magistrate of First Class with both civil and criminal jurisdiction to settle petty disputes at the village level.
The State-wise number of pending cases in the Subordinate Judiciary for more than 5 years, as available on the National Judicial Data Grid (NJDG) Portal is annexed.
In terms of Section 3 (1) of the Gram Nyayalayas Act, 2008, the State Governments are responsible for establishing Gram Nyayalayas in consultation with the respective High Courts. However, the Act does not make setting up of Gram Nyayalayas mandatory. The issues affecting operationalization of the Gram Nyayalayas were discussed in the Conference of Chief Justices of High Courts and Chief Ministers of the States on 7th April, 2013. It was decided in the Conference that the State Governments and High Courts should decide the question of setting up of Gram Nyayalayas wherever feasible, taking into account the local issues and situation. For opening of Gram Nyayalayas, the Central Government has been encouraging the States by way of providing financial assistance.
This information was given by Shri Kiren Rijiju, Union Minister of Law and Justice, in Lok Sabha today.
*******
Annexure
State-wise number of pending cases in the Subordinate Judiciary for more than 5 years, as available on the National Judicial Data Grid (NJDG) Portal
(As on 22.03.2022)
Sl. No
Name of States/UTs
More than five year Pending Cases (Civil)
More than five year Pending Cases (Criminal)
Total
1.
Andhra Pradesh
62812
28634
91446
1.
Telangana
54729
51935
106664
1.
Assam
12999
48075
61074
1.
Bihar
196498
1223051
1419549
1.
Chandigarh
1568
1616
3184
1.
Chhattisgarh
7335
27131
34466
1.
D & N Haveli
582
256
838
1.
Daman & Diu
254
200
454
1.
Delhi
38182
112349
150531
1.
Goa
7881
3812
11693
1.
Gujarat
123622
255061
378683
1.
Haryana
28539
33641
62180
1.
Himachal Pradesh
26959
29526
56485
1.
Jammu & Kashmir
19771
34212
53983
1.
Jharkhand
23077
112335
135412
1.
Karnataka
169793
145534
315327
1.
Kerala
53323
221264
274587
1.
Ladakh
51
26
77
1.
Madhya Pradesh
59156
233964
293120
1.
Maharashtra
430376
825950
1256326
1.
Manipur
1424
768
2192
1.
Meghalaya
1483
4106
5589
1.
Mizoram
297
365
662
1.
Nagaland
58
566
624
1.
Odisha
117273
481033
598306
1.
Punjab
21252
20319
41571
1.
Rajasthan
135767
372466
508233
1.
Sikkim
4
4
8
1.
Tamil Nadu
139087
133855
272942
1.
Puducherry
2470
6183
8653
1.
Tripura
802
3513
4315
1.
Uttar Pradesh
745534
2892783
3638317
1.
Uttarakhand
5816
33061
38877
1.
West Bengal
226046
930855
1156901
Total
2714820
8268449
10983269
Data Source:- National Judicial Data Grid (NJDG)
Note: Data on District and Subordinate Courts in the State of Arunachal Pradesh and Union Territories of Lakshadweep and Andaman & Nicobar Islands are not available on the web-portal of NJDG.