লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
পার্লিয়ামেন্ত অমসুং স্তেত এসেমব্লীশিংদা নুপিশিংগী রিজার্বেশন
24 MAR 2022 4:35PM by PIB Imphal
ভারতকী পার্লিয়ামেন্ত অমসুং স্তেত এসেমব্লীশিংদা মীহুৎ ওইনা খল্লবা নুপীশিংগী চাংচৎকী অকুপ্পা মরোলশিং উৎলিবা ৱারোল অমা এনেক্সচর-এ. আয়না এনক্লোস তৌখি। মখাতানা, হন্দক্তা লোইশিনখিবা রাজ্য ৫গী লেজিসলেতিব এসেমব্লীগী মীখলশিংদা খল্লবা নুপীশিংগী চাংচৎকা মরী লৈনবা ৱারোল অমসু এনেক্সচর-বি. হায়না এনক্লোস তৌখি। তৌইগুম্বশুং, সরাকর অসিনা মসিগী মতাংদা পার্লিয়ামেন্তরী দেমোচ্রেসীশিং লৈবা অতোপ্পা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবা ভারতনা লৈরিবা মফম অদুগী মতাংআদা অসিগুম্বা দেতা অমত্তা থমখিদে।
জেন্দর জস্তিস অসি সরকারগী মরু ওইবা ফিরেপ অমনি। মসিদা চেন্নরিবা ইসু অসি কন্সতিত্যুশনদা এমেন্দমেন্তকীদমক্তা বিল অমা পার্লিয়ামেন্তকী মমাংদা পুথোক্ত্রিঙৈগী মমাংদা পোলিতিকেল পার্তী পুম্নমক্কী মরক্তা য়ানবা অমগী মতুং ইন্না নিংথিনা খন্নবগী মথৌ তাই।
মসিগী ই-পাউ অসি কেন্দ্রগী লো অমসুং জস্তিসকী মন্ত্রী, শ্র কিরেন রিজিজুনা ঙসি রাজ্য সভাদা পীখিবনি।
******
এনক্সচর-এ.
পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিমক্তা অমসুং স্তেত লেজিসলেতিব এসেমব্লীদা খল্লবা নুপীগী চাংচৎ
মমাংগী লোক সভাগী জেনরেল ইলেক্সন ৫দা অপুনবা সীতশিংগী মনুংদা নুপী কন্তেস্তেন্ত অমসুং খল্লবা নুপীশিংগী মশিং অমসুং চাংচৎ অদু মখাগী তেবল অসিদা পীরি:
জেনরেল ইলেক্সনগী চহি
কন্তেস্তেন্তশিং
কল্লবা
অপুনবা
নুপী
(মশিংদা)
নুপী
(%দা)
অপুনবা সীত
নুপী
(মশিংদা)
নুপী
(%দা)
১৯৯৯
৪৬৪৮
২৮৪
৬.১
৫৪৩
৪৯
৯.০
২০০৪
৫৪৩৫
৩৫৫
৬.৫
৫৪৩
৪৫
৮.৩
২০০৯
৮০৭০
৫৫৬
৬.৯
৫৪৩
৫৯
১০.৯
২০১৪
৮২৫১
৬৬৮
৮.০
৫৪৩
৬২
১১.৪
২০১৯
৮০৫৪
৭২৬
৯.০
৫৪৩
৭৮
১৪.৪
২০১২দগীনা ২০২১ ফাওবগী মনুংদা রাজ্য সভাদা খল্লবা/ নোমিনেৎ তৌরবা নুপীশিংগী রেপ্রেজেন্তেশন অদু মখাদা পীরি:
চহি
নুপী মেম্বর
মশিং
চাংচৎ#
২০১২
২৪
৯.৮
২০১৪
৩১
১২.৮
২০১৬
২৭
১১.০
২০১৮
২৮
১১.৪
২০১৯^
২৬
১০.৮৩
২০২১$
২৯
১২.২৪
# চাংচৎ হোৎপা মতমদা, অহাংবা সীতশিংদি য়াওহন্দে
^ ২০১৯গী ওক্তোবর ১৭তগী
$ ২০২১গী নবেম্বর ১২দগী,
রাজ্য/য়.তি.গী লজিসলেতিব এসেমব্লিশিংদা নুপীশিংনা শরুক য়াখিবা অদুবু উৎলিবা তেবল অদু মখাদা পীরি:
(২০২১গী দিসেম্বর ৩১দগী)
সেরিয়েল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.গী মমিং
হৌখিবা লেজিসলেতিব এসেমব্লীগী জেনরেল ইলেক্সনগী চহি
নুপী কন্তেস্তেন্তকী %
নুপীনা কাখিবা সীতশিংগী %
১.
অন্ধ্র প্রদেশ
২০১৯
৯.৯৬
৮.০০
২.
অরুনাচল প্রদেশ
২০১৯
৫.৯৮
৫.০০
৩.
অসাম
২০২১
৮.০৩
৪.৭৬
৪.
বিহার
২০২০
৯.৯১
১০.৭০
৫.
চত্তিসগর
২০১৮
১০.৪০
১৪.৪৪
৬.
গোৱা
২০১৭
৭.৫৭
৫.০০
৭.
গুজরাত
২০১৭
৬.৮৯
৭.১৪
৮.
হরিয়ানা
২০১৯
৯.২৪
১০.০০
৯.
হিমাচল প্রদেশ
২০১৭
৫.৬২
৫.৮৮
১০.
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২০১৪
৩.৩৭
২.৩০
১১.
ঝারখন্দ
২০১৯
১০.৪৪
১২.৩৫
১২.
কর্নাতকা
২০১৮
৮.৩১
৩.১৪
১৩.
কেরলা
২০২১
১০.৯৭
৭.৮৬
১৪.
মধ্য প্রদেশ
২০১৮
৮.৬২
৯.১৩
১৫.
মহারাস্ত্র
২০১৯
৭.৩৮
৮.৩৩
১৬.
মনিপুর
২০১৭
৪.১৩
৩.৩৩
১৭.
মেঘালয়
২০১৮
৮.৮৬
৫.০৮
১৮.
মিজোরাম
২০১৮
৮.৬১
১৯.
নাগালেন্দ
২০১৮
২.৫৬
২০.
ওরিশা
২০১৯
৯.৯৪
৮.৯০
২১.
পঞ্জাব
২০১৭
৭.০৭
৫.১৩
২২.
রাজস্থান
২০১৮
৮.২৪
১২.০০
২৩.
সিক্কিম
২০১৯
১০.৬৬
৯.৩৮
২৪.
তামিল নাদু
২০২১
১০.৩৩
৫.১৩
২৫.
তেলঙ্গনা
২০১৮
৭.৬৯
৫.০৪
২৬.
ত্রিপুরা
২০১৮
৮.০৮
৫.০০
২৭.
উত্তরাখন্দ
২০১৭
৯.৭৩
৭.১৪
২৮.
উত্তর প্রদেশ
২০১৭
৯.৯৩
১০.৫৫
২৯.
ৱেস্ত বেঙ্গল
২০২১
১১.৩৪
১৩.৭০
৩০.
দিল্লীগী এন.সি.তি.
২০২০
১১.৭৬
১১.৪৩
৩১.
পুদুচেরী
২০২১
১১.১১
৩.৩৩
এনেক্সচর-বি.
২০২২গী হন্দক্তা লোইশিনখিবা রাজ্য মঙাগী লেজিসলেতিব এসেমব্লী ইলেক্সনদা খল্লবা নুপীশিংগী চাংচৎ
রাজ্যগী মমিং
কন্তেস্তেন্ত
খল্লবা
অপুনবা
নুপীশিং
(মশিংদা)
নুপীশিং
(%দা)
অপুনবা সীত
নুপীশিং
(মশিংদা)
নুপীশিং
(%দা)
গোৱা
৩০১
২৬
৮.৬৪
৪০
৭.৫০
মনিপুর
২৬৫
১৭
৬.৪২
৬০
৮.৩৩
পঞ্জাব
১৩০৪
৯৩
৭.১৩
১১৭
১৩
১১.১১
উত্তরাখন্দ
৬৩২
৬৩
৯.৯৭
৭০
১১.৪৩
উত্তর প্রদেশ
৪৪৪২
৫৬১
১২.৬৩
৪০৩
৪৭
১১.৬৬

Ministry of Law and Justice
Women Reservtion In Parliament And State Assemblies
24 MAR 2022 4:35PM by PIB Delhi
A statement showing the details of percentage of women elected to Parliament of India and different State Assemblies is enclosed as Annexure-A. Further, a statement regarding percentage of women elected in recently concluded Legislative Assembly Elections of 5 States has also been enclosed as Annexure-B. However, the Government has not maintained any such data relating to India’s position in comparison to other countries having Parliamentary democracies in this regard.
Gender justice is an important commitment of the Government. The issue involved needs careful consideration on the basis of the consensus among all political parties before a Bill for amendment in the Constitution is brought before Parliament.
This information was given by Shri Kiren Rijiju, Union Minister, Ministry of Law and Justice, in Rajya Sabha today.
******
ANNEXURE-A
Percentage of Women elected to both Houses of Parliament
and State Legislative Assemblies.
The number and percentage of women Contestants and Women elected over Total Seats in Last 5 General Elections to Lok Sabha is given in the table below:
Year of General Election
Contestants
Elected
Total
Women
(In Number)
Women
(In %)
Total Seats
Women
(In Number)
Women
(In %)
1999
4648
284
6.1
543
49
9.0
2004
5435
355
6.5
543
45
8.3
2009
8070
556
6.9
543
59
10.9
2014
8251
668
8.0
543
62
11.4
2019
8054
726
9.0
543
78
14.4
The representation of Women elected /nominated in Rajya Sabha during 2012 to 2021 is given below:
Year
Women Member
Number
Percentage#
2012
24
9.8
2014
31
12.8
2016
27
11.0
2018
28
11.4
2019^
26
10.83
2021$
29
12.24
#While calculating percentage, vacant seats have been excluded.
^ As on 17th October, 2019
$ As on 12th November, 2021
The table showing the participation of Women in Legislative Assemblies of State/UT is given below:
(As on 31st December, 2021)
Sr. No.
Name of State / UT
Year of Last General Election to Legislative Assembly
% Of Women Contestants
% Of Seats won by Women
1.
Andhra Pradesh
2019
9.96
8.00
2.
Arunachal Pradesh
2019
5.98
5.00
3.
Assam
2021
8.03
4.76
4.
Bihar
2020
9.91
10.70
5.
Chhattisgarh
2018
10.40
14.44
6.
Goa
2017
7.57
5.00
7.
Gujarat
2017
6.89
7.14
8.
Haryana
2019
9.24
10.00
9.
Himachal Pradesh
2017
5.62
5.88
10.
Jammu and Kashmir
2014
3.37
2.30
11.
Jharkhand
2019
10.44
12.35
12.
Karnataka
2018
8.31
3.14
13.
Kerala
2021
10.97
7.86
14.
Madhya Pradesh
2018
8.62
9.13
15.
Maharashtra
2019
7.38
8.33
16.
Manipur
2017
4.13
3.33
17.
Meghalaya
2018
8.86
5.08
18.
Mizoram
2018
8.61
0
19.
Nagaland
2018
2.56
0
20.
Odisha
2019
9.94
8.90
21.
Punjab
2017
7.07
5.13
22.
Rajasthan
2018
8.24
12.00
23.
Sikkim
2019
10.66
9.38
24.
Tamil Nadu
2021
10.33
5.13
25.
Telangana
2018
7.69
5.04
26.
Tripura
2018
8.08
5.00
27.
Uttarakhand
2017
9.73
7.14
28.
Uttar Pradesh
2017
9.93
10.55
29.
West Bengal
2021
11.34
13.70
30.
NCT of Delhi
2020
11.76
11.43
31.
Puducherry
2021
11.11
3.33
ANNEXURE-B
Percentage of Women elected in recently concluded Legislative Assembly Elections of 5 States 2022
Name of the State
Contestants
Elected
Total
Women
(In Number)
Women
(In %)
Total Seats
Women
(In Number)
Women
(In %)
Goa
301
26
8.64
40
3
7.50
Manipur
265
17
6.42
60
5
8.33
Punjab
1304
93
7.13
117
13
11.11
Uttarakhand
632
63
9.97
70
8
11.43
Uttar Pradesh
4442
561
12.63
403
47
11.66