নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯গী মনুংদা মমা-মপা/অহল লমনশিং কাইনখ্রবা অঙাংশিংগী য়াইফ-থৌরাং
23 MAR 2022 3:59PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা মমা-মপা অনিমক নত্ত্রগা সর্ভাইবিং পেরেন্ত নত্ত্রগা লিগেল গার্জিয়ন নত্ত্রগা অয়োকপা মমা-মপা কাইনখ্রবা অঙাংশিংদা তেঙবাং পীনবা পি.এম. কিয়র্স ফোর চিলদ্রেন স্কিম লাউথোকখ্রে। স্কিম অসি ওনলাইন পোর্তেল pmcaresforchildren.in গী খুত্থাংদা এক্সেস তৌবা য়াগনি। হায়রিবা অঙাংশিং অসিগী এপ্লিকেসন অদু মরী লৈনবা রাজ্য/য়ু.তি.গী সরকারশিংনা পোর্তেলদা অপলোদ তৌখ্রে। ২১.০৩.২০২২ ফাওবদা অপুনবা এপ্লিকেসন ৮৯৯৫ পোর্তেলদা অপলোদ তৌখ্রে অমসুং ৪৩০৫না প্রোসেস তৌরবা মতুংদা দিস্ত্রিক্ত মেজিস্ত্রেৎশিংনা অয়াবা পীখ্রে। উত্তর প্রদেশ য়াওনা পি.এম. কিয়র্স চিল্দ্রেন স্কিম পোর্তেলদা রাজ্য/য়ু.তি.গী মতুং ইন্না অয়াবা পীরবা অঙাংশিংগী অকুপ্পা মরোল অদু এনেক্সর-Iদা য়াওরে।
মন্ত্রালয় অসিনা চাইল্দ প্রোতেক্সন সর্ভিসেস (সি.পি.এস.) স্কিম – মিসন ভাতসল্য কৌবা অমসুং মসিগী মখাদা অৱাবা তারবা মতমশিংদা অঙাংশিংগী মতেং পাংনবা সর্ভিসশিং পীনবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. সরকারশিংদা তেঙবাং পীরিবা কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা স্কিম অমা চৎনবা হৌহনখ্রে। সি.পি.এস. স্কিমগী মখাদা লিংখৎখিবা চাইল্দ কিয়র ইন্সতিত্যুসনশিং (সি.সি.আই.শিং) অসিনা এজ-এপ্রোপ্রিএৎ এজুকেসন, ভোকেস্নেল ত্রেনিংগী এক্সেস ফংহনবা, রিক্রিএসন, হেল্থকিয়র, স্পোন্সরশিপ অসিনচিংবা কয়া অসি তেংবাং ফংহনখি। মন্ত্রালয়না কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ থৌগৎনবা, চাইল্দ কিয়র ইন্সতিত্যুসনশিং মোনিতর তৌবা অমসুং অঙাংশিং অমদি কিয়র গিভরশিংগী মেন্তেল হেল্থ সপ্পোর্ত পীনবগীদমক কোবিদ মনুংদা লালোংশিং য়াৎনবা এদভাইজরীশিং অমসুং গাইদলাইনশিং পীখি।
মখা তানা পি.এম. কিয়র্স ফোর চিলদ্রেন অসিনা ইন্তর-এলিয়া ওইনা অপুনবা থৌজিলগী খুত্থাংদা অঙাংশিংদা এজুকেসন, হেল্থ ফংহন্নবা গেপ ফন্দিং তৌবা, চহি ১৮দগী থাগী স্তাইপেন্দ অমসুং চহি ২৩ শুরকপদা লুপা লাখ ১০গী অপুনবা শেনফম অমা ফংহল্লি। পি.এম. কিয়র্স চিলদ্রেন স্কিমগী গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না, মন্ত্রালয়শিং অমসুং বিভাগশিং হায়বদি শেল-থুম মন্ত্রালয় (দিপার্তমেন্ত ওফ ইকনোমিক এফিয়র্স), এজুকেসন মন্ত্রালয় (দিপার্তমেন্ত ওফ স্কুল এজুকেসন এন্দ লিতরেসী অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ হায়র এজুকেসন), হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়, ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়, সোসিএল জস্তিস এন্দ এম্পাৱর্মেন্ত মন্ত্রালয়, মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয় অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তনা স্কিম অসিদা মতেং পাংলি অমসুং মখোয়গী স্কিমশিংগী মখাদা পি.এম. কিয়র্স ফোর চিলদ্রেন স্কিম অসিগী মখাদা অঙাংশিংদা ফেসিলিতীশিং অমসুং সর্ভিসশিং ফংহন্নবা হোৎনরি অমসুং অঙাংশিংদা মখোয়গী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না মখোয়দা প্রোগ্রামশিং অসি য়ৌহল্লি।
মসিগী ইপাউ অসি নুপী অমসুং অঙাংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতী জুবিন ইরানিনা রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা ঙসি পীখিবনি।

Ministry of Women and Child Development
Welfare Of Children Who Lost Parents/Guardians During Covid-19
23 MAR 2022 3:59PM by PIB Delhi
The Hon'ble Prime Minister has announced PM CARES for Children scheme to support children who have lost both parents or surviving parent or legal guardian or adoptive parents due to COVID-19 pandemic. The scheme is accessible through an online portal i.e. pmcaresforchildren.in. The applications of such children are uploaded on the portal by the respective State/ UT Governments. As on 21.03.2022, total 8995 applications have been uploaded on the portal and 4305 approved by District Magistrates after due process. The State/UT-wise details of approved Children including Uttar Pradesh on PM CARES for Children scheme portal is at Annexure-I.
The Ministry is implementing a centrally sponsored scheme namely Child Protection Services (CPS) Scheme – Mission Vatsalya under which support is provided to States and UT Governments for delivering services for children in need of care and in difficult circumstances. The Child Care Institutions (CCIs) established under the CPS scheme support inter-alia age-appropriate education, access to vocational training, recreation, health care, sponsorship etc. The Ministry has issued advisories and guidelines for encouraging COVID appropriate behaviour, monitoring of Child Care Institutions and coping strategies during COVID times for mental health support to children and care givers.
Further, PM CARES for Children Scheme inter alia provides support to the children through convergent approach, gap funding for ensuring education, health, monthly stipend from the age of 18 years, and lump sum amount of Rs.10.00 lakh on attaining 23 years of age. As per the Guidelines of PM CARES for Children Scheme, the Ministries and Departments i.e. Ministry of Finance (Department of Economic Affairs), Ministry of Education (Department of School Education & Literacy and Department of Higher Education), Ministry of Health & Family Welfare, Ministry of Tribal Affairs, Ministry of Social Justice & Empowerment, Ministry of Minority Affairs and Department of Posts, are facilitating the scheme and also ensuring that the facilities and services due to the children under the PM CARES for Children Scheme under their schemes and programmes are delivered to the children as per their needs.
This information was given by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in Rajya Sabha today.