শিপ্পিং মন্ত্রালয়
পান্দু হিথাংফমবু অৱাং নোংপোক্কী সিপ্পিং হব (ইনলেন্দ) ওইনা শেমগৎপা
22 MAR 2022 1:11PM by PIB Imphal
পান্দু (গুৱাহাতি) অসি নেসনেল ৱাতরৱেজ (এন.দব্লিউ.-২)দা লৈবা খ্বাইদগী মরুওইবা মফমনি, অমদি মসিগী মতুং ইন্না লৈঙাক্না মল্তি-মোদেলগী তুরেলগী হিথাংফম অমা পান্দুদা শেমগৎলে‍। মচা খায়বা ৱাফমশিং এনেক্স-১দা পীরি‍।
লৈঙাক্না ২০২০-২১দগী ২০২৪-২৫ ফাওবদা লুপা করোর ৪৬১ চঙনা এন.দব্লিউ.-২ শেমগৎনবা প্রোজেক্ত অমা অয়াবা পীখ্রে‍। পান্দুদা জহাজ শেম্নবগী মফম অমা লুপা করোর ৭২.৬ চঙনা শেমগৎপসিসু প্রোজেক্ত অসিগী মচাক অমনি‍। অৱাং নোংপোক লমদমদি দ্রাই দোকিং য়াওবা ভেসেল রিপ্যার ফেসিলিতী অমত্তা লৈতবা মরম্না পান্দুদা জহাজ শেম্ফম অমা শেমগৎকদৌরিবসিনা কান্নহল্লগনি‍। হৌজিক্কী ওইনা এন.ই.আর.গী ভেসেলশিং দ্রোই পোক রিপ্যারগীদমক কোলকতাদা পুবনি‍।
ওন্ত্রপ্রিন্যুরণিং/কার্গো ওপরেতরশিংবু অৱাং নোংপোক্তা ইনলেন্দ নেভিগেসনগী ফীভম ফগৎহন্নবগীদমক পুক্নিং থৌগৎনবা লৈঙাক্না পায়খৎপা থৌরাংশিং এনেক্স-২দা পীরি‍।
এনেক্স-১
এন.দব্লিউ-২ (ব্রহ্মপুত্র তুরেল)দা পান্দুদা (গুৱাহাতি)দা লৈরিবা মল্তি-মোদেল তর্মিনেলগী মচা খায়পা ৱাফমশিং
পান্দু (গুৱাহাতি) অসি নেসনেল ৱাতরৱেজ (এন.দব্লিউ.-২)দা লৈবা মল্তি-মোদেল রিভর পোর্ত শেমগৎনবগী খ্বাইদগী মরুওইবা মফমনি‍। মরম অসিনা পান্দুদা তাঙ্কক নাইনা শেমগৎকদবা তর্মিনেলগী মাস্তর প্লান অমা শেমখি অমদি মদুগী মতুং ইন্না শেমগৎ শাগৎপগী থবক পায়খৎখি‍। ইং ২০০৯দা লো-লেভেল জেত্তী অমা লুপা করোর ৪০.০২ চঙনা শেমগত্তুনা মথৌ তৌবা হৌহনখি‍। লুপা করোর ৪৩.৮৯ চঙবা হায় লেভেল জেত্তী অমসু কন্তেনর য়াওনা মেকানিকেল হেন্দ্লিং ফেসিলিতীগা লোয়ননা চহি চুপ্পা মথৌ তৌহন্নবগীদমক ২০১৪-১৫দা মথৌ তৌবা হৌহনখি‍।
পান্দু হিথাংফমবু কমখ্যা রেলৱে স্তেসন (গুৱাহাতি)গা শমজিন্নবা ব্রোদ গেজ রেলৱে সাইদিং অমা এন.এফ. রেলৱেগী খুত্থাঙদা লুপা করোর ১৬.৪৬ চঙনা শেমদুনা এন.এফ. রেলৱেনা ২০১৩দা কম্মর্সিএল ওপরেসনগীদমক্তা হাংদোকখি‍। বি.জি. সাইদিং অসিবু থর্দ পার্তীনা কার্গো পুথোক পুশিন তৌবদা শীজিন্ননবগীদমক আই.দব্লিউ.এ.আই.না এন.এফ. রেলৱেগা য়ানচে অমা খুৎয়েক পীনখ্রে‍।
ফংলিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীগী ফীভম -
মফম
জেত্তী/তর্মিনেল
স্তোরেজ ফেসিলিতী
ইকুইপমেন্ত
অতৈ ফেসিলিতীশিং
পান্দুও গুৱাহাতি
লো লেভেল আর.সি.সি. জেত্তী – (অশাংবা – ৫০ মিতর, অপাকপা – ২০ মিতর)
হায় লেভেল আর.সি.সি. জেত্তী – (অশাংবা – ৫০ মিতর, অপাকপা – ২০ মিতর)
ত্রাঞ্জিৎ সেদ (অমমম্না ৭৫ মিতর x ২১ মিতর ওইবা) মশিং অনি
ওপন স্তোরেজ এরিয়া: স্ক্বার মিতর ৫৫৩.৯০
এম.তি. ২০ অমসুং এম.তি. ৭৫গী কেপাসিতীগী হায়দ্রোলিক সোর ক্রেন অনি,
ৱৈৎ ব্রিদ্জ অমা: এম.তি. ১০০গী কেপাসিতী
রেলৱে ব্রোদ গেজ (বি.জি.) সাইদিং অমা
কস্তম নোতিফাইদ
এনেক্সন-২
ওন্ত্রপ্রিন্যুরণিং/কার্গো ওপরেতরশিংবু অৱাং নোংপোক্তা ইনলেন্দ নেভিগেসনগী ফীভম ফগৎহন্নবগীদমক পুক্নিং থৌগৎনবা লৈঙাক্না পায়খৎপা থৌরাংশিং‍।‍
১. ফ্যারৱে দেবেলপমেন্ত ৱর্ক্স: ইন্দো বঙ্গলাদেদ প্রোতোকোল রুতকী খুত্থাঙদা এন.দব্লিউ.-১ অমসুং এন.দব্লিউ.-২/এন.দব্লিউ.-১৬গী মরক্তা কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্নবগীদমক, বঙ্গলাদেশকী শরুক্তা লৈবা প্রোতোকোল রুত নম্বর ১ অমসুং ২গী সিরাজগঞ্জ অমসুং দাইখোৱাগী মরক্তা লৈবা অমসুং প্রোতোকোল রুত নম্বী ৩ অমসুং ৪গী অসুগঞ্জ অমসুং জাকিগঞ্জকী মরক্তা লৈরিবা মরুওইবা অমদি অথেনবা পরিংশিং চহি চুপ্পা চত্থোক চৎশিন য়ানবগীদমক (মিতর ২.৫কী এল.এ.দি.গী পান্দমগা লোয়ননা) তারত অমসুং বঙ্গলাদেশনা পুন্না শেমগৎমিন্নরি‍। মতৌ অসুম্না ইন্দো-বঙ্গলাদেশ প্রোতোকোল রুত্তা জহাজশিং অপনবা লৈতনা চত্থোক চৎশিন তৌনবগীদমক সুন্দরবন্দা এন.দব্লিউ.-৯৭দা ফ্যারৱে দেবেলপমেন্তকী থবকশিং পায়খৎলি‍।
২. রো-রো/রো-পেক্স সর্ভিস নেস্নেল ৱাতরৱে-২দা হৌখ্রে
মখাদা পীরিবা লম্বী পরিংশিংসিদা ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ফেব্রুৱারী ২০২১দা রো-রো/রো-পেক্স জহাজ মথৌ তৌবা হৌহনখ্রে:
জহাজ মমিং
রো-রো/রো-পেক্স সর্ভিস লৈগদবা মফমশিং
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখিবা তাং
এম.ভি. রানি গাইদিনলিউ অমসুং এম.ভি. সচিন দেব বর্মন
নীমতি অমসুং কমলাবারি (মাজুলি)
১৮.০২.২০২১
এম.ভি. জে.এফ.আর. জেকোব
গুৱাহাতি অমসুং নোর্থ গুৱাহাতি
১৮.০২.২০২১
এম.ভি. বোব খথিং
ধুব্রি অমসুং ফকিরগঞ্জ (য়ু/এস. হৎসিংগিমারি)
১৮.০২.২০২১
৩. লেভী নৌনা লেপথোকপা অমসুং ফী খোমগৎপা: ভারত লৈঙাক্কী কংফাল মনুংগী ঈশিং লম্বীবু চত্থোক চৎশিনগী অতোপ্পা পামবৈ অমা ওইনা য়োকখৎনবগী মীৎয়েঙবু মাঙদা পুখত্তুনা পোর্ত, সিপ্পিং এন্দ ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়না ঈশিং লম্বী শীজিন্নবগী চার্জশিং চহি অহুমগী ওইনা কোকপিনবা খন্নখ্রে‍।
৪. আই.দব্লিউ.তি. মোদ শীজিন্নদুনা রিজনেল ত্রেদ ফগৎহনবা
ক. পি.আই.দব্লিউ.তি. অমসুং তি.গী মখাদা ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশতা অনৌবা পোর্ত ওফ কোল অমসুং রূতশিং হাপচিনবা: ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশকী মরক্তা লৈরিবা পি.আই.দব্লিউ.তি.অমসুং তি.গী মখাদা হান্না লৈরিবা পোর্ত ওফ কোল ৬গী মথক্তা নাকল অনিমক্তা অনৌবা ৭ হাপচিল্লকপা, লোয়ননা হান্না লৈরবা ৱাতরৱে রুত ৮গী মথক্তা অনৌবা ২ হাপচিল্লকপা/পাকথোক চাউথোরকপসিনা ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশ অনিগী মরক্তা লৈরিবা আই.দব্লিউ.তি. মোদকী লল্লোন ইতিক্কী থবক থৌরমশিং হেনগৎলক্কনি অমদি এন.দব্লিউ.শিংসিদা চত্থোক চৎশিনগী চাং হেনগৎলক্কনি হায়না পানরি‍।
খ. ভুতান অমসুং বঙ্গলাদেশকী মরক্তা লল্লোন ইতিক: পুথোক পুশিনগী মমল হন্থবা, কংফাল লম্বীগা চাংদম্নবদা হেন্না চাউবা সিপমেন্তকী চাং, কংফালগী লম্বীগুম্না চিনবা লৈতবনচিংবা ঈশিং লম্বীগী কান্নবা কয়া য়েংলগা ভুতানদগী নুং এক্সপোর্তরশিংনা কংফাল মনুংগী ঈশিং লম্বীবু পুথোক পুশিনগী অতোপ্পা পামবৈ ওইনা শকখঙলে‍। আই.দব্লিউ.এ.তি.গী মীৎয়েঙ মখাদা অহানবা মুভমেন্ত জুলাই ২০১৯দা মায় পাক্না তৌখ্রে‍। আই.দব্লিউ.তি. পামবৈ শীজিন্নদুনা পাঙথোকপা লল্লোন ইতিক্কী থৌওং অসি মখা চত্থদুনা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা মশক থোক্না ৱাংখৎলক্কনি হায়না থাজনরি‍।
৫. স্তেকহোল্দরশিংবু ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত শীজিন্নহন্নবা অমদি নেস্নেল ৱাতরৱেজকা মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা ৱাফমশিং ফংহন্নবগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিং (এস.ও.পি.)
আই.দব্লিউ.এ.আই.গী ৱেবসাইত্তা ফংলবা তোঙান তোঙানবা নেস্নেল ৱাতরৱেজশিংগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিংগী (এস.ও.পি.) লিস্ত মখাদা পীরি:
ক. ছত্তোগ্রাম অমসুং মোঙ্গলা হিথাংফমবু গভর্নমেন্ত ওফ দি পীপল্স রিপব্লিক ওফ বঙ্গলাদেশ অমসুং গভর্নমেন্ত ওফ রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী মরক্তা পোৎলমশিং ভারত্তা পুশিল্লকপা অমদি ভারত্তগী পুথোকখিনবা শীজিন্নবগী য়ানচেগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিং (এস.ও.পি.)‍।
খ. গভর্নেন্ত ওফ দি পীপল্স রিপব্লিক ওফ বঙ্গলাদেশ অমসুং গভর্নমেন্ত ওফ রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়া অনিগী মরক্তা কোস্তেল অমসুং প্রোতোকোল রুত্তা পেসেঞ্জর অমসুং ক্রুজ সর্ভিস তৌবগী এম.ও.য়ু.গী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিং (এস.ও.পি.)‍।
গ. গভর্নেন্ত ওফ দি পীপল্স রিপব্লিক ওফ বঙ্গলাদেশ অমসুং গভর্নমেন্ত ওফ রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়া অনিগী মরক্তা কংফাল মনুংগী ঈশিং লম্বীবু বাইলেতরেল ত্রেদ অমসুং ত্রাঞ্জিৎ কার্গো তৌনবগী শীজিন্ননবা এম.ও.য়ু.গী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিং (এস.ও.পি.)‍।
ঘ. প্রোতোকোল ওন ইনলেন্দ ৱাতর ত্রাঞ্জিৎ এন্দ ত্রেদ (পি.আই.দব্লিউ.তি. এন্দ তি.)দা জহাজ চত্থোক চৎশিনগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিং (এস.ও.পি.)‍।
ঙ. নেস্নেল ৱাতরৱেশিংদা রো-রো/রো-পেক্স জহাজ মথৌ তৌবগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিং (এস.ও.পি.) অমসুং চেক লিস্ত‍।
চ. কার-দি পোর্তেলগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিং (এস.ও.পি.)‍।
৬. স্তেকহোলদরশিংগা তাথোক তাশিন তৌবা: আই.দব্লিউ.এ.আই.না শেনবা চহি ২০দা তোঙান তোঙানবা মফম তরুক্তা (কোলকতা, কোচি, মুমবাইও পত্না, গোৱা অমসুং ধাকা) স্তেকহোল্দরশিংগী খন্ন-নৈনখ্রে অমদি শেনবা চহি ২১দা কন্ফরেন্স-কম-ৱেবিনার ৯ পাঙথোকখ্রে‍। হায়রিবা ইন্তরেক্সনশিং অসিনা ঈশিং লম্বীবু পোৎ পুথোক পুশিনগী পাম্বৈ অমা ওইনা য়োকখৎপদা অমদি স্তেকহোল্দরশিংনা পাম্লিবা অমদি মখোয়গী ফীদবেকশিং খঙবদা মতেং ওইখি‍। আই.দব্লিউ.এ.আই.না এন.দব্লিউ.শিংদা চত্থোক চৎশিনগী চাং হেনগৎহন্নবগীদমক মখোয়না ফংলিবা এক্সপেক্তেসন অমসুং ফীদবেকশিংগী মতাঙদা ৱাখৈ পুরক্নবগীদমক পান্দম নাইবা থৌরাং কয়া লৌখৎলি‍।
ৱাফম অসি পোর্ত, সিপ্পিং এন্দ ৱাতরৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱালনা রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ফোঙদোকখিবনি‍।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
DEVELOPMENT OF PANDU PORT AS HUB OF (INLAND) SHIPPING IN NORTH EAST
22 MAR 2022 1:11PM by PIB Delhi
Pandu (Guwahati) is the most important location on National Waterways (NW-2) (river Brahamputra) and accordingly Government established a Multi-Modal river port at Pandu. Details are at Annex-I.
Government has approved a project for development of NW-2 at a cost of Rs. 461 cr during 2020-21 to 2024-25. Establishment of a ship repair facility at Pandu at a cost of Rs. 72.6 cr is one of the component of the project. Development of Ship repair facility at Pandu is beneficial since North Eastern Region (NER) does not have any vessel repair facility with dry docking. At present, the vessels in the NER are taken to Kolkata through Bangladesh for dry dock repair.
Initiative taken by the Government to encourage entrepreneurs/cargo operators to boost inland navigation in the North East are detailed at Annex-2.
Annex.-1
Details of Multi-Modal Terminal at Pandu (Guwahati) on NW-2 (river Brahmaputra)
• Pandu (Guwahati) is the most important location on NW-2 for development of a multimodal river port. A master plan was therefore prepared for phased development of terminal at Pandu and development was carried out accordingly. A low-level jetty at a cost of 40.02 crores was made operational in 2009. A high level jetty at a cost of 43.89 crores was also made operational during 2014-15 for round the year operation with mechanical handing facility including containers.
• A broad gauge railway siding connecting Pandu port to Kamakhya railway station (Guwahati) has been constructed through NF Railway at a cost of 16.46 crore and opened for commercial operation by NF Railway in 2013. IWAI has signed the Agreement with NF Railway for using the BG Siding for movement of Cargo by third party.
• Availability of infrastructure facilities -
Location
Jetty/ Terminal
Storage facility
Equipment
Other Facilities
Pandu, Guwahati
Low level RCC jetty – (Length – 50 m, Width – 20 m)
High level RCC jetty – (Length – 50 m, Width-20 m)
2 nos. Transit Sheds (75 m x 21 m each),
Open storage area: 553.90 sq. m
Two hydraulic shore cranes of 20 MT and 75 MT capacity,
One Weigh bridge: 100 MT capacity
A Railway Broad Gauge (BG) siding
Customs Notified
Annex.-2
Initiatives taken by the Government to encourage entrepreneurs/cargo operators to boost inland navigation in the North East.
i. Fairway development works:To improve the connectivity between NW-1 and NW-2/NW-16 via the Indo Bangladesh protocol route, the critical and shallow stretches between Sirajganj and Daikhowa on protocol route No1 & 2 and Ashuganj and Zakiganj on protocol rote no 3 &4in Bangladesh are being jointly developed by India and Bangladesh for round the year navigability (with targeted LAD of 2.5 mtrs). Similarly, fairway development works are being carried out on NW-97 in Sunderbans to allow smooth navigation of vessels on the Indo-Bangladesh Protocol Route.
ii. Ro-Ro/Ro-Pax Service Commenced in National Waterway-2
The Operation of Ro-Ro / Ro-Pax vessels inaugurated by Hon’ble Prime Minster during February 2021 for the following routes:
Vessel Name
Ro-Ro/Ro-Pax Service between
Date of Inauguration by Hon'ble Prime Minister
MV Rani Gaidinliu& MV
Sachin Dev Barman
Neamati and Kamalabari(Majuli)
18.02.2021
MV JFR Jacob
Guwahati and NorthGuwahati
18.02.2021
MV Bob Khathing
Dhubri and Fakirganj (U/SHatsingimari)
18.02.2021
iii. Revision of Levy & Collection of Fees: Taking ahead the vision of the Government of India to promote Inland Waterways as a supplementary mode of transport, the Ministry of Ports, Shipping and Waterways has considered waiver of waterway user charges initially for a period of three years.
iv. Enhanced regional trade using IWT mode:
a. Addition of new Ports of Call and routes in India and Bangladesh under PIWT&T: With 7 new ports of call in addition to existing 6 on each side along with addition/ extension of 2 waterway routes in addition to existing 8 routes under PIWT&T between India and Bangladesh, the accessibility of IWT mode for trade between India and Bangladesh is expected to increase and result in growth of traffic on NWs.
b. Trade between Bhutan and Bangladesh: Stone exporters from Bhutan have identified Inland waterways as an alternate mode of transportation considering the benefits associated with waterways mode such as lower transportation cost, larger shipment size compared to road, avoiding congestion on land routes etc. The first movement under supervision of IWAI was successfully executed in July 2019. This trade using the IWT mode is expected to continue and reach a significant scale in the coming years.
v. Standard Operating Procedures (SOPs) for facilitating the Stakeholders to use Inland Water Transport and access the various information related to National Waterways
The list of Standard Operating Procedures (SOPs) for various National Waterways which are available at IWAI website is as given below:
a. Standard Operating Procedures (SOP) of the Agreement on the use of Chattogram and Mongla Ports for movement of goods to and from India between the Government of the People’s Republic of Bangladesh and the Government of Republic of India.
b. Standard Operating Procedures (SOP) of MoU on Passenger and Cruise Services on the Coastal and Protocol Route between the Government of the People’s Republic of Bangladesh and the Government of Republic of India.
c. Standard Operating Procedures (SOP) for the MoU on use of Inland Waterways for Transportation of Bilateral Trade and Transit cargoes between the Government of People’s Republic of Bangladesh and the Government of Republic of India.
d. Standard Operating Procedures (SOP) for the Movement of Vessels on Protocol on Inland Water Transit and Trade (PIWT&T) to contain the spread of COVID19.
e. Standard Operating Procedures (SOP) and Check List for Ro-Ro / Ro-Pax vessel operations on National Waterways.
f. Standard Operating Procedures (SOP) for Car-D Portal.
vi. Stakeholder consultations: IWAI carried out stakeholder consultations at six different locations (Kolkata, Kochi, Mumbai, Patna, Goa and Dhaka) in FY-20 and 9 conference-cum-webinars during FY-21. These interactions helped in promoting waterways as a mode of transportation and understanding expectations and feedback of stakeholders. IWAI is undertaking targeted initiatives to address the expectation and feedback received to further enhance traffic on NWs.
This information was given by the Union Minister for Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal in a written reply to the Rajya Sabha.