Ministry of Home Affairs
Union Minister for Home and Cooperation, Shri Amit Shah, laid the foundation stone and Bhumi Pujan of the new campus of National Forensic Sciences University in Agartala in Tripura today
Union Home and Cooperation Minister also inaugurated the year Women’s Empowerment Campaign for 2022 and Chief Minister Shramik Kalyan Prakalp for women of the Tripura on the occasion of International Women's Day
Tripura Chief Minister Biplab Dev has changed the 50 year history of Tripura in four years under the leadership of Shri Narendra Modi
Whenever I used to come to Tripura to visit Maa Tripura Sundari, I used to pray that Mother should provide a government to this State which would free the state from terrorism and drugs and take it forward on the development path
This National Forensic Sciences University has its first campus in the North East and this is a huge step for youth and girls that after completing their studies here, job opportunities will be created for them
When I was Home Minister of Gujarat, the Gujarat Forensic Science University was established and Shri Narendra Modi was the Chief Minister of the state at that time, now Shri Modi is the Prime Minister and I am the Home Minister
Efforts were made to convert the Gujarat Forensic Science University into the National Forensic Science University, to give equal rights to students of all the States
In the North East, where we are fighting the problem of extremism and infiltration, we are facing problems such as narcotics and cyber attacks, therefore it is very important to have this National Forensic Science University campus here
There will be many undergraduate and post graduate courses here, and from here students and professors will also study and work, and this university will bring great benefit to Tripura and the North East
Today is International Women's Day and on this day Tripura Government has announced an action plan for women’s empowerment
Tripura Government has decided that women will get 33 percent reservation in all State government jobs, women will also get reservation in higher educational institutions, Government of India will also provide 3 percent interest on loans to women seeking admission in institutions of national importance
The Biplav Deb government has reserved 50 percent shops for women in all government markets and shopping complexes being built
Women of Tripura will benefit from the women's welfare campaign which has been started by the Chief Minister today
Tripura has 54 tea estates, 21 tea processing factories and about 60,000 households who work in the tea estates out of 75 percent of the those who work are women
The government has brought a scheme to give land for housing to families of the sole proprietor of the land working in the tea gardens, we have also brought a policy to set up tea gardens by giving land on leasehold basis to tea garden cooperatives
It has also been decided to give Priority Household Ration Card to each household on the basis of eligibility
Facilities like housing, health, sanitation, drinking water, electricity, road connectivity will be provided in all colonies of tea garden w
08 MAR 2022 8:00PM by PIB Delhi
Facilities like housing, health, sanitation, drinking water, electricity, road connectivity will be provided in all colonies of tea garden workers' at the cost of the state government
The state government is providing social pension and health insurance to eligible persons
Students studying at the National Forensic Science University will definitely get the benefit of studying at this institute in their career and through this university the development of the entire region will also begin
The Union Home and Cooperation Minister, Shri Amit Shah, today laid the foundation stone and performed the Bhumi Pujan of the new campus of the National Forensic Sciences University in Agartala, in Tripura, and also inaugurated a Women’s Empowerment Campaign and the Chief Minister Shramik Kalyan Prakalp. Several dignitaries including the Tripura Chief Minister, Biplab Kumar Deb, Deputy Chief Minister, Jishnu Dev Burman, Union Minister Pratima Bhowmik and Union Home Secretary were present on the occasion.
In his address, the Union Home and Cooperation Minister said today all of us have gathered here for three events; the Foundation stone of the National Forensic Science University Campus and Bhoomi Pujan, four years of the Tripura government is being completed today and Chief Minister Biplab Deb and Deputy Chief Minister, Jishnu Dev have done very good work. He said that today the 2022 Women’s Empowerment Policy is being announced for the women of Tripura, apart from this the Shramik Kalyan Prakalpa which is the dream project of the Chief Minister is also being announced. He said that under the leadership of Shri Narendra Modi, the Chief Minister Biplab Dev has worked to change the 50 year history of Tripura in four years. I first came to Tripura in 2015 and whenever I used to come to see Maa Tripura Sundari, I used to pray that Mother should provide such a government to this State, which will make the State free from terrorism and drugs, and move it forward on the path of development . He congratulated the Chief Minister for the roads, lights and infrastructure that the Tripura Government has built in four years, upto the Bangladesh border, which shows that a lot for the development has taken place in Tripura.
Shri Amit Shah said the foundation stone of National Forensic Science University has been laid today. This National Forensic Sciences University has its first campus in the North East and this is a huge step for youth and girls that after completing their studies here, job opportunities will be created for them. He said that the Gujarat Forensic Science University was established when he was the Home Minister of Gujarat. Shri Narendra Modi was the Chief Minister of the State at that time. Now Shri Modi is the Prime Minister and he is the Home Minister. Efforts were made to convert the Gujarat Forensic Science University into a National Forensic Science University to give equal rights to students of all States to study there.
The Union Home Minister said that in the North East, where we are fighting extremism and infiltration, we are facing problems like narcotics and cyber attacks, therefore at that time the National Forensic Science University campus is very important in itself. Many undergraduate and post graduate courses such as Ground Forensics, DNA Forensics, Life Line Forensics, Counterfeiting Investigation, Cyber Crime, Narcotics Forensics, Drug Analysis Science, Criminology, Forensic Investigation will be available here. Children and teaching professors will also come out from here. And the entire North East will hugely benefit. He said that after four to five years, 3000 to 4000 students would be making their future and at that time imagine what this area would be like because coming to the university will lead to development of the whole area.
The Union Home and Cooperation Minister said that today is International Women's Day and on this day the Tripura Government has announced an action plan for women’s empowerment. The state government has decided that women will get 33 percent reservation in all State government jobs, women will also get reservation in higher educational institutions, women seeking admission in institutions of national importance, if they have to take loan, then Government of India will also provide 3 percent interest on loans to women seeking admission in institutions of national importance. The Biplav Deb government has made reservation of 50 percent of shops for women in all government markets and shopping complexes being built. 50 percent amount has been reserved for women entrepreneurs in Venture Capital Fund, which will encourage women startups.
Shri Amit Shah said that under the women's welfare campaign which has been started by the Chief Minister today, every women in Tripura will be benefitted. He said that Tripura traditionally has 54 tea estates, 21 tea processing factories and about 60,000 tea garden families of which 75 percent are women. The government has come up with a scheme to provide land for house to families with sole proprietorship land working in tea gardens. We have also brought in a policy to set up tea gardens by giving land on leasehold basis to tea garden cooperatives. It has also been decided to give Priority Household Ration Card to each household on the basis of eligibility. Facilities like housing, health, sanitation, drinking water, electricity, road connectivity will be provided in all the tea garden workers' colonies, for which the cost will be borne by the State Government. The State Government is also working to provide social pension and health insurance to eligible persons.
The Union Home Minister said students studying at the National Forensic Sciences University will definitely receive the benefit of this institution through a bright future and through this university, the development of the entire region will also begin.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ঙসি ত্রিপুরাগী অগরতলাদা নেস্নেল ফোরেনসিক সাইন্সেসকী অনৌবা কেম্পসশিং উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমদি ভুমি পুজন পাংথোকখ্রে
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা ইন্তরনেস্নেল ৱুমেন্স দেগী তাঞ্জাদা ২০২২গী ওইনা ৱুমেন্স এম্পৱরমেন্ত কেম্পেন চহি অমদি ত্রিপুরাগী নুপীশিংগীদমক চিফ মিনিস্তর শর্মিক কল্যান প্রকল্পসু হৌদোকখ্রে
শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ত্রিপুরাগী মুখ্য মন্ত্রী বিপ্লব দেবনা চহি মরিগী মনুংদা ত্রিপুরাগী চহি য়াঙ্খৈ শুরবা পুৱারীদা অহোংবা পুরকখ্রে
ইমা ত্রিপুরা সুন্দরিগী দর্শনগীদমক ঐহাক্না ত্রিপুরাদা লাকপা খুদিং, ঐহাক্না খুরুমজৈ মদুদি ইমানা রাজ্য অসিদা তেরোরিজম অমসুং দ্রগ ফ্রী ওইবা সরকার অমা পীনবিবা ওইরসনু অমদি চাউখৎপগী লম্বীদা মাংথানা চংশিনবা ওইরসনু
মসিগী নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্সেস য়ুনিবর্সিতী অসিনা অৱাং নোংপোক্তা মসিগী অহানবা কেম্পস লৈরে অমদি মসি নহাশিং অমসুং নুপীমচাশিংগীদমক অচৌবা খোংথাং অমনি মদুদি মফম অসিগী মখোয়গী স্তদী লোইরবা মতুং মখোয়গীদমক জোব ওপোর্চুনিতী লৈরগনি
ঐহাক্না গুজরাতকী গৃহ মন্ত্রী ওইবা মতমদুদা, গুজরাত ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিবর্সিতী লিংখৎখি অমদি মতম অদুদা শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মুখ্য মন্ত্রী ওইখি, হৌজিক শ্রী নরেন্দ্র মোদী প্রধান মন্ত্রী ওইবীরি অদুগা ঐহাক্না গৃহ মন্ত্রী ওইরি
08 MAR 2022 8:00PM by PIB Imphal
চা গার্দেন ৱার্করশিংগী কোলোনী পুম্নমক্তা হাউজিং, হেল্থ, সেনিতেসন, দ্রিঙ্কিং ৱাতর, ইলেক্ত্রিসিতী, রোদ কনেক্তিবিতীগুম্বা ফেসিলিতীশিং রাজ্য সরকারগী মমলদা ফংহল্লগনি
রাজ্য সরকারনা ইলিজিবল ওইবা মীওইশিংদা সোসিএল পেন্সন অমসুং হেল্থ ইন্সুরেন্স ফংহল্লি
নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিবর্সিতীদা তম্বা মহৈরোইশিংনা মখোয়গী কেরিয়রদা ইন্সতিত্যুৎ অসিদা তম্বগী কানবা অদু শোইদনমক্কী ফংলগনি অমদি য়ুনিবর্সিতী অসিগী থোংদা রিজন পুম্বগী দিবলপমেন্তসু হৌরগনি
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত শাহনা ঙসি ত্রিপুরাগী অগরতলাদা নেস্নেল ফোরেনসিক সাইন্সেসকী অনৌবা কেম্পসশিং উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমদি ভুমি পুজন পাংথোকখ্রে, অমসুং ৱুমেন্স এম্পৱরমেন্ত কেম্পেন অমদি চিফ মিনিস্তর শর্মিক কল্যান প্রকল্পসু হৌদোকখ্রে। ত্রিপুরাগী মুখ্য মন্ত্রী বিপ্লব কুমার দেব, উপ মুখ্য মন্ত্রী জিশনু দেব বর্মন, য়ুনিয়ন মিনিস্তর প্রতিমা ভৌমিক অমসুং য়ুনিয়ন হোম সেক্রেতরী য়াওনা শক্নাইরবা কয়ানা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি ঐখোয় পুম্নমক্না মফম অসিদা থৌরম অহুমগীদমক পুল্লরি, নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিবর্সিতী কেম্পসকী উরেপ উয়ুং তম্বা অমসুং ভুমি পুজন, ঙসি ত্রিপুরা সরকারগী চহি মরি মপুং ফারে অমদি মুখ্য মন্ত্রী বিপ্লব দেব অমসুং উপ মুখ্য মন্ত্রী জিশনু দেবনা য়াম্না ফবা থবক তৌরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি ২০২২ অসিদা ত্রিপুরাগী নুপীশিংগীদমক ৱুমেন্স এম্পৱারমেন্ত পোলিসী লাউথোকখ্রে, মসিগী মথক্তা মুখ্য মন্ত্রীগী দ্রীম প্রোজেক্ত ওইরিবা শর্মিক কল্যান প্রকালপাসু লাউথোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা মুখ্য মন্ত্রী বিপ্লব দেবনা চহি মরিদা ত্রিপুরাগী চহি ৫০গী পুৱারী হোংদোক্নবা থবক তৌরি। ২০১৫দা ঐহাক অহানবা ওইনা ত্রিপুরাদা লাকখি অমদি ইমা ত্রিপুরা সুন্দরিগী দর্শনগীদমক ঐহাক্না ত্রিপুরাদা লাকপা খুদিং, ঐহাক্না খুরুমজৈ মদুদি ইমানা রাজ্য অসিদা তেরোরিজম অমসুং দ্রগ ফ্রী ওইবা সরকার অমা পীনবিবা ওইরসনু অমদি চাউখৎপগী লম্বীদা মাংথানা চংশিনবা ওইরসনু। মহাক্না মুখ্য মন্ত্রীবু চহি মরি অসিদা বঙ্গলাদেশ বোর্দর ফাওবা ত্রিপুরা সরকারনা শেমগৎলিবা লম্বীশিং, লাইতশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি, মদুনা তাক্লে মদুদি ত্রিপুরাদা দিবলপমেন্তকীদমক থবক কয়া অমা পায়খৎলে।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ঙসি নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিবর্সিতীগী উরেপ উয়ুং তমলে। মসিগী নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্সেস য়ুনিবর্সিতী অসিনা অৱাং নোংপোক্তা মসিগী অহানবা কেম্পস লৈরে অমদি মসি নহাশিং অমসুং নুপীমচাশিংগীদমক অচৌবা খোংথাং অমনি মদুদি মফম অসিগী মখোয়গী স্তদী লোইরবা মতুং মখোয়গীদমক জোব ওপোর্চুনিতী লৈরগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐহাক্না গুজরাতকী গৃহ মন্ত্রী ওইবা মতমদুদা, গুজরাত ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিবর্সিতী লিংখৎখি অমদি মতম অদুদা শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মুখ্য মন্ত্রী ওইখি। হৌজিক শ্রী নরেন্দ্র মোদী প্রধান মন্ত্রী ওইবীরি অদুগা মহাক্না গৃহ মন্ত্রী ওইরি। রাজ্য পুম্নমক্কী মহৈরোইশিংদা চপ মান্নবা অধিকার পীনবা গুজরাত ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিবর্সিতীবু নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিবর্সিতী ওন্থোক্নবা হোৎনরি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অৱাং নোংপোক লমদমদা, ঐখোয়না এক্সত্রিমিজম অমসুং ইনফিলতরেসনগী প্রোব্লেম মায়োক্নরি, ঐখোয়না নার্কোতিক্স অমসুং সাইবর এতেকশিংগুম্বা প্রোব্লেমশিং মায়োক্নরি, মরম অদুনা মসিগী নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিবর্সিতী কেম্পস অসি মফম অসিদা থম্বা য়াম্না মরু ওই। অন্দরগ্রেজুএত অমসুং পোস্ত গ্রেজুএত কোর্স কয়া খুদম ওইনা গ্রাউন্দ ফোরেন্সিক্স, দি.এন.এ. ফোরেন্সিক্স, লাইফ লাইন ফোরেন্সিক্স, কাউন্তরফৈতিং ইনভেস্তিগেসন, সাইবর ক্রাইম, নার্কোতিক্স ফোরেন্সিক্স, দ্রগ এনালাইসিস সাইন্স, ক্রিমিনোলোজী, ফোরেন্সিক ইনভেস্তিগেসন অসিনচিংবশিং মফম অসিদা ফংলগনি। অঙাং অমসুং তিচিং প্রোফেসরশিংসু মফম অসিদগী থোরক্লগনি। অমদি অৱাং নোংপোক পুম্বা চাউনা কানহল্লগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি মরিদগী মঙা ফাওবগী মতুংদা মহৈরোই ৩০০০দগী ৪০০০না মখোয়গী ফ্যুচর শেম্লগনি অমদি মতম অদুদা এরিয়া অসি করি ওইগনি হায়বদু খন্দুনা য়েংবীয়ু মরমদি য়ুনিবর্সিতী অসি লাকপনা এরিয়া পুম্বদা দিবলপমেন্ত পুরক্লগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি অসি ইন্তরনেস্নেল ৱুমেন্স দেনি অমদি নুমিৎ অসিদা ত্রিপুরা সরকারনা ৱুমেন্স এম্পৱারমেন্তকীদমক এক্সন প্লান অমা লাউথোকখ্রে। রাজ্য সরকারনা ৱারেপ লৌরে মদুদি নুপীশিংনা রাজ্য সরকারগী থবক পুম্নমক্তা চাদা ৩৩গী রিজর্বেসন ফংলগনি, নুপীশিংনা হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুৎশিংদসু রিজর্বেসন ফংলগনি, জাতিগী মরুওইবা ইন্সতিত্যুসনশিংদা এদমিসন তৌনবা নুপীশিংনা লোন লৌবদা কেন্দ্র সরকারনা চাদা ৩গী ইন্তরেস্তসু ফংহল্লগনি। বিপ্লব দেব সরকারনা শাগৎলিবা গবর্নমেন্ত মার্কেৎ অমসুং শোপ্পিং কমপ্লেক্স পুম্নমক্তা নুপীশিংগীদমক দুকান চাদা ৫০ রিজর্ব তৌরে। ভেঞ্চর কেপিতেল ফন্দদা নুপী ওন্তরপ্রিনরশিংগীদমক চাদা ৫০গী শেনফম রিজর্ব তৌরে, মদুনা নুপী স্তার্তঅপশিং পুক্নিং থৌগৎলগনি।
অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ঙসি মুখ্য মন্ত্রীনা হৌদোকখিবা ৱুমেন্স ৱেলফেয়র কেম্পেনগী মখাদা ত্রিপুরাগী নুপী পুম্নমক্না কানবশিং ফংলগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ত্রিপুরাদা চাগী ইস্তেত ৫৪, চাগী প্রোসেসিং ফেক্তরী ২১ লৈরি অমদি চাগী ইস্তেতশিংদা থবক তৌরিবা হাউসহোল্দ ৬০,০০০গী মনুংদা চাদা ৭৫দি নুপীশিংনি। চাগী গার্দেনশিংদা থবক তৌরিবা লমগী সোল প্রোপ্রাইতরশিংগী ইমুং মনুংশিংদা য়ুম শানবা লম পীনবা সরকারনা স্কিম অমা পুরক্লে, ঐখোয়না চা গার্দেন কোওপরেতিবশিংদা লীজহোল্দ বেসিসতা লম পীদুনা চা গার্দেনশিং শেমগৎনবা পোলিসী অমসু পুরক্লে। ইলিজিবিলিতীগী বেসিসতা হাউসহোল্দ খুদিংদা প্রায়োরিতী হাউসহোল্দ রেসন কার্দ পীনবা ৱারেপসু লৌরে। চা গার্দেনগী কোলোনী পুম্নমক্তা হাউজিং, হেল্থ, সেনিতেসন, দ্রিঙ্কিং ৱাতর, ইলেক্ত্রিসিতী, রোদ কনেক্তিবিতীগুম্বা ফেসিলিতীশিং ফংহল্লগনি, মদুগীদমক অচংবা মমল রাজ্য সরকারনা পুথোক্কনি। রাজ্য সরকারনা মতিক চারবা মীওইশিংদা সোসিএল পেন্সন অমসুং হেল্থ ইন্সুরেন্স ফংহন্নবা থবকসু তৌরি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিবর্সিতীদা তম্বা মহৈরোইশিংনা মখোয়গী কেরিয়রদা ইন্সতিত্যুৎ অসিদা তম্বগী কানবা অদু শোইদনমক্কী ফংলগনি অমদি য়ুনিবর্সিতী অসিগী থোংদা রিজন পুম্বগী দিবলপমেন্তসু হৌরগনি।