জল শক্তি মন্ত্রালয়
কেনদ্রগী জল শক্তি মন্ত্রীনা ২০২২গী মার্চ ৯দা কোলকাতাদা রাজ্য ৬ অমসুং য়ু.তি. অমগী মন্ত্রীশিংগী রিজনেল কনফরেন্সকী থৌবুরেল ওইরগনি
কনফরেন্স অসিনা জে.জে.এম. অমসুং এস.বি.এম.-জি.গী প্রোগ্রেস য়েংশিল্লগনি অমসুং ফিভম চাদ্রবা রাজ্য/য়ু.তি. অখন্ননা থবক পাইখৎপদা থেংনখিবা অৱাবশিং অমসুং শিংনবশিংগী মতাংদা খন্নেগনি
‘হর ঘর জল’গী মখাদা নুপীশিংদা মরু ওইবা থৌদাং পীখ্রে, মরমদি মখোয়না প্রাইমরী স্তেকহোল্দরশিং ওই: শ্রী গজেন্দ্র সিং সেখাৱত
বিহারনা ২০২২দা ‘হর ঘর জল’ ওইনবগী পান্দম থম্লি, মসিগী মতুংদা ছত্তিসগর অমসুং মিজোরামনা ২০২৩ ফাওবদা অমসুং অরোইবদা ঝারখন্দ, ওরিশা অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলনা ২০২৪ ফাওবদা
08 MAR 2022 2:15PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিং সেখাৱতনা জল জীৱন মিসন অমসুং স্বচ ভারত মিসন-গ্রামীনগী মখাদা পাইখৎখিবা থবকশিং অদুগী প্রোগ্রেস য়েংনবা রাজ্য ৬ অমসুং অন্দমান অমসুং নিকোবার আইলেন্দশিংদগী মন্ত্রীশিংগা লোইননা রিজনেল কনফরেন্স অমা থৌবুরেল ওইদুনা পাংথোক্লগনি। কনফরেন্স অদু ২০২২গী মার্চ ৯দা কোলকাতাদা পাংথোক্লগনি। মীফম অদু জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী প্রহলাদ সিং পতেল, রুরল ৱাতর সপ্লাই অমসুং সেনিতেশন দিপার্তমেন্তকী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংগা লোইননা রাজ্যগী মন্ত্রীশিংনা মশা ওইনা শরুক য়ারগনি।
কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিং সেখাৱতনা কনফরেন্স অদুগী মতাংদা ৱা ঙাংবা মতমদা “নুপীশিংদা ‘হর ঘর জল’গী মখাদা মরু ওইবা থৌদাং পীখ্রে মরমদি মখোয়শিং অসি প্রাইমরী স্তেকহোল্দেরশিং ওইবনা অমসুং হেক হৌরকপদগী প্রোগ্রাম অসিদা শরুক য়াদুনা লাকখি। মখোয়শিং অসি প্লানিং , মোনিতরিং অমসুং মতম-মতমগী মধুং ইন্না ঈশিংগী ক্বালিতী তেস্ত তৌনবগীদমক্তা ত্রেনিংশু ফংখ্রে। মসি নুপীশিংবু এমপাৱর তৌনবা অমসুং মখোয়গী অৱাবশীং অদুবু হন্থহন্নবা খোংথাং অমনি। হোজিক লৈরিবা সরকার অসিনা অর্বান অমসুং রুরলগী মরক্তা লৈরিবা খেৎনবা অসিবু শন্দাইননবা মরু ওইনা খুঙ্গংগী লমশিংদা লৈবা মীশিংগীদমক্তা ‘ইজ ওফ লিবিং’ লৈহন্নবা হোৎনরি।”
কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রীনা বিহার, ছত্তিসগর, ঝারখন্দ, মিজোরাম, ওরিশা, ৱেস্ত বেঙ্গল হায়রিববা রাজ্যশিং অমসুং এ. অমসুং এন. আইলেন্দশিংগী য়ু.তি.গা লোইননা মখোয়না জল জীৱন মিসন অমসুং স্বচ ভারত মিসন-গ্রামীনবু থবক ওইনা পাইখৎপদা মায়োক্নরিবা অৱাবশিং অমসুং শিংনবশিং অদুগী মতাংদা খুপ্থনা খন্নরগনি।
‘হর ঘর জল’ অসি জল শক্তি মন্ত্রালয়গী মখাদা জল জীৱন মিসন (জে.জে.এম.)না পাইখৎপা ভারত সরকারগী ফ্লেগশিপ প্রোগ্রামনি। ভিজনরী ওইবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২৪ ফাওবদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তেপ ৱাতর কনেক্সন পীনবগীদমক্তা তার্গেত অমা থমখি।শরুক য়ারিবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি., এ. অমসুং এন. আইলেন্দশিংনা ২০২১ ফাওবদা মখোয়গী খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা ১০০% কভরেজ পীখ্রে। বিহারনা ২০২২দা ‘হর ঘর জল’ ওইনবগী পান্দম থম্লি, মথংদা ছত্তিসগর অমসুং মিজোরাম্না ২০২৩ ফাওবদা অমসুং অরোইবদা ঝারখন্দ, ওরিশা অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলনা ২০২৪দা।
এস.বি.এম.(জি.) অসি ২০১৪দা হৌদোকখিবা কেন্দ্র সরকারগী ফ্লেগশিপ প্রোগ্রাম অমনি। জিলাশিং মশামক্না ২০১৯গী ওক্তোবর ২দা ওপন দেফিকেশন ফ্রী (ও.দি.এফ.)নি হায়না লআউথোকচখ্রে। খুঙ্গংশিংনা ও.দি.এফ.তগী ও.দি.এফ. প্লসতা ওন্নবগীদমক্তা ও.দি.এফ. স্তেতস অদু মখাতানা অদুমক লৈহন্নবা অমসুং সোলিদ অমসুং লিখ্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (এস.এল.দবল্যু.এম) নিংথিনা পাংথোক্নবা মসিদা মীৎয়েং থমদুনা জল শক্তি মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ দ্রিংকিং ৱাতর এন্দ সেনিতেশন (দি.দি.দবল্যু.এস.)না হৌজিক-হৌজিক, এস.বি.এম.(জি.) ফেজ II অসি থবক ওইনা পাইখৎলি।
স্রীমতি, বিনি মহাজন, সেক্রেতরী, দি.দি.দব্ল্যু.এস., জল শক্তি মন্ত্রালয়না কনফরেন্স অদুগী এজেন্দা অদু থম্লগনি। মহাক্না মহাক্না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা মরু ওইনা য়াম্না হেন্না তঙাইফদবা মফমশিংদা খুদম ওইনা শরুক য়ারিবা রাজ্যশিংদা ঈশিংগী ক্বালিতী ফত্তবা মফমশিং, এস.সি./এস.তি. লৈফমশিং, এস্পিরেস্নেল অমসুং জে.ই./এ.ই.এস.না শোকহল্লবা জিলাশিংদা য়াম্নায়াংনা থবকশিং অদু পাইখৎনবা হায়রগনি। ৱাতর সোর্সশিংগী সস্তেনেবিলিতি, জে.জে.এম. মখাদা দেবেলপ তৌখিবা ইনফ্রস্ত্রকচর অমসুং এস.বি.এম.জি.গী মখাদা শাখিবা ইন্দিভিজুৱল হাউসহোলদ লেত্রিনশিং (আই.ঐচ.ঐচ.এল.) অদুসু খন্নরগনি
স্রী অরুন বারোকা, এ.এস. অমসুং এম.দি. (জে.জে.এম. অমসুং এস.বি.এম. (জি))না খুমাং চাউশিনখিবা, মায়োক্নখিবা শিংনবশিং অমসুং মাংদা চখৎনবগী লম্বিগী মতাংদা অকুপ্পা মরোলশিং পীরদুনা প্রেজেন্তেশন অমা তৌরগনি। রাজ্যশিংনা মখোয়গী এন্যুৱল এক্সন প্লানদা থমখিবা তার্গেত অদু মতম চানা লোইশিনবা ঙম্নবা মহাক্না প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেশনগী খোংজেল অদুগী মতাংদা মীৎয়েং থম্লগনি।
রিজনেল কনফরেন্স অসিনা এস.বি.এম.(জি.) ফেজ IIগী ও.দি.এফ. প্লস এলিমেন্তশিংগী কনভর্জেন্সকীদমক্তা মোদেলিতীশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং ইমপ্লিমেন্তেশন য়ংখৎহনবদা নত্তনা ও.দি.এফ.সস্তেনেবিলিতীগী মতাংদা খন্নরগনি। হিরম অসিদা হৈ-শিংলবা এক্সপার্তশিং অমসুং সরকারগী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংনা ১৫শুবা ফাইনান্স কমিসনগী ফন্দশিং অদুগী মতুং ইন্না ঈশিং মরাং কাইনা ফংহনবা অমসুং সেনিতেশনগা মরী লৈনবা থবকশিং পাংথোকপদা রুরল লোকেল বোদীশিংগী থৌদাংগী মাতংদা তেক্নিকেল সেসনশিং পাংথোক্লগনি। কনফরেন্স অদুদা শিজিন্নরবা অমোৎপা ঈশিংগী মেনজুমেন্তকী মতাংদা অখীন্নবা সেসন অমা পাংথোক্লগনি। ফীল্দা তৌক্লিবা ইশুশিং অদুবু নিংথিনা খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা লোইশিন্নবগীদমক্তা রাজ্য/য়ু.তি খুদিংমক্তা গ্রীভেন্স রিদ্রেসল মেকানিজম অমা লিংখৎপগী মতাংদা অখন্নবা সেসন অমা পাংথোক্লগনি।
থৌরম অদুগী মীকুপ খুদিংমক য়েংনবগীদমক্তা অসিদা ক্লিক তৌবীয়ু

Ministry of Jal Shakti
Union Jal Shakti Minister to Chair Regional Conference of Ministers from 6 States & a UT at Kolkata on 9th March, 2022
Conference to Review Progress of JJM & SBM-G & Discuss Threadbare State/UT Specific Implementation Issues & Challenges
Women Are Given A Pivotal Role Under The ‘Har Ghar Jal’ As They Are The Primary Stakeholders: Shri Gajendra Singh Shekhawat
Bihar aims to become ‘Har Ghar Jal’ in 2022, followed by Chhattisgarh & Mizoram in 2023 & finally Jharkhand, Odisha & West Bengal in 2024
08 MAR 2022 2:15PM by PIB Delhi
The Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat will be chairing a Regional Conference with Ministers from 6 States and UT of Andaman & Nicobar Islands to review the progress made under Jal Jeevan Mission and Swachh Bharat Mission-Grameen. The conference will be held at Kolkata on 9th March, 2022. The meeting will be attended in person by Minister of State for Jal Shakti, Shri Prahlad Singh Patel, State Ministers along with senior officers from rural water supply and sanitation department
Union Minister Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat while talking about the conference said, “Women are given a pivotal role under the ‘Har Ghar Jal’ as they are the primary stakeholders and are involved in the programme from the very beginning. They are part of planning, monitoring and also receive training to undertake water quality testing from time-to-time. It is a move to empower the women and reduce their drudgery. The present government ensures ‘ease of living’ especially for people living in rural areas so that the urban-rural divide is bridged.”
Union Jal Shakti Minister will be discussing in detail with States of Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand, Mizoram, Odisha, West Bengal and UT of A&N Islands on issues and challenges they are facing in implementation of Jal Jeevan Mission and Swachh Bharat Mission-Grameen.
‘Har Ghar Jal’ is a flagship programme of Government of India, being implemented by Jal Jeevan Mission (JJM) under Ministry of Jal Shakti. The visionary Prime Minister Shri Narendra Modi has set the target for providing tap water connection in every rural household of the country by 2024. Among the participating States and UT, A&N Islands has provided 100% coverage to all its rural households in 2021. Bihar aims to become ‘Har Ghar Jal’ in 2022, followed by Chhattisgarh and Mizoram in 2023 and finally Jharkhand, Odisha and West Bengal in 2024.
SBM(G)) is a flagship programme of the Central Government which was launched in 2014. The districts declared themselves Open Defecation Free (ODF) on 2nd October 2019. Currently, SBM(G) Phase-II is being implemented by the Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS), Ministry of Jal Shakti with focus on sustaining ODF status and ensuring Solid and Liquid Waste Management (SLWM), so that the villages move from ODF to ODF Plus.
Smt. Vini Mahajan, Secretary, DDWS, Ministry of Jal Shakti will be setting the agenda for the conference. She will be impressing upon the States/UT to expedite the implementation especially in priority area viz. water quality affected areas, SC/ ST habitation, Aspirational and JE/AES affected districts in the participating States. Sustainability of water sources, infrastructure developed under JJM and Individual Household Latrines (IHHL) constructed under SBM(G), will also be discussed.
Shri Arun Baroka, AS & MD (JJM & SBM(G)) will be making a detailed presentation on the progress made, challenges encountered and way forward. He will be focusing on the pace of programme implementation so that the targets set by the States in their Annual Action Plan is met in a timely manner.”
The regional conference will see discussions on ODF Sustainability, apart from strengthening modalities for convergence and stepping up implementation of ODF plus elements of SBM(G) Phase-II. Subject matter experts and senior government officials will be holding technical sessions on role of rural local bodies in ensuring water and sanitation activities in convergence with 15th Finance Commission funds. A specific session is dedicated on grey water management in the conference. There will be a special session on setting up Grievance Redressal mechanism in every States/ UT so that issues emanating in the field are addressed effectively.
click here to see Minute to Minute program