পাৱর মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা “ইনর্জী ফোর সস্তেনেবল গ্রোথ” হায়বা ৱেবিনারগী হৌদোকপগী ৱারোল পীখ্রে
পি.এম.: “সস্তেনেবল গ্রোথ অসি সস্তেনেবল ইনর্জীগী সোর্সশিংগী খুত্থাংদা খক্তা ওইথোকই”
ভারতনা এনভাইর্নমেন্ত অমসুং ইনর্জী ইন্দিপেন্দেন্সনা মরু ওইবা ইম্পরেতিবশিং ওইগদবা তুংলমচৎ অমগীদমক শেম-শারি
ইনর্জী অমদুং রিসোর্সেস সেক্তরদা ভারত সরকারনা লৌখৎপা থৌরাংশিংগী মতাংদা খন্ননবা “ইনর্জী ফোর সস্তেনেবল গ্রোথ”তা ৱেবিনার অমা পাঙথোকখ্রে
04 MAR 2022 8:19PM by PIB Imphal
পাৱর; পেত্রোলিয়ম এন্দ নেচরেল গ্যাস; ন্যু এন্দ রিন্যুএবল ইনর্জী; কোল; মাইন্স; এক্সতর্নেল এফিয়র্স; অমসুং এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত এন্দ ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রালয়শিং অসি য়াওবা রিসোর্সশিংগী সেক্তোরেল গ্রুপনা বজেৎ ২০২২দা লাউথোকখিবা ইনর্জী অমসুং রিসোর্সেস সেক্তরদা ভারত সরকারগী থৌরাংশিং অদু খন্ননবা অমসুং মসিগী থৌরাংশিং অসি নীংথিনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা আইদিয়া অমসুং সজেসনশিং লৌনবগীদমক মার্চ ৪, ২০২২গী অয়ুক পুং ১০ তাবা মতমদা “ইনর্জী ফোর সস্তেনেবল গ্রোথ” হায়বা ৱেবিনার অমা পাঙথোকখ্রে।
ৱেবিনার অসি প্রধান মন্ত্রীনা প্লেনরী সেসনদা ৱারোল পীরদুনা হৌদোকখি।
লিঙ্ক : https://youtu.be/Hh57eEqYwd4
প্রধান মন্ত্রীনা ‘ইনর্জী ফোর সস্তেনেবল গ্রোথ’ হায়বা অসিনা ভারতকী চৎনবী অদু তাকপতা নত্তনা তুংলমচৎকী মথৌ তাবশিং অমসুং অনীংবা অপাম্বশিং ফংনবা লাম্বেল অমসু ওইরি হায়না ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না সস্তেনেবল গ্রোথ অসি সস্তেনবেল ইনর্জীগী সোর্সশিংগী খুত্থাংদা খক্তা ওইথোকপা ঙমগনি হায়না ফোঙদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ২০৭০ ফাওবদা নেৎ জিরো য়ৌনবা গ্লাসগোদা মহাক্না থমখিবা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি। মহাক্না এনভাইরনমেন্তেলী সস্তেনেবল লাইফস্তাল অমগা মরী লৈনবা এল.আই.এফ.ই.গী বিজন অদুসু থমখি। ভারতনা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স অসিগুম্বা গ্লোবেল কোল্লাবোরেসনশিংদা লুচিংলি।
মহাক্না ২০৩০ ফাওবদা নন-ফোসিল ইনর্জীগী কেপাসিতী গীগাৱাত ৫০ য়ৌনবগী পান্দম অমসুং নন-ফোসিল ইনর্জীগী খুত্থাংদা ইন্সতোল ইনর্জী কেপাসিতীডা চাদা ৫০ য়ৌনবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। হন্দক্তা নেস্নেল হাইদ্রোজেন মিসন লাউথোকখিবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা রিন্যুএবল ইনর্জী পাৱর মরাং কাইনা লৈবগী মশাগী লৈজরিবা খুংদোংচাবা অসি লৌরগা গ্রীন হাইদ্রোজেনগী হব ওইখি হায়না ফোঙদোকখ্রে।
মহাক্না ইনর্জী প্রদক্সনগা লোয়ননা সস্তেনেবিলিতীগীদমক ইনর্জী সেভিং তৌবসু চপ মান্ননা মরু ওই হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। ইনর্জী ইফিসিএন্ত প্রদক্তশিং মরু ওইনা লৌবগী তঙাই ফদবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা এল.ই.দি. বল্বশিং চাউনা প্রমোৎ তৌরিবা অসি খুদম ওইনা পীখি। মহাক্না অহানবদা সরকারনা প্রদক্সন প্রমোৎ তৌদুনা এল.ই.দি.বল্বশিংগী মল হন্থহনখি অমদি মতুংদা উজ্জ্বলা স্কিমগী মখাদা এল.ই.দি. বল্ব করোর ৩৭ য়েন্থোকখি হায়না ফোঙদোকখি। মসিনা মরম ওইরগা কিলো ৱাত আৱর ইলেক্ত্রিসিতী মিলিয়ন লিশিং নিফুগা নিপাল সেভিং তৌবা ঙমখি অমসুং লায়রবা অমদি মিদল ক্লাস ওইবা ইমুং-মনুংশিংগী ইলেক্ত্রিসিতী বিলশিংদা লুপা করোর লিশিং ২০ সেভিং তৌখি। মখা তানা চহিগী কার্বোন ইমিসন অসিদা তন করোর ৪ হন্থরকখি। মহাক্না ভারত্তা ইনর্জী দিমান্দদা তুংলমচৎতা হেনগৎলক্কদবা অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জীদা ত্রাঞ্জিসন তৌবগী মরু ওইবা অদু থমখি।
ৱেবিনার অসি বজেৎ মমাং অমদি মতুংগী ওইবা স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা খন্ন-নৈনবা অমসুং দাইলোগকী অনৌবা প্রেক্তিসকী শরুক ওইখি। সিগী পান্দমদি পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরশিং, একাদেমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রীগী এক্সপর্তশিংগী ব্রেনস্তোর্ম তৌবা অমসুং তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংগী মখাদা থৌরাং কয়ামরুম ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী মাইকৈদা মাংদা চংশিন্নবা খ্বাইদগী ফবা লালোং মশক খঙদোকপনি। ৱেবিনার অসিদা মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা সেসনশিং য়াওখি অমসুং মন্ত্রালয় কয়ামরুম অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী সরকারগী ওফিসিএলশিং, ইন্দস্ত্রীগী মীহুৎশিংনা শরুক য়াখি।
ৱেবিনার অসিগীদমক মখঙদোকখ্রবা থিমশিং অদু মখাদা পীরি:
১. আর.ই. এক্সপান্সনগী ইনর্জী স্তোরেজ দিবেলপ তৌবা: সেসন অসি এম.ও.পি.গী সেক্রেতরী শ্রী অলোক কুমারনা ময়াই তাংবল লৌখি। সেস অসিদা পেনেল স্পীকর মঙা য়াওখি – দা. রাহুল ৱালাৱল্কর, প্রসিদেন্ত, প্রসিদেন্ত, ইন্দিয়া ইনর্জী স্তোরেজ এলাইন্স; শ্রী কে. শ্রীকান্ত, সি.এম.দি., পি.জি.সি.আই.এল; শ্রী অনিল কুমার চালমলাসেত্তী, চিফ একজিক্যুতিব অমসুং মেনেজিং দিরেক্তর, গ্রীনকো; শ্রী রঞ্জিৎ গুপ্তা, সি.ই.ও., অজুর পাৱর; অমসুং শ্রী রাজেশ লাখোনি, সি.এম.দি., তামিল নাদু জেনরেসন এন্দ দিস্ত্রিব্যুসন কোর্পোরেসন লিমিতেদ (তি.এ.এন.জি.ই.দি.সি.ও.)।
স্তেকহোল্দরশিংনা স্তোরেজ ওবলিগেসন মেন্দেৎ তৌবা, আর.ই. দিবেলপমেন্ত (আর.ই. + স্তোরেজ)গী শরুক ওইনা ইনর্জী সজ্তোরেজকী পর্সেন্তেজ লেপ্পা, কমপ্রিহেন্সিব ইনর্জী স্তোরেজ পোলিসী দিবেলপ তৌবা, ত্রান্সমিসন প্লান্নিংদা ইনর্জী স্তোরেজ মেন্দেৎ তৌবা অমসুং লার্জ স্কেল দিমান্দ এগ্রিগেসন প্রমোৎ তৌবা হায়রিবা হীরমশিংদা মীৎয়েং থমখি।
স্তেকহোল্দরশিংনা তেক্স কন্সেসন, দেপ্রিসিএসন হেনগৎহনবা অসিগুম্বা ফিস্কেল ইন্সেন্তিব য়াওনা ইন্নোবেতিব ওইবা, শেল চংদবা অমসুং তেনোর শাংবা ফাইনান্স তৌবগী মথৌ তাবা অদুসু পুথোকখি।
২. লাইফস্তাইল ফোর এনভাইরনমরন্ত (লাইফ): সেসন অসিদা কবর তৌখিবা মরু ওইবা লমশিং অদুদি ইনর্জী কঞ্জর্বেসন: ই.এস.সি.ও. মোদেল. প্রমোতিং ইলেক্ত্রিক মোবিলিতী: বেত্তরী স্বেপ্পিং, সর্ক্যুলর ইকনোমীনি। সেসন অসি নিতি আয়োগকী সি.ই.ও. শ্রী অমিতাভ কান্তনা মোদেরেৎ তৌখি। পেনেলিস্ত মঙা অদু শ্রী অভে বক্রে, দিরেক্তর জেনরেল, বি.ই.ই.; শ্রী চেতন মাইনি, কো-ফাউন্দর অমসুং চিয়রমেন, সন মোবিলিতী; শ্রী অনিল চৌধরী, এম.দি. অমসুং সি.ই.ও., স্নৈদর ইলেক্ত্রিক ইন্দিয়া; শ্রী সঞ্জে মেহতা, প্রসিদেন্ত, মেতরিএল রিসাইকল্লিং এসোসিএসন ওফ ইন্দিয়া; অমসুং শ্রী পি. রাজেন্দ্র চোলন, মেনেজিং দিরেক্তর, বি.ই.এস.সি.ও.এম., কর্নাতকা হায়রিবশিং অসিনা ওইখি।
পেনেলিস্তশিংনা লাইফকী মাইকৈদা ত্রাঞ্জিসন তৌবা ঙম্নবা পোইন্ত কয়া থমখি। মসিদা ইনর্জী ইফিসিএন্ত এপ্লাইনএন্স অমসুং ক্লিন কুকিং শীজিন্নবা প্রমোৎ তৌবা, সস্তেনেবল ত্রান্সপোর্ত শীজিন্নবা অমসুং ইফিসিএন্ত বিল্দিংশিং শাবা অমসুং রত্রোফিত্তিংগী বিহেবিয়রেলগী খোঙথাংশিং য়াওখি। ই.এস.সি.ও. মোদেলগী খুত্থাংদা ইনর্জী সেভিং তৌবগী মপুং ফাবা পোতেন্সিএল ফংনবা মোদেল কন্ত্রেক্ত, এম.এন্দ ভিগী বেজলাইনিংগী প্রোতোকোলশিং শেম্বা অমসুং ইনর্জী প্রোফেস্নেল/ওদিতরশিংগী তৌবা ঙম্বা হেনগৎহনবা অসিসু পুথোকখি।
অতোপ্পা রিকম্মেন্দেসনশিংদা বেত্তরী স্বেপ্পিং মেকানিজম স্তেন্দর্দাইজ তৌবা, বেত্তরী স্বেপ্পিংগীদমক অনৌবা অমসুং ইন্নোবেতিব বিজিনেস মোদেলশিংগী পোলিসী হর্মোনাইজেসন তৌবা, সর্ক্যুলর ইকনোমী প্রমোৎ তৌবা হায়রিবশিং অসি য়াওখি।
৩. কোল গ্যাসিফিকেসন: সেসন অসিগী মোদরেতর কোল মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী দা. অনিল জেন্না ওইখি। পেনেলিস্তশিং অদুদি শ্রী ভি.কে. সরস্বত, মেম্বর, নিতি আয়োগ; প্রোফেসর অঞ্জন রে, দিরেক্তর, ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ পেত্রোলিয়ম; শ্রী এস.এন. য়াদব, মেনেজিং দিরেক্তর, তালচর ফর্তিলাইজর লিমিতেদ; শ্রী ভি.আর. শর্ম, মেনেজিং দিরেক্তর, জিন্দল স্তীল এন্দ পাৱর লিমিতেদ; শহরী অতানু মুখর্জী, সি.ই.ও. অমসুং প্রসিদেন্ত, এম.এন. দস্তর এন্দ কো; শ্রী নলিন সিংহাল, এম.দি. ভেলনি।
স্তেকহোল্দরশিংনা গ্যাসিফিকেসন প্রোজেক্তশিংগীদমক কোল ফংবা হেনগৎহনবা, কম্মর্সিএল স্কেলদা ইন্দিজিনস গ্যাসিফিকেসন তেক্নোলোজী দিবেলপ তৌবা, সিন গ্যাসতগী মেথানোল পুথোক্নবা ইন্দিজিনস তেক্নোলোজী দিবেলপ তৌবা, কোল গ্যাসিফিকেসনদগী দিরাইব তৌবা ইন্দিজিনস প্রদক্ত মার্কেতিং তৌনবগী চান্নবা পোলিসী প্রোবিজন, ইনিসিএল স্তেজতা গ্যাসিফিকেসন প্রোজেক্তশিংদা শেলগী তেংবাং পীবা, প্রোজেক্তশিং হৌনবগীডমক বিজিনেস মোদেল পুম্নমক পাইখৎপা হায়রিবশিং অসিগী খুত্থাংদা কোল গ্যাসিফিকেসন্দা মতেং পাংনবা রিকম্মেন্দ তৌখি।
৪. বাইওমাস অসি অতোপ্পা ইনর্জীগী সোর্স অমা ওইনা প্রমোৎ তৌবা: সেসন কবরেজ অসিদা কম্প্রেস বাইও-গ্যাস, পেল্লেৎশিংগী কো-ফায়রিং, অমসুং ইথানোল ব্লেন্দিং য়াওখি। সেসন অসিদা এম.ও.পি.এন.জি.গী সেক্রেতরী শ্রী পঞ্জক জেন্না ময়াই তাংবল লৌখি। পেনেলিস্তশিং অদু দা. এস.এস.ভি. রামাকুমর, দিরেক্তর (আর এন্দ দি অমসুং পি এন্দ বি.দি.), ইন্দিয়ন ওইল কোর্পোরেসন; শ্রী অশিশ কুমার, মেনেজিং দিরেক্তর, ভর্বিও ইন্দিয়া; শ্রী সুবারত খান্না, দিরেক্তর, ভীর রিন্যুএবল ইনর্জী; শ্রী সুমিত সরকার, সি.ই.ও. ছত্তিসগর বাইওফ্যুএল দিবেলপমেন্ত ওথোরিতী; অমসুং শ্রী সুদিপ নাগ, মিসন দিরেক্তর, নেস্নেল মিসন ওন য়ুজ ওদ বাইওমাস ইন থর্মেল পাৱর প্লান্ত অসিনা ওইখি।
সেসন অসিনা প্রিদিক্তেবল অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইবা সি.বি.জি. প্রাইসিং, সি.বি.জি. অমসুং সি.এন.জি.দগী সি.বি.জি অমসুং সি.এন.জি.গী অমুক্তদা সেল তৌবা ঙমহনবা, সি,বি.জি. প্লান্তশিংগী সি.বি.জিনা ইম্পেক্ত পীবা ভাইএবিলিতীদা সেন্ত্রেল ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স (সি.এফ.এ.) হন্দোকপা, সি.বি.জি. প্লান্তশিংগী লো কোস্ত ফাইনান্সিং, ক্বালিতীদা য়ুম্ফম ওইবা ফর্মেন্তেদ ওর্গানিক মেন্যুরগী গরেন্তী লৈবা ওফ-তেক অমসুং অতাবা ওফ-তেক মমলগী মথৌ তাবা হায়রিবশিং অসিগী মতাংদা মরু ওইবা সমস্যাশিং কবর তৌখি।
৫. এগ্রো অমসুং ফার্ম ফোরেস্তী: সেসন অসি এম.ও.ই.এফ.এন্দ সি.সি.গী দিরেক্তর জেনরেল ওফ ফোরেস্তস শ্রী চন্দ্র প্রকাশ গোয়লনা ময়াই তাংবল লৌখি। পেনেলিস্তশিং অদুদি শ্রী অরুন সিংহ রাৱত, দিরেক্তর জেনরেল, আই.সি.এফ.আর.ই.; শ্রী আর.কে. সপ্রা, ফোরেস্ত্রী এক্সপর্ত; শ্রী সুনীল পান্দে, দিবিজনেল হেদ-প্লান্তেসন, আই.তি.সি.; শ্রী সজ্জন ভাজঙ্কা, চিয়রমেন, ফেদরেসন ওফ ইন্দিয়না প্লাইৱুদ ইন্দস্ত্রীজ; অমসুং শ্রী জগদিশ চন্দ্র, পি.সি.সি.এফ অমসুং ঐচ.ও.এফ.এফ, হরিয়ানা সরকার অসিনি।
পেনেলিস্তশিংনা ভারত্তা এগ্রোফোরেস্ত্রী চাউনা এদোপ্ত তৌনবা পোইন্ত কয়া থমখি। মসিদা ত্রী ফেল্লিং অমসুং ত্রঞ্জিৎ রুলশিংদা পান ইন্দিয়া অমেন্দমেন্ত/সিম্প্লিফিকেসন নত্ত্রগা একজেম্পসন, এগ্রোফোরেস্ত্রী বোর্দ শেমদুনা ইন্সতিত্যুস্নেল সপ্পোর্ত মপাঙ্গল কনখৎহনবা, এম.এস.পি. সপ্পোর্তেদ এগ্রিকলচরেল ক্রোপকা লম্বা তৌনবা য়ান্নবা তিম্বরদা জি,এস.তি. হন্থহনবা, চাউখৎ-থৌরাংগী ওইবা এগ্রোফোরেস্ত্রী অমসুং তোঙান-তোঙানবা এগ্রো ক্লাইমেৎ রিজন্দা য়ুম্ফম ওইবা ত্রীস আউতসাইদ ফোরেস্ত মোদেলশিং পাইখৎপা অমসুং ক্বালিতী লৈবা প্লান্তিং স্তোক ফংহন্নবা প্রাইবেৎ নর্জরীশিংগী এক্রেদিতেসনগীদমক ফ্রেমৱার্ক য়াওখি।
৬. রিন্যুৱেবল ইনর্জী হেনগৎহনবা: সেসন অসিনা সোলর মেন্যুফেকচরিং অমসুং হাইদ্রোজেন মিসন্দা মীৎয়েং চংলি। সেসন অসি এম.এন.আর.ই.গী সেক্রেতরী শ্রী ইন্দু শেখর চতুর্বেদিনা ময়াই তাংবল লৌখি। পেনেল স্পীকরশিংদি শ্রী. গুর্দীপ সিংহ, সি.এম.দি., এন.তি.পি.সি. লিমিতেদ; শ্রী অনিল সর্দানা, এম.দি. অমসুং সিই.ও., অদানি ত্রান্সমিসন লিমিতেদ; শ্রী সুমন্ত সিংহা, এম.দি. রিন্যু পাৱর; শ্রী পাশুপাথী গোপালন, দিরেক্তর ওহমিয়ম; শ্তরী তুলসি তান্তি, চিয়র্মন সুজলোন ইনর্জীনি।
স্তেকহোল্দরশিংগী রিকম্মেন্দেসন খরগী মনুংদা চল্লিবশিংদি রিন্যুৱেবল ইনর্জীসতা লৈরিবা অপুনবা ভেল্যু চেন অসি ইন্দিজিনাইজেসন তৌবা, অপুনবা ভেল্যু চেন্দা সোলর মোদ্যুলশিংগী ইন্দিজিনিয়স মেন্যুফেকচরিং হেনগৎহনবা, মথৌ তাবগী মতুং ইন্না গ্রীন হাইদ্রোজেন প্রদক্সন প্লান্তশিংগী আই.এস.তি.এস.-লেভেল ইনর্জী বেঙ্কিং, ই-রিভর্স বাইদ্দিং প্রোসেসকী ইসুশিং য়েংশিনবা, রিন্যুৱেবল অমসুং মিনি গ্রিদশিংনচিংবা দেসেন্ত্রেলাইজ তৌবা য়াওরি।
পাৱর, ন্যু অমসুং রিন্যুৱেবক ইনর্জীগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী আর.কে. সিংহনা মহাক্কী লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা অকোইবগী ফীভম অমসুং ইনর্জী ইন্দিপেন্দেন্সনা মরুওইবা ইম্পরেতিবশিং ওইবা তুংলমচৎ অমা ভারতনা শেম শারি হায়না ফোঙদোকখি। স্তেকহোল্দরশিংনা থম্বীরম্বা পাউতাকশিং অমসুং মসিগী ৱেবিনার অসিগী মতেংদগী থোরক্কদবা এক্সন প্লানশিং অসিনা মসিগী তুংলমচৎ অসি ফংবদা মতেং ওইরগনি। হায়রিবা হীরম অসিদা ইনর্জী স্তোরেজ, লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরনমেন্ত (লাইফ), ইনর্জী ইফিসেন্সী অমসুং কঞ্জর্বেসনগী কঞ্জুমরশিংগী বিহেবিয়র চেঞ্জদা মতেং পাংবা; ই.ভি. মোবিলিতী, বেত্তরী স্ৱেপিং, ইএস.সি.ও.নচিংবা, কোল গ্যাসিফিকেস; হাইদ্রোজেন মিসন; এগ্রো অমসুং ফার্ম ফোরেস্তী নচিংবা; মসিগী অহোংবা অসি পুরকপদা মথৌ তাই হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। হাউজিং সেক্তরা ই.এস.সি.ও. মোদেলশিং মখাতানা দিবেলপ তৌবা অমসুং পেনেত্রেসন চাউথোকহনবা অমসুং ই.সি.বি.সি. অমসুং ইকো-নিৱাস সমহিতাগী মখাদা বিল্দিং খ্বাইদগী মশিং য়াম্না কভর তৌনবা মথৌ তাই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। অদুগা, আর্কিতেকচর কোলেজশিং / আর্কিতেকচর এসোসিএসন ওফ ইন্দিয়ানা তুংদা লাক্কদবা বিল্দিংশিংগী ই.সি.বি.সি. /ইকো-নিৱাস সমহিতাগী ফীচর অসমুং দিজাইন য়াওবা করিকুলম শেমগদবনি। অনৌবা বিল্দিংশিংগী স্মার্তর পাৱর সিস্তেম শিজিন্নবা মথৌ তাই। মসিগা মরী লৈননা ব্যুরো ওফ ইনর্জী ইফিসেন্সী অমসুং সি.পি.দবল্যু.দি.না মসিগী হীরম অসিদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা মহাক্না আপীল তৌখি। মসিগী থোরকপা মরুওইবা এক্সনশিং অদু পুন্না খোজিনগনি অমসুং ২০২২গী কেন্দ্রগী বজেৎ এনাউন্সমেন্ত অসি মতম চানা অমসুং কান্নবা মওংদা ইম্প্লিমেন্ত তৌনবা য়াম্না চেকশিন্না মতুং ইনগনি।

Ministry of Power
Prime Minister delivers the opening address for the Webinar on “Energy for Sustainable Growth”
PM: “Sustainable growth is possible only through sustainable energy sources”
India preparing for a future wherein key imperatives will be environment and energy independence: Power Minister
Webinar organised on “Energy for Sustainable Growth” to discuss the initiatives of the Government of India in the energy and resources sector
04 MAR 2022 8:19PM by PIB Delhi
The Sectoral Group on Resources comprising of Ministries of Power; Petroleum & Natural Gas; New & Renewable Energy; Coal; Mines; External Affairs; and Environment, Forest & Climate Change organized a Webinar on “Energy for Sustainable Growth” at 10 AM on March 4, 2022 to discuss the initiatives of the Government of India in the energy and resources sector which have been announced in Budget 2022 and to elicit ideas and suggestions for effective implementation of these initiatives.
The webinar started with the Prime Minister addressing the plenary session.
link : https://youtu.be/Hh57eEqYwd4
The Prime Minister said that ‘Energy for Sustainable Growth’ not only resonates with the Indian tradition but is a pathway to achieve future needs and aspirations. He said that sustainable growth is possible only through sustainable energy sources. The Prime Minister reiterated his commitment made at Glasgow to reach Net Zero by 2070. He also mentioned his vision of LIFE pertaining to an environmentally sustainable lifestyle. India is providing leadership in the global collaborations like International Solar Alliance.
He also talked of target of achieving 500 gigawatt non-fossil energy capacity and achieving 50 per cent of installed energy capacity through non-fossil energy by 2030. Referring to recently announced National Hydrogen Mission, the Prime Minister said India can become hub of green hydrogen given its inherent advantage in the form of abundant renewable energy power.
He emphasized that along with energy production, energy saving is equally important for sustainability. Stressing the need to prioritize energy efficient products, the Prime Minister gave the example of promotion of LED bulbs at large scale. He said that first the government brought down the cost of LED bulbs by promoting production and then 37 crore LED bulbs were distributed under Ujala scheme. This has led to saving of forty eight thousand million Kilo Watt Hour electricity and saving of about 20 thousand crore rupees in the electricity bills of poor and middle class families. Furthermore, annual carbon emission saw a decline of 4 crore tonnes. He also talked about the future upsurge in the energy demand in India and underlined the criticality of transition towards renewable energy.
The webinar was part of the new practice of discussion and dialogue with the stakeholders before and after the budget. The objective is to brainstorm with experts from the public and private sectors, academia and industry and identify strategies on how best to move forward towards implementation of various issues under different sectors. The webinar had sessions on different themes of relevance and witnessed participation of government officials of various ministries and state governments and industry representatives.
The themes identified for the webinar were:
1. Developing Energy Storage for RE Expansion: The session was chaired by Shri Alok Kumar, Secretary, MoP. The session had five-panel speakers - Dr. Rahul Walawalkar, President, India Energy Storage Alliance; Mr. K. Sreekant, CMD, PGCIL; Mr. Anil Kumar Chalamalasetty, Chief Executive and Managing Director, GREENKO; Mr. Ranjit Gupta, CEO, Azure Power; and Mr. Rajesh Lakhoni, CMD, Tamil Nadu Generation and Distribution Corporation Limited (TANGEDCO).
The stakeholders emphasized on the aspects of mandating storage obligation, ascertaining the percentage of energy storage to be part of RE development (RE + storage) tender, developing comprehensive energy storage policy, mandating energy storage in transmission planning and promoting large scale demand aggregation.
The stakeholders also highlighted the need for innovative, low cost and long tenor financing including fiscal incentives such as tax concession, accelerated depreciation, etc.
1. Lifestyle for Environment (LIFE): The key areas covered in the session were Energy Conservation: ESCO Model, Promoting Electric Mobility: Battery Swapping, Circular Economy. The session was moderated by Shri Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog. The five panelists were Mr. Abhay Bakre, Director General, BEE; Mr. Chetan Maini, Co-Founder and Chairman, SUN Mobility; Mr. Anil Chaudhry, MD and CEO, Schneider Electric India; Mr. Sanjay Mehta, President, Material Recycling Association of India; and Mr. P. Rajendra Cholan, Managing Director, BESCOM, Karnataka.
The panelists emphasized on number of points to enable the transition towards LIFE. These include behavioural measures for promoting adoption of Energy Efficient appliances and clean cooking, use of sustainable transport and construction and retrofitting of efficient buildings. Developing model contracts, protocols for M&V baselining, and strengthening capabilities of energy professionals/ auditors to harness full potential of energy savings through the ESCO model were also highlighted.
Other recommendations included standardizing battery swapping mechanism, policy harmonization for the development of new and innovative business models for battery swapping, promotion of circular economy etc.
1. Coal Gasification: The session Moderator was Dr. Anil Jain, Secretary, Ministry of Coal. The panelists were Mr. V.K. Saraswat, Member, NITI Aayog; Prof. Anjan Ray, Director, Indian Institute of Petroleum; Mr. S.N. Yadav, Managing Director, Talcher Fertilizer Limited; Mr. V.R. Sharma, Managing Director, Jindal Steel and Power Limited; Mr. Atanu Mukherjee, CEO & President, MN Dastur & Co.; and Mr. Nalin Singhal, MD BHEL
The stakeholders recommended supporting coal gasification through increased availability of coal for gasification projects, development of indigenous gasification technology on commercial scale, development of indigenous technology for production of methanol from syn gas, suitable policy provision for marketing of indigenous product derived from coal gasification, financial assistance to gasification projects at initial stage, taking up of all business models for setting up of projects
1. Promoting Biomass as an Alternative Energy Source: The session coverage included Compressed Bio-Gas, Co-firing of pellets, and Ethanol blending. The session was chaired by Shri Pankaj Jain, Secretary, MoPNG. The panelists were Dr. S.S.V. Ramakumar, Director (R&D and P&BD), Indian Oil Corporation; Mr. Ashish Kumar, Managing Director, Verbio India; Mr. Suvarat Khanna, Director, Vere Renewable Energy; Mr. Sumit Sarkar, CEO, Chhattisgarh Biofuel Development Authority; and Mr. Sudip Nag, Mission Director, National Mission on Use of Biomass in Thermal Power Plants.
The session covered pertinent issues around predictable and transparent CBG pricing, ensuring simultaneous sale of CBG and CNG from CBG and CNG stations, withdrawal of Central Financial Assistance (CFA) on CBG impacted viability of CBG plants, low cost financing of CBG plants, requirement of guaranteed off-take and minimum off-take price of Fermented Organic Manure based on quality etc.
1. Agro and Farm Forestry: The session was chaired by Shri Chandra Prakash Goyal Director General of Forests, MoEF&CC. The panelists were Mr. Arun Singh Rawat, Director General, ICFRE; Mr. R K Sapra, Forestry Expert; Mr. Suneel Pandey, Divisional Head-Plantation, ITC; Mr. Sajjan Bhajanka, Chairman, Federation of Indian Plywood Industries; and Mr. Jagdish Chandra, PCCF and HoFF, Govt of Haryana
The panelists emphasised number of points for greater adoption of agroforestry in India. These include pan India amendment / simplification or exemption in the tree felling and transit rules, strengthening institutional support by creating Agroforestry board, lowering GST on timber so that it can compete with MSP supported agricultural crop, development specific agroforestry and Trees Outside Forest models based on different agro climatic regions, framework for accreditation of private nurseries for providing quality planting stock etc.
1. Scaling up of Renewable Energy: The session focused on Solar Manufacturing and Hydrogen Mission. The session was chaired by Shri Indu Shekhar Chaturvedi, Secretary, MNRE. The panel speakers were Mr. Gurdeep Singh, CMD, NTPC Ltd.; Mr. Anil Sardana, MD & CEO, Adani Transmission Ltd.; Mr. Sumant Sinha, MD, Renew Power; Mr. Pashupathy Gopalan, Director, Ohmium; Mr. Tulsi Tanti, Chairman, Suzlon Energy.
Some of the recommendations of the stakeholders included indigenisation of the entire value chain across renewable energies, extending indigenous manufacturing for solar modules to the entire value chain, ISTS-level energy banking of Green hydrogen production plants will require, examining the issues of e-reverse bidding process, focusing on decentralised renewables and mini grids etc.
The Union Minister of Power, New and Renewable Energy Shri RK Singh in his concluding address stated that India is preparing for a future wherein the key imperatives will be environment and energy independence. The suggestions shared by the stakeholders and the consequent action plan that will emerge through this webinar will enable us to embark upon this future. In this context, the Minister noted that the themes of Energy Storage, Lifestyle for Environment (LIFE), incorporating behavioural changes of consumers for energy efficiency and conservation; EV Mobility, Battery Swapping, ESCO etc., Coal Gasification; Hydrogen Mission; Agro and Farm Forestry etc. are essential to drive this transition. He stated that there is a need to further develop and expand penetration of ESCO models in the housing sector and to cover the maximum number of the buildings under the ECBC and Eco-Niwas Samhita. Also, Architecture Colleges / Architecture Associations of India may develop curriculum incorporating the features and design of ECBC / Eco-Niwas Samhita for future buildings. There is also a need to implement smarter power systems for the new buildings. In this regard he called upon Bureau of Energy Efficiency and CPWD to work together in this endeavour. The key actions that have emerged will be put together and closely followed-up to drive a timely and effective implementation of the Union Budget announcements for 2022.