Ministry of Electronics & IT
Budget webinar on ‘Technology-enabled development’
MeitY organises sessions on ‘Energizing Start-ups and Deep Tech with Data & Artificial Intelligence’ and ‘Making India Global Hub for Data Centre and Cloud’
PM addresses webinar and emphasized on how to make maximum use of technology for the Ease of Living
02 MAR 2022 6:39PM by PIB Delhi
The Office of the Principal Scientific Adviser (PSA) along with several scientific ministries and departments of the Government of India organized a webinar titled “Technology-enabled development” on March 2, 2022.
Prime Minister, in the inaugural address, encouraged stakeholders to fully implement the themes of the budget in a time bound manner. He emphasized on how to make maximum use of technology for the Ease of Living. He also stressed on the roadmap for 5G ecosystem and PLI schemes for making AtmaNirbhar Bharat. The Prime Minister gave a clear direction to the stakeholders to provide practical suggestions in the areas like use of optical fibres in the citizen services, e-waste management, circular economy, and electric mobility.
Shri K. Vijay Raghavan, the PSA to Prime Minister also made a brief presentation on ‘Towards AtmaNirbhar Bharat in Science and Technology’ during the inaugural session. After inaugural session, four thematic breakaway sessions were led, one each, by Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), Department of Telecommunications (DoT), Department of Scientific and Industrial Research (DSIR), and Department of Science and Technology (DST).
The breakaway session on the theme ‘Emerging Technologies for Sustainable Development’ was organised by MeitY and as a part of this, two panel discussions were held.
The panel discussion on topic ‘Energizing Startups & Deep Tech with Data & AI’ witnessed the deliberations from esteemed panellist comprising Dr. Rajendra Kumar, Additional Secretary-MeitY, Ms. Debjani Ghosh, President-NASSCOM, Dr. Inder Gopal, CEO-India Urban Data Exchange-IISc Bangalore, Shri Shekar Sivasubramanian, Head-Wadhwani AI, Shri Srikanth Velamakanni, Co-founder-Fractal Analytics. The session was moderated by Shri Abhishek Singh, P&CEO, NeGD, MeitY. The panel suggested design principles (that are innovative, inclusive and secure), INR 10,000 Cr Investment (5000 Cr Investment in AI Use-cases & 5000 Cr Investment in Deep Tech Startups), 5 Million new jobs creations (through skilling and reskilling), Data Exchange, Approach for adopting AI at scale, DATA Policy support (for Data Governance Framework, Data sharing culture, & Quality Data Creation) and API Setu (for Integration of central and state level systems through IT bridges).
It was followed by another panel discussion on topic ‘Making India Global Hub for Data Centre and Cloud’, where, an intense discussion was held by esteemed speakers comprising Dr. Rajendra Kumar, Additional Secretary-MeitY, Dr. Neeta Verma, Director General-NIC, Shri Sridhar Vembu, Founder and CEO-Zoho Corporation, Shri Rahul Sharma, President-Amazon Internet Services Pvt. Ltd, Shri Suresh Rathod, Founder and CEO-CtrlS DataCenters Ltd. The key recommendations of the panel include emphasis on the need for large scale augmentation of Data Centre and Cloud infrastructure, review of government procurement, skilling at mass scale, policy to promote use of indigenous equipment, capex support, dark fiber access and fast tracking of NOCs and clearances for setting up of Data Centres.
In the closing plenary session, the respective Ministry/Departments presented the key takeaways discussed during the breakaway sessions.
Shri Rajeev Chandrasekhar, Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship; and Electronics and Information Technology in his address thanked the leadership of Hon’ble Prime Minister as India, today, has become one of the world’s pre-eminent nations in the use of tech not just in conventional areas of R&D, tech development & innovations, but in the use of tech to empower & transform citizen’s lives. Technology and Innovation have assisted the Government to become resilient, citizenry become resilient, and the economy become resilient, he added. Speaking on Budget 2022, Mr Rajeev Chandrasekhar termed it as budget that reaffirms, re-establishes, reiterates the PM’s vision & strategy around deeper embedding of tech in our economy & the way we work as a Govt. He has coined the word #Techade which aptly describes what the next 10 yrs ought to be as a nation. On the roadmap ahead, he said that there is urgency to tap the accelerated digitalization opportunities. He further emphasized on the outcome-based research, collaboration between Government and Industry and need for India to go for leadership role in setting global tech standard.
Dr. Jitendra Singh, Minister of State (I/C) for Science and Technology, Minister of State (I/C) for Earth Sciences and Minister of State for Prime Mister’s Office, Personnel, Public Grievances and Pensions, Atomic Energy & Space shared his experience of visiting all breakaway sessions. He highlighted the reforms taken in unlocking of space and in relaxation of drone policy. He further said that 25% of Defense R&D budget is earmarked to private sector. He recommended that Indian data should be used for Indian solutions and same should be scaled.
Shri Ashwini Vaishnaw, Minister of Railways, Communications, Electronics & Information Technology gave the concluding remarks. He said that manufacturing, use of spectrum, bigger role of private in R&D, and design led manufacturing have been the force reckoner that weaved together all breakaway sessions. He encouraged Industry to take benefits of PLI and PMA schemes and to come up with innovative ideas to do more in electronics manufacturing.
The webinar ended with a vote of thanks from Shri K. Vijay Raghavan, the PSA to Prime Minister.

ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
‘তেক্নোলোজী-ইনেবলদ দেবেলপমেন্ত’কী মতাংদা বজেত ৱেবিনার
এম.ই.আই.তি.ৱাই.না ‘ইনর্জাইজিং স্তারত-অপস এন্দ দিপ তেক ৱিত দেতা এন্দ আর্তিফিসিয়েল ইন্তরেলিজেন্স’ অমসুং ‘মেকিং ইন্দিয়া গ্লোবল হব ফোর দেতা সেন্তর এন্দ ক্লাউদ’ হায়বসিগী মতাংদা সেসনশিং শিনখ্রে
পি.এম.না ৱেবিনার অসিদা ৱা ঙাংখি অমসুং ইজ ওফ লিবিংগীদমক্তা করম্না তেক্নোলোজী খ্বাইদগী হেন্না শিজিন্নগি হায়বসিগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইনা হায়খি
02 MAR 2022 6:39PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী সাইন্তিফিক মিনিস্ত্রীশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগা লোইননা প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর (পি.এস.এ.)গী লোইশঙনা ২০২২গী মার্চ ২দা “তেক্নোলোজী –ইনেবল্দ দেবেলপমেন্ত” হায়না মিংথোনবা ৱেবিনার অমা শিল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকপদা ঙাখিবা ৱারোল অদুদা অকক্নবা মতমগী মনুংদা বজেতকী থীমশিং অসিবু মপুং ফানা থবক ওইনা পাইখৎনবা স্তেকহোল্দরশিংদা পুক্নিং থৌগৎখ্রে। মহাক্না ইজ ওফ লিবিংগীদমক্তা তেক্নোলোজী অসিবু করম্না খ্বাইদগী হেন্না শিজিন্নগনি হাববগী মতাংদা হায়খি। মহাক্না আত্মানির্ভর ভারত ওইহন্নবগীদমক্তা ৫জি. ইকোসীস্তেম অমসুং পি.এল.আই. স্কীমশিংগীদমক্তা ওইবা রোদমেপ অদুগী মতাংদসু মরু ওইনা পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা প্রজাশিংগী সেবা তৌবদা ওপ্তিকেল ফাইবরশিং শিজিন্নবা , ই-ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, সার্কুলার ইকোনোমী, অমসুং ইলেক্ত্রিক মোবিলিতীগুম্বা লমশিং অসিদা প্রক্তিকেল সজেসসনশিং পীনবা স্তেকহোল্দরশিংদা হায়খ্রে।
প্রধান মন্ত্রীগী পি.এস.এ., শ্রী কে. ৱিজয় রাঘৱননসু হৌদোকপগী সেসন অদুদা ‘তুৱর্দস আত্মানির্ভর ভারত ইন সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী’গী মতাংদা শম্লপ্না প্রেজেন্তেশন তৌখি। হৌদোকপগী সেসন অদুগী মতুংদা, মিনিস্ত্রী ওফ ইলেক্ত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেশণ তেক্নোলোজী(এম.ই.আই.তি.ৱাই.), দিপার্তমেন্ত ওফ তেলিকম্যুনিকেশন (দি.ও.তি), দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দসত্রিয়েল রিসর্চ (দি.এস.আই.আর.), অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (দী.এস.তি.)না অমমমতা ওইনা থিমেতিক ব্রেকঅৱে সেসনশিং অদুবু লুচিংখি।
সস্তেন্নেবল দেবেলপমেন্তকীদমক্তা নৌনা থোরক্লিবা তেক্নোলোজীশিং’ হায়রিবা থীম অসিগী মতাংদা ওইবা ব্রেক সেসন অদু এম.ই.আই.তি.ৱাই. না শিনখি অমসুং মসিগী শরুক অমা ওইনা পেনেল দিসকসন অনি পাংথোকখি।
ইনর্জাইজিং সআত্রতঅপস এন্দ দীপতেক ৱিত দেতা এন্দ এ.আই.’ হায়রিবা হিরম অসিগী মতাংদা পাংথোকখিবা পেনেল দিএসকসন অদুদা শক্নাইরবা পেনেলিস্ত দা. রাজেন্দ্র কুমার, এদিস্নেল সেক্রেতরী- এম.ই.আই.তি.ৱাই., সুকুমারি দেবজানি ঘোস, প্রেসিদেন্ত – এন.এ.এস.এস.সি.ও.এম., দা. ইন্দর গোপাল, সি.ই.ও. – ইন্দিয়া অর্বান দাতা এক্সচেঞ্জ – আই.আই.এস.সি. বেঙ্গলোর, শ্রী শেখর সিবাসুব্রামনিয়ান, হেদ- ৱধৱানি এ.আই., শ্রী স্রিকান্থ ভেলামাকন্নি, কো-ফাউন্দর-ফ্রেক্তেল এনালিতিক্সনা খন্ন-নৈনখি। শ্রী অভিশেক সিং , পি.অমসুং সি.ই.ও., এন.ই.জি.দি., এম.ই.আই.তি.ৱাই. সেসন অদুবু মোদরেত তৌখি। পেনেল অদুনা দিজাইন প্রিন্সিপলশিং (ইন্নোভেতিব, ইনক্লুসিব অমসুং সেক্যোর ওইবা ), লুপা করোর ১০,০০০গী ইনভেস্তমেন্ত (এ.আই.শিজিন্নবা কেসশিংদা লুপা করোর ৫০০০গী ইনভেস্তমেন্ত অমসুং দীপ তেক স্তার্তঅপশিংদা করোর ৫০০০গী ইনভেস্তমেন্ত), মিলিয়ন ৫গী অনৌবা থবকশিং (স্কিল্লিং অমসুং রিস্কিল্লিংগী খুত্থাংদা) দেতা এক্সচেঞ্জ, এ.আই. শিজিন্নব হেনগৎনবা খোথাংশিং, দাতা পোলিসী সপোর্ত (দেতা গোবর্নেন্স ফ্রেমৱার্ক, দেতা শিয়রিং কলচর অমসুং ক্বালিতী দেতা ক্রিয়েশনগীদমক্তা) অমসুং এ.পি.আই. সেতু (আই.তি. ব্রিজশিংগী খুত্থাংদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী থাক্তা লৈবা সীস্তেমশিং ইন্তিগ্রেত তৌনবগীদমক্তা)
মসিগী মখা তারকপা ওইনা অতোপ্পা পেনেল দিসকসন অমা ‘মেকিং ইন্দিয়া গ্লোবল হব ফোর দেতা সেন্তর এন্দ ক্লাউদ’ হায়রিবা হীরম অসিদা শক্নাইরবা স্পীকর, দা,রাজেন্দ্র কুমার, এদিস্নেল সেক্রেতরী –এম.ই.আই.তি.ৱাই., দা. নীতা বর্মা, দাইরেক্তর জেনরেল – এন.আই.সি., স্রী স্রিথর ভেম্বু, ফাউনদর অমসুং সি.ই.ও.- জোহো কোর্পোরেশন, শহরী রাহুল শর্মা, প্রেসিদেন্ত-এমাযোন ইন্তর্নেত সার্বিস প্রাইভেত লিমিতেদ, শ্রী সুরেশ রাথোর, ফাউন্দর অমসুং সি.ই.ও. – কন্ত্রোল এস. দেতা সেন্তর লমিতেদনা কুপ্থনা খন্ন-নৈখি। পনেল অসিনা মরু ওইনংআ পনখিবা ৱাফমশিংদি দেতা সেন্তর অমসুং ক্লাউদ ইনফ্রাস্ত্রকচর পাক শন্না হেনগৎহনবা , সরকারগী প্রোক্যোরমেন্ত রিভ্যু তৌবা, পাক শন্না স্কীলিং তৌবা, লমদম অসিগী ওইবা ইক্যুইপমেন্ত শিজিন্বা প্রোমোত তৌবা, কেপেক্স সপ্পোর্ত, দার্ক ফাইবর এক্সেস অমসুং দেতা সেন্তরশিংগী এন.ও.শি.শিং অমসুং লিংখৎনবগী ক্লিয়রেন্স য়াম্না য়াংনা পীথোকপা।
প্লেনরী সেসন অদু লোইশিনবদা , মশা-মশাগী মন্ত্রালয় অমসুং দিপার্তমেন্তশিংনা ব্রেকঅৱে সেসন অদুদা খন্নখিবা মরু ওওইবা তেক অৱেশিং অদু উৎখি।
স্কীল দেবেলপমেন্ত অমসুং এন্ত্রপ্রেনোরশিপ; অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেশন তেক্নোলোজীগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রাজীব চন্দ্রসেখরনা মহাক্কী ৱারোল অদুদা ইকাইখুম্নবদা মতিক চারবা প্রধান মন্ত্রীগী লুচিংবা অসিবু থাগৎখি মরমদি ভারত অসি ঙসিদি কনভেনস্নেল ওইবা লমশিংদা খুদম ওইনা আর. অমসুং দি., তেক দেবেলপমেন্ত অমসুং ইন্নোভেশনশিংদা তেক শিজিন্নবাদা নত্তনা প্রজাশিংগী পুনশিবু এমপাৱর তৌনবা অমসুং অহোংবা পুরক্নবা তেক শিজিন্নবগী মতাংদা মালেম অসিগী ওইনা মঅবমদগী হেন্দোক-থৌইদোক্না মশক খঙবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরে। তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেশন্না সরকার অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহনবাদা, প্রজাশিংগী মপাঙ্গল কনখৎহনবদা অমসুং ইকোনোমী ফগৎহনবদা মতেং পাংই হায়না মহাক্না হায়খি। ২০২২গী বজেতকী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, শ্রী রাজীব চন্দ্রশেখরনা বজেত অসিবু অমুক হন্না থাজবা পীবা, অমুক হন্না শেমগৎপা, ঐখোয়গী ইকোনোমী অমসুং ঐখোয়না সরকার অমা ওইনা থবক পাংথোকপদা তেক অসিবু য়াম্না হকচিন্না শিজিন্নবগী মতাংদা ওইবা প্রধান মন্ত্রীগী ভিজন অমসুং স্ত্রেতেজী অদুবু অমুক হন্না খঙহল্লিবা বজেতনি হায়না হায়খি। মহাক্না #Techade হায়বা ৱাহৈ অসি পুথোরকখি, মসিনা লৈবাক অসিবু লাক্কদবা চহি ১০ অসিদা ওইগদবা অদুবু ময়েক শেংনা তাক্লি। তুংদা তৌগদবা থবকশিংদা , মহাক্না হায়খি মদুদি হেনগৎলক্লিবা দিজিতেলাইজেশনগী খুদোংচাবশিং অদুবু য়াম্না য়াংনা শিজিন্নবগী তঙাইফদবা লৈ। মহাক্না মখাতানা আউতকমদা য়ুমফম ওইবা রিসর্চ, সরকার অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মরক্তা খুৎশম্নদুনা থবক তৌবা অমসুং গ্লোবল তেক স্তেন্দার্দ অমা থম্নবগীদমক্তা ভারতনা লুচিংবা অমগী থৌদাং লৌবগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইনা পনখি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী রাজ্য মন্ত্রী (আই.সি.), আর্থ সাইন্সকী রাজ্য মন্ত্রী (আই.সি.) অমসুং প্রধান মন্ত্রীগী লোইশঙ, পার্সোনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস অমসুং পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী, দা. জিতেন্দ্র সিংনা ব্রেকঅৱে সেসনশিংদা চৎপগী মহাক্কী এক্সপরিয়েন্সশিং অদু শিয়র তৌখি। মহাক্না স্পেস অনলোক তৌবদা অমসুং দ্রোন পোলিসীগী রেলেক্সেশনগী মতাংদা অহোংবা পুরকখিবশিং অদুবু পনখি। মহাক্না মখাতানা হায়খি মদুদি দিফেন্স আর.অমসুং দি. বজেতকী ২৫%দি প্রাইভেত সেক্তরগীদমক্তা তোঙান্না খাইদোক্তুনা থম্লবনি। মহাক্না ভারতকী দেতাবু ভারতকী সোল্যুশনশিংগীদমক্তা শিজিন্নগদবনি অমসুং হাইরিবা অসিবুসু হেনগৎহনগদবনি।
রেলৱেজ, কম্যুনিকেশন, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেশণ তেক্নোলোজীগী মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনি ৱৈস্নবনা লোইশিনবগী রিমার্কশিং পীখি। মহাক্না হায়াখি মদুদি মেন্যফেকচরিং, স্পেক্ত্রম শিজিন্নবা, আর.অমসুং দি.দা প্রাইভেতকী থৌদাং, অমসুং দিজাইনগী মতুং ইন্না মেন্যুফেকচরিং তৌবা অসিনা ব্রেকঅৱে সেসনশিংবু পুল্লপ পুন্সিনহনখিবা ফোর্স রেকনর ওইখি। মহাক্না ইন্দস্ত্রীশিংদা পি.এল.আই. অমসুং পি.এম.এ. স্কীমশিংগী কান্নবা অদু লৌনবা অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স মেন্যুফেকচরিংদা হেন্না ফগৎহন্নবা ইন্নোভেতিব ওইবা আইদিয়াশিং পুথোরক্নবা থৌগৎখি।
ৱেবিনার অদু প্রধান মন্ত্রীগী পি.এস.এ., শ্রী কে. ৱিজয় রাঘৱনদগী ভোত ওফ থেংক্সকা লোইননা লোইশিনখি।