হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা ভারতকী কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামগী মরমদা পনবা ইন্সতিত্যুৎ ওফ কম্পিতিতিবনেসগী রিপোর্ত ফোঙখ্রে
অচেৎপা লৈঙাক্লোনগী খোঙফম অমদি স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবনা পুৱারী ওইরবা পান্দম অসি ফংবনি: রিপোর্ত
অচৌবা খেন্নবা কয়া লৈজরবসু, ভারতনা লৈবাক্কী লাংফম অসিবু থেংনবতা নত্তনা মালেমগী ওইনা তুংদা লাক্কদবা হকশেলগী লাংফমগী লমজিং পথাপসু পুথোকখি, হায়না রিপোর্ত অসিনা পল্লি
ভারতকী সাইন্তিফিক মঙম লমদমসিগী ওইবা ভেক্সিন পুথোক্তুনা উৎখ্রে: দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়া
“ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েঙ শাল্লবা লমজিংগা লোয়ননা স্তেতশিংগা নীংথিনা খুৎশম্ননা চৎমিন্নখিবনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসনগী থবক মায় পাকহনখিবনি”
23 FEB 2022 5:57PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা ইন্সতিত্যুৎ ফোর কম্পিতিতিবনেসকী (ইন্সতিত্যুৎ ফোর স্ত্রেতেজী এন্দ কম্পিতিতিপনেসগী মালেমগী নেতৱর্ক্কী শরুক অমা ওইরিবা অমদি হরবার্দ বিজিনেস স্কুলদা এফিলিএত তৌবা) রিপোর্ত অনি ঙসি মফমসিদা ফোঙখ্রে‍। ‘কোবিদ-১৯ – ইন্দিয়াস ভেক্সিন দেভেলপমেন্ত স্তোরী’ অমসুং ‘ইন্দিয়াস কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন এদমিনিস্ত্রেসন জর্নী’ হায়না মিংথোনবা রিপোর্তশিং অসিদা লমদমসিদা ভেক্সিন পুথোকপা, ভেক্সিন শাফনা কাপ্পা য়ানবগীদমক অচেৎপা, মতম চঙবা অয়াবা পীবগী চৎন-পথাপ অমদি থৌওংশিং য়াওনা ভারতকী কোবিদ-১৯ ভেক্সিন পুথোকপা অমদি কাপ্পগী থৌওংশিং মায় পাকহনবদা থৌদাং লৌখিবা মরুওইবা শক্লোনশিং পল্লি‍। রিপোর্তশিং অসি তুংগী লাইচৎ থেংনবদা অমদি মীয়ামগী হকশেলগী ওইবা ৱাফমশিংদা তমজহৌবা য়াবা মচাকশিং ওইগদবা মরুওইবা ৱাফমশিং অমদি থেংনখিবশিং খোমজিন্দুনা শেমবনি‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা ফোঙদোকখিবদা, “ভারতনা পায়খৎখিবা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা তিকা থাবগী থবক অসিগী চাউরবা থৌওংশিংগী মরমদা মপুং ফাবা দোকুমেন্তেসন ফোঙদোকপদা ঐ নুংঙাইবা পোকই‍। ভারতকী সাইন্তিফিক মঙম, দব্লিউ.ঐচ.ও.না অয়াবা পীখ্রবা, লমদমসিগী ওইবা ভেক্সিন পুথোক্তুনা উৎখিবা; মপাঙ্গল কনবা সর্ভিলেন্স নেতৱর্ক্কী খুত্থাঙদা খোঙ্গুল লীবা, চাংয়েং তৌবা, লায়েংবা অমদি লায়চৎ অসিবু লাকশিনবগী ঐখোয়গী মতিং; মীৎয়েঙ শাল্লবা ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী মখাদা ঐখোয়গী হকশেলগী থৌমীশিংনা, মাঙজিল থাবা থৌমীশিংনা অমদি মীয়াম্না পুন্না হোৎনমিন্নখিবা অসিগা লোয়ননা স্তেতশিং অমদি অতৈ মন্ত্রালয়শিংগগী মরক্তা তেংবাংনখিবশিং অসিনা কোবিদ-১৯গী তিকা থাবগী থবক অসি মায় পাকহনখিবনি‍।”
রিপোর্ত অসিদা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন ফংবা য়ারবা ভারতকী মীওই বিলিয়ন ১.৩দা ভেক্সিন য়ৌহনবা অমদি কাপ্পগী; লেম্না অমদি খেন্নবা থমদনা য়েন্থোক্নবা অমসুং লৈবাকসিগী মফম খরদা ভেক্সিন কাপ্পদা চিংনবা লৈবশিং থেংনদুনা মীয়ামদা ভেক্সিন কাপনিংহন্নবগী থৌরাংশিংগীদমক স্তেত লৈঙাকশিংগা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নবনচিংবা ভারত লৈঙাক্না থেংনখিবা মরুওইবা শিংনবশিং পল্লি‍। মখোয়না ভারতকুম্বা পাক চাউরবা অমদি খেন্নবা কয়ানা থল্লবা লৈবাক অমদা পায়খৎলিবা থৌওংশিংবুসু শিংথারি‍। ভারতকী ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামগী তাঙ্কক নাইনা চঙশিনবা, হকশেলগী থৌমীশিং, মাঙজিল থাবা থৌমীশিং, অহল, অমদি মশাগী অরুবা লায়না লৈবা মীওইশিং য়াওনা হেন্না মথৌ তাবা মীওইশিংদা হেন্না মীৎয়েঙ থমবনচিংবশিং থাগৎনিংঙাই ওইবা থৌওং ওইনা রিপোর্তশিং অসিদা পল্লি‍।
রিপোর্ত অসিনা ভেক্সিনেসন মনুংদা খুদোংথিবা থোক্লকপা মতমদা লায়েংনবগীদমক হেল্থকেয়র প্রোফেসনেলশিংবু ত্রেনিং পীবা অমদি হৈশিংবা হেনগৎহনবগী থৌরাংশিং শকখঙলি; অমদি কোৱিন দিজিতেল প্লেতফোর্মগী খুত্থাঙদা ভেক্সিনেসন সেসনশিং মতম শিন্দোকপা অমদি ভেক্সিন কাপ্লবা মতুংদা সর্তিফিকেত পীবনচিংবগী থৌওংবু অতোপ্পা লৈবাকশিংনা ভারত্তগী তমজনিংঙাই ওইবা মালেমগী খ্বাইদগী ফবা থৌওং ওইনা শকখঙলি‍। সোসিএল দিস্তেন্সি লৈহন্নবা স্তেকহোল্দর অমদি খোঙবু পুম্নমক্না লৌখৎখিবা অমদি পায়খৎখিবা থৌরাংশিংসু শকখঙলি‍। দোকুমেন্তশিং অসিনা ভেক্সিনেসন সেসনগী মতিং; কোল্দ চেন ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং পুথোক পুশিনগী থৌওং, অমসুং ভেক্সিনেসনগী থবকশিং অপনবা লৈতনা পায়খৎনবগীদমক লৈবাক্কী অমদি সব-নেসনেল থাক্তা লিংখৎখিবা কন্ত্রোল রুমশিংগী খুত্থাঙদা রিএল-তাইম ওইনা য়েংশিনখিবা অমদি মীয়ামগী ৱাখল্লোনশিং লৌশিনখিবশিংসু নীংথিনা নৈনরি‍।
সাইন্সকী লমদা লৈরিবা ভারতকী মায় পাকপবু নৌহৌননা পল্লদুনা, সোসিএল প্রোগ্রেস ইম্পরেতিবকী সি.ই.ও. দোক্তর মাইকেল গ্রীন্না হীরম খুদিংদা ভারতনা থেংনখিবা থৌওংবু শিংথাখি‍। মহাক্না হায়খিবদা, “ভেক্সিন অসিনা লাইচৎ অসিগী মায়োক্তা লৈবা খ্বাইদগী কান্নবা থৌরাংনি, অমদি মসিনা মহৌশাগী ওইনা ঙাকথোকচনবগী পাম্বৈ ওইবনা, লাইচৎ অসিনা শন্দোরকপা থিংবা ঙমগনি অমদি নাহল্লবা মীওইশিংবু লায়েংবা ঙমগনি হায়বা ৱাখল্লোন্দা মীওইবা খুন্নাইদা থাজবা অমা পীরে‍। মালেমগী ওইনা শন্দোরকখৎবা লাইচৎ অসিনা পীবা শাফুনা নুংতিগী পুন্সিদা চাউনা অকায়বা পীদুনা পুন্সি কয়া মাঙহনখ্রবসু, নাকল অমরোমদা, মসিনা মীওইবা মরক্তা খাঙবা কনবগী অমদি লাইচৎ অসিবু মপুং ফানা খোঙফম চেৎনা থেংননবগী ইথিল অমা হাপ্লি‍। ভেক্সিন পুথোকপা, য়েন্থোকপগী লমদা ভারতনা হীরম খুদিংদা পায়খৎখিবা থৌওং অমদি লৈবাক অসিগী মীয়াম্না খাঙবা কনবগী মতৌ উৎখিবশিং অসি পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইনি”‍।
লাইচৎ মনুংদা তেক্নোলোজীনা লৌখৎবা মরুওইবা থৌদাংগী মরমদা পল্লদুনা, হরবার্দ য়ুনিভর্সিতীগী দোক্তর মার্ক এস্পোসিতোনা ভারতনা খেন্নবা কয়া লৈরগসু লৈবাকসিগী লাংফম অসিবু থেংনখিবতা নত্তনা মালেমদা তুংদা থোক্লক্কদবা হকশেলগী লাংফমশিংদা তেক্নোলোজীবু অনৌবা মওং অমদা শীজিন্নবগী লম্বী পরিং অমা য়াৎলে হায়না ফোঙদোক্লি‍। ভারতকী তোপ তোপ্পা থৌরাং খরা পল্লদুনা মহাক্না মখা তাখিবদা, “কোরোনাগী কেসশিং রিএল-তাইম ওইনা খোঙ্গুল লীনবা অমদি লাকশিন্নবা ই-গভর্নেন্স মোবাইল এপ পুথোরকপা, দব্লিউ.ঐচ.ও.গী মালেমগী স্তেন্দর্দ থাক্কা মান্ননা লমদমসিদা পি.পি.ই. পুথোরকপা অমদি তেস্তিং স্বাবশিং লম-লমদা শাখিবা অসি লাইচৎ অসি থেংনবগী ভারত লৈঙাক্কী চাউরবা থৌরাংশিংনি‍। কো-ৱিন অমসুং আরোগ্য সেতুনচিংবা মোবাইল এপশিং শীজিন্নবনা লৈবাকসিদা ইন্নোভেসনগী ফীভম খোঙজেল য়াঙ্খৎহনখি‍। মসিনা মীয়ামদা ভেক্সিন কাপ্পা ফংলোইদরা হায়বগী খঞ্জান্নবা ৱাখলসু কোকহনখি‍।”
ইন্সতিত্যুৎ ওফ কম্পিতিতিবনেসকী চেয়র দোক্তর অমিত কাপুরনা সাইন্সকা কলচরগা পুনশিন্নবগী অমদি ভেক্সিন কাপ্পা পামদবশিং কোকহন্নবা ঈ-পাউ ফাওদোক্নবগী লাল্লোংদা পুনশিন্নবগী ফীভম শাগৎপগী ভারতকী তোপ তোপ্পা মওং মতৌবু শিংথাখি‍। মহাক্না হায়খিবদা, “ভেক্সিন কাপ্পদা মীয়াম মরক্তা থবক তৌরিবা থৌমীশিংগী ওনলাইন ত্রেনিং ইকোসিস্তেম অমসুং ঈ-পাউ ফাওদোক্নবা অমদি মীয়ামদা পাক শন্না খঙহনবগী থৌওংশিংগী খুত্থাঙদা ভেক্সিন কাপ্পগী মতাঙদা লৈরমবা ৱাখল্লোন হোংহন্নবগী থৌদাং লৌরিবা লাস্ত-মাইল ইনেব্লরশিংগী থৌওং ভেক্সিনেসনগী থবক অসি মায় পাকহনবদা য়াম্না মরুওইখি‍। মসিগী মথক্তা ভারতকী য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রামগী লৌশিং অমদি হৈশিংবা হেনগৎহনবগী রেপিদ ইম্ম্যুনাইজেসন স্কিল ইনহেন্সমেন্ত (রাইজ)না দেলিভরীগী, পুথোক পুশিনগী অমদি থবক তৌবদা মওং মরিল নাইনা তৌনবগী থৌওং শেমগৎখি‍। অসুম্না ভেক্সিনগী মরমদা ঈ-পাউ চত্থোক চৎশিন মেনেজ তৌবদা স্তেকহোল্দরশিংবু পুম্নমক কোনশিল্লবা ঈ-পাউ ফাওদোক্নবগী লাল্লোং অমনা লমজিংখি‍।”

Ministry of Health and Family Welfare
Dr Mansukh Mandaviya releases reports of Institute for Competitiveness highlighting India’s COVID-19 Vaccination Programme
A strong political commitment and coordination among stakeholders led to this historical feat: Reports
Despite having such Huge Diversity, India not only addressed the national crisis but also generated the blueprint for the world for future health crisis, the Reports Highlight
India's scientific capacity demonstrated by the development of many indigenous vaccines: Dr Mansukh Mandaviya
“Visionary leadership of Hon. Prime Minister coupled with effective Collaboration with States, have made the world’s largest COVID-19 vaccination drive successful”
23 FEB 2022 5:57PM by PIB Delhi
Dr Mansukh Mandaviya, Union Minister of Health and Family Welfare released two reports of the Institute for Competitiveness (part of the global network of the Institute for Strategy and Competitiveness and affiliated to Harvard Business School), here today. These reports titled ‘COVID-19-India’s Vaccine Development Story’ and ‘India's COVID – 19 Vaccination Administration Journey’ highlight the crucial aspects that have contributed to the success of India's COVID-19 vaccine development and administration efforts, which includes manufacturing of indigenous vaccines, sturdy and timely procedures and protocols for approvals that ensured the safe administration of vaccinations. The reports have compiled significant crucial information and experiences that can serve as learning for future pandemic management and public health issues.
Speaking on the occasion, Dr Mansukh Mandaviya said, “I am delighted to launch this rigorous documentation of the massive efforts that have been undertaken by India, as the world’s largest vaccination drive. India's scientific capacity demonstrated by the development of many indigenous vaccines, which have been approved by the WHO; our ability to trace, test, treat and contain the infection spread through a strong surveillance network; the solidarity displayed by our healthcare professionals, frontline workers and citizens, under the visionary leadership of Hon. Prime Minister coupled with collaboration with states and other ministries, have made the COVID-19 vaccination drive successful.”
The reports acknowledge the significant challenges faced by the Indian government, of delivering and administering vaccines to a majority of 1.3 billion people of India who were eligible for the COVID-19 vaccines; working with the state governments to ensure free and equitable distribution and effective management of vaccine eagerness along with addressing vaccine hesitancy that was prevalent in certain pockets of the country. They also appreciate the massive efforts considering the size and heterogeneity of a country like India. The phased approach of India’s vaccination programme, prioritizing populations of those who were in greatest need, including the healthcare professionals, frontline workers, elders, and those with morbidities, have been highlighted as exemplars in these reports.
The reports also identify efforts towards training and skilling of healthcare professionals to manage adverse events during vaccination; digital scheduling of vaccination sessions and certification post-vaccination through the CoWin digital platform as global best practices that other countries can learn from India. The measures taken to ensure social distancing and efforts of all stakeholders and partners have been recognized. The documents also study the quality of vaccination sessions; cold-chain infrastructure and logistics performance, and real-time monitoring and feedback through control rooms that were set at national and sub-national levels all for smooth management of the vaccination process.
Reaffirming India’s success being embedded in science, Dr. Michael Green, CEO, Social Progress Imperative appreciated India’s response on every front. He asserted that, “The vaccine is the most effective measure against the pandemic, and being preventive in nature, it has given hope and assurance to humanity in general that the spread of the pandemic can be arrested and the patients cured. Though the unprecedented calamity emanated due to a globally spread pandemic disrupted the normal way of living and resulted in the loss of many lives, yet on the flip side, it has also spurred among humans a stronger sense of determination and willingness to combat the pandemic with complete resilience. It is encouraging to see India’s response in every front from vaccine manufacturing, distribution, and resilience demonstrated by its citizens”.
Highlighting the crucial role played by technology during the pandemic, Dr Mark Esposito, Harvard University stated that India, despite having such diversity, not only addressed the national crisis but also generated the blueprint for the world to innovatively use technology to deal with the future public health crisis. Noting some of the unique initiatives of India, he further added, “The introduction of e-governance mobile app for real-time tracking and control of corona cases, indigenized manufacturing of PPE kits at par with WHO global standards and localized manufacturing of testing swabs were a tremendous effort by the Government of India to combat the pandemic situation. The adoption of mobile apps like Co-WIN and Aarogya Setu drove the innovation environment in the country. It offered credible promise by increasing productivity and saving time for the beneficiaries. It has also eliminated the uncertainty for the citizens of not getting vaccinated.”
Dr Amit Kapoor, Chair, Institute for Competitiveness appreciated India’s unique characteristic of blending science with culture and building solidarity in its communication strategy to remove vaccine hesitancy. He stated, “Online training ecosystem for the workforce on the ground during vaccine administration and last-mile enablers in charge of bringing about behavioural change toward vaccination through communication and mass mobilisation initiatives, was critical to the success of the vaccination initiative. Additionally, a Rapid Immunization Skill Enhancement (RISE), knowledge and skill-building package for India’s Universal Immunization Program, delivery, logistics and operational coordination were developed. Thus, a comprehensive communication strategy guided the stakeholders in managing the information flow regarding vaccines.”