অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী চাউখৎ থৌরাং
10 FEB 2022 4:25PM by PIB Imphal
হৌখিবা চহি ৫গী মনুংদা সরকারনা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত প্রোজেক্ত কয়া অমা হাপ্লি। মসি এয়র, রেল, লম্বী, ৱাতরৱে, পাৱর অমসুং তেলেকোম কন্নেক্তিবিতী ফগৎহনবগী মরী লৈনবা ঙাক্তনি। মরীক চুম্বশিং মখাদা পীরি।
- এয়র কন্নেক্তিবিতী: ২০১৬-১৭তগীনা ২০২১-২২ ফাওবদা লুপা করোর ৯৭৫.৫৮কী এপ্রুব কোস্ত অমসুং কমপ্লিসন কোস্ত লুপা করোর ৯৭৯.০৭গা লোয়ননা অপুনবা প্রোজেক্ত ২৮ লোইশিনখ্রে। হৌজিক লুপা করোর ২,২১২.৩০গী শেনফম ওইবা প্রোজেক্ত ১৫ চৎথরি অমসুং মসিগী প্রোজেক্তশিং অসি ২০২৩গী মার্চতা লোইবা য়ানা লৈরি।
- রেল কন্নেক্তিবিতী: রেলৱে প্রোজেক্তশিং অসি জোনেল রেলৱে খায়না অমসুং রাজ্য খায়দনা কায়থরি অমসুং রাজ্যগী ঙমখৈশিংদা শন্দোরকপা য়ারি। ০১.০৪.২০২১ ফাওবদা, অৱাং নোংপোক লমদমগী মফমশিংদা মপুং ওইনা/শরুক খরা ওইনা কি.মি. ২,০১১ শাংবা লুপা করোর ৭৪,৪৮৬গী শেনফম ওইগদবা প্রোজেক্ত ২০ প্লান্নিং/এপ্রুবেল/একজেক্যুসনগী থাক কয়াগী মখাদা লৈরে, হায়রিবা অসিদা ২০২১গী মার্চ ফাওবদা কি.মি. ৩২১গী অশাংবা কম্মিসন তৌখ্রে অমসুং লুপা করোর ২৬,৮৭৪গী চাদিং লৈখ্রে। মসিদা য়াওরিবা অসি: লুপা করোর ৫৬,৫৫৩গী শেনফম ওইগদবা কি.মি. ১,১৮১ শাংবা অনৌবা লাইন প্রোজেক্ত ১৪ য়াওরি হায়রিবা অসিগী মনুংদা ২০২১গী মার্চ ফাওবদা কি.মি. ২৫৩গী অশাংবা কম্মিসন তৌখ্রে অমসুং লুপা করোর ২২,৯৯৪গী চাদিং লৈখ্রে; লুপা করোর ১৭,৯৩২গী শেনফম ওইগদবা কি.মি. ৮৩০ শাংবা দবলিং/মল্তি-ত্রেক্কিং প্রোজেক্তশিং তরুক য়াওরি, হায়রিবা অসিগী মনুংদা ২০২১গী মার্চ ফাওবদা কি.মি. ৬৮গী অশাংবা কম্মিসন তৌখ্রে অমসুং লুপা করোর ২,৮৮০গী চাদিং লৈখ্রে। হৌখিবা চহি মঙাগী মনুংদা লোইশিনখ্রবা প্রোজেক্তশিংগী মরীক চুম্বশিং এনেকচর-Iদা পীরি।
- লম্বীগী কন্নেক্তিবিতী: লুপা করোর ৫৮,৩৮৫ চংগদবা অপুনবা কি.মি. ৪০১৬.২২ অমা এন.ই.আর.দা হৌজিক চৎথরি। মসিগী প্রোজেক্তশিং অসি হৌখিবা চহি ৫দা লৌখৎখিবনি। এন.ই.আর.দা লোইশিনখ্রবা প্রোজেক্তশিং অশি লুপা করোর ১৫,৫৭০.৪৪গী শেনফম ওইবা কি.মি. ৩০৯৯.৫০গী অশাংবা ওইরি। হৌজিক চৎথরিবা অমসুং লোইশিনখ্রবা লম্বীগী প্রোজেক্তশিং এনেকচর-IIদা পীরি। হৌজিক চৎথরিবা প্রোজেক্তশিং অসি ২০২৪গী মার্চ ফাওবদা লোশিল্লবা য়ারি।
- পাৱর কন্নেক্তিবিতী: রাজ্য তরুকশিং (আসম, মনিপুর, মঘালয়, মিজোরম, ত্রিপুরা অমসুং নাগালেন্দ)গী রুরেল ইলেক্ত্রিফিকেসন, ‘নোর্থ ইস্তর্ন রিজন পাৱর সিস্তেম ইম্প্রুবমেন্ত প্রোজেক্ত’ (এন.ই.আর.পি.এস.আই.পি.) গী ইন্ত্রা-স্তেত ত্রান্সমিসন অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম (৩৩ কে.ভি. অমসুং মথক)কী মপাঙ্গল কনখৎনবা অমসুং অরুনাচল প্রদেশ অমসুং সিক্কিম অসিনচিংবগী ত্রান্সমিসন অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেমগী মপাঙ্গল কনখৎনবা কমপ্রেহেন্সিব স্কীম য়াওনা সব-ত্রান্সমিসন অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎননবীদমক দীনদয়াল উপধায়া গ্রাম জ্যোতি য়োজনা (দি.দি.য়ু.জি.জে.ৱাই.) অমসুং ইন্তিগ্রেতেৎ দিবলপমেন্ত স্কীম (আই.পি.দি.এস.)গুম্বা সরকারগী মরুওইবা স্কীম কয়াগী মখাদা এন.ই.আর.দা পাৱর কন্নেক্তিবিতী অসি ফগৎক্লি। লৈবাক অসিদা খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা লায়রবা ইমুং পুম্বা অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা ইলেক্ত্রিক পুশিন্দ্রিবা ইমুং পুম্বা ইলেক্ত্রিসিতী কন্নেক্সন পীনবা য়ুনিভর্সেল হাউসহোল্দ ইলেক্ত্রিফিকেসন ফংনবগী পান্দমগা লোয়ননা ২০১৭গী ওক্তোবরদা সৌভগ্যা স্কীম হৌদোকখি। সৌভগ্যা স্কীমগী মখাদা, ৩১.০৩.২০২১ ফাওবগী মনুংদা, স্কীম অসি হেক হৌদোরকপগা এন.ই.আর.দা ইমুং ২৬,১৪,৬৫৯ ইলেক্ত্রিক পুশিনখ্রে।
- তেলেকোম কন্নেক্তিবিতী: লৈবাক অসিদা, এন.ই.আর. য়াওনা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিং (জি.পি.শিং) পুম্বা ভারত নেৎ প্রোজেক্তনা ফেজ নাইনা ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতী পীরি। প্রোজেক্ত অসিগী স্কোপশিং অসি হন্দক্তা জি.পি.শিংগী ৱাংমদা লৈবা খুঙ্গংশিং ফাওবদা শাংদোকখ্রে। ভারত নেৎ প্রোজেক্তকী লোইশিনগদবা মতম অসি ২০২৩গী ওগস্ত ফাওবনি। স্কীম অসিগী মখাদা হৌখিবা চহি ৫দা এন.ই.আর.দা পীখিবা ফন্দ অসি লুপা করোর ৬৪০.০১নি।
এন.ই.আর.গী আসম, মনিপুর, মিজোরম, নগালেন্দ, ত্রিপুরা, সিক্কিম অমসুং অরুনাচল প্রদেশ (নেস্নেল হায়ৱে খক্তং)কী মোবাইল সর্বিস ফংদবা খুঙ্গংশিং য়ৌহন্নবা অমসুং নেস্নেল হায়ৱেদা অতৎ-অখম লৈতনা ফংনবা স্কীমগী মখাদা, ফিজিবল ওইবা মফমশিংগী খিনবগী থবকশিং লোইশিনখ্রে। হৌখিবা চহি ৫গী মনুংদা স্কীম অসিগী মখাদা পীথরিবা ফন্দশিং অসি লুপা করোর ৬৩৩.৮৮নি।
মেঘালয়গী ৪.জি. মোবাইল সর্বিসশিং ফংদ্রিবা খুঙ্গংশিং অমসুং নেস্নেল হায়ৱেদা অতৎ-অখম লৈতনা ফংনবা স্কীম অসি ২০২২গী জুন্দা লৌইশিল্লবা য়ারি। স্কীম অসিগী মখাদা ফন্দশিং পীথরগনি।
অরুনাচল প্রদেশকী ৪.জি. মোবাইল সর্বিসশিং ফংদ্রিবা খুঙ্গংশিং অমসুং আসমগী দিস্ত্রক্ত ২ (কার্বি আঙলোং অমসুং দিমা হসাও)গী প্রোবিজনগী স্কীম মতম ২০২৩গী এপ্রিল ফাওবদনি। স্কীম অসিগী মখাদা ফন্দশিং পীথরগনি।
- ৱাতরৱেজ কন্নেক্তিবিতী: ব্রহ্মপুত্র তুরেলগী ধুব্রি (বঙ্গলাদেশকী ঙমখৈ)দগীনা সদিয়া ফাওবা (কি.মি. ৮৯১) অসি ১৯৮৮দা নেস্নেল ৱাতরৱে-২ (এন.দবল্যু.-২) হায়না লাওথোকখ্রে। ৱাতরৱে অসি তঙাইফদবা অরুবা অমসুং অপাকপা, অহিং-নুংথিলগী নেবিগেসন এইদ অমসুং তর্মিনেলশিং নিংথিনা শেমগৎখ্রে। এন.দবল্যু.-২গী স্তেন্দিং ফাইনান্স কমিতী (এস.এফ.সি.) রিকম্মেন্দসন এপ্রুব তৌরবা মতুং ইন্না খুদোংচাবশিং শেমগৎলবা অমসুং থৌরাং তৌরবা অসি চহি ৫গী (২০২০-২০২৫) ফাওবগী মনুংদা লুপা করোর ৪৬১গী শেনফম ওইরি। বরাক অসি ২০১৬দা নেস্নেল ৱাতরৱে-১৬ (এন.দবল্যু.-১৬) হায়না লাওথোকখ্রে। মসিনা ইন্দো-বঙ্গলাদেশ প্রোতোকোল (আই.বি.পি.) রুতকী খুত্থাংদা হল্দিয়া অমসুং কোলকতা পোর্তশিংগা লোয়ননা আসমগী কছার ভেল্লীদা লৈবা সিলচর, করিমগঞ্জ অমসুং বদার্পুরগা শম্নরি। এন.দবল্যু.-১৬গী স্তেন্দিং ফাইনান্স কমিতী (এস.এফ.সি.) রিকম্মেন্দসন এপ্রুব তৌরবা মতুং ইন্না খুদোংচাবশিং শেমগৎলিবা অমসুং থৌরাং তৌরিবা অসি চহি ৫গী (২০২০-২০২৫) ফাওবগী মনুংদা লুপা করোর ১৪৫গী শেনফম ওইরি।
মসিগী মথক্তা নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী চাউখৎ থৌরাংগী মন্ত্রালয়না নোর্থ ইস্তর্ন রিজন চাউখৎনবা স্কীম কয়া অমা হাপ্লি মদুদি নন-লাপসেবল সেন্ত্রেল পুল ওফ রিসোর্স-স্তেত (এন.এল.সি.পি.আর.-স্তেত) স্কীম; নোর্থ ইস্ত স্পেসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত স্কীম (এন.ই.এস.আই.দি.এস.); আসমগীদমক অখন্নবা পেকেজ [বোদোলেন্দ তেরিতোরিএল কাউন্সিল (বি.তি.সি.)]; দিমা হসাও ওতোনোমস তেরিতোরিএল কাউন্সিল (দি.ঐচ.এ.তি.সি.) অমসুং কার্বি আঙলোং ওতোনোমস তেরিতোরিএল কাউন্সিল (কে.এ.এ.তি.সি.); হিল এরিয়া দিবলপমেন্ত প্রোগ্রাম (ঐচ.এ.দি.পি.); সোসিএল অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত ফন্দ (এস.আই.দি.এফ.) অসিনি। স্কীম অসিগী মখাদা চহি মঙাগী মনুংদা কাইথখ্রবা প্রোজেক্তশিং অমসুং লোইশিনখ্রবা প্রোজেক্তশিং অমসুং প্রোজেক্ত অসিগী থাদোকখ্রবা ফন্দশিংগী মরীক চুম্বা এনেকচর-IIIদা পীরি। এসিয়ন দিবলপমেন্ত বেঙ্কনা মতেং তৌবা নোর্থ-ইস্তর্ন স্তেতস রোদ ইনভেস্তমেন্ত প্রোজেক্ত (এন.ই.এস.আর.আই.পি.)গী মখাদা, অপুনবা কি.মি. ৪১১.৭৮গী লম্বী শাবা লোইশিনখ্রে অমসুং লুপা করোর ১৭৩৯.২৪ থাদোকখ্রে। কি.মি. ২০.৩গী লম্বী হৌজিক শেমগৎলি। মসিগী মথক্তা, এন.ই.সি. স্কীমশিংগী মখাদা, ২০১৬-১৭দগীনা ২০২০-২১ ফাওবগী মনুংদা, ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত ২১৫কী লুপা করোর ১,২৬৭.৪৮গী শেনফম কাইথখ্রে। মসিগী মনুংদা, লুপা করোর ৯৩.৮৩ চংবা প্রোজোক্ত ১৫ লোইশিনখ্রে অমসুং লুপা করোর ১,১৭৩.৬৫কী প্রোজেক্ত ২০০ হাপ্নবগী থাক কয়াদা লৈরি।
অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্তগা মরী লৈননা রাজ্য সভা অনস্তারেদ ক্বেসন নম্বর ৯৭৫ দেতেৎ ১০.০২.২০২২গী এনেকচর তু পার্ত (এ) অমসুং (বি)
এনেকচর-I
অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা হৌখিবা চহি মঙাদা মপুং ওইনা/মচেৎ ওইনা লোইশিনখ্রবা রেলৱে প্রোজেক্তশিংগী মরীক চুম্বশিং
সেরিএল নম্বর
প্রোজেক্তকী মমিং
অশাংবা
(কি.মি.দা)
ওইবা য়াবা শেনফম
(লুপা করোরদা)
অনৌবা লাইনশিং
১
দিবুগর, অৱাং অমসুং খা বেঙ্ক লাইনগী মরক্তা লিঙ্কিং লাইনশিংগা লোয়ননা বোগিবীল
৭৩.০০
৫৯২০.০০
২
আগরতলা - সাব্রুম
১১২.০০
৩৯০৪.৬১
৩
অনৌবা মাইনাগুরি – জোগিঘোপা অনৌবা লাইন প্রোজেক্ত
২৮৪.৭৫
৪৫৪১.৩৮
গোজ কনবর্সন
১
লম্দিং – মিগ্রেন্দিসা য়াওনা সিলচর – দিত্তোকচেরা (কি.মি. ১৯৮), বদার্পুর – বাইরাগ্রাম (কি.মি. ৪৪) শাংদোকপা অমসুং করিমগঞ্জ (কি.মি. ২৯.৪) অমসুং করিমগঞ্জ – মাইশাসন (কি.মি. ১০.৩০)দা বাইপাস লোয়ননা বাইরাগ্রাম – দুলবচেরাগী গোজ কনবর্সনগী অনৌবা মেতরিএল শেমদোকপা
৪২০.৯০
৮৩৫৯.২০
দবলিং
১
হোজাই – লম্দিং পাতচ দবলিং প্রোজেক্ত
৪৪.৯২
৩৯৮.৯৩
এনেকচর-II
রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজকী মন্ত্রালয়গী মখাদা হৌজিক চৎথরিবা রোদৱে প্রোজেক্তশিংগী মরীক চুম্বশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
প্রোজেক্তশিংগী মশিং
অশাংবা কি.মি.দা
শেনফম
(লুপা করোরদা)
১
অরুনাচল প্রদেশ
৩৪
৭৪৯.৪২
৮৯৭৩.১১
২
আসম
২৯
৪১৮.৫৩
১০৫২৭.১২
৩
মনিপুর
৩৩
৬২৮.২০
৭৮৩৩.৫৯২
৪
মেঘালয়
১৮
২৩৭.৪৬
৩১৯৩.৪১
৫
মিজোরম
২৩
৫৯৯.৮৭
১০৬১৬.৫৮
৬
নগালেন্দ
৩৯
৮০৩.৫৫
৯২০৫.৯৬
৭
সিক্কিম
১৭
১৯৭.৪৪
৩৯৬৩.৯১৮
৮
ত্রিপুরা
২০
৩৮২.০২
৪০৭১.৩১
অপুনবা
২১৩
৪০১৬.৪৮
৫৮,৩৮৫
হৌখিবা চহি ৫দা লোইশিনখ্রবা রোদৱে প্রোজেক্তশিংগী মরীক চুম্বা মখাদা পীরি: -
রাজ্য
হৌখিবা চহি ৫দা লোইশিনখ্রবা প্রোজেক্তশিংগী মশিং
অশাংবা কি.মি.দা
শেনফম
(লুপা করোরদা)
আসম
৮৩
১২৩৭.৬১
৩২৭৪.৭২
অরুনাচল প্রদেশ
২৩
৫৩৪.০৮৬
৫০১১.১২
মনিপুর
১৮
২৮৩.৫২৫
১৩৬২.৫৬
নগালেন্দ
৩৮
৩৬০.৪৯৭
২৫৭৫.৪৬
মিজোরম
৩৬
২৫৩.৮৬
৬৫১.১৯
নগালেন্দ
২৬
২৬৪.৭
১০৮৬.১৪
সিক্কিম
৬
১০৭.৩৬
১২৭৬.৭৫
ত্রিপুরা
৭
৫৭.৮৬
৩৩২.৫
অপুনবা
২৩৭
৩০৯৯.৫০
১৫৫৭০.৪৪
এনেকচর-III
০১/০৪/২০১৬- ০৭/০২/২০২২গী মনুংদা কাইথখিবা প্রোজেক্তশিং
(শেনফম লুপাদা)
সেরিএল নম্বর
স্কীম
কাইথখ্রবা প্রোজেক্তশিং
লোইশিনখ্রবা প্রোজেক্তশিং
থাদোকখ্রবা ফন্দশিং
প্রোজেক্তশিংগী মশিং
কোস্ত
প্রোজেক্তশিংগী মশিং
কোস্ত
১.
এন.এল.সি.পি.আর.- স্তেত
৭৬
১৮৭৮.৩৭
৮
৮১.৬৯
১১৬২.১১
২.
এন.ই.এস.আই.দি.এস.
১১০
২৫৬৩.১৪
০
০
১৪৬৪.৩২
৩.
আসমগী অখন্নবা পেকেজশিং (বি.তি.সি.; দি.ঐচ.এ.তি.সি. অমসুং কে.এ.এ.তি.সি.)
২৬
৩২৪.০২
০
০
২১১.১৮
৪.
ঐচ.এ.দি.পি.
৪১
৯০
৬
৭.৬৭
৫৮.২৬
৫.
এস.আই.দি.এফ.
১৪
২১৩.৪
৪
৭৬.৬১
২০২.৪
মসিগী পাউ অসি নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী চাউখৎ থৌরাংগী মন্ত্রালয়গী মন্ত্রীনা ঙসি অইবা ওইনা পাউখুম পীখিবনি।

Ministry of Development of North-East Region
INFRASTRUCTURE DEVOLOPEMENT IN NORTH EASTERN STATES
10 FEB 2022 4:25PM by PIB Delhi
The Government has been implementing various infrastructure development projects in the North Eastern States during the last 5 years. These relate to improving air, rail, road, waterway, power and telecom connectivity. The details are given below.
1. Air connectivity: Total 28 projects have been completed from 2016-17 to 2021-22 with the approved cost Rs. 975.58 crore and completion cost of Rs. 979.07 crore. There are 15 ongoing projects amounting to Rs. 2,212.30 crore and these projects are likely to be completed by March 2023.
2. Rail connectivity: Railway projects are sanctioned Zonal Railway wise and not State-wise, and may span across State boundaries. As on 01.04.2021, 20 projects costing Rs.74,485 crore for 2,011 km length falling fully/ partly in North Eastern Region are under different stages of planning/ approval/ execution, out of which 321 km length has been commissioned and an expenditure of Rs.26,874 crore incurred upto March 2021. These include:14 New Line Projects covering a length of 1,181 km at a cost of Rs.56,553 crore, out of which 253 km length has been commissioned and an expenditure of Rs.23,994 crore incurred upto March 2021; Six Doubling/Multi-tracking Projects covering a length of 830 km at a cost of Rs.17,932 crore, out of which 68 km length has been commissioned and an expenditure of Rs.2,880 crore incurred upto March 2021. The details of completed projects during the last 5 years is given at Annexure-I.
3. Road connectivity: A total of 4016.22 km costing Rs.58,385 crore are ongoing in NER. These projects were undertaken during the last 5 years. The completed projects in NER cover a length of 3099.50 km at a cost of Rs.15,570.44 crore. The details of ongoing and completed road projects are given in Annexure-II. The ongoing projects are likely to be completed by May 2024.
4. Power connectivity: Government, through various flagship schemes, such as Deendayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana (DDUGJY) and Integrated Power Development Scheme (IPDS) for strengthening of sub-transmission and distribution infrastructure including rural electrification, ‘North Eastern Region Power System Improvement Project’ (NERPSIP) for six States (Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura and Nagaland) for strengthening of the Intra-State Transmission and Distribution System (33kV and above) and Comprehensive Scheme for Strengthening of Transmission & Distribution Systems in Arunachal Pradesh and Sikkim etc. is improving the power connectivity in NER. Saubhagya scheme was launched in October, 2017 with the objective to achieve universal household electrification for providing electricity connections to all un-electrified households in rural areas and all poor households in urban areas in the country. Under Saubhagya scheme, as on 31.03.2021, 26,14,659 households have been electrified since launch of the scheme in NER.
5. Telecom connectivity: Bharat Net project is implemented in a phased manner to provide broadband connectivity to all Gram Panchayats (GPs) in the country, including NER. The scope of the project has been recently extended up to all inhabited villages beyond GPs. The timeline for Bharat Net project is August, 2023. The funds disbursed for NER under this scheme are Rs. 640.01 crore during last 5 years.
Under the Scheme for provision of mobile services in uncovered villages in Assam, Manipur, Mizoram, Nagaland, Tripura, Sikkim, and Arunachal Pradesh (National Highways only) of NER and seamless coverage along National Highway, the installation work of the feasible sites has been completed. The funds disbursed under this scheme are Rs. 633.88 crore during last 5 years.
The Scheme for provision of 4G mobile services in uncovered villages of Meghalaya and seamless coverage along National Highway, has project timeline as June 2022. Funds are yet to be disbursed under this scheme.
Scheme for provision of 4G mobile services in uncovered villages of Arunachal Pradesh and 2 Districts of Assam (KarbiAnglong and Dima Hasao), has project timeline as April 2023.Funds are yet to be disbursed under this scheme.
1. Waterway connectivity: River Brahmaputra from Dhubri (Bangladesh Border) to Sadiya (891 km) was declared as National Waterway-2 (NW-2) in 1988. The waterway is being developed with fairway of required depth and width, day and night navigation aids and terminals. The facilities created and planned as per approved Standing Finance Committee (SFC) recommendation of NW-2 is at a cost of Rs. 461 crore during 5 years (2020-2025). River Barak was declared as National Waterway-16 (NW-16) in the year 2016. It connects Silchar, Karimganj and Badarpur in Cachar valley of Assam with Haldia and Kolkata ports through Indo-Bangladesh Protocol (IBP) Route. The facilities created and planned as per approval of Standing Finance Committee of NW-16 and Indo-Bangladesh Protocol ( IBP) route is at a cost of Rs.145 crore during 5 years (2020-2025).
In addition, the Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) is implementing various schemes viz. Non-Lapsable Central Pool of Resources-State (NLCPR-State) Scheme; North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS); Special Package for Assam [Bodoland Territorial Council (BTC); Dima Hasao Autonomous Territorial Council (DHATC) and KarbiAnglong Autonomous Territorial Council (KAATC)]; Hill Area Development Programme (HADP); Social and Infrastructure Development Fund (SIDF) for development of the North Eastern Region. The details of projects sanctioned and projects completed during the last five years under these schemes, and funds released against these projects are given in Annexure-III. Under Asian Development Bank-assisted North-Eastern States Road Investment Project (NESRIP), a total 411.78 km of road have been completed and Rs.1739.24 crore have been released. 20.3 km of road is under progress. Besides, under the schemes of NEC, during 2016-17 to 2020-21, 215 infrastructure projects costing Rs. 1,267.48 crore have been sanctioned. Out of these, 15 projects costing Rs.93.83 crore have been completed and 200 projects costing Rs.1,173.65 crore are at various stages of implementation.
Annexures to Part (a) and (b) of the Rajya Sabha Unstarred Question No. 975 dated 10.02.2022 regarding Infrastructure development in North Eastern States
Annexure- I
Details of completed Railway projects in last five years falling fully/ partly in North Eastern States
SN
Name of project
Length
(in km)
Anticipated cost
(Rs. in Cr.)
NEW LINES
1
Bogibeel with linking lines between Dibrugarh, North and South Bank line.
73.00
5920.00
2
Agartala – Sabroom
112.00
3904.61
3
New Maynaguri – Jogighopa New line project
284.75
4541.38
GAUGE CONVERSION
1
Lumding - Silchar including Migrendisa - Dittockchera (198 km), Extension from Badarpur - Bairagram (44 km) and new Material Modification for Gauge Conversion of Bairagram - Dulavchera with bypass at Karimganj (29.4 km) and Karimganj - Maishasan (10.30 km)
420.90
8359.20
DOUBLING
1
Hojai - Lumding Patch Doubling project
44.92
398.93
ANNEXURE-II
Details of ongoing Roadway projects under Ministry of Road Transport & Highways
Sl No.
State
Number of Projects
Length in km
Cost (Rs. in crore)
1
Arunachal Pradesh
34
749.42
8973.11
2
Assam
29
418.53
10527.12
3
Manipur
33
628.20
7833.592
4
Meghalaya
18
237.46
3193.41
5
Mizoram
23
599.87
10616.58
6
Nagaland
39
803.55
9205.96
7
Sikkim
17
197.44
3963.918
8
Tripura
20
382.02
4071.31
Total
213
4016.48
58,385
The details of completed roadways projects in last 5 years are given below:-
State
No. of completed projects in last 5 years
Length in km
Amount (Rs. in crore)
Assam
83
1237.61
3274.72
Arunachal Pradesh
23
534.086
5011.12
Manipur
18
283.525
1362.56
Nagaland
38
360.497
2575.46
Mizoram
36
253.86
651.19
Nagaland
26
264.7
1086.14
Sikkim
6
107.36
1276.75
Tripura
7
57.86
332.5
Total
237
3099.50
15570.44
ANNEXURE-III
Projects Sanctioned between 01/04/2016 - 07/02/2022
(Cost in Rs. crore)
S. No.
Scheme
Sanctioned projects
Completed projects
Funds released
Number of projects
Cost
Number of projects
Cost
1.
NLCPR-State
76
1878.37
8
81.69
1162.11
2.
NESIDS
110
2563.14
0
0
1464.32
3.
Special Packages of Assam (BTC; DHATC & KAATC)
26
324.02
0
0
211.18
4.
HADP
41
90
6
7.67
58.26
5.
SIDF
14
213.4
4
76.61
202.4
This information was given by The Minister for the Ministry of Development of North Eastern Region, Shri G. Kishan Reddy in a written reply in the Rajya Sabha today.