Ministry of Development of North-East Region
Nari Shakti of NER : A inspiring tale of Smt. Yobina Lyngdoh Marshyllong-NERCRMS - a registered society under the aegis of NEC, Ministry of DoNER.
10 FEB 2022 6:02PM by PIB Delhi
Smt. Yobina Lyngdoh Marshyllong is a resident of Jakhong Village, West Khasi Hills, Meghalaya. Coming from a very remote area,she lacked confidence in marketing her agricultural produces. Due to which, the dream of becoming a successful entrepreneur remained a dream only. Until in the year 2001, the Govt. of India intervention through North Eastern Region Community Resource Management Project (NERCORMP) came into her village.
NERCORMP was a livelihood initiative of North Eastern Region Community Resource Management Society (NERCRMS), North Eastern Council, Govt. of India jointly with International Fund for Agricultural Development (IFAD); which is headquartered at Rome.
Under the project, Ms. Yobina became the member of Self Help Group (SHG) i.e. 'KA BUIT KA LONG KA BOR' (Knowledge is Strength). The SHG was formed on April 16, 2002. Sooner, she also became the Chairman of the group due to her leadership qualities and managerial skills.
NERCORMP had been beneficial to the entire village. In order to address the issues of open defecation, the entry point initiative launched under the project was to establish affordable toilet facilities. The initiative was well received by the villagers and accordingly they learned about cleanliness and hygiene.
Anotherinitiative supported by the project was Revolving Fund to the SHGs. Initially, the SHG received a total fund support of Rs. 1.00 (One Lakh). Smt.Yobinatook a loan of Rs. 14000/- (Fourteen Thousand) from the SHG revolving fund and established a grocery shop within the village. Through the capacity building support received under the project, she sharpened her entrepreneurial skills and further expanded the business. Gradually, she opened another grocery shop in the village itself.
After successfully opening two grocery shops in the village, she also ventured in selling her produces to the urban centers like Mairang and Shillong. This has resulted into transforming her into a successful entrepreneur.
Smt. Yobina along with the other members of the SHG sellstheir goods in Mairang and Shillong. Since the group is directly selling their produces at the urban centers, they now earn Rs.10,000/- to Rs.15,000/- per day.She also encouraged others and formed new SHGs. There are nearly 70 members.
NERCORMP made a difference in her life as well as in the life of other SHG members. It has brought improvementin their overall living standard.
Smt. Yobina Lyngdoh Marshyllong has expressed her sincere gratitude to NERCRMS, NEC, GoI for helping the villagers of Jakhong Village in realizing a new meaning of Atma Nirbharta.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
এন.ই.আর.গী নারি শক্তি: শ্রীমতি য়োবিনা লিন্দো মার্শিলোংগী পুক্নিং শুমহৎনিংঙাই ওইরবা ৱারি অমা-এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.- দোনর মন্ত্রালয়গী এন.ই.সি.গী মীৎয়েং মখাদা লৈরিবা রেজিস্তর সমাজ অমা
10 FEB 2022 6:02PM by PIB Imphal
শ্রীমতি য়োবিনা লিন্দো মার্শিলোং অসি মেগালয়গী ৱেস্ত খাশি হিল্সকী জাখোং খুঙ্গংদা লৈবা মীওই অমনি৷ য়াম্না মনুং হঞ্জিনবা মফম অমদগী লাকপনা, মহাক্না মহাক্কী লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং অদু য়োনবগী থৌনা ৱাৎলমখি৷ মসিনা মরম ওইদুনা মাই পাক্লবা ওল্তরপ্রিনর অমা ওইনবা মহাক্না মংজরিবা মংলান অদু মংলান খক্তমক ওইরমখি৷ ২০০১ চহি ফাওবদা, নোর্থ ইস্তর্ন রিজন কম্ম্যুনিতী রিজন রিসোর্স মেনেজমেন্ত প্রোজেক্ত(এন.ই.আর.সি.ও.আর.এম.পি.)কী খুৎথাংদা ভারত সরকারগী থবক-থৌরমশিং অসি মহাক্কী খুঙ্গংদা লৈক্ত্রিবা ফাওবা মহাক্কী মংলান অসি মংলান খক্তমক ওইদুনা লৈরমখি৷
এন.ই.আর.সি.ও.আর.এম.পি. অসি ভারত সরকারগী নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল, নোর্থ ইস্তর্ন রিজন কম্ম্যুনিতী রিসোর্স মেনেজমেন্ত সোসাইতী(এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.)না পুন্না খুৎশম্নরিবা ইন্তরনেস্নেল ফন্দ ফোর এগ্রীকল্চরেল দিবেলপমেন্ত(আই.এফ.এ.দি.)গী লিবলিহুদ ইনিসিয়েতিব অমা ওইখি; মসিগী হেদক্বাতর রোমদা লৈরি৷
প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা, শ্রীমতি য়োবিনানা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ(এস.ঐচ.জি.) ‘কা বুইত কা লোং কা বোর’ (লৌশিংনা শক্তিনি)কী মেম্বর অমা ওইখি৷এস.ঐচ.জি. অসি ২০০২গী এগ্রীল ১৬তা শেমখি৷ ইকুই কুইদনা, মহাক্না মহাক্কী লিদরশিপ ক্বালিতীশিং অমদি মেনেজরিএল স্কিলশিং অসিনা মরম ওইদুনা গ্রুপ অসিগী চিয়রমেন ওইখি৷
এন.ই.আর.সি.ও.আর.এম.পি.না খুঙ্গং পুম্বদা কান্নবা পীখ্রে৷ ওপন দিফিকেসনগী ইসুশিং অসি থেংননবগীদমক, প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা অফবা তোইলেত ফেসিলিতীশিং শেমগৎনবা এন্ত্রী পোইন্ত ইনিসিয়েতিব হৌদোকখি৷ ইনিসিয়েতিব অসি খুঞ্জাশিংনা তরাম্না ওকখি অমদি মসিগী মতুং ইন্না মখোয়না লুবা-নানবা অমদি মশা-মউ ফনা লৈহনবগী মতাংদা খঙজিনখি৷
প্রোজেক্ত অসিনা সপোর্ত তৌখিবা অতোপ্পা ইনিসিয়েতিব অদুদি এস.ঐচ.জি.শিংদা পীরিবা রিবোলবিং ফন্দ অসিনা ওইখি৷ অহানবদা, এস.ঐচ.জি.না লুপা ১,০০,০০০(লাখ অমা)গী অপুনবা ফন্দ অমা ফংখি৷ য়োবিনানা এস.ঐচ.জি. অসিদগী লুপা ১৪০০০/- (লিশিং তরামরি)গী লোন অমা লৌখি অমদি খুঙ্গং মনুং অসিদা গ্রোসরীগী ওইবা দুকান অমা শেমগৎখি৷ প্রোজেক্ত অসিগী মখাদগী ফংখিবা কেপাসিতী বিল্দিং সপোর্ত অদুদগী, মহাক্না মহাক্কী ওল্তরপ্রিন্যুরিএল স্কিলশিং অসি হেন্না লৈহনখি অমদি মখাতানা মহাক্কী করবার চাওথোককি৷ তপ্ন-তপ্ন, মহাক্না খুঙ্গং অদুমক্তদা অতোপ্পা গ্রোসরী দুকান অমগসু হাংদোকখি৷
খুঙ্গং অদুদা গ্রোসরী দুকান অনি মাই পাক্না হাংদোক্লবা মতুংদা, মহাক্না মহাক্কী পোত্থোকশিং অসি শহরগী মফমশিং খুদম ওইনা মাইরং অমসুং শিল্লোংগুম্বদা য়োন্নবসু চৎখি৷ মসিনা মরম ওইদুনা মহাক মশামক অসি মাই-পাক্লবা ওল্তরপ্রিনর অমদা ওন্থোকখিবনি৷
শ্রীমতি য়োবিনানা এস.ঐচ.জি.গী অতোপ্পা মেম্বরশিংগা লোইননা মখোয়গী পোৎলমশিং অদু মাইরং অমসুং শিল্লোংদা য়োল্লি৷ গ্রুপ অসিনা মখোয়গী পোৎলমশিং অদু শহরগী মফমশিংদা য়োবনা, মখোয়না হৌজিক্তি নোংমদা লুপা ১০,০০০দগী লুপা ১৫,০০০ ফাওবা য়োল্লি৷ মহাক্না অতোপ্পশিংবুসু থৌনা হাপখি অমদি অনৌবা এস.ঐচ.জি.শিং শেমখি৷ মসিদা মেম্বর ৭০মুক্কী চাংদা লৈরে৷
এন.ই.আর.সি.ও.আর.এম.পি.না মহাক্কী পুন্সিদা অমদি অতোপ্পা এস.ঐচ.জি. মেম্বরশিংগী পুন্সিদা অহোংবা অমা পুরকখি৷ মখোয়গী অপুনবা লিবিং স্তেন্দর্দতা মসিনা মখোয়গী ফিভম ফগৎহনখি৷
আত্ম নির্ভারতাগী অনৌবা ৱাহন্থোক অসি খঙহন্নবা হোৎনবদা জাখোং খুঙ্গংগী খুঞ্জাশিংবু মতেং পাংবিরকপা অসিগীদমক শ্রীমতি য়োবিনা লিন্দো মার্শিলোংনা ভারত সরকারগী এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস., এন.ই.সি.দা থমোই শেংনা তৌবিমল খঙবা উৎখি৷