Ministry of Development of North-East Region
AtmaNirbhar North East through Sustainable Agriculture- NERCRMS - a registered society under the aegis of NEC, Ministry of DoNER.
08 FEB 2022 6:08PM by PIB Delhi
Supyu hamlet is located in the Lower Subansiri district of Arunachal Pradesh, where most people are engaged in agriculture and labour work at farms. Due to seasonal nature of their occupation, the farmers rely on livestock as their primary source of income.
Since the low chilling varieties of apple have great potential in NER due to suitable agro-climatic conditions, the North Eastern Region Community Resource Management Society (NERCRMS), Shillong took the initiative to introduce them in the region; under the North Eastern Council (NEC), Ministry of DoNER, GoI funded project title “Promotion of Low Chilling Apple Plantation in NER of India (2020 – 21)”.
The NERCRMS in collaboration with the Ziro Valley Charity Mission Society (ZVCMS), Arunachal Pradesh, organised a training programme on Pruning and Post-plantation Management of Apple Orchards at the Apple garden in Supyu village, Lower Subansiri district, Arunachal Pradesh.
Accordingly, 19 (nineteen) beneficiaries were identified from various Community Based Organizations (CBOs). They were trained in the pruning method of low-chilling apples as well as on how to protect plants from pests and diseases that affects the crop. They were further capacitated on how to give food supplements and medicines to increase the number of fruits.
Mr. Badonlum Tawsik, Sub-Division Officer, Old Ziro, Lower Subansiri District, graced the training programme as the Chief Guest. He acknowledged the initiative taken by the NEC and NERCRMS. Mr.Tawsik stated that training had been introduced to help CBO members to develop their skills and competencies required to start micro enterprises.He further highlighted that more such projects shall be implemented in the Ziro Valley in the near future.
Dr. Tasso Tabin, Scientist (PP) Krishi Vigyan Kendra (KVK), Yachuli, presided over the session as the resource person.
The pruning and post-plantation management programme was undertaken, in line with the vision of Hon’ble Prime Minister Shri. Narendra Modiji, of doubling farmers’ income.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
এন.ই.সি. দোনর মন্ত্রালয়গী ঙাক্লৌ মখাদা রেজিস্তর তৌরবা সোসাইতী অমা ওইরিবা সস্তেনেবল এগ্রীকলচর – এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.গী- খুত্থাংদা অত্মানির্ভর নোর্থ ইস্ত।
08 FEB 2022 6:08PM by PIB Imphal
সুপ্যু হাম্লেত অসি অরুনাচল প্রদেশকী লাৱর সুবন্সিরি দিস্ত্রীক্তা লৈবনি, হায়রিবা মফমসিগী মীওইশিংনা লৌউ-শিংউবা অমসুং ফার্মগী থবকশিংদা মথৌ চিল্লি। মখোয়গী শিনফমশিং অসিনা মতম নাইবা ওইবনা, লৌমীশিং অসিনা মখোয়গী ইনকম মরুওইনা য়ুমদা য়োকপা শা-শন্দা মপাল তাংলি।
এগ্রো-ক্লাইমেতিক্কী ফিভম চুনবনা মরম ওইদুনা ময়াক য়াম্না য়াওদবা শেম মখল অসি এন.ই.আর.দা য়াম্না চাউনা আসা লৈবগা লোয়ননা, জি.ও.আই.গী দোনর মন্ত্রালয়গী, নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.আর.)না ফন্দ তৌবা প্রোজেক্ত তাইতল “প্রমোসন ওফ লো চিল্লিং এপ্পল প্লান্তেসন ইন এন.ই.আর. ওফ ইন্দিয়া (২০২০-২১)”গী মখাদা নোর্থ ইস্তর্ন রিজন কম্মেযুনিতী রিসোর্স মেনেজমেন্ত সোসাইতী (এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.), শিলংনা মফম অসিদা মখোয়দা হৌদোক্নবা খোঙথাং লৌখৎলি।
এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.না অরুনাচল প্রদেশকী জিরো ভেলী চেরিতী মিসন সোসাইতী (জেৎ.ভি.সি.এম.এস.)কা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা অরুনাচল প্রদেশকী লাৱর সুবন্সিরি দিস্ত্রীক্তা লৈবা সুপ্যু খুঙ্গংগী এপ্পল গার্দেন্দা প্রুনিং এন্দ পোস্ত-প্লান্তেসন মেনেজমেন্ত ওফ এপ্পল ওর্কার্দস্তা ত্রেনিং প্রোগ্রাম অমা শিনখ্রে।
মসিগা লোয়ননা, কম্ম্যুনিতী বেজ ওর্গানাইজেসনশিং (সি.বি.ও.শিং) কয়াদগী বেনিফিসরী ১৯ (তরামাপল) খনগৎখ্রে। মখোয়বু লো-চিল্লিং এপ্পলশিং কক্তুনা শেম্নবা লোয়ন-লোয়ননা পাম্বীশিং মতৌ করম্না মহৈ-মরোং অসিদা তারিবা লায়না-তিন্নাদগী ঙাকথোক্কদগে হায়বগী ত্রেনিং তৌখ্রে। মখোয়বু মখা তানা উহৈশিং অসি মতৌ করম্না লৈবাক লৈহাও লৈহন্দুনা অমসুং হিদাক-লাংথক তৌদুনা মশিং হেনগৎহনগদগে হায়বা তাকখি।
অরুনাচল প্রদেশকী লাৱর সুবন্সিরি দিস্ত্রীক্তকী ওল্দ জিরোগী, সব-দিবিজন ওফিসর, মিস্তর বদোনলুম তাউশিক্না চীফ গেস্ত ওইনা ত্রেনিং প্রগ্রাম অসিদা ময়াই তাংবল লৌখি। এন.ই.সি. অমসুং এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.না লৌরিবা খোঙথাংশিং অসি মহাক্না য়াখি। মিস্তর তাউশিক্না হায়খি মদুদি ত্রেনিং অসি মাইক্রো এন্তরপ্রাইসেশিং হৌবদা তঙাইফদনা চংবা মখোয়গী হৈ-শিংবা অমসুং মায় পাক্না পাংথোকপা ঙম্নবা সি.বি.ও. মেম্বরশিংবু মতেং পাংনবগীদমক হৌদোকপনি। মহাক্না মখা তানা উৎখি মদুদি লাক্কদৌরিবা তুংদা অসিগুম্বা প্রোজেক্তশিং কয়া অমা জিরো ভেল্লীদা হাপ্লগনি।
য়াচুলিগী কৃষি বিগ্যান কেন্দ্র (কে.ভি.কে.)গী সাইন্তিস্ত (পি.পি.), দাঃ তাসো তাবিননা সেসন অসিগী রিসোর্স পর্সন ওইনা ফমফম্লাংদা লেঙশিনখি।
প্রুনিং এন্দ পোস্ত-প্লান্তেসন মেনেজমেন্ত প্রোগ্রাম অসি ইকাই খুম্নজরিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীনা লৌমীশিংগী ইনকম শরুক অনি থোক্না হেনগৎনবগী মিৎয়েংদা লৌখৎপনি।