Ministry of Women and Child Development
SUPPORT TO WOMEN ENTREPRENEURS AND MSMEs DURING COVID-19
04 FEB 2022 4:24PM by PIB Delhi
The Government has taken several initiatives to support and protect the interest of women entrepreneurs and MSME through stimulus given under Aatma Nirbhar Bharat Packages to combat the impact of the COVID-19 pandemic in India. The packages comprise of schemes having impact across various sectors of the economy. The review of the progress made in implementation of the stimulus package announced under Aatma Nirbhar Bharat Packages is done regularly. The specific initiatives taken to protect women entrepreneurs and MSMEs during covid-19 are as under:
1. Rs. 3 lakh crore Emergency Working Capital Facility for Businesses, including MSMEs.
2. Rs. 20,000 crore Subordinate Debt for Stressed MSMEs.
3. Rs. 50,000 crore equity infusion through MSME Fund of Funds.
4. New Definition of MSME and other Measures for MSME.
5. Rs. 10,000 crore scheme for formalisation of Micro Food Enterprises (MFE)
6. Relief of Rs. 1500 crore to MUDRA loanees.
7. Emergency Credit Line Guarantee Scheme for MSMEs, businesses, MUDRA borrowers and individuals.
8. Rs. 5000 crore Credit facility for Street Vendors.
9. Under Pradhan Mantri Garib Kalyan Package, a total of 20.40 crores (approx) women account holders ( Pradhan Mantri Jan Dhan Yojna) were given an ex-gratia of Rs 500 per month for three months.
10. For Self-Help groups(SHGs), limit of collateral free lending was increased from Rs. 10 lakhs to Rs. 20 lakhs for women organized through 63 lakh Self Help Groups , who supported 6.85 crore households.
The Atma Nirbhar Bharat Package is reviewed and monitored by Ministry of Finance. The assessment or consultations with stakeholders regarding the financial impact of COVID-19 on women entrepreneurs and MSMEs run by women SHGs are the mandated functions of the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises and the Ministry of Rural Development.
This information was given by the Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in Lok Sabha today.

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ মতম মনুংদা নুপী ওন্তরপ্রিনরশিং অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংদা তেংবাং
04 FEB 2022 4:24PM by PIB Imphal
ভারত্তা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী শাফু থেংননবা আত্ম নির্ভর ভারত পেক্কেজগী মখাদা থৌগৎপগী খুত্থাংদা নুপী ওন্তরপ্রিনরশিং অমসুং এম.এস.এম.ই.দা তেংবাং পীনবা অমদি ইন্তরেস্ত প্রোতেক্ত তৌনবা অনৌবা খোংথাং কয়া অমা সরকারনা লৌখৎলে। পেক্কেজশিং অসিদা ইকোনোমীগী তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংগী ইম্পেক্ত লৈবা স্কিমশিং মনুং চল্লি। আত্ম নির্ভর ভারত পেক্কেজশিংগী মখাদা লাউথোকখিবা থৌগৎলিবা পেক্কেজ ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা খুমাং চাউশিল্লিবশিং চাং নায়না য়েংশিল্লি। কোবিদ-১৯ মতম মনুংদা নুপী ওন্তরপ্রিনরশিং অমসুং এম.এস.এম.ই.শিং প্রোতেক্ত তৌনবা অখন্নবা অনৌবা খোংথাংশিং মখাদা লৈরে:
১. এম.এস.এম.ই.শিং য়াওনা বিজিনেসকীদমক লুপা করোর লাখ ৩গী ইমর্জেন্সী ৱার্কিং কেপিতেল ফেসিলিতী।
২. স্ত্রেস এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক লুপা করোর ২০,০০০গী সবওর্দিনেৎ দেবত।
৩. ফন্দশিংগী এম.এস.এম.ই. ফন্দগী খুত্থাংদা লুপা করোর ৫০,০০০গী ইক্বিতী ইনফ্যুজন।
৪. এম.এস.এম.ই.গীদমক এম.এস.এম.ই. অমসুং অতোপ্পা খোংথাংশিংগী অনৌবা দিফিনিসন।
৫. মাইক্রো ফুদ ইন্তরপ্রাইজেস (এম.এফ.ই)গী ফোর্মেলাইজেসনগীদমক লুপা করোর ১০,০০০গী স্কিম।
৬. মুদ্রা লোনীশিংদা লুপা করোর ১৫০০ রিলিফ তৌবা।
৭. এম.এস.এম.ই.শিং, বিজিনেসশিং, মুদ্রা বোরোৱরশিং অমসুং ইন্দিভিজুএলশিংগীদমক ইমর্জেন্সী ক্রিদিৎ লাইন গরেন্তী স্কিম।
৮. স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংগীদমক লুপা করোর ৫০০০গী ক্রিদীৎ ফেসিলিতী।
৯. প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান পেক্কেজগী মখাদা নুপী একাউন্ত হোল্দর (প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনা) পুন্না করোর ২০.৪০ (চাউরাক্না)দা থা অহুমগী ওইনা থাদা লুপা ৫০০গী এক্স-গ্রেসিয়া অমা পীখ্রে।
১০. সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং (এস.ঐচ.জি.শিং)গীদমক, য়ুমথোং করোর ৬.৮৫ সপোর্ত তৌরিবা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ লাখ ৬৩গী খুত্থাংদা ওর্গনাইজ তৌরিবা নুপীশিংগীদমক কোলেতরেল ফ্রী লেন্দিংগী লিমিৎ লুপা লাখ ১০দগী লাখ ২০দা হেনগৎলে।
আত্ম নির্ভর ভারত পেক্কেজ অসি ফাইনান্স মন্ত্রালয়না রিভ্যু অমসুং মোনিতর তৌই। নুপী ওন্তরপ্রিনরশিং অমসুং নুপী এস.ঐচ.জি.শিংনা চলাইবা এম.এস.এম.ই.শিংদা কোবিদ-১৯গী ফাইনান্সিএল ইম্পেক্তকা মরী লৈননা স্তেকহোল্দরশিংগা এসেসমেন্ত নত্রগা কন্সলতেসনশিং পাংথোকপা অসি মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেস মন্ত্রালয় অমসুং রুরেল দিবলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী মেন্দেতেদ ফঙ্কসনশিংনি।
ইনফোর্মেসন অসি ঙসি লোক সভাদা ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্তকী মন্ত্রী শ্রীমতী স্মৃতি জুবিন ইরানিনা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি।