Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
PROMOTING ORGANIC FARMING
04 FEB 2022 4:15PM by PIB Delhi
Government is implementing dedicated organic farming schemes of Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY) and Mission Organic Value Chain Development in North East Region (MOVCDNER) since 2015-16 to encourage farmers to produce organic manure and to promote organic farming of foodgrains in the country. Under these schemes, farmers are primarily encouraged to adopt organic cultivation using organic inputs and support is provided to the farmers for various components from production to value addition, certification and marketing of organic produce. Hands-on training to farmers for on-farm production of organic manure/ organic fertilisers and its use are integral part of these schemes. Farmers are provided assistance of Rs 31000/ ha / 3 years under PKVY and Rs 32500/ ha/ 3 years under MOVCDNER for various organic inputs including on-farm production/procurement of organic fertilisers. An amount of Rs 650 crores has been approved for promotion of organic farming for the year 2021-22.
Government is promoting Natural Farming through Bhartiya Prakritik Krishi Padhati (BPKP), introduced during 2020-21 as a sub scheme of Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY) for the promotion of traditional indigenous practices including Natural Farming. The scheme mainly emphasizes on exclusion of all synthetic chemical inputs and promotes on-farm biomass recycling with major stress on biomass mulching, use of cow dung-urine formulations and other plant-based preparations. Under BPKP, financial assistance of Rs 12200/ha for 3 years is provided for cluster formation, capacity building and continuous handholding by trained personnel, certification and residue analysis. Until now, under natural farming an area of 4.09 lakh ha area has been covered and a total fund of Rs. 4980.99 lakh has been released to 8 States across the country.
The State –wise details of funds released under Bhartiya Prakritik Krishi Padhati (BPKP)
Sl. No.
States
Released date
Area in Ha
Amount released (Rs in lakh)
1.
Andhra Pradesh
30.09.20
100000
750.00
2.
Chhattisgarh
09.12.20
85000
1352.52
3.
Kerala
30.09.20
84000
1336.60
4.
Himachal Pradesh
24.12.20
12000
286.42
5
Jharkhand
02.12.20
3400
54.10
6.
Odisha
02.02.21
24000
381.89
7.
Madhya Pradesh
16.02.21
99000
787.64
8.
Tamil Nadu
16.02.21
2000
31.82
Total
409400
4980.99
State-wise details of funds allocated, released and utilized under Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY) and Mission Organic Value Chain Development for North Eastern Region (MOVCDNER) during the year 2020-21.
S.
No.
Name of the State
PKVY
MOVCDNER
Allocation
Release
Expenditure
Allocation
Release
Expenditure
1
Andhra Pradesh
8078.40
10004.83
0.00
N.A
2
Bihar
206.00
993.63
0.00
3
Chhattisgarh
2019.60
3738.11
1377.26
4
Gujarat
0.00
10.10
0.00
5
Goa
1009.80
0.00
0.00
6
Haryana
0.00
5.05
0.00
7
Jharkhand
1514.70
1836.86
0.00
8
Karnataka
1009.80
10.10
0.00
9
Kerala
222.16
2198.23
0.00
10
Madhya Pradesh
4943.98
828.04
0.00
11
Maharashtra
706.86
20.20
14.09
12
Odisha
1454.11
1886.49
0.00
13
Punjab
201.96
1582.66
0.00
14
Rajasthan
10098.00
25.25
23.71
15
Tamil Nadu
403.92
439.98
308.94
16
Telangana
1284.85
15.15
0.00
17
Uttar Pradesh
1009.80
2532.17
1992.69
18
West Bengal
0.00
0.00
0.00
19
Assam
0.00
631.97
0.00
3193.80
0.00
0.00
20
Arunachal Pradesh
0.00
7.57
0.00
3044.25
1953.93
1677.93
21
Mizoram
0.00
7.57
0.00
1612.80
769.40
411.11
22
Manipur
0.00
7.57
0.00
6212.31
6444.72
6444.72
23
Nagaland
0.00
7.57
7.57
2837.80
2258.89
2134.89
24
Sikkim
0.00
7.57
0.00
1880.94
1210.90
1066.19
25
Tripura
0.00
7.57
0.00
3804.13
64.74
64.74
26
Meghalaya
0.00
7.57
0.00
2857.79
714.21
714.21
27
Himachal Pradesh
227.21
1166.24
0.00
N.A
28
Jammu &Kashmir
75.74
0.00
0.00
29
Uttarakhand
11814.66
9084.61
6748.34
30
Andman & Nicobar
0.00
0.00
0.00
31
Daman & Diu
0.00
0.00
0.00
32
Dadar Nagar
0.00
0.00
0.00
33
Delhi
0.00
0.00
0.00
34
Puducherry
67.32
0.00
0.00
35
Chandigarh
218.79
0.00
0.00
36
Lakshadeep
454.41
0.00
0.00
37
Ladakh
887.40
221.85
0.00
Total
47909.47
37284.51
10472.61
25443.81
13416.78
12513.79
This information was given by the Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar in a written reply in Rajya Sabha today.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
ওর্গানিক ফার্মিং য়োকখৎপা
04 FEB 2022 4:15PM by PIB Imphal
লৈঙাক্না ২০১৫-১৬দগী হৌরগা ওর্গানিক ফার্মিংগী অখন্নবা স্কিম পরমপরাগত কৃসি বিকাস য়োজনা (পি.কে.ভি.ৱাই.) অমসুং মিসন ওর্গানিক ভেল্যু চেন দেভেলপমেন্ত ইন নোর্থ ইস্ত রিজন (এম.ও.ভি.সি.দি.এন.ই.আর.) পায়খত্তুনা লৌমীশিংদা ওর্গানিক্কী হার পুথোক্নবা পুক্নিং থৌগৎলি অমদি লৈবাকসিদা চাননবা চেঙ হৱাইগী ওর্গানিক ফার্মিং য়োখৎলি‍। স্কিম অসিগী মখাদা লৌমীশিংদা ওর্গানিক ওইবা মচাকশিং শীজিন্নদুনা ওর্গানিক লৌউ পথাপ চত্থনবা লৌমীশিংদা পুক্নিং থৌগৎলি অমদি পোত্থোক পুথোকপদগী হৌরগা ভেলু এদিসন, সর্তিফিকেসন অমসুং ওর্গানিক পোত্থোক য়োনবা ফাওবগী তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা লৌমীশিংদা ঙাক্লৌ পীরি‍। লৌফমদা ওর্গানিক হার পুথোকপা অমদি মদুবু শীজিন্নবগী মওং মতৌ লৌমীশিংদা হকথেংননা তাকপি-তম্বিবনা স্কিমশিং অসিগী নুংগী ওইবা শরুকশিংনি‍। লৌমীশিংদা পি.কে.ভি.ৱাইগী মখাদা চহি ৩দা লৌফম হেক্তর অমদা লুপা ৩১০০০ অমদি এম.ও.ভি.সি.দি.এন.ই.আর.গী মখাদা চহি ৩দা লৌফম হেক্তর অমদা লুপা ৩২৫০০গী শেনগী তেংবাং মরূ, বাইও-ফর্তিলাইজর, বাইও-পেস্তিসাইদ, ওর্গানিক মেন্যুর, কম্পোস্ত/ভর্মি কম্পোস্ত, বোতনিকেল এক্সত্রেক্তনচিংবা লৈননবগীদমক পীরি‍। শেনবা চহি ২০২১-২২দা ওর্গানিক ফার্মিং য়োকখৎনবগীদমক লুপা করোর ৬৫০গী শেন্ফম কাইথোকপদা অয়াবা পীখ্রে‍।
পরমপরাগত কৃসি বিকাস য়োজনা (পি.কে.ভি.ৱাই.)গী সব স্কিম অমা ওইরিবা ভার্তিয়া প্রকৃতিক কৃষি পধতি (বি.পি.কে.পি.) ২০২০-২১দগী হৌরগা মহৌশাগী লৌউ পথাপ য়াওনা হান্নদগী চৎনরকপা থৌওংশিং য়োকখৎলি‍। স্কিম অসিনা মরুওইনা সিন্থেতিক কেমিকেল মচাক পুম্নমক য়াওহন্দনা বাইওমাস পত্থ পুমথহলবা, শন্থি-শনয়ুং অমসুং পাম্বীনা শেমবা হারনচিংবদা অহেনবা মীৎয়েঙ থমদুনা ওন-ফার্ম বাইওমাস রিসাইক্লিংবু য়োকখৎলি‍। বি.পি.কে.পি.গী মখাদা ক্লস্তর শেম্নবা, মতিং হেনগৎহন্নবা অমদি ত্রেন তৌরবা মীওইশিংনা লেপ্তনা খুৎশম্ননা চৎননবা, সর্তিফিকেসন অমসুং লেমখাক এনালাইসিস তৌবগীদমক চহি ৩দা লৌফম হেক্তর অমদা লুপা ১২২০০গী শেনগী তেংবাঙ পীরি‍। হৌজিক ফাওবদা মহৌশাগী লৌউ পথাপকী মখাদা লৌফম হেক্তর লাখ ৪.০৯ কোনশিন্দুনা লৈবাকসিগী স্তেত ৮দা লুপা লাখ ৪৯৮০.৯৯গী অপুনবা শেন্ফম থাদোকখ্রে‍।
ভারতিয় প্রাকৃতিক কৃষি পধতি (বি.পি.কে.পি.)গী খাদা স্তেত-স্তেতশিংদা থাদোকখিবা শেন্ফমশিং
সেরিল মশিং
স্তেত
থাদোকখিবা তাং
লৌফম হেক্তরদা
থাদোকখ্রবা শেনফম (লুপা লাখতা)
১.
অন্ধ্র প্রদেশ
৩০.০৯.২০
১০০০০০
৭৫০.০০
২.
ছত্তিসগর
০৯.১২.২০
৮৫০০০
১৩৫২.৫২
৩.
কেরলা
৩০.০৯.২০
৮৪০০০
১৩৩৬.৬০
৪.
হিমাচল প্রদেশ
২৪.১২.২০
১২০০০
২৮৬.৪২
৫
ঝার্খন্দ
০২.১২.২০
৩৪০০
৫৪.১০
৬.
ওরিসা
০২.০২.২১
২৪০০০
৩৮১.৮৯
৭.
মধৃ প্রদেশ
১৬.০২.২১
৯৯০০০
৭৮৭.৬৪
৮.
তামিল নাদু
১৬.০২.২১
২০০০
৩১.৮২
অপুনবা
৪০৯৪০০
৪৯৮০.৯৯
২০২০-২১ মনুংদা পরমপ্রগৎ কৃষি বিকাস য়োজনা (পি.কে.ভি.ৱাই.) অমসুং মিসন ওর্গানিক ভেলু চেন দেভেলপমেন্ত ফোর নোর্থ-ইস্তর্নূ রিজন (এম.ও.ভি.সি.দি.এন.ই.আর.)গী মখাদা স্তেত-স্তেতকী ওইনা কাইথোকখিবা, থাদোকখ্রবা অমদি শীজিন্নখ্রবা শেন্ফম
সেরিএল মশিং
স্তেত মমিং
পি.কে.ভি.ৱাই.
এম.ও.ভি.সি.দি.এন.ই.আর.
কাইথোকখিবা
থাদোকখ্রবা
শীজিন্নখ্রবা
কাইথোকখিবা
থাদোকখ্রবা
শীজিন্নখ্রবা
১
অন্ধ্র প্রদেশ
৮০৭৮.৪০
১০০০৪.৮৩
০.০০
অকুপ্পা ৱাফম ফংদে
২
বিহার
২০৬.০০
৯৯৩.৬৩
০.০০
৩
ছত্তিসগর
২০১৯.৬০
৩৭৩৮.১১
১৩৭৭.২৬
৪
গুজরাত
০.০০
১০.১০
০.০০
৫
গোৱা
১০০৯.৮০
০.০০
০.০০
৬
হরিয়ানা
০.০০
৫.০৫
০.০০
৭
ঝার্খন্দ
১৫১৪.৭০
১৮৩৬.৮৬
০.০০
৮
কর্নাতকা
১০০৯.৮০
১০.১০
০.০০
৯
কেরলা
২২২.১৬
২১৯৮.২৩
০.০০
১০
মধ্য প্রদেশ
৪৯৪৩.৯৮
৮২৮.০৪
০.০০
১১
মহারাস্ত্র
৭০৬.৮৬
২০.২০
১৪.০৯
১২
ওরিসা
১৪৫৪.১১
১৮৮৬.৪৯
০.০০
১৩
পঞ্জাব
২০১.৯৬
১৫৮২.৬৬
০.০০
১৪
রাজস্থান
১০০৯৮.০০
২৫.২৫
২৩.৭১
১৫
তামিল নাদু
৪০৩.৯২
৪৩৯.৯৮
৩০৮.৯৪
১৬
তেলঙ্গনা
১২৮৪.৮৫
১৫.১৫
০.০০
১৭
উত্তর প্রদেশ
১০০৯.৮০
২৫৩২.১৭
১৯৯২.৬৯
১৮
ৱেস্ত বেঙ্গল
০.০০
০.০০
০.০০
১৯
অসাম
০.০০
৬৩১.৯৭
০.০০
৩১৯৩.৮০
০.০০
০.০০
২০
অরুনাচল প্রদেশ
০.০০
৭.৫৭
০.০০
৩০৪৪.২৫
১৯৫৩.৯৩
১৬৭৭.৯৩
২১
মিজোরম
০.০০
৭.৫৭
০.০০
১৬১২.৮০
৭৬৯.৪০
৪১১.১১
২২
মনিপুর
০.০০
৭.৫৭
০.০০
৬২১২.৩১
৬৪৪৪.৭২
৬৪৪৪.৭২
২৩
নগালেন্দ
০.০০
৭.৫৭
৭.৫৭
২৮৩৭.৮০
২২৫৮.৮৯
২১৩৪.৮৯
২৪
সিক্কিম
০.০০
৭.৫৭
০.০০
১৮৮০.৯৪
১২১০.৯০
১০৬৬.১৯
২৫
ত্রিপুরা
০.০০
৭.৫৭
০.০০
৩৮০৪.১৩
৬৪.৭৪
৬৪.৭৪
২৬
মেঘালয়
০.০০
৭.৫৭
০.০০
২৮৫৭.৭৯
৭১৪.২১
৭১৪.২১
২৭
হিমাচল প্রদেশ
২২৭.২১
১১৬৬.২৪
০.০০
N.A
২৮
জম্মু অমসুং কাস্মির
৭৫.৭৪
০.০০
০.০০
২৯
উত্তরাখন্দ
১১৮১৪.৬৬
৯০৮৪.৬১
৬৭৪৮.৩৪
৩০
অন্দমান অমসুং নিকোবর
০.০০
০.০০
০.০০
৩১
দামন অমসুং দিউ
০.০০
০.০০
০.০০
৩২
দদ্রা নগর
০.০০
০.০০
০.০০
৩৩
দিল্লী
০.০০
০.০০
০.০০
৩৪
পুদুচেরী
৬৭.৩২
০.০০
০.০০
৩৫
চান্দিগর
২১৮.৭৯
০.০০
০.০০
৩৬
লক্সদ্বীপ
৪৫৪.৪১
০.০০
০.০০
৩৭
লদাখ
৮৮৭.৪০
২২১.৮৫
০.০০
অপুনবা
৪৭৯০৯.৪৭
৩৭২৮৪.৫১
১০৪৭২.৬১
২৫৪৪৩.৮১
১৩৪১৬.৭৮
১২৫১৩.৭৯
ৱাফম অসি লৌউ-শিংউ অমদি লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ফোঙদোকখিবনি‍।