প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২২-২৩ ৰ ওপৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
01 FEB 2022 4:14PM by PIB Guwahati
এই বাজেটে ১০০ বছৰৰ ভয়ংকৰ দুৰ্যোগৰ মাজত উন্নয়নৰ এক নতুন আত্মবিশ্বাস কঢ়িয়াই আনিছে। এই বাজেটে অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰাৰ লগতে সাধাৰণ মানুহৰ বাবে বহুতো নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিব। এই বাজেট অধিক আন্তঃগাঁথনি, অধিক বিনিয়োগ, অধিক বিকাশ আৰু অধিক চাকৰিৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনাৰে পৰিপূৰ্ণ। আৰু এটা নতুন এলেকা মুকলি হৈছে। সেয়া হৈছে গ্ৰীণ জবৰ কাম। এই বাজেটে সেই সময়ৰ প্ৰয়োজনীয়তাবোৰো সম্বোধন কৰে আৰু দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যত নিশ্চিত কৰে।
মই যোৱা কেইঘণ্টামান ধৰি দেখি আছোঁ, যিদৰে এই বাজেটক প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে আদৰণি জনোৱা হৈছে, সাধাৰণ মানুহৰ ইতিবাচক সঁহাৰি, ই জনসাধাৰণৰ সেৱা কৰিবলৈ আমাৰ উৎসাহ বহুগুণে বৃদ্ধি কৰিছে।
জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে আধুনিকতা আহিছে, প্ৰযুক্তি আহিছে, যেনে কৃষক ড্ৰোণ, বন্দে ভাৰত ৰেল, ডিজিটেল মুদ্ৰা, বেংকিং ক্ষেত্ৰত ডিজিটেল একক, ৫জি সেৱা আৰম্ভ কৰা, ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্যৰ বাবে ডিজিটেল পৰিৱেশ তন্ত্ৰ, এইবোৰে আমাৰ যুৱ, আমাৰ মধ্যবিত্ত, দৰিদ্ৰ-দলিত-পিছপৰা লোকসকলক লাভান্বিত কৰিব, এই সকলো শাখাই লাভ কৰিব।
এই বাজেটৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ হ'ল দৰিদ্ৰ লোকৰ কল্যাণ। প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ ব্যক্তিৰ এটা পকী ঘৰ থাকিব লাগে, নলৰ পানী থাকিব লাগে, তেওঁলোকৰ শৌচালয় থাকিব লাগে, তেওঁলোকৰ গেছৰ সুবিধা থাকিব লাগে, এই সকলোবোৰৰ ওপৰত বিশেষ মনোযোগ দিয়া হৈছে। একে সময়তে, আধুনিক ইণ্টাৰনেট সংযোগৰ ওপৰত সমানে গুৰুত্ব দিয়া হৈছে।
ভাৰতৰ যিবোৰ পাহাৰীয়া অঞ্চল, হিমালয়ৰ সমগ্ৰ অংশ। হিমাচল, উত্তৰাখণ্ড, জম্মু-কাশ্মীৰ, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এনে অঞ্চলসমূহৰ বাবে এক পৰিসৰ আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই আঁচনিয়ে পৰ্বতসমূহত পৰিবহণ আৰু সংযোগৰ এক আধুনিক ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ সৃষ্টি কৰিব।
ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ বিশ্বাস, গংগা মাতৃৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছদ আৰু কৃষকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। উত্তৰাখণ্ড, উত্তৰ প্ৰদেশ, বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড, পশ্চিম বংগ, এই ৰাজ্যবোৰত গংগাৰ পাৰত, প্ৰাকৃতিক কৃষিক উৎসাহিত কৰা হ'ব। ই গংগা মাতৃক পৰিষ্কাৰ কৰাৰ অভিযানত মাতৃ গংগাক ৰাসায়নিক মুক্ত কৰাত সহায় কৰিব।
বাজেটৰ ব্যৱস্থাসমূহে কৃষি লাভজনক হোৱাটো নিশ্চিত কৰিব, নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিব। নতুন কৃষি ষ্টাৰ্ট-আপৰ প্ৰচাৰৰ বাবে এক বিশেষ পুঁজি হওঁক, বা খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগৰ বাবে এক নতুন পেকেজ হওঁক, ই কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধিত বহুদূৰ আগবাঢ়িব। এমএচপি ক্ৰয়ৰ জৰিয়তে কৃষকসকলৰ একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ ২.৫ লাখ কোটি টকাৰ অধিক স্থানান্তৰ কৰা হৈছে।
ক’ৰোনা যুগত, দেশখনে এমএছএমইক সহায় আৰু সুৰক্ষা দিয়াৰ বাবে একেৰাহে বহুতো সিদ্ধান্ত লৈছিল, অৰ্থাৎ আমাৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগবোৰ। বহুতো ধৰণৰ সহায় আছিল। এই বাজেটত, ঋণ গেৰাণ্টিৰ লগতে আন বহুতো আঁচনিৰ অভিলেখসংখ্যক বৃদ্ধিৰ ঘোষণা কৰা হৈছে। ঘৰুৱা উদ্যোগলৈ প্ৰতিৰক্ষাৰ মূলধন বাজেটৰ ৬৮ শতাংশ সংৰক্ষণ কৰাৰ বৃহৎ লাভালাভ ভাৰতৰ এমএছএমই খণ্ডৰ বাবেও এক ডাঙৰ লাভালাভ হ'ব। আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত এয়া এক শক্তিশালী পদক্ষেপ। ৭.৫ লাখ কোটি টকাৰ ৰাজহুৱা বিনিয়োগে কেৱল অৰ্থনীতিক এক নতুন গতি প্ৰদান নকৰে, বৰঞ্চ ক্ষুদ্ৰ আৰু অন্যান্য উদ্যোগসমূহৰ বাবেও নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
এই জনবন্ধুত্বপূৰ্ণ আৰু প্ৰগতিশীল বাজেটৰ বাবে মই বিত্ত মন্ত্ৰী নিৰ্মলাজী আৰু তেওঁৰ গোটেই দলটোক অভিনন্দন জনাইছো।
কাইলৈ, বিজেপিয়ে মোক বাজেট আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ বিষয়বস্তুৰ ওপৰত পুৱা ১১ বজাত ভাষণ দিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছিল। কাইলৈ ১১ বজাত, মই বাজেটৰ এই বিষয়ত বিতংভাৱে কথা পাতিম। আজি যথেষ্ট হৈছে। অশেষ ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on Union Budget 2022-23
01 FEB 2022 4:14PM by PIB Delhi
This budget has ushered in new confidence in development in the midst of 100 years of a terrible calamity. Along with strengthening the economy, this budget will create many new opportunities for the common man. This budget is full of new possibilities for infrastructure, investment, growth and jobs. A new sector has opened up and that is Green Jobs. This budget addresses the immediate needs and also ensures the bright future of the youth of the country.
For the last few hours I have observed the way this budget has been welcomed by everybody and the positive response that has come from common man, it has strengthened our enthusiasm manifold to serve the public.
With novelty in every sphere of life, be it technology, farmers’ drones, Vande Bharat trains, digital currency, digital units in the field of banking, roll out of 5G services, digital ecosystem for national health, our youth, middle-class, poor-Dalit-backward and all the sections will be benefited.
An important aspect of this budget is the welfare of the poor. Special attention has been paid so that every poor person should have a pucca house, tap water, toilet, gas connection, etc. Simultaneously, there is an equal emphasis on modern internet connectivity.
A new announcement has also been made to ensure that life becomes more accessible and there is no migration from the mountainous regions of the entire Himalayan belt in India. For the first time in the country, the 'Parvatmala scheme' is being started for areas such as Himachal Pradesh, Uttarakhand, Jammu-Kashmir and the North-East. This scheme will create a modern system of transportation and connectivity on the mountains. It will also strengthen the border villages of our country, which need to be vibrant, and which is also necessary for the security of the country.
An important step has been taken for the welfare of the farmers along with the cleaning of Mother Ganga, the faith of the people of India. Natural farming will be encouraged along the banks of the Ganges in the states of Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand and West Bengal. The campaign for cleaning of Mother Ganga will also go a long way in making the Mother Ganga free from chemical-waste.
The provisions of the budget ensure that agriculture is profitable and there are new opportunities. Be it a special fund to encourage new agriculture start-ups, or a new package for the food processing industry, budget allocation will go a long way in increasing the income of farmers. More than Rs 2.25 lakh crore is being transferred directly to the accounts of farmers through the MSP purchase.
Many decisions were taken to help protect MSMEs i.e., our small industries during the Corona period. Along with a record increase in credit guarantee, many other schemes have been announced in this budget. The decision to reserve 68 percent of the defence capital budget for the domestic industry will also benefit India's MSME sector a lot. It is a huge step towards self-reliance. Public investment to the tune of Rs 7.50 lakh crore will give a new impetus to the economy and create new opportunities for small and other sectors of industries.
I congratulate Finance Minister Nirmala ji and her entire team for this people-friendly and progressive budget.
Bharatiya Janata Party has invited me tomorrow to speak on the ‘Budget and Aatmanirbhar Bharat’ at 11 am. I will speak in detail on this issue tomorrow. This is all for today. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.