Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on Union Budget 2022-23
01 FEB 2022 4:14PM by PIB Delhi
This budget has ushered in new confidence in development in the midst of 100 years of a terrible calamity. Along with strengthening the economy, this budget will create many new opportunities for the common man. This budget is full of new possibilities for infrastructure, investment, growth and jobs. A new sector has opened up and that is Green Jobs. This budget addresses the immediate needs and also ensures the bright future of the youth of the country.
For the last few hours I have observed the way this budget has been welcomed by everybody and the positive response that has come from common man, it has strengthened our enthusiasm manifold to serve the public.
With novelty in every sphere of life, be it technology, farmers’ drones, Vande Bharat trains, digital currency, digital units in the field of banking, roll out of 5G services, digital ecosystem for national health, our youth, middle-class, poor-Dalit-backward and all the sections will be benefited.
An important aspect of this budget is the welfare of the poor. Special attention has been paid so that every poor person should have a pucca house, tap water, toilet, gas connection, etc. Simultaneously, there is an equal emphasis on modern internet connectivity.
A new announcement has also been made to ensure that life becomes more accessible and there is no migration from the mountainous regions of the entire Himalayan belt in India. For the first time in the country, the 'Parvatmala scheme' is being started for areas such as Himachal Pradesh, Uttarakhand, Jammu-Kashmir and the North-East. This scheme will create a modern system of transportation and connectivity on the mountains. It will also strengthen the border villages of our country, which need to be vibrant, and which is also necessary for the security of the country.
An important step has been taken for the welfare of the farmers along with the cleaning of Mother Ganga, the faith of the people of India. Natural farming will be encouraged along the banks of the Ganges in the states of Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand and West Bengal. The campaign for cleaning of Mother Ganga will also go a long way in making the Mother Ganga free from chemical-waste.
The provisions of the budget ensure that agriculture is profitable and there are new opportunities. Be it a special fund to encourage new agriculture start-ups, or a new package for the food processing industry, budget allocation will go a long way in increasing the income of farmers. More than Rs 2.25 lakh crore is being transferred directly to the accounts of farmers through the MSP purchase.
Many decisions were taken to help protect MSMEs i.e., our small industries during the Corona period. Along with a record increase in credit guarantee, many other schemes have been announced in this budget. The decision to reserve 68 percent of the defence capital budget for the domestic industry will also benefit India's MSME sector a lot. It is a huge step towards self-reliance. Public investment to the tune of Rs 7.50 lakh crore will give a new impetus to the economy and create new opportunities for small and other sectors of industries.
I congratulate Finance Minister Nirmala ji and her entire team for this people-friendly and progressive budget.
Bharatiya Janata Party has invited me tomorrow to speak on the ‘Budget and Aatmanirbhar Bharat’ at 11 am. I will speak in detail on this issue tomorrow. This is all for today. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍‍ ୨୦୨୨-୨୩ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
01 FEB 2022 4:14PM by PIB Bhubaneswar
ଏହି ବଜେଟ୍ ୧୦୦ ବର୍ଷର ଭୟଙ୍କର ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମଧ୍ୟରେ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆଣିଛି । ଏହି ବଜେଟ୍ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ସହିତ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଏହି ବଜେଟ୍ ଅଧିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଅଧିକ ବିନିଯୋଗ, ଅଧିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତିର ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଏକ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲିଛି । ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ନିଯୁକ୍ତି । ଏହି ବଜେଟ୍ ତତ୍କାଳ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ।
ମୁଁ ଗତ କିଛି ଘଣ୍ଟା ଧରି ଦେଖୁଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ବଜେଟକୁ କିପରି ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଉଛି, ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଠାରୁ ଆସିଥିବା ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା, ଏହା ଲୋକଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ଆମର ଉତ୍ସାହକୁ ବଢାଇ ଦେଇଛି ।
ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକତା ଆସିବା ଉଚିତ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଆସିବା ଉଚିତ, ଯେଭଳି କୃଷକଙ୍କ ଡ୍ରୋନ୍‌, ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍‌, ଡିଜିଟାଲ୍ ମୁଦ୍ରା, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ୟୁନିଟ୍‌, ୫ଜି ସେବା, ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍‌, ଆମ ପାଇଁ ଏହି ସୁବିଧା ଆମର ଯୁବକ, ଆମର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, ଗରିବ-ଦଳିତ-ପଛୁଆ, ଏହି ସମସ୍ତ ବିଭାଗ ଏହାକୁ ପାଇବେ ।
ଏହି ବଜେଟର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ହେଉଛି ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କର ଏକ ପକ୍କା ଘର, ଟ୍ୟାପ ଯୋଗେ ପାନୀୟଜଳ ଯୋଗାଣ, ଶୌଚାଳୟ, ଗ୍ୟାସ ସୁବିଧା ରହିବା ଉଚିତ, ଏସବୁକୁ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ସହିତ, ଆଧୁନିକ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ ଉପରେ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଯାହା ଭାରତର ପାହାଡିଆ ଅଞ୍ଚଳ, ହିମାଳୟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇଲାକା । ଯେଉଁଠାରେ ଜୀବନ ସହଜ ଅଟେ ସେହି ସ୍ଥାନରୁ କୌଣସି ପଳାୟନ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବୋଲି ମନେ ରଖି ଏକ ନୂତନ ଘୋଷଣା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ହିମାଚଳ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର, ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଭଳି ଅଞ୍ଚଳରେ “ପର୍ବତମାଳା” ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା ପାହାଡିଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିବହନ ଏବଂ ସଂଯୋଗର ଏକ ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ର୍ନିମାଣ କରିବ । ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଆମ ଦେଶର ଯେଉଁ ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ରହିଛି, ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମ ରହିଛି । ଯାହା ଜୀବନ୍ତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଯାହା ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ । ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଶକ୍ତି ମିଳିବ ।
ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ସହ ଜଡିତ ମାତା ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ସଫେଇ ସହିତ କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ବିହାର, ଝାଡଖଣ୍ଡ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରେ, ଗଙ୍ଗା କୂଳରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ । ଏହା ସହିତ ମା’ ଗଙ୍ଗାଙ୍କୁ ସଫା କରିବା ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଗଙ୍ଗାକୁ ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ବହୁତ ବଡ ସହାୟତା ମିଳିବ ।
କୃଷି ଲାଭଜନକ ଏବଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପାଇବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବଜେଟର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ନୂତନ କୃଷି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପାଣ୍ଠି କିମ୍ବା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ୟାକେଜ୍‌, ଏହା କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବଢାଇବାରେ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବ । ଏମଏସପି କ୍ରୟ ମାଧ୍ୟମରେ ୨.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଉଛି ।
କରୋନା ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶ ଆମର ଏମ୍‍ଏସଏମ୍‍ଇ ଅର୍ଥାତ୍‍ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡିକର ସହାୟତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଅନେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲା । ଅନେକ ପ୍ରକାରର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ବଜେଟରେ, ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ରେକର୍ଡ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଘରୋଇ ଶିଳ୍ପରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପୁଞ୍ଜି ବଜେଟର ୬୮% ସଂରକ୍ଷଣ ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ଲାଭ ପାଇବ । ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳତା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଦୃଢ ପଦକ୍ଷେପ । ୭.୫୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସାଧାରଣ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକ ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ଦେବା ସହିତ ଛୋଟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ଲୋକାଭିମୁଖୀ ଏବଂ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ବଜେଟ୍ ପାଇଁ ମୁଁ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ର୍ନିମଳା ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଦଳକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ଆସନ୍ତାକାଲି ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ସକାଳ ୧୧ ଟାରେ ବଜେଟ୍ ଏବଂ ଆତ୍ମର୍ନିଭର ଭାରତ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛି । ଆସନ୍ତାକାଲି ୧୧ ଟାରେ ମୁଁ ବଜେଟର ଏହି ବିଷୟ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କହିବି । ଆଜି ଏତିକି ଯଥେଷ୍ଟ । ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ !