অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
এনিমেল হস্বেন্দরীগী খুত্থাংদা পুন্সি মহিং অমা – দোনর মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা – এন.ই.সি.গী মখাদা ঙাক্লৌ ওইরিবা সোসাইতী অমা, এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.না লৌখৎপা খোঙথাং অমা
24 JAN 2022 5:55PM by PIB Imphal
অরুনাচল প্রদেশকী, তিরাপ দিস্ত্রীক্তা লৈবা, ওল্লো কম্ম্যুনিতীগী লাজু খুঙ্গংদা লৈবা ঙোয়ুম য়ুময়াংনা মমা অমা ওইনা মথন্তা য়ুম পুদুনা মহাক্কী ইমুংগী মতেং ওইনবা য়াম্না কন্না হোৎনজখি। মহাক্কী ইমুংদা মচানুপা অমা অমসুং মচানুপী অমা লৈরি।
মহাক্কী মপুরোইবনা মনুং-মতম চাদনা লৈখিদ্রবগী মতুংদা, মহাক মথন্তা নোংমগী ওইবা থবক মচা শুদুনা শেল তানবা ওইবনা মহাক্কী ইমুংগী ইনকম লাক্লরোই হায়বা মহাক্না খঙখি। মহাক্কী ইমুং থাক্নবা ফন্দ লৈশিল্লক্ত্রে অমসুং মহাক্কী অঙাংশিংগী চান-থক্নবগী অমসুং মহৈ-মশিং তমহনবদা অৱাবা কয়া অমা মায়োক্নবা তারি। অৱাবা কয়া অমা তারবসু মহাক্না নোংমদি শোইদনা ফরক্কনি হায়বগী আসা অমদা কৈদৌনুংদা হোৎনবা লেপখিদে।
হিংনবগীদমক মহাক্না করি তৌগদবনো হায়বা খঙখিদে মরমদি মহাক লাইরিক লাইশু হৈতবা মীশক অমা ওইখি অমসুং মহাক্কী মপুং ওইবা শীনফম্না ঝুম কল্তিবেসন তৌবা অসিনি। মহাক্না পিজ-পিথক তৌবা খক্তা নত্তনা মহৈ মশিংদি নিংথিনা তমহনবা ঙমখিদে। মহাক্কী অঙাংশিংবু মহৈ-মশিং নিংথিনা তমহন্দ্রবদি, মহাক্না ওইরিবা অসুম্না মখোয়সু অৱাবা কয়া অমা মায়োক্নরগনি হায়না মহাক্না খনখি।
এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.কী এন.ই.আর.সি.ও.আর.এম.পি. প্রোজেক্তকী খুত্থাংদা, মহাক্না প্রোজেক্ত অসিগী মতাংদা হেন্না মরীক চুম্বা খঙলকখি। মহাক্না প্রোজেক্তকী মরমদা থিজিন্দুনা শনবী অমা পীবিনবা হায়জখি। এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.কী খুত্থাংদা মহাক্না শনবী অনি ফংজখি অমসুং শনবী মশিং হেনগৎহন্নবা হোৎনখি।
চহি খরগী মতুংদা ঙোয়ুম য়ুময়াংনা হেন্না ফবা পুন্সি মহিং অমা ওইবা ঙম্লে। মহাক্না শনবী অনি খক্তদগী হৌদোক্তুনা হৌজিক্তি তরাগী মথক্তা লৈরে। মহাক্না শনবীশিং য়োন্দুনা শেল তানবা ঙম্লগনি অমসুং শন্থীদগী ফংবা মেন্যুরনা লৈবাক লৈহাও ফনবা অমসুং মহৈ-মরোং হেন্না ফগৎহন্নবা য়াম্না ফবা ওর্গানিক্কী মচাকশিং অমা পীরগনি।
লৌউ-শিংউবনা মপুং ওইনা শেন্দাল লম্বী ওইবা মরম্না, মহাক্না পুন্সিদা শনবীগী শন্থীনা য়াম্না চাওবা থৌদাং অমা লৌরি; মসিনা মরম ওইদুনা, মহাক্কী য়েঞ্ছাং-নাপীগী ইঙ্খোলদা শন্থীগী মেন্যুরগী মতেংনা মহৈ-মরোং চহি চুপ্পা হৌবা ঙম্লি। হান্নদি লৈবাক-লৈহাওশিং অসি য়াম্না ফবা ওইরমদে অমসুং য়েঞ্ছাং-নাপী থাবদা নিংথিনা হৌবা ঙমখিদে। মরম অসিনা, পোত্থোকশিং য়াম্না লিক্না পুথোকখি।
হৌজিক্তি মহাক্না মশাগী ইজৎ অমগা লোয়ননা হিংবা ঙমজরে অমসুং মহাক্কী অঙাংশিংগী চান-থক্নবা অমদি মহৈ মশিং নিংথিনা পীবা ঙম্লে। মহাক্না পুন্সিদা কৈদৌনুংদা নিংহন্নখিদে অমসুং লেপ্পা লৈতনা ফিভম অসি ফগৎন্নবা হোৎনদুনা লাকখি।

Ministry of Development of North-East Region
Earning a living through Animal husbandry- A initiative of NERCRMS, a society under the aegis of NEC -UNDER MINISTERY OF DoNER.
24 JAN 2022 5:55PM by PIB Delhi
NgoyumYumyang, who lives in Lazu Village, Ollo Community, Tirap District, Arunachal Pradesh, as a single mother and sole breadwinner, she has endured a lot of hardship to support her family. Her family consists of one son and one daughter.
After the sudden death of her husband, she realised that her family’s income was about to collapse, who was the only earner in the family by doing small daily wages. She no longer had the funds to feed the family and had to face many difficulties in providing food and education for her children. Going through this hardship, she never gave up and hoped for good days to come.
She had no idea what she could do for a living because she was illiterate and her main occupation was Jhum cultivation. She could only provide food, not a proper quality education. She realised that if her children do not receive a proper education, they will face the same difficulties that she is going through.
Through the NERCORMP Project of NERCRMS, with each minor detail, she began to learn more and more about this project. She took an idea from the project and came up with a proposal for a cow. Through NERCRMS she received two cows and decided to start increasing the number of cows
Over the years, NgoyumYumyang, has had a better life. She started with two cows and now has more than ten. She would earn money by selling the cow, and the manure from the cow dung would provide a good source of organic matter for improving soil fertility and crop yields.
Since agriculture is the main source of income, cow dung plays an important role in her life; As a result, her vegetable garden began to offer crops all year with the help of cow manure. Earlier, the soil was not fertile and bad for vegetable cultivation. As a result, production was extremely low.
She now has a decent standard of living and has enough money to provide food and a good education for her children. She never loses hope in life and is continuously looking for ways to improve her situation.