Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on 50th Statehood Day of Meghalaya
21 JAN 2022 1:26PM by PIB Delhi
Namaskar!
Many congratulations to all the people of Meghalaya on the golden jubilee celebration of the statehood! Today, I applaud everyone who has contributed to the building and development of Meghalaya. Some of the great personalities who raised their voice for Meghalaya's statehood 50 years ago are present at the ceremony. I salute them too!
Friends,
I have had the privilege of visiting Meghalaya many times. I had come to Shillong to attend the North Eastern Council meet for the first time when you gave me the opportunity to serve as the Prime Minister. It was an unforgettable experience as a Prime Minister to participate in this event in Shillong after a gap of three-four decades. I am glad that the people of Meghalaya have strengthened their identity of being close to nature in the last 50 years. Meghalaya is becoming an attractive place for the country and the world for its beautiful waterfalls, for its clean and serene environment and for connecting with your unique tradition.
Meghalaya has given the message of nature and progress, conservation and eco-sustainability to the world. Our brothers and sisters from Khasi, Garo and Jaintia communities deserve special appreciation for this. These communities have encouraged life in harmony with nature and have also contributed appreciably in enriching art and music. The tradition of Whistling Village i.e., Kongthong village encourages our eternal sense of connection to the roots. Every village in Meghalaya has a rich tradition of choirs.
This land is full of talented artists. The Shillong Chamber Choir has given a new identity and new height to this tradition. Along with art, the talent of the youth of Meghalaya has been strengthening the pride of the country in sports as well. When India is on its way to becoming a major power in sports, the country has high hopes from Meghalaya's rich sports culture. While the sisters of Meghalaya have revived the art of bamboo and cane weaving, the hardworking farmers here are cementing Meghalaya's identity as an organic state. The cultivation of golden spice and Lakadong turmeric is now famous all over the world.
Friends,
The Central Government has sincerely tried to accelerate the development journey of Meghalaya in the last seven years. The central government is fully committed especially to better road, rail and air connectivity. Work is being done on a priority basis for ensuring new markets for the local organic products in the country and abroad. Under the leadership of young Chief Minister Conrad Sangma ji, efforts are being made to ensure central schemes for the masses at a fast pace. Meghalaya has benefited greatly from programs like the PM Gramin Sadak Yojana and the National Livelihood Mission. The number of households receiving tap water in Meghalaya has increased to 33 percent due to the Jal Jeevan Mission, whereas it was just one percent of the households (getting tap water) two-three years ago till 2019. When the country is moving towards using drone technology on a large scale for the delivery of public facilities, Meghalaya has become one of the first states in the country to deliver corona vaccines through drones. This is a picture of a changing Meghalaya.
Brothers and sisters,
Meghalaya has achieved a lot, but it still has a lot to achieve. Apart from tourism and organic farming, efforts are also needed for the development of new sectors in Meghalaya. I am with you for all your efforts. We will work together to achieve the goals you have set for this decade. Best wishes to all of you!
Thank you, Khublei Shibun, Mithla
Jai Hind!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମେଘାଳୟର ୫୦ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
21 JAN 2022 1:26PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର !
ସମସ୍ତ ମେଘାଳୟବାସୀଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହ ପାଇଁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା! ମେଘାଳୟର ନିର୍ମାଣ ଓ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିବା ସମସ୍ତ ମହାପୁରୁଷ ମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଜି ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେଉଁମାନେ ମେଘାଳୟକୁ ରାଜ୍ୟ ମାନ୍ୟତା ଦେବା ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେଜଣ ମହାପୁରୁଷ ଏହି ସମାରୋହରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ପ୍ରଣାମ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଅନେକ ଥର ମେଘାଳୟ ଆସିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି। ଆପଣମାନେ ଯେତେବେଳେ ମୋତେ ପ୍ରଥମ ଥର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଶିଲଂରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପରିଷଦ ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟକୁ ଆସିଥିଲି । ତିନି-ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ବ୍ୟବଧାନ ପରେ ଜଣେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ଆୟୋଜନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା, ଶିଲଂରେ ପହଞ୍ଚିବା, ମୋ ପାଇଁ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଅନୁଭବ ଥିଲା। ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଗତ ୫୦ ବର୍ଷ ଧରି ମେଘାଳୟର ଲୋକମାନେ ପ୍ରକୃତି ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିବାର ନିଜ ପରିଚୟକୁ ମଜବୁତ କରିଛନ୍ତି । ସ୍ୱରମୟୀ ଝରଣାକୁ ଦେଖିବା ଲାଗି, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ଶାନ୍ତ ପରିବେଶକୁ ଅତି ନିକଟରୁ ଅନୁଭବ କରିବା ଲାଗି, ଆପଣମାନଙ୍କ ଅଭିନବ ପରମ୍ପରା ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବା ଲାଗି ଦେଶ-ଦୁନିଆର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମେଘାଳୟ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସ୍ଥାନ ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛି।
ମେଘାଳୟ ପ୍ରକୃତି ଓ ପ୍ରଗତିର ବାର୍ତ୍ତା, ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପରିବେଶ ସ୍ଥାୟିତ୍ୱର ସନ୍ଦେଶ ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଇଛି । ଖାସୀ, ଗାରୋ ଓ ଜୟନ୍ତିୟା ସମୁଦାୟର ଆମ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ ଏଥିପାଇଁ ବିଶେଷ ପ୍ରଶଂସାର ପାତ୍ର । ଏହି ସମୁଦାୟର ଲୋକମାନେ ପ୍ରକୃତି ସହ ଜୀବନ ନିର୍ବାହକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କଳା, ସଙ୍ଗୀତକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ହ୍ୱିସିଲିଂ ଭିଲେଜ୍‌ ଅର୍ଥାତ୍‌ କୋଙ୍ଗଥୋଙ୍ଗ୍‌ ଗ୍ରାମର ପରମ୍ପରା ମୂଳଦୁଆ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବା ଲାଗି ଆମର ଶାଶ୍ୱତ ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ। ମେଘାଳୟର ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରାମରେ କଏର୍‌ ସଙ୍ଗୀତର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ରହିଛି ।
ଏ ଭୂମିରେ କଳାକାର ଭର୍ତ୍ତି ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି। ‘ଶିଲଂ ଚାମ୍ବର କଏର୍‌’ ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି । କଳା ସହିତ ଖେଳ ପଡ଼ିଆରେ ମଧ୍ୟ ମେଘାଳୟର ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଦେଶର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଆଜି କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ଏକ ବୃହତ ଶକ୍ତି ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି, ମେଘାଳୟର ସମୃଦ୍ଧ କ୍ରୀଡ଼ା ସଂସ୍କୃତି ଠାରୁ ଦେଶ ଅନେକ କିଛି ଆଶା କରୁଛନ୍ତି। ମେଘାଳୟର ଭଉଣୀମାନେ ବାଉଁଶ ଓ ବେତ ବୁଣିବାର କଳାକୁ ପୁଣିଥରେ ଉଜ୍ଜୀବିତ କରିପାରିଛନ୍ତି । ଏଠାକାର ପରିଶ୍ରମୀ କୃଷକମାନେ ଜୈବିକ ରାଜ୍ୟ ଭାବେ ମେଘାଳୟର ପରିଚୟ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛନ୍ତି । ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ମସଲା ଭାବେ ପରିଚିତ ଲଖାଡୋଙ୍ଗର ହଳଦୀ ଚାଷ ଏବେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ୭ ବର୍ଷ ଧରି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ ମେଘାଳୟର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ଗତିଶୀଳ କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। ବିଶେଷ କରି ଉନ୍ନତ ସଡ଼କ, ରେଳ ଏବଂ ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ହୋଇ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଯୁବ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କୋନରାଡ଼ ସଙ୍ଗମାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ଯୋଜନା, ଜାତୀୟ ଜୀବିକା ମିଶନ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରୁ ମେଘାଳୟକୁ ଅନେକ ଲାଭ ମିଳୁଛି। ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ କାରଣରୁ ମେଘାଳୟରେ ଟ୍ୟାପ ପାଣି ପାଉଥିବା ଘରଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ୩୩ ପ୍ରତିଶତ ହୋଇଯାଇଛି। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ୨୦୧୯ରେ ଅର୍ଥାତ୍ ଆଜକୁ ୨-୩ ବର୍ଷ ତଳର କଥା କହୁଛି, ଏପରି ପରିବାର ମାତ୍ର ୧ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲେ। ଆଜି ଦେଶ ଯେତେବେଳେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ସୁବିଧା ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବା ଡ୍ରୋନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ଉପଯୋଗ କରିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି, ମେଘାଳୟ ଦେଶର ସେସବୁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ହୋଇପାରିଛି ଯେଉଁଠି ଡ୍ରୋନ ମଧ୍ୟମରେ କରୋନା ଟିକା ବିତରଣ କରାଯାଉଛି। ଏହା ହେଉଛି ବଦଳୁଥିବା ମେଘାଳୟର ଚିତ୍ର।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମେଘାଳୟ ଅନେକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି । ତଥାପି ମେଘାଳୟ ଆହୁରି ଅନେକ ସଫଳତା ପାଇବା ବାକି ରହିଯାଇଛି । ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ ଜୈବିକ କୃଷି ବ୍ୟତୀତ ମେଘାଳୟରେ ନୂଆ ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ହେବା ଜରୁରି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସ ସହ ରହିଛି। ଏ ଦଶନ୍ଧି ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ହାସଲ କରିବା ଲାଗି ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବା। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା!
ଧନ୍ୟବାଦ, ଖୁବଲେଇ ଶିବୁନ, ମିଥଲା
ଜୟ ହିନ୍ଦ!