Ministry of Development of North-East Region
Union Minister of Tourism, Culture and Development of North Eastern Region (DoNER) Shri G. Kishan Reddy chairs a meeting to monitor the preparedness of COVID-19 situation in North Eastern Region
Various key issues including full vaccination of 15-18 years age group population discussed during the meeting
The Minister advises the NE States to utilize the unspent balances allocated to the States under NESIDS Scheme for creation of health infrastructure
The Ministry of DoNER is taking proactive steps in supplementing and augmenting the COVID related infrastructure: Shri G. Kishan Reddy
12 JAN 2022 6:24PM by PIB Delhi
Highlights
1. Review meeting conducted under the chairmanship of Union Minister of Tourism, Culture and Development of North Eastern Region (DoNER) Shri G. Kishan Reddy to monitor the preparedness of the eight states of the North Eastern Region (NER) with respect to the COVID-19 situation
1. Union Minister Shri G Kishan Reddy urged states to focus on all COVID protocols as per the SOPs laid out by the Government of India, especially rapid scaling of RT-PCR tests, focus on home isolation for non severe cases and regular monitoring through Teleconsultation platform, eSanjeevani.
1. The Minister also exhorted the states to strive for 100% vaccination and also requested states to ensure that precautionary doses and vaccination for adolescents between the age group of 15-18 are carried out on mission mode.
1. The Union Minister advised the North East States to utilise the unspent balances allocated to the States under NESIDS Scheme and the Emergency Covid Response Package (ECRP-Phase-II) for creation of health infrastructure in the states
A review meeting was conducted under the chairmanship of Union Minister of Tourism, Culture and Development of North Eastern Region (DoNER) Shri G. Kishan Reddy today to monitor the preparedness of the eight states of the North Eastern Region (NER) with respect to the COVID-19 situation.
The meeting was attended by the respective Health Ministers of the 8 North Eastern States. Secretary, DONER, Joint Secretary, Health & Family Welfare and Health Secretaries from the North Eastern Region States along with senior officials of both the Ministries and their organisations were also present.
Shri G Kishan Reddy called on all the state health ministers to develop medical and health infrastructure, procure medicines and procure COVID-19 specific essentials such as masks, PPE kits and oxygen concentrators etc. He also urged the states to use all media and communication channels to bring awareness about the 3rd wave due to the Omicron variant.
The Minister called on the state officials to ensure that all COVID-19 specific protocols are followed and stressed on regular RT-PCR testing, and home isolation in the case of non-critical cases as per the standard operating procedures (SOPs) released by the Government of India. The Minister also requested all the 8 states to adopt the Teleconsultation platform eSanjeevani that has hubs at a district level to ensure that those under home isolation have access to regular health care and monitoring and also to ensure that they have supplies of essentials and medical kits. Apart from this the Union Minister also advised for strict enforcement measures and extensive testing and contact tracing measures. He said, all measures should be taken for observing COVID-appropriate behaviour and management of micro containment zones, wherever it becomes necessary.
Shri Lav Agarwal, Joint Secretary, Ministry of Health and Family welfare also presented state specific observations and requested individual states to prioritise based on the specific issues highlighted for the respective states. During the meeting brief presentations were given by the states on the steps taken to strengthen the monitoring and containment mechanism, measures taken to enforce the norms of COVID-19 appropriate behaviour, testing of OMICRON variant, status of buffer stocks of essential drugs, status of beds (normal, oxygen and ventilators) and functionality of oxygen supply equipment.
The Ministry of Health and Family Welfare also shared major initiatives and programmes being undertaken in the Health Sector to tackle COVID-19 for North Eastern Region States. Some of the key issues discussed during the meeting are as below:
• Full vaccination of 15-18 years population
• Provisioning of extra beds with Covid facilities at Hospital/PHC
• Monitoring at State level
• Reporting of Covid cases on real time basis
• State Govt’s request for extra fund/vaccines
The Union Minister of Tourism, Culture and DoNER G Kishan Reddy has urged the States and Local Governments to work together at different levels to tackle the COVID-19 situation. The Minister also stated that under the leadership of Home Minister, a task force has been set up to bring cohesion and provide a collaborative effort towards addressing the issues that states were facing.
The Union Minister advised the North East States to utilise the unspent balances allocated to the States under NESIDS Scheme and the Emergency Covid Response Package (ECRP-Phase-II) for creation of health infrastructure in the states. He also stressed that funds released by the Union Health Ministry to NE States to tackle COVID-19 may be utilised on priority for augmentation of medical infrastructure by establishing field hospitals and oxygen supported beds along with establishment of other medical setups, etc.
The Minister directed for a periodic review to monitor the COVID scenario in the North Eastern Region and assured to take up state specific issues with the Ministry of Health and Family Welfare for early redressal. The Union Minister also expressed satisfaction that all the North Eastern States have sufficient bed capacities and oxygen stock currently and recognised the efforts of the Ministry of DoNER and the North East Council in taking proactive steps in supplementing and augmenting the COVID related infrastructure and all the support required in the region to fight against this wave of the pandemic.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং-নোংপোক লমদমদা কোবিদ-১৯ ফিভমগী চেকশিন-থৌরাং লৌখৎলিবা অদু য়েংশিন্নবগী মীফম অমদা তুরিজম, কল্চর অমদি দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দোনর)গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিসন রেদ্দীনা থৌবুরেল ওইখ্রে
মীফম অদুদা চহি কাংলুপ ১৫-১৮ ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা মীওইশিংদা মপুং-ফানা ভেক্সিন কাপথোকপা য়াওনা তোঙান তোঙানবা মরু ওইবা ইসুশিং খন্ন-নৈনখি
হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবগীদমক এন.ই.এস.আই.দি.এস. স্কিমগী মখাদা রাজ্যশিংদা কাইথখিবা শিজিন্নদ্রিবা শেনফমশিং অদু শিজিন্ননবা মন্ত্রী অসিনা এন.ই. রাজ্যশিংদা পাউতাক পীখ্রে
কোবিদকা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা অমদি মতেং পাংনবা দোনর মন্ত্রালয়না প্রোএক্তিব ওইবা খোংথাংশিং লৌখৎলি: শ্রী জি. কিসন রেদ্দী
12 JAN 2022 6:24PM by PIB Imphal
হাইলাইতশিং
1. কোবিদ-১৯ ফিভমগা মরী লৈননা অৱাং-নোংপোক লমদম(এন.ই.আর.)গী রাজ্য নিপানদা লৌখৎলিবা চেকশিন-থৌরাং অদু য়েংশিন্নবা তুরিজম, কল্চর অমদি দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন(দোনর)গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিসন রেদ্দীগী লুচিং মখাদা রিভ্যু মীফম পাংথোকখি৷
2. ভারত সরকারনা থোকখিবা এস.ও.পি.শিংগী মতুং ইন্না কোবিদ প্রোতোকোল পুম্নমক মরু ওইনা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তশিং তৌবগী চাং হেনগৎহনবা, কা-হেন্না ফিভম লুশিন্দবা কেসশিংগীদমক হোম আইসোলেসন তৌবদা মীৎয়েং থম্নবা অমদি তেলিকম্ম্যুনিকেসন প্লেতফোর্ম, ইসঞ্জিবানিগী খুৎথাংদা চাং-নাইনা মোনিতর তৌনবা কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জি. কিসন রেদ্দীনা রাজ্যশিংদা তকশিনখি৷
3. ভেক্সিনেসন ১০০% য়ৌনা কাপথোকহন্নবা মন্ত্রী অসিনা রাজ্যশিংবুসু থৌনা হাপখি অমদি চহি কাংলুপ ১৫-১৮ ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা মীওইশিংবু মিসন মোদ ওইবা মওংদা প্রিকোসনরী দোজশিং অমদি ভেক্সিনেসন মপুং-ফানা কাপথোকহন্নবা রাজ্যশিংদসু হায়জখি৷
4. অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবগীদমক এন.ই.এস.আই.দি.এস. স্কিম অমদি দি ইমর্জেন্সী কোবিদ রেস্পোন্স পেকেজ(ই.সি.আর.পি.-ফেজ- II)কী মখাদা রাজ্যশিংদা অসিদা কাইথখিবা শিজিন্নদ্রিবা শেমফমশিং অদু শিজিন্নথোক্নবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা পাউতাক পীখি৷
কোবিদ-১৯ ফিভমগা মরী লৈননা অৱাং-নোংপোক লমদম(এন.ই.আর.)গী রাজ্য নিপানদা লৌখৎলিবা চেকশিন-থৌরাং অদু য়েংশিন্নবা ঙসি তুরিজম, কল্চর অমদি দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন(দোনর)গী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জি. কিসন রেদ্দীগী লুচিং মখাদা রিভ্যু মীফম অমা পাংথোকখি৷
মীফম অসিদা অৱাং-নোংপোক রাজ্য নিপানগী মরী লৈনবা হকশেল মন্ত্রীশিংনা শরুক য়াখি৷ দোনরগী সেক্রেতরী, হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বালগী জোইন্ত সেক্রেতরী, হকশেল সেক্রেতরীশিং অমদি মন্ত্রালয়শিং অমসুং মখোয়গী ওর্গনাইজেসন অনিমক্কী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংগা লৌননা মীফম অসিদা শরুক য়াখি৷
মেদিকেল অমদি হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা, হিদাক-লাংথকশিং লৌশিন্নবা অমদি মাস্ককুম্বা, পি.পি.ই.কিৎশিংগুম্বা অমদি ওক্সিজেন কন্সেন্ত্রেতরশিংগুম্বা কোবিদ-১৯গা অখন্ননা মরু ওইরিবশিং অসি লৌশিন্নবা শ্রী জি. কিসন রেদ্দীনা রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রী পুম্নমক্তা খঙহনখি৷ ওমিক্রোন ভেরিয়েন্তনা মরম ওইদুনা অহুমশুবা ৱেব লাকপা য়ারিবা অসিগী মতাংদা এৱার্নেস শন্দোকপদা মেদিয়া অমদি কম্ম্যুনিকেসন চেনেল পুম্নমকপু শিজিন্ননবা মহাক্না রাজ্যশিংদা তকশিনখি৷
কোবিদ-১৯ স্পেসিফিক প্রোতোকোল পুম্নমক ইন্নবা মন্ত্রী অসিনা রাজ্যগী ওফিসিয়েলশিংদা খঙহনখি অমদি আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তিং চাং-নাইনা পাংথোক্নবা, ভারত সরকারনা থাদোরকখিবা স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যোরশিং(এস.ও.পি.শিং)গী মতুং ইন্না নন-ক্রিতিকেল কেসশিংদা হোম আইসোলেসন তৌনবা ফোংদোকখি৷ হোম আইসোলেসন তৌদুনা লৈরিবা মীওইশিংনা চাং-নাইনা হেল্থ কেয়র ফংনবা অমদি য়েংশিন্নবা অমদি মখোয়দা মরু ওইবা পোৎলমশিং অমদি মেদিকেল কিৎশিং নিংথিংনা ফংহন্নবা জিলাগী থাক অমদা হবশিং লৈরিবা তেলিকম্ম্যুনিকেসন প্লেতফোর্ম ইসঞ্জিবানি অসি শিজিন্ননবা মন্ত্রী অসিনা রাজ্য ৮ পুম্নমক্তা হায়জখি৷ মসিদগী হেন্দোক্তুনা, স্ত্রিক ওইবা এনফোর্সমেন্ত মিজরশিং লৌখৎনবা, পাক-শন্না তেস্তিং তৌনবা অমদি ত্রেসিং মিজরশিং লৌখৎনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনসু খঙহনখি৷ কোবিদকা চুনরবা শাজৎ অসি য়েংশিন্নবা অমদি মাইক্রো কন্তেনমেন্ত জোনশিং অসি তঙাই লৈরক্লবা মতমদা য়েংশিন্নবগীদমক খোংথাং পুম্নমক লৌখৎকদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
স্তেত স্পেসিফিক ওবজর্বেসনশিং হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী জোইন্ত সেক্রেতরী শ্রী লাব অগর্ৱালনা পুথোকখি অমদি মশা মশাগী রাজ্যশিংগীদমক পনখিবা অখন্নবা ইসুশিং অসিদা য়ুমফম ওইদুনা প্রাইয়োরিতী পীনবা রাজ্যশিংদা অমমমতা ওইনা হায়জখি৷ মীফম অদুগী মতমদা কোবিদকা চুনরবা শাজৎ চৎনবা অমদি কন্তেনমেন্ত মিজরশিং লৌখৎনবগী খোংথাংশিং অদু মীফম অসিদা অতেনবা প্রজেতেসন ওইনা রাজ্যশিংনা খঙহনখি৷ মীফম অদুদা রাজ্যশিংনা মোনিতরিং অমদি কন্তেনমেন্ত মেকানিজম মপাঙ্গল লৈহন্নবা লৌখৎলিবা খোংথাংশিংগী মতাংদা, কোবিদ-১৯ এপ্রোপ্রিয়েত বিহেবিয়রগী নোর্মশিং ইলহন্নবা লৌখৎলিবা খোংথাংশিংগী মতাংদা, ওমিক্রোন ভেরিয়েন্ত তেস্ত তৌবদা, তঙাই ফদবা হিদাক-লাংথকশিংগী স্তেতস য়েংশিনবদা, ফমুংশিংগী(নোর্মেল, ওক্সিজেন অমদি ভেন্তিলেতরশিং) স্তেতস য়েংশিনবদা অমদি ওক্সিজেন সপ্লাই ইক্ব্যুইপমেন্তগী মথৌ তৌরিবা অদু য়েংশিনবগী মতাংদা তেল্লপ্পা প্রজেন্তেসনশিং পীখি৷
অৱাং-নোংপোক লমদমদা লৈরিবা রাজ্যশিংগীদমক কোবিদ-১৯ লান্থেংননবা হেল্থ সেক্তরদা লৌখৎলিবা মরু ওইবা ইনিসিয়েতিবশিং অমদি প্রোগ্রামশিংসু হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না পনখি৷ মীফম অসিদা খন্ন-নৈনখিবা মরু ওইবা ইসুশিংগী মনুংদা খরা অদু মখাদা লৈরে:
চহি কাংলুপ ১৫-১৮ ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা মীওইশিং মপুং-ফানা ভেক্সিন কাপথোকপা
হোস্পিতাল/পি.ঐচ.সি.দা কোবিদ ফেসিলিতীশিংগা লোইননা এক্সত্রা ফমুংশিং হাপ্পা
রাজ্যগী থাক্তা মোনিতর তৌবা
রিএল তাইম বেসিস্তা কোবিদ কেসশিং রিপোর্ত তৌবা
এক্সত্রা ফন্দ/ভেক্সিনশিংগীদমক রাজ্য সরকারনা হায়জরকপা
কোবিদ-১৯গী ফিভম অসি মাইয়োক্নবা ঙম্নবা তোঙান তোঙানবা থাকশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা তুরিজম, কল্চর অমদি দোনরগী কেন্দ্র মন্ত্রী জি. কিসন রেদ্দীনা রাজ্যশিং অমদি লোকেল সরকারশিংদা তকশিনখ্রে৷ গৃহ মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা, রাজ্যশিং অসিনা মাইয়োক্নরিবা ইসুশিং অসি লান্থেংনবা ঙম্নবগীদমক কোলাবোরেতিব ওইবা ইফোর্ত অমা শেমগৎনবা অমদি পীনবা তাস্ক ফোর্স অমা শেমগৎখ্রে৷
রাজ্যশিং অসিদা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবগীদমক এন.ই.এস.আই.দি.এস. স্কিম অমদি ইমর্জেন্সী কোবিদ রেস্পোন্স পেকেজ(ই.সি.আর.পি.-ফেজ- II)কী মখাদা রাজ্যশিং অসিদা কাইথখিবা শিজিন্নদ্রিবা শেনফমশিং অদু শিজিন্ননবা কেন্দ্র মন্ত্রীনা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা খঙহনখি৷ কোবিদ-১৯ মাইয়োক্নবা ঙম্নবা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা কাইথখিবা ফন্দশিং অদু রাজ্যশিং অসিদা মেদিকেল সেতঅপশিং শেমগৎপগা লোইননা ফিল্দ হোস্পিতালশিং অমদি ওক্সিজেন সপোর্ত তৌবা ফমুংশিং শেমগৎতুনা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফিভম ফগৎহন্নবদা হেন্না প্রাইয়োরিতী পীবা য়াই হায়নসু মহাক্না ফোংদোকখি৷
অৱাং-নোংপোক লমদমদা লৈরিবা কোবিদকী ফিভম অসি চাং-নাইনা য়েংশিন্নবা মন্ত্রী অসিনা খঙহনখি অমদি হান্নগী ফিভমদা অমুক হন্না অথুবা মতমদা লাকহন্নবগীদমক হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গা লোইননা রাজ্যগী অখন্নবা ইসুশিং লৌখৎকনি হায়না থাজবা পীখি৷ হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা অৱাং-নোংপোক রাজ্য পুম্নমক্তা ফমুংগী কেপাসিতীশিং অমদি ওক্সিজেনগী স্তোক মরাং-কাইনা লৈরিবা অসিদা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা অপেনবা ফোংদোকখি অমদি লাইনা-লাইচৎ অসিগী অহুমশুবা ৱেব অসি মাইয়োক্নবা ঙম্নবা লমদম অসিনা দরকার ওইরিবা সপোর্ত পুম্নমক পীবদা অমদি কোবিদকা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা দোনর মন্ত্রালয় অমদি নোর্থ ইস্ত কাউন্সিলনা প্রোএক্তিব ওইবা খোংথাংশিং লৌখৎলিবা অদু কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা মশক খঙখি৷