Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre notifies rules for Consumer Protection (Jurisdiction of the District Commission, the State Commission and the National Commission) Rules, 2021
The revised pecuniary jurisdiction for entertaining consumer complaints shall be upto -
1) 50 lakh for District Commissions,
2) More than ₹50 lakh to ₹2 Crore for State Commissions and
3) More than ₹2 Crore for National Commission
30 DEC 2021 5:34PM by PIB Delhi
In exercise of powers conferred by provisos to sub-section (1) of Section 34, sub-clause (i) of clause (a) of sub-section (1) of section 47 and sub-clause (i) of clause (a) of sub-section (1) of section 58 read with sub-clauses (o), (x) and (zc) of sub-section (2) of section 101 of the Consumer Protection Act, 2019, the Central Government has notified the Consumer Protection (Jurisdiction of the District Commission, the State Commission and the National Commission) Rules, 2021
The Consumer Protection Act, 2019 promulgates a three-tier quasi-judicial mechanism for redressal of consumer disputes namely district commissions, state commissions and national commission. The Act also stipulates the pecuniary jurisdiction of each tier of consumer commission. As per the existing provisions of the Act, District Commissions have jurisdiction to entertain complaints where value of the goods or services paid as consideration does not exceed one crore rupees. State Commissions have jurisdiction to entertain complaints where value of the goods or services paid as consideration, exceeds 1 crore rupees, but does not exceed 10 crore rupees and National Commission has jurisdiction to entertain complaints where value of goods or services paid as consideration exceeds 10 crore rupees.
After the Act came into force, it was observed that the existing provisions relating to pecuniary jurisdiction of consumer commissions were leading to cases which could earlier be filed in National Commission to be filed in State Commissions and cases which could earlier be filed in State Commissions to be filed in District Commissions. This caused a significant increase in the workload of District Commissions, leading to rise in pendency and delay in disposal of cases, defeating the very object of securing speedy redressal to consumers as envisaged under the Act.
With regard to revision of pecuniary jurisdiction, Central Government held wide consultation with States/UTs, consumer organizations, law chairs etc. and examined the issues that had created long pendency of cases in detail.
With notification of the aforementioned rules, the new pecuniary jurisdiction, subject to other provisions of the Act, shall be as under:
1. District Commissions shall have jurisdiction to entertain complaints where value of the goods or services paid as consideration does not exceed 50 lakh rupees.
2. State Commissions shall have jurisdiction to entertain complaints where value of the goods or services paid as consideration exceeds 50 lakh rupees but does not exceed 2 crore rupees.
3. National Commission shall have jurisdiction to entertain complaints where value of the goods or services paid as consideration exceeds 2 crore rupees.
It may be mentioned that the Consumer Protection Act, 2019 stipulates that every complaint shall be disposed of as expeditiously as possible and endeavour shall be made to decide the complaint within a period of 3 months from the date of receipt of notice by opposite party where the complaint does not require analysis or testing of commodities and within 5 months if it requires analysis or testing of commodities.
The Act also provides consumers the option of filing complaint electronically. To facilitate consumers in filing their complaint online, the Central Government has set up the E-Daakhil Portal, which provides a hassle-free, speedy and inexpensive facility to consumers around the country to conveniently approach the relevant consumer forum, dispensing the need to travel and be physically present to file their grievance. E-Daakhil has many features like e-Notice, case document download link & VC hearing link, filing written response by opposite party, filing rejoinder by complainant and alerts via SMS/Email. Presently, facility of E-Daakhil is available in 544 consumer commissions, which includes the National Commission and consumer commissions in 21 states and 3 UTs. So far, more than 10,000 cases have been filed using the E-Daakhil Portal and more than 43000 users have registered on the portal.
To provide a faster and amicable mode of settling consumer disputes, the Act also includes reference of consumer disputes to Mediation, with the consent of both parties. This will not only save time and money of the parties involved in litigating the dispute, but will also aid in reducing overall pendency of cases.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଖାଉଟି ସୁରକ୍ଷା ନିୟମ ୨୦୨୧ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି
ଜିଲ୍ଲା, ରାଜ୍ୟ ଓ ଜାତୀୟ ଆୟୋଗଙ୍କ ଅଧିକାର କ୍ଷେତ୍ର ନେଇ ଜାରି ହେଲା ନୂଆ ନିୟମ
କେଉଁ ଆୟୋଗ କେତେ ଟଙ୍କାର ମାମଲା ଶୁଣାଣି କରିପାରିବେ ତାହାର ସୀମା ଧାର୍ଯ୍ୟହେଲା
୧) ଜିଲ୍ଲା ଖାଉଟି ଆୟୋଗରେ ୫୦ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଯାଏ ମାମଲାର ଶୁଣାଣି ହୋଇପାରିବ
୨) ୫୦ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ୨କୋଟି ଟଙ୍କା ଯାଏ ମାମଲାର ଶୁଣାଣିର ଅଧିକାର ମିଳିଲା ରାଜ୍ୟ ଖାଉଟି ଆୟୋଗକୁ
୩) ଦୁଇକୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ମାମଲାର ଶୁଣାଣି ଜାତୀୟ ଖାଉଟି ଅଦାଲତରେ ହେବ
30 DEC 2021 5:34PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଖାଉଟି ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ ୨୦୧୯ର ବିଭିନ୍ନ ଧାରା ଓ ଉପଧାରା ଅନୁସାରେ ୨୦୨୧ରେ ପ୍ରଣିତ ନିୟମର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଜିଲ୍ଳା, ରାଜ୍ୟ ଓ ଜାତୀୟ ଖାଉଟି ଆୟୋଗ କେତେ ଟଙ୍କାର ମାମଲା ବିଚାର କରିପାରିବେ ତାହା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୋଇ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି ।
ନୂଆ ନିୟମ ଅନୁସାରେ ଏଣିକି ଜିଲା ଖାଉଟି ଆୟୋଗରେ ସର୍ବାଧିକ ୫୦ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଯାଏ ମାମଲାର ଶୁଣାଣି ହୋଇପାରିବ । ରାଜ୍ୟ ଖାଉଟି ସୁରକ୍ଷା ଆୟୋଗ ନୂଆ ନିୟମ ଅନୁସାରେ ୫୦ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ସର୍ବାଧିକ ୨କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟର ମାମଲାଗୁଡିକର ବିଚାର କରିବେ । ଦୁଇକୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ସମସ୍ତ ଖାଉଟି ମାମଲା ଜାତୀୟ ଖାଉଟି ଆୟୋଗରେ ବିଚାର କରାଯିବ ।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ ୨୦୧୯ ଖାଉଟି ସୁରକ୍ଷା ଆଇନରେ ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ଅର୍ଦ୍ଧ ବିଚାରବିଭାଗୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ତାହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି । ଖାଉଟି ମାନଙ୍କ ଆପତ୍ତି ଅଭିଯୋଗ ଶୁଣି ସେମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଜିଲ୍ଳା, ପ୍ରଦେଶ ଓ ଜାତୀୟସ୍ତରରେ ଏହି ଆଇନ ଅନୁସାରେ ଖାଉଟି ଆୟୋଗ ବା ଅଦାଲତମାନ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏହି ଆଇନ ଅନୁସାରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ତିନି ଅଦାଲତ ବା ଆୟୋଗର ସର୍ବୋଚ୍ଚ କେତେ ଟଙ୍କାର ମାମଲା ବିଚାର ହୋଇପାରିବ ତାହା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିରୀକୃତ ହୋଇଛି । ୨୦୧୯ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁସାରେ ଜିଲ୍ଲା ଖାଉଟି ଆୟୋଗରେ ଏକ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ କମ ସାମଗ୍ରୀ ବିଶିଷ୍ଟ ମାମଲାର ବିଚାର ହୋଇପାରିବ । ସେହିଭଳି ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବାର ମୂଲ୍ୟ ଯେଉଁଠି ଏକ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ଏବଂ ୧୦କୋଟି ଟଙ୍କାର ମଧ୍ୟରେ, ସେଭଳି ମାମଲାଗୁଡିକର ରାଜ୍ୟ ଖାଉଟି ଆୟୋଗ କରିବାର ଅଧିକାର ପାଇଥିଲେ ।
ଜାତୀୟ ଖାଉଟି ଅଦାଲତରେ ସାମଗ୍ରୀ ବା ସେବା ମୂଲ୍ୟ ୧୦କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଥିବା ମାମଲାର ବିଚାର କରାଯିବାର ନିୟମ ରହିଥିଲା ।
ତେବେ ଏହି ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ଦେଖାଗଲା ଯେ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ମାମଲା ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ବିଶେଷରେ ଜିଲ୍ଳା, ରାଜ୍ୟ ଓ ଜାତୀୟ ଖାଉଟି ଅଦାଲତରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହେଉଛି । ଏହିଭଳି ହଜାର ହଜାର ମାମଲା ଏକ ସମୟରେ ତିନିଟିଯାକ ଆୟୋଗରେ ବିଚାର ପାଇଁ ଉପସ୍ଥାପିତ ହେବାରୁ ମାମଲା ବୋଝ ବଢୁଛି ଏବଂ ଏହାର ସମାଧାନ ବିଳମ୍ବିତ ହେଉଛି । ଫଳରେ ଯେଉଁ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ ହୋଇଥିଲା ତାହା ବିଳମ୍ବ କାରଣରୁ ସଫଳ ହୋଇପାରୁନାହିଁ ।
ଏ ସମ୍ପର୍କରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ, ଖାଉଟି ସଂଗଠନ, ଆଇନ ବିଶାରଦ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମସ୍ତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ବ୍ୟାପକ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିବା ପରେ କେଉଁ ଖାଉଟି ଅଦାଲତରେ କେତେ ଟଙ୍କାର ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବା ଜନିତ ମାମଲା ବିଚାର କରାଯାଇପାରିବ ତାହାର ସୀମା ପୁନଃ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛନ୍ତି ।ତେବେ ୨୦୨୧ର ଏହି ସଂଶୋଧନ ବେଳେ ୨୦୧୯ ଆଇନରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଧାରା ଓ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡିକ ବଳବତ୍ତର ରହିବ ।
ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ-
୧) ଜିଲ୍ଲା ଖାଉଟି ଆୟୋଗ /ଅଦାଲତ ସର୍ବାଧିକ ୫୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବାର ମାମଲାକୁ ବିଚାର ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ ।
୨) ରାଜ୍ୟ ଖାଉଟି ଆୟୋଗ/ ଅଦାଲତରେ ୫୦ଲକ୍ଷରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ଏବଂ ଦୁଇକୋଟି ଟଙ୍କା ଭିତରେ ଥିବା ସାମଗ୍ରୀ/ ସେବାର ବିବାଦ ଶୁଣାଣି ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ।
୩) ଜାତୀୟ ଖାଉଟି ଆୟୋଗ କେବଳ ଦୁଇକୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବା ମୂଲ୍ୟ ସମ୍ପର୍କିତ ମାମଲାର ବିଚାର କରିପାରିବେ ।
ଖାଉଟି ବିବାଦଗୁଡିକର ତ୍ୱରିତ ଶୁଣାଣି କରି କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଖାଉଟି ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ ଅଭିପ୍ରେତ । ଏଥିପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ତିନିମାସ ସମୟସୀମା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରତିବାଦୀ ପକ୍ଷରୁ ତିନିମାସ ମଧ୍ୟରେ ଅଭିଯୋଗକାରୀଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟପ୍ରଦାନ କରିବାର ନିୟମ ରହିଛି । ଯଦି ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବାର ମାନ ପରୀକ୍ଷାନିରୀକ୍ଷା ର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡେ, ତେବେ ସେ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବାଧିକ ପାଞ୍ଚମାସ ମଧ୍ୟରେ ମାମଲା ଶୁଣାଣି ଶେଷ କରି ରାୟ ଦେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଅଭିଯୋଗକାରୀ ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମାମଲା ରୁଜୁ କରିବାର ସୁବିଧା ପାଇଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ ଇ-ଦାଖଲ ପୋର୍ଟାଲର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଅଭିଯୋଗକାରୀଙ୍କୁ ଖାଉଟି ଅଦାଲତ / ଆୟୋଗକୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ଏହି ପୋର୍ଟାଲର ଇ-ନୋଟିସ, କେଶ୍ ଡକୁମେଣ୍ଟ ଡାଉନଲୋଡ ଲିଙ୍କ୍ ଓ ଭିସି ହିୟରିଂ ଲିଙ୍କ୍‌, ଅପରପକ୍ଷର ଲିଖିତ ଜବାବ, ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଏସ୍ / ଇମେଲ ଆଦି ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ଇ-ଦାଖଲ ୪୪ ଖାଉଟି ଆୟୋଗରେ ଉପଲବ୍ଧ । ସେଥିରେ ଜାତୀୟ ଆୟୋଗ ସମେତ ୨୧ରାଜ୍ୟ ୩ଟି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଆୟୋଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଇ-ଦାଖଲ ପୋର୍ଟାଲରେ ଏଯାଏ ୧୦ହଜାରରୁ ଅଧିକ ୟୁଜର ପଞ୍ଜୀକୃତ ।
ଖାଉଟି ମାମଲାର ଆପୋସ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ସୁବିଧା ଅଛି । ଉଭୟ ପକ୍ଷଙ୍କ ମତାମତ ଆଧାରରେ ମାମଲାର ଆପୋସ ସମାଧାନ କରାଯାଉଛି । ଏହାଫଳରେ ପକ୍ଷମାନେ ଅଯଥା ଖର୍ଚ୍ଚ ଓ ସମୟ ଅପଚୟରୁ ରକ୍ଷା ପାଉଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ମାମଲାର ବୋଝ ହ୍ରାସ ପାଉଛି ।