স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
নাগালেন্দগী কেন অমসুং বেম্বু আর্তিসনশিংবু স্কিল হেন্না হৈহন্নবা স্কিল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না প্রোজেক্ত অমা পুথোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী কৌসাল বিকাস য়োজনা(পি.এম.কে.ভি.ৱাই.)গী মখাদা রিকোজনিসন ওফ প্রাইয়র লর্নিংনা ত্রেদিস্নেল হেন্দিক্রাফতসতা নাগালেন্দগী আর্তিসন ৪,০০০+ স্কিল হেন্না হৈহন্নবা মীৎয়েং থম্লি
28 DEC 2021 8:10PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী কৌশাল বিকাস য়োজনা(পি.এম.কে.ভি.ৱাই.)গী কম্পোনেন্ত রিকোজনিসন ওফ প্রাইয়র লর্নিং(আর.পি.এল.)গী মখাদা নাগালেন্দগী কেন অমসুং বেম্বু আর্তিসনশিং স্কিল হেন্না হৈহন্নবা ঙসি স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওল্তরপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রজীব চন্দ্রসেখর; অমদি ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ই.তি. মন্ত্রালয়না দিজিতেল্লী ওইনা পাইলোত প্রোজেক্ত অমা পুথোকখি৷ আর.পি.এল. এসেসমেন্ত অমসুং ত্রেদিস্নেল হেন্দিক্রাফতশিংদা সর্তিফিকেসন পীদুনা লমদম অসিদা লৈরিবা ফিশাবীশিং অমসুং আর্তিসনশিংগী প্রদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা মখোয়বু স্কিল হেন্না হৈহনবা হায়বসিনা ইনিসিয়েতিব অসিগী পান্দম ওইরি৷ প্রোজেক্ত অসিনা ক্রাফতসমেন অমসুং আর্তিসন ৪,০০০ হেনববু স্কিল হেন্না হৈহন্নবা মীৎয়েং থম্লি৷
আর.পি.এল.গী মখাদা পাইখৎলিবা অপস্কিলিং প্রোজেক্ত অসিনা লমদম অসিদা লৈরিবা অনওর্গনাইজ ৱার্কফোর্সকী কম্পিতেন্সীশিং ফগৎহনগনি হায়না পানরি৷ আর্তিসনশিং অমসুং ৱিবরশিং অসি স্তেন্দর্দাইজ নেস্নেল স্কিল্স ক্বালিফিকেসন্স ফ্রেমৱার্ক(এন.এম.ক্বু.এফ.)কা লোইননা থম্লগনি৷ মসিনা হৌজিক লৈরিবা আর্তিসনশিং অমসুং ৱিবরশিংগী পুন্সি মরেল অসি ফগৎহল্লগনি অমদি মখোয়গী স্কিলশিং অমসুং তেক্নিকেল নোলেজ হেন্না হৈহল্লগনি৷ মসিগী মথক্তা, পাইলোত প্রোজেক্ত অসিনা মার্কেতিং স্কিলশিং অমসুং তেক্নিকশিং হেনগৎহল্লগনি, কেন অমসুং বেম্বু আর্তিসনশিংগী ত্রেদিস্নেল অমসুং লোকেল ক্রাফতশিং য়োকখৎহল্লগনি৷ গভর্মেন্ত ওফ ইন্দিয়া সর্তিফিকেসনগী খুৎথাংদা অপস্কিলিং ব্রিজ মোদ্যুল শিজিন্নদুনা ইনিসিয়েতিব অসিনা ত্রেদিস্নেল হেন্দিক্রাফতসতা ভেল্যু হাপচিল্লক্লগনি৷ ইনিসিয়েতিব অসিগী মখাদা, বেতচ অমনা পুং ১২গী ওরিয়েন্তেসন অমসুং পুং ৬০গী ব্রিজ মোদ্যুল থমদুনা নুমিৎ ১২নি পাংথোক্লগনি৷ মখাতানা, ব্রিজ মোদ্যুল অসিগা লোইননা ওরিয়েন্তেসন প্রোগ্রাম অসিগী মতুং তারকপদা, আর্তিসনশিং অমসুং ৱিবরশিংদা রিকোজনিসন ওফ প্রাইয়র লর্নিং(আর.পি.এল.) তাইপ-১গী সর্তিফিকেৎ খুৎশিন্নগনি৷ অপস্কিলিং ইনিসিয়েতিবকী ত্রেনিং দেলিভরী পার্তনরশিং অদুদি কেন কন্সেপ্ত অমসুং হেন্দলুম নাগানি৷
ইনিসিয়েতিব অসিবু হৌদোক্লদুনা, ক্রাফত অমসুং আর্তৱার্ক্কী ত্রেদিস্নেল তেক্নিকশিং অসি ভারত মঙাল নাইরবা হেরিতেজকী মরু ওইবা শরুক ওইরি অমদি হায়রিবা স্কিলশিং অসি মাংহন্দনা য়োকখৎনবগী অথুবগী ওইনা তঙাই ফদবা লৈরে হায়না শ্রী রজীব চন্দ্রসেখরনা ফোংদোকখি৷ অৱাংদগী খাদা অমসুং নোংপোক্তগী নোংচুপ্তা লৈবাক অসিগী নহাগীদমক অচুম্বা সিনর্জীশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা অসিনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মংলাননি হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখি৷ দিমাপুরদা ত্রেন তৌগদৌরিবা আর্তিসন ৪১০০ য়াওনা ঐখোয়গী নহাগী ইফর্তশিং, ইনর্জী অমসুং মাই পাকপনা ভারতকী তুংগী ফিভম লেপকনি হায়বসি মহাক্কী ওইনা থাজবগী আর্তিকল অমনি৷ মসি তোখায়বা ইহৌ অমা নত্তে, মসি নহাশিংবু স্কিল হৈহন্নবগী অচৌবা মংলান অদুগী শরুক অমনি হায়না মহাক্না মখাতাখি৷
নহাশিংবু স্কিল হৈহনবা হায়বসিনা ঐখোয়গী ওইনদি য়াম্না মরু ওইবা মিসন অমনি অমদি মসিনা মরম ওইদুনা আর্তিসনশিং ত্রেন তৌরিবা অমদি মপুক্নিং থৌগৎলিবা থৌরম অসি মফম অসিদা হৌদোক্নবা ঐখোয়না মফম অসিদা পুনখিবনি হায়না শ্রী চন্দ্রসেখরনা ফোংদোকখি৷ মহাক্কী নাগালেন্দ খোংচৎ মনুংদা, লমদম অদুনা ইকোনোমিক প্রোগ্রেসনদা লৌরিবা থৌদাং অমদি লমদম অদুগী পোতেন্সিয়েল মদু মহাক্না খঙখি হায়না মহাক্না ফোংদোরকখি৷ মসিনা মরম ওইদুনা লমদম অদুনা লৈরিবা নহাশিংগী ইকোনোমিক এস্পিরেসনশিং অদু মংফাওনবা ঙম্নবা অমদি মখোয়বু চাওখৎপগী লম্বীদা পুরক্নবগীদমক প্রোগ্রাম অসি শিন্নবা স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওল্তরপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়না হোৎনখিবনি হায়না মহাক্না মখাতাখি৷
আর.পি.এল. অমসুং ব্রিজ মোদ্যুলগী খুৎথাংদা আর্তিসনশিং অমসুং ৱিবরশিং অপস্কিলিং তৌবা, ত্রেনরশিং ত্রেনিং তৌবা, আর্তিসনশিং অমসুং ৱিবরশিং খনবা য়াওনা প্রোজেক্ত অসি তোঙান তোঙানবা ফেজশিংদা চৎনরগনি৷ আর্তিসনশিং অমসুং ৱিবরশিং অসি নাগালেন্দগী ত্রেদিস্নেল ক্রাফতস ক্লস্তরশিংদগী খল্লগনি৷ খনবগী মওং অসি কেন্দিদেৎশিং অসিগী হৌজিক লৈরিবা এক্সপরিয়েন্স অসিদা বেজ তৌদুনা খল্লগনি৷ ত্রেনরশিং অসি হৌজিক লৈরিবা দাতাবেজ অসিদগী খনবা নত্রগা ত্রেনিং ওফ ত্রেনর (তি.ও.তি.) প্রোগ্রাম অমা প্রপোস ক্লস্তরশিংদগী হৌজিক লৈরিবা আর্তিসনশিং অমসুং ৱিবরশিং অসিগীদমক পাংথোক্লগনি৷ আর্তিসনশিং অমসুং ৱিবরশিং অসি হেন্দমেদ প্রদক্তশিং শেম্বগী ইন্নোবেতিব অমদি অপগ্রেদেদ তেক্নিকশিংদা ত্রেন তৌরগনি৷ ত্রেনিংগী মতুংদা, আর্তিসনশিং অমসুং ৱিবর পুম্নমক মশা মশাগী মরী লৈনবা ক্লস্তরশিংদা শেমগৎলিবা মাইক্রো য়ুনিৎশিংদা থবক তৌরগনি৷ মতম অসিদা, মীওইশিং অসিনা অরোইবা স্তেজতা মখোয় মশাগী ওইবা মার্কেৎ লিঙ্কেজশিং থম্বা ঙম্নবগীদমক বেনিফিসরীশিং অসিবু এক্সতর্নেল দেলিবেরেসনদা এক্তিব্লী ওইনা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎলগনি৷
হেন্দিক্রাফতস অমসুং কার্পেৎ সেক্তর স্কিল কাউন্সিল(ঐচ.সি.এস.এস.সি.)না সপোর্ত তৌখিবা স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওল্তরপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়গী নোদেল এজেন্সী ওইরিবা নেস্নেল স্কিল দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন অসিনা প্রোজেক্ত অসিগী নোংম-নোংমগী ওইনা ফংলিবা প্রোগ্রেস অদু য়েংশিল্লগনি৷প্রোজেক্ত অসিনা ওল্তরপ্রিনরশিপ দিবেলপমেন্ত, দিজিতেল লিতরেসী, থবক মফমদা কম্ম্যুনিকেসন স্কিলশিং লৈহনবা অমসুং সেল্স অমদি মার্কেতিং স্কিলশিং হৈহনবা য়াওনা লর্নিং আউতকমশিং ফংনবা মীৎয়েং থম্লি৷ প্রোজেক্ত অসি মাই পাক্না চৎনহনবদা অমদি হৌজিক হৌজিক সপোর্ত পীবদা য়াম্না মরু ওইরিবা ইন্দস্ত্রীনা শরুক য়ারকপা অসিনা প্রোজেক্ত অসিবুসু ঙাক্লগনি৷ ত্রেনর ১৫০ ত্রেনিং তৌবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা, রো মেতরিএল ফংহনবা অমদি দোমেস্তিক অমসুং ইন্তরনেস্নেল মার্কেৎশিংদা ক্রাফতশিং য়োকখৎপগুম্বা এরিয়াশিং অসিদা ইন্দস্ত্রী অসিনা সপোর্ত তৌরগনি৷
২০২১গী সেপ্তেম্বরদা, শ্রী রজীব চন্দ্রসেখরনা নাগালেন্দ অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা(জে. অমসুং কে.)দা চৎখি৷ মহাক্কী খোংচৎকী মতুংদা, হেন্দিক্রাফত সেক্তর অসিনা লমদমশিং অসিগী মরু ওইবা এমপ্লোইমেন্ত জেনেরেতর ওইবনা মশা মশাগী লমদমশিংদা মাংথরুরবা ত্রেদিস্নেল ক্রাফতশিং য়োকখৎপা অমদি অমুক হন্না হিংগৎহন্নবগীদমক প্রোজেক্ত অমা শিনবগী তঙাই ফদবা লৈরে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ নাগালেন্দ অমদি জে. অমসুং কে.দা ত্রেদিস্নেল ক্রাফতসকী দিমান্দ অসি পীবা ঙম্নবা হেরিতেজ অমসুং ত্রেদিস্নেল স্কিল ক্লস্তরশিং অসিনা খুঙ্গংশিংদগী স্কিল হৈরবা আর্তিসনশিং দরকার ওইরকই হায়বসি খঙবা ঙমখি৷ মসিগী মথক্তা, জে. অমসুং কে.গী প্রোজেক্ত কন্সেপ্তচুয়েলাইজ তৌখি অমদি থাজবা পীখিবগী মতুং ইন্না মন্ত্রীগী খোঙচৎকী থা অনিগী মনুংদা ফংহনবা ঙমখি৷ ইনিসিয়েতিব অসিনা মাইক্রো-ওল্তরপ্রিনরশিপপু পুক্নিং থৌগৎলদুনা ইন্দস্ত্রী অমসুং মার্কেৎ লিঙ্কেজশিংদা মীৎয়েং থম্লি৷

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Ministry of Skill Development launches a project to upskill the cane and bamboo artisans of Nagaland
Recognition of Prior Learning under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY) aims to upskill 4,000+ artisans of Nagaland in traditional handicrafts
28 DEC 2021 8:10PM by PIB Delhi
Shri Rajeev Chandrasekhar, Minister of State, Ministry of Skill Development and Entrepreneurship; and Ministry of Electronics and IT, digitally launched a pilot project today for upskilling the cane and bamboo artisans of Nagaland under Recognition of Prior Learning (RPL), component of Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY). The objective of this initiative is to upskill the local weavers and artisans to enhance their productivity through RPL assessment and certification in traditional handicrafts. The project targets to upskill over 4,000 craftsmen and artisans.
The upskilling project under RPL is expected to improve the competencies of the unorganized workforce existing in the geography. The artisans and weavers will be aligned with the standardized National Skills Qualifications Framework (NSQF). It will provide access to existing artisans and weavers to sustain their livelihoods and enhance their skills, and technical knowledge. Additionally, the pilot project will augment the marketing skills and techniques, promoting traditional and local crafts of cane and bamboo artisans. The initiative will add value to the traditional handicrafts through Upskilling Bridge Module through Government of India certification. Under the initiative, each batch shall run for 12 days with 12 hours orientation and 60 hours Bridge Module. Further, after the orientation programme along with the Bridge Module, the artisans and weavers shall be certified with the Recognition of Prior Learning (RPL) Type-1. The training delivery partners for the upskilling initiative are Cane Concept and Handloom Naga.
Launching the initiative, Shri Rajeev Chandrasekhar said that traditional techniques of craft and artwork are a significant part of India’s rich heritage and there is an urgent need to preserve these skills. He further said that it is the vision of our Prime Minister, Shri Narendra Modi to create the right synergies and build infrastructure for the country’s youth, from North to South and from East to West. It is an article of faith for him that the future of India will be defined by the efforts, energy, and success of our youth population including the 4100 artisans who are going to be trained in Dimapur. This is not an isolated movement but a part of a larger vision of enabling youth with skills, he added.
Shri Chandrasekhar stated that skilling the youth is an important mission for us and that is why we have gathered here to launch this event that trains and motivates artisans. He shared that during his visit to Nagaland, he realized of the potential that the region has and its role in economic progression. This prompted the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship to come up with this program in a bid to meet the economic aspirations of the local youth and take them on the path of development, he added.
The project will be implemented in different phases including selection of artisans and weavers, Training of Trainers (ToT), and upskilling of artisans and weavers through RPL with Bridge Module. The artisans and weavers will be selected from the traditional crafts clusters of Nagaland. The selection will be made basis the existing experience of these candidates. The trainers will be selected either from the existing database or a Training of Trainer (ToT) programme will be conducted for the existing artisans and weavers from the proposed clusters. The artisans and weavers will be trained in innovative and upgraded techniques of making handmade products. Post training all the artisans and weavers will work in micro units which are set-up in their respective clusters. During this time the beneficiaries will be encouraged to participate actively in external deliberation so that at the final stage, they are able to manage market linkages on their own.
National Skill Development Corporation, the nodal implementation agency for the Ministry of Skill Development & Entrepreneurship, supported by Handicrafts and Carpet Sector Skill Council (HCSSC) will monitor the day-to-day progress of the project. The project aims at achieving learning outcomes including entrepreneurship development, digital literacy, communication skills at workplace and development of sales, and marketing skills. The project will also be backed by industry participation which is vital for the successful implementation of this project and the ongoing support. The industry will be supporting in areas like training of 150 trainers, infrastructure, providing raw material and promotion of crafts in domestic and international markets.
In September 2021, Shri Rajeev Chandrasekhar visited Nagaland and Jammu and Kashmir (J&K). Post his visit, he expressed the need to organise a project for the preservation and revival of dying traditional crafts in the respective regions as the handicraft sector is the major employment generator in these geographies. It was observed that the heritage and traditional skill clusters require skilled artisans from villages to meet the demand for traditional crafts in Nagaland and J&K. In addition, the project in J&K was conceptualized and delivered within two months of minister’s visit, as assured. This initiative aims at industry and market linkages, encouraging micro-entrepreneurship.