Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Inland fisheries and aquaculture
10 DEC 2021 2:15PM by PIB Delhi
The Department of Fisheries, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying has been implementing various schemes/programmes for development of fisheries including inland fisheries and aquaculture. Details of the Central Schemes/Programmes implemented are as below:
The Centrally Sponsored Scheme (CSS) on Blue Revolution: Integrated Development and Management of Fisheries implemented from 2015-16 to 2019-20 for development of fisheries in the country. The CSS inter-alia, extended financial assistance for creation of fisheries infrastructure including inland fisheries and aquaculture such as installation of cages in reservoirs, construction of ponds for brackish water and freshwater aquaculture, establishment of fish brood banks, hatcheries, fish feed mills, development of post-harvest infrastructure like Ice plants, Cold Storages, Ice plants- cum-cold storages and development of fish landing centre in Reservoirs.
1. A dedicated fund namely, ‘Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund’ (FIDF) with a total fund size of Rs.7,522.48 crore has been created for providing concessional finance for creation and strengthening of fisheries infrastructure facilities including in the field of inland fisheries and aquaculture.
2. Extension of Kisan Credit Card (KCC) facility to fishers and fish farmers to help them to meet their working capital needs for fisheries and aquaculture.
3. Moreover, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying is implementing a flagship scheme namely “Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY)” with highest ever estimated investment of ₹ 20050 crore in fisheries sector for a period of 5 years with effect from the financial year 2020-21 including inland fisheries and aquaculture. The scheme intends to address critical gaps in fish production and productivity, quality, technology, post-harvest infrastructure and management, modernization and strengthening of value chain and traceability in inland fisheries and aquaculture sector. PMMSY inter-alia includes range of activities such as reservoir cage culture, river ranching, fish seed stocking in natural water bodies and providing livelihood and nutritional support for fishers’ families including inland fishermen during fishing ban/lean period for conservation of fisheries resources. State-wise central funds released for development of inland fisheries and aquaculture under PMMSY furnished at Annexure-I. Besides, The Department of Fisheries, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying also reviews with the States and Union Territories on regular basis for utilization of central funds released under various schemes.
(Rupees in lakh)
Sl. No.
State/UT/Institutes
Fund released
1
Andaman & Nicobar
Islands
709.30
2
Andhra Pradesh
11560.39
3
Arunachal Pradesh
790.61
4
Assam
7727.99
5
Bihar
4240.27
6
Chhattisgarh
4756.32
7
Daman & Diu
186.10
8
Delhi
144.30
9
Goa
623.59
10
Gujarat
5698.55
11
Haryana
1807.56
12
Himachal Pradesh
1578.35
13
Jammu & Kashmir
5333.56
14
Jharkhand
2661.91
15
Karnataka
11390.66
16
Kerala
5162.99
17
Lakshadweep
1442.92
18
Madhya Pradesh
7259.14
19
Maharashtra
5872.67
20
Manipur
1097.97
21
Meghalaya
790.65
22
Mizoram
1202.35
23
Nagaland
822.52
24
Odisha
9963.98
25
Pondicherry
1003.10
26
Punjab
567.84
27
Rajasthan
323.17
28
Sikkim
336.58
29
Tamil Nadu
4581.06
30
Telangana
2105.59
31
Tripura
1965.06
32
Uttar Pradesh
8054.87
33
Uttarakhand
1830.01
34
Ladakh
49.80
This information was given by The Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Shri. Parshottam Rupala in the Rajya Sabha in a written reply today.

ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
ইনলেন্দ ফিশরীজ অমসুং এক্বাকলচর
10 DEC 2021 2:15PM by PIB Imphal
ফিশরীজ, এনিমেল হসবেন্দী এন্দ দাইরিয়িং মন্ত্রালয়গী ফিশরীজ বিভাগনা ইনলেন্দ ফিশরীজ অমসুং এক্বাকলচর য়াওনা ফিশরীজকী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক তোঙান-তোঙানবা স্কীমশিং/প্রোগ্রামশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা কেন্দ্রগী স্কীমশিং/প্রোগ্রামশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:
ব্ল্যু রিভোল্যুসনগী সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কীম (সি.এস.এস.): লৈবাক অসিদা ফিশরীজ চাউখৎহন্নবা ২০১৫-১৬দগী ২০১৯-২০ ফাওবদা ইন্তিগ্রেতেদ দিবেলপমেন্ত এন্দ মেনেজমেন্ত ওফ ফিশরীজ ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। সি.এস.এস. ইন্তর-এলিয়ানা রিজর্ভরশিংদা কেজশিং ইনস্তোল তৌবা, থুমহি চেনবা ঈশিং অমসুং ফ্রেশৱাতর এক্বাকলচরগীদমক্তা পুখ্রিশিং শাবা, ঙাগী ব্রুক বেঙ্কশিং, হেৎচরীশিং, ঙাগী ফীদ মিলশিং শেমগৎপা, আইস প্লান্তশিং, কোল্দ স্তোরেজশিং, আইস প্লান্ত – কম – কোল্দ স্তোরেজশিং অসিগুম্বা পোস্ত-হর্ভেস্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা অমসুং রিজর্ভরশিংদা ফিশ লেন্দিং সেন্তর শেমগৎপা অসিগুম্বা ইনলেন্দ ফিশরীজ অমসুং এক্বাকলচর য়াওনা ফিশরীজ ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্নবা শেলগী তেংবাং পীখি।
১.
-
- দেদিকেতেদ ফন্দ মমিং ওইনা পল্লবদা, ‘ফিশরীজ এন্দ এক্বাকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ’ (এফ.আই.দি.এফ.) অসি লুপা করোর ৭,৫২২.৪৮গী অপুনবা ফন্দ সাইজ অমগা লোয়ননা ইনলেন্দ ফিশরীজ অমসুং এক্বসকলচরগী লম য়াওনা ফিশরীজ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীশিং শেমগৎনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা কন্সেস্নেল ফাইনান্স পীনবা শেমখি।
- ঙা য়োকপা অমসুং ঙামীশিংদা ফিশরীজ অমসুং এক্বাকলচরগী মখোয়গী মথৌ তাবা ৱর্কিং কেপিতেলশিং অসি থুংহনবদা মতেং পাংনবা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ (কে.সি.সি.)গী খুদোংচাবা পীখি।
- মসিগী মথক্তা ফিশরীজ, এনিমেল হসবেন্দী এন্দ দাইরিয়িং মন্ত্রালয়না ইনলেন্দ ফিশরীজ অমসুং এক্বাকলচর য়াওনা শেনবা চহি ২০২০-২১দগী চৎনবা হৌদুনা চহি ৫গী মতমগী ওইনা ফিশরীজ সেক্তরদা লুপা করোর ২০০৫০গী খ্বাইদগী চাউবা ইনভেস্তমেন্তগা লোয়ননা ফ্লেগশিপ স্কীম মমিং ওইনা পল্লবদা “প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদা য়োজনা (পি.এম.এম.এস.ৱা)” অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। স্কীম অসিনা ঙা পুথোকপা অমসুং প্রদক্তিবিতী, ক্বালিতী, তেক্নোলোজী, পোস্ত-হর্ভেস্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মেনেজমেন্ত, ভেল্যু চেন মতমগা চুনবা ওইহনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং ইনলেন্দ ফিশরীজ অমসুং এক্বাকলচর সেক্তরদা ত্রেসিএবিলিতীদা লৈরিবা মরু ওইবা অৱাৎপশিং অসি মেনখৎনবা হোৎনখি। পি.এম.এম.এস.ৱাই. ইন্তর-এলিয়াদা রির্ভর কেগ কলচর, রিভর রেঞ্চিং, মহৌশাগী ওইবা ঈশিংগী ইপাকশিংদা ঙাগী মরুম য়োকপা অমসুং ফিশরীজ রিসোর্সশিং য়োকখৎনবা ঙা ফাবা থিংবা মতমদা ইনলেন্দগী ঙামীশিং য়াওনা ঙা য়োক্লিবা ইমুং-মনুংশিংগী হিংনবগী পাম্বৈ অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক চানবা মতেং পীবা অসিগুম্বা মখল কয়াগী থবক-থৌরমশিং পাইখৎলি। এনেক্সর-I.দা পি.এম.এম.এস.ৱাই.গী মখাদা ইনলেন্দ ফিশরীজ অমসুং এক্বাকলচর চাউখৎহন্নবা কাইথখিবা রাজ্য অমমমগী কেন্দ্রগী ফন্দশিং পীরি। মসিগী মথক্তা ফিশরীজ, এনিমেল হসবেন্দরী এন্দ দাইরিয়িং মন্ত্রালয়গী ফিশরীজ বিভাগনা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা তোঙান-তোঙানবা স্কীমশিংগী মখাদা কাইথখিবা কেন্দ্রগী ফন্দশিং অসি শীজিন্নবগী মওং চাং নাইনা য়েংশিল্লি।
(লুপা লাখতা)
মশিং
রাজ্য/য়ু.তি./ইন্সতিত্যুত
কাইথখিবা ফন্দ
১
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
৭০৯.৩০
২
অন্ধ্র প্রদেশ
১১৫৬০.৩৯
৩
অরুনাচল প্রদেশ
৭৯০.৬১
৪
অসাম
৭৭২৭.৯৯
৫
বিহার
৪২৪০.২৭
৬
ছত্তিসগর
৪৭৫৬.৩২
৭
দামন অমসুং দিয়ু
১৮৬.১০
৮
দিল্লী
১৪৪.৩০
৯
গোৱা
৬২৩.৫৯
১০
গুজরাত
৫৬৯৮.৫৫
১১
হরিয়ানা
১৮০৭.৫৬
১২
হিমাচল প্রদেশ
১৫৭৮.৩৫
১৩
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৫৩৩৩.৫৬
১৪
ঝার্খন্দ
২৬৬১.৯১
১৫
কর্নাতকা
১১৩৯০.৬৬
১৬
কেরালা
৫১৬২.৯৯
১৭
লক্ষদীপ
১৪৪২.৯২
১৮
মধ্য প্রদেশ
৭২৫৯.১৪
১৯
মহারাস্ত্র
৫৮৭২.৬৭
২০
মনিপুর
১০৯৭.৯৭
২১
মেঘালয়
৭৯০.৬৫
২২
মিজোরাম
১২০২.৩৫
২৩
নাগালেন্দ
৮২২.৫২
২৪
ওরিশা
৯৯৬৩.৯৮
২৫
পোন্দিচেরী
১০০৩.১০
২৬
পঞ্জাব
৫৬৭.৮৪
২৭
রাজস্থান
৩২৩.১৭
২৮
সিক্কিম
৩৩৬.৫৮
২৯
তামিল নাদু
৪৫৮১.০৬
৩০
তেলঙ্গনা
২১০৫.৫৯
৩১
ত্রিপুরা
১৯৬৫.০৬
৩২
উত্তর প্রদেশ
৮০৫৪.৮৭
৩৩
উত্তরাখন্দ
১৮৩০.০১
৩৪
লদাখ
৪৯.৮০
ই-পাও অসি ফিশরীজ, এনিমেল হসবেন্দী এন্দ দাইরিয়িংগী মন্ত্রী শ্রী, পরশোত্তম রুপালানা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা রাজ্য সভাদা পীখিবনি।