প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সুপ্রিম কোর্তনা শিনবা কন্সতিত্যুসন দে থৌরমদা পি.এম.না ৱা ঙাংখ্রে
“ঐখোয় পুম্বা শক্লোন তোঙানবা য়াই, ইথৌদাং তোঙানবা য়াই, ঐখোয়গী থবক খুৎশু তোঙানবা য়াই, অদুবু ঐখোয়গী থাজবা, ইথিল অমসুং শক্তিগী হৌরকফমদি চপ মান্নৈ – ঐখোয়গী কন্সতিত্যুসন”
“সবকা সাথ-সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাস-সবকা প্রয়াস, হায়বা অসি কন্সতিত্যুসনগী ইথিলগী খ্বায়দগী শক্তি লৈবা খুদম অমনি। সরকারনা কন্সতিত্যুসন্দা কৎথোক্লি, চাউখৎ থৌরাংদা খেন্নবা থমদে”
“ভারত অসি মতমগা মাংওইননা পেরিস এগ্রিমেন্তকী পন্থুং ফংবা লৈবাক্নি। অদুম ওইনমক, অকোইবগী মিংদা, ভারত্তা প্রেসর কয়া অমা থোক্লক্লি। মসি পুম্নমক অসি কোলোনিএল ওইবা ৱাখল্লোনগী মহৈনি”
“শক্তি খায়দোক্নবগী অকনবা য়ুমফম অসিদা, ঐখোয়না অপুনবগী থৌদাংগা লোয়ননা লম্বী অমদা চৎমিন্নবা, লম্বী পরিং অমা শেম্বা, পান্দম অমা লেপ্পা অমসুং লৈবাক অসিবু মসিগী পন্থুং য়ৌহনবা তাই”
26 NOV 2021 7:20PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি সুপ্রিম কোর্তনা শিনবা কন্সতিত্যুসন দে থৌরমদা পি.এম.না ৱা ঙাংখ্রে। ভারতকী চীফ জস্তিস শ্রী জস্তিস এন.ভি. রামানা, কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী কিরেন রিজুজু, সেনিয়র সুপ্রিম কোর্ত অমসুং হায় কোর্ত জস্তিসেস, ভারতকী এত্রোনী জেনেরেল শ্রী কে. কে. বেনুগোপাল অমসুং সুপ্রিম কোর্ত বার এসোসিএসনগী প্রসিদেন্ত শ্রী বিকাস সিংহনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
মীতিন অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অয়ুক্তা মহাক্না লেজিস্লেতর অমসুং একজিক্যুতিবকী কোলিকশিংগা পুনখি। অমদি হৌজিক্না মহাক্না জুদিসিএরীদা নিংথিনা খঙলবা মেম্বরশিংগী মরক্তা লৈরি। “ঐখোয় পুম্বা শক্লোন তোঙানবা য়াই, ইথৌদাং তোঙানবা য়াই, ঐখোয়গী থবক খুৎশু তোঙানবা য়াই, অদুবু ঐখোয়গী থাজবা, ইথিল অমসুং শক্তিগী হৌরকফমদি চপ মান্নৈ – ঐখোয়গী কন্সতিত্যুসন”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইবা পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী কন্সতিত্যুসন শেম্বশিংনা ঐখোয়দা ভারতকী চহি লিশিং কয়া অমসুং নিং তম্বগী মঙালগী আসাদা হিংজরম্বা অমসুং শিখ্রবা গী ফজরবা কন্সতিত্যুসন পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইবা পীখি মদুদি নিং-খা তম্লবা মতুং চহি কয়া অমগী মতুংদসু, নাগরীক কয়া অমনা নোংমদা চংদবা য়াদ্রবা তঙাইফদবশিং হায়বদি থক্ননবা ঈশিং, তোইলেৎশিং, ইলেক্ত্রিসিতী অসিনচিংবশিং অসিদা অৱাবা মায়োক্নরি হায়না নুংনাংবা ফোংদোক্নরি। মখোয়গী পুন্সিবু হেন্না নুঙাইবা অমা ওইহনবা হায়বা অসি কন্সতিত্যুসন্দা ইকাই খুম্নবা পীবনি। মহাক্না অপেনবা ফোংদোকখি মদুদি লৈবাক অসিদা মসিগী এক্সক্লুজন অসি কনক্লুজন্দা ওন্থোক্নবা কেম্পেন চৎথরিবা অসিনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কোরোনা মতমদা, থা কয়া অমা মীওই কোতি ৮০ হেন্না লেম্না চেং-হৱায় ফংহনখি। সরকারনা পি.এম. গরিব কল্যন অন য়োজনাগী মখাদা লুপা কোতি লাখ ২ লিশিং ৬০ হেন্না চাদিং তৌদুনা লায়রবশিংদা চেং-হৱায় পীখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি স্কীম অসি মথং চহিগী মার্চ ফাওবা ঙরাং শাংদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি তঙাইফদবা অমসুং লায়রবগী মতাং লাকপদা, নুপী, ত্রান্সজেন্দর, স্ত্রীত ভেন্দরশি, দিব্যাং অমসুং অতৈ সেগমেন্তশিংদা কোকহনবদা, মখোয়না লৈবাক অমা শেমগৎপদা য়াওশিল্লকই অমসুং মখোয়না কন্সতিত্যুসন্দা থাজবা হেনগৎলকই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সবকা সাথ-সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাস-সবকা প্রয়াস, হায়বা অসি কন্সতিত্যুসনগী ইথিলগী খ্বায়দগী শক্তি লৈবা খুদম অমনি। সরকারনা কন্সতিত্যুসন্দা কৎথোক্লি, চাউখৎ থৌরাংদা খেন্নবা থমদে। ঙসিদি লায়ররবদগী খ্বায়দগী লায়ররবশিংনা অতৈ মীওইশিংনা ফংফম থোকপা ফংলিবা অদুগুম্না অফবা মখলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর চপ মান্ননা ফংলি। ঙসিদি লৈবাক অসিনা মেত্রো সিতীশিং হায়বদি দিল্লী অমসুং মুম্বাইদা পীবগুম্না লাদাথ, আন্দমান অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী চাউখৎ থৌরাংদা মিৎয়েং চংলি হায়না মহাক্না হায়খি।
হন্দক্তা নেস্নেল ফেমিলী হেলথ সর্ভেনা থোকখিবা রিজল্ত অমদা ৱাফম থমদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জেন্দর খেন্নবা অসিদা, হৌজিক্তি নুপামচাশিংগা য়েংনবদা নুপীমচাগী মশিং হেনগৎলক্লে। মীরোলবী নুপীশিংগী হোস্পিতালদা অঙাক পোকপগী খুদোংচাবা হেন্না ফংলে। মাতর্নেল মোর্তালিতী চাং মতুং ইন্না, অঙাং শিবগী চাংসু হন্থরক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি মালেম অসিদা অতোপ্পা লৈবাক অমনগী কোলোনী লৈবা লৈবা অমত্তা লৈত্রে। অদুবু কোলোনীগী ৱাখল্লোন অসিদি লোইবা নত্ত্রি। “ঐখোয়না মসিগী ৱাখল্লোন অসি মফম কয়া অমদা উবা ফংলি। খ্বায়দগী তশেংনা খুদম অমা উবা হায়রগদি মসিগী খোঙয়েৎ অসি চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী চাউখৎ লম্বীদা মায়োক্নরি। চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিং অসিদা চপ মান্ননা পাম্বৈ থীদুনা, মান্নবা লম্বী অমদা চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা তৌখিবা অসুম্না তৌনবা কন্না হোৎনরি”, হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি ভারত অসি মতমগা মাংওইননা পেরিস এগ্রিমেন্তকী পন্থুং ফংবা লৈবাক্নি। অদুম ওইনমক, অকোইবগী মিংদা, ভারত্তা প্রেসর কয়া অমা থোক্লক্লি। মসি পুম্নমক অসি কোলোনিএল ওইবা ৱাখল্লোনগী মহৈনি। মহাক্না হায়খি “লাইবক থিবদি অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা, ঐখোয়গী ইশামক্কী লৈবাক অসিদা চাউখৎ থৌরাং কয়াদা অয়েৎপা কয়া অমা লৈরি। করিগুম্বা মতমদা নিংতম্বগী মিংদা অমসুং করিগুম্বা মতমদা অতোপ্পা অমা” , হায়না মহাক্না মরুওইবা পীখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি অসিগুম্বা কোলোনীগী ৱাখল্লোন অসিনা নিংতম খোঙজংদসু অয়েৎপা কয়া অম ওইখি। “ঐখোয়না মসি লৌথোক্কদবনি। মসিগীদমক, ঐখোয়গী খ্বায়দগী চাউবা থৌনা, ঐখোয়গী কন্সতিত্যুসন অসিনি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকার অমসুং জুদিসরী অনিমক কন্সতিত্যুসনগী পুকনুংদগী পোক্লকপনি। মরম অদুনা, অনিমক ফাইবোক্নি। অনি অসি লৈরম্লিবা অসি কন্সতিত্যুসন লৈবননি। মরম অদুনা, খরা পাক চাউনা য়েংবা মতমদা, অনি অসি য়াম্না চাউনা খেন্নরবসু অমগা অমগা য়াম্না নক্নৈ। মহাক্না শক্তি খায়দোক্নবগী ৱাখল্লোন্দা মরুওইবা পীদুনা হায়খি মদুদি, অমৃত কালদা, মীচম অমনা মহাক্না হৌজিক ওইরিবা অসিদগী হেন্না মতিক চাই হায়দুনা অপুনবা ইথিল অমগা লোয়ননা উৎপা অমা চংই। “শক্তি খায়দোক্নবগী অকনবা য়ুমফম অসিদা, ঐখোয়না অপুনবগী থৌদাংগা লোয়ননা লম্বী অমদা চৎমিন্নবা, লম্বী পরিং অমা শেম্বা, পান্দম অমা লেপ্পা অমসুং লৈবাক অসিবু মসিগী পন্থুং য়ৌহনবা তাই” হায়দুনা মহাক্না লোইশিনখি।

Prime Minister's Office
PM Addresses at Constitution Day Celebrations organized by Supreme Court
“We all may have different roles, different responsibilities, different ways of working, but the source of our faith, inspiration and energy is the same - our Constitution”
“Sabka Saath-Sabka Vikas, Sabka Vishwas-Sabka Prayas, is the most powerful manifestation of the spirit of the Constitution. Government dedicated to the Constitution, does not discriminate in development”
“India is the only country on course to achieve the goals of the Paris Agreement ahead of time. And yet, in the name of environment, various pressures are created on India. All this is the result of a colonial mentality”
“On the strong foundation of separation of power, we have to pave the path of collective responsibility, create a roadmap, determine goals and take the country to its destination”
26 NOV 2021 7:20PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Constitution Day Celebrations organized by the Supreme Court here today. Chief Justice of India Shri Justice NV Ramana, Union Minister Shri Kiren Rijuju, Senior Supreme Court and High Court Justices, Attorney General of India Shri K K Venugopal and President of Supreme Court Bar Association Shri Vikas Singh were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said in the morning he was amidst the colleagues from the legislature and the executive. And now he was among all the learned members of the judiciary. “We all may have different roles, different responsibilities, different ways of working, but the source of our faith, inspiration and energy is the same - our Constitution”, the Prime Minister emphasized.
The Prime Minister said that our constitution makers gave us the constitution cherishing the great tradition of India of thousands of years and in the light of the dreams of the people who lived and died for freedom.
The Prime Minister stressed that even after so many years of independence, a large chunk of the citizens were condemned to suffer exclusion in the areas of basic needs like drinking water, toilets, electricity etc. Working to make their life easier is the best tribute to the constitution. He expressed satisfaction that a massive campaign to turn this exclusion into conclusion is underway in the country.
During the Corona period, the Prime Minister said, free food grains were provided to more than 80 crore people for the last several months. The government is giving free food grains to the poor by spending more than Rs 2 lakh 60 thousand crore on PM Garib Kalyan Anna Yojana. He added that this scheme was extended yesterday till March next year. He said when the needs and concerns of the poor, women, transgenders, street vendors, divyangs and other segments get addressed, they get included in the process of nation-building and their faith in the constitution gets strengthened.
The Prime Minister remarked that Sabka Saath-Sabka Vikas, Sabka Vishwas-Sabka Prayas, is the most powerful manifestation of the spirit of the Constitution. Government dedicated to the Constitution, does not discriminate in development and we have done this. Today the poorest of the poor are getting the same access to quality infrastructure, which was once limited to the resourceful people. Today, the country has as much focus on the development of Ladakh, Andaman and North East as it is on metro cities like Delhi and Mumbai, he said.
Referring to recently released results of National Family Health Survey, the Prime Minister said that with regard to gender equality, now the number of daughters is increasing in comparison to men. More opportunities for hospital delivery are becoming available to pregnant women. Due to this the maternal mortality rate, infant mortality rate are decreasing.
The Prime Minister said today there is no country in the whole world that apparently exists as a colony of another country. But this does not mean that the colonial mindset too is over. “We are seeing that this mindset is giving rise to many distortions. The most obvious example of this is seen in the obstacles faced by us in the development journey of developing countries. Efforts are being made to close the same means, the same path, for the developing countries, by the means by which the developed world has reached today's position”,he said. The Prime Minister noted that India is the only country in the process of achieving the goals of the Paris Agreement ahead of time. And yet, in the name of environment, various pressures are created on India. All this is the result of a colonial mentality. He said “unfortunately due to such a mentality, obstacles are put in the development of our own country. Sometimes in the name of freedom of expression and sometimes with the help of something else”, he emphasized. He added that this colonial mindset is a big obstacle in further strengthening the determination that was created in the freedom movement. “We have to remove it. And for this, our biggest strength, our biggest inspiration, is our Constitution”, he said.
The Prime Minister remarked that both the government and the judiciary are born out of the womb of the Constitution. Hence, both are twins. These two have come into existence only because of the constitution. So, from a broader point of view, the two complement each other even while being different. He underlined the importance of the concept of separation of power and said that, in the Amrit Kaal, there is need to show collective resolve within the spirit of the Constitution as the common man deserves more than what he has currently. “On the strong foundation of separation of power, we have to pave the path of collective responsibility, create a roadmap, determine goals and take the country to its destination”, He added.