হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রীনা মেঘালয়দা কেন্দ্রিয়া হিন্দী সংস্থানগী নৌনা শাবা বিল্দিং শঙ্গাখ্রে
21 NOV 2021 7:30PM by PIB Imphal
এজুকেসন অমসুং স্কীল দিবলপমেন্তগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না ঙসি ইস্ত খাসি হিলসকী, মোওদিয়াংদিয়াংদা নৌনা শাবা বিল্দিং শঙ্গাখ্রে। মেঘালয়গী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী কোনার্দ কে. সংমাসু হৌদোকপগী থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা মেঘালয়গী মোওদিয়াংদিয়াংদা ইন্সতিত্যুৎ অসিবু শাবদা চংগদবা লম য়াওনা তঙাইফদবা পোৎলমশিং মতেং পাংলকপগীদমক মেঘালয়গী সরকারবু থাগৎপা ফোংদোকখি। ইন্সতিত্যুৎ অসিনা হিন্দীগী ওজাশিং অমসুং মসিবু তম্বা পামজবা মীওইশিংদা কান্নবা পীরগনি অমসুং লোল অসিদা রিসর্স তৌদুনা মেঘালয়, ত্রিপুরা অমসুং মিজোরামগী রাজ্যশিংদা কান্নবা পীরগনি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এন.ই.পি. ২০২০ অসি লৈবাক অসিগী এজুকেসন্দা অহোংবা অমা পুরক্নবা পান্দম থম্লি অমসুং মসিবু তশেংনা পান্দম অমা ফংনবা হোৎনরি। মন্ত্রীনা হায়খি, এন.ই.পি.গী খ্বায়দগী মরু ওইবা শক্তম অসি এন.ই.পি. -২০২০না প্রাইমারী থাক্তগী এজুকেসন্দা ইমা লোলনা তমহন্নবা মরুওইবা পীরি অমসুং সরকার অসিনা অকক্নবা মতম অমদা পান্দম অসিবু থুংনবা কন্না হোৎনরি।
লৈবাক অসিদা লৈরিবা মখল কয়াগী সংস্কৃতী, লোল অমসুং চৎনবী অমসুং দাবর্সিতী অসিগী কো-একজিস্তেন্স অসি য়েংলদুনা মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লোল অসিগী ফজনা মরম ওইদুনা মীয়াম্না সংস্কৃতী অমসুং মরাং কাইরবা হেরিতেজ অসি অমগা-অমগা খঙনবা ঙম্লিবনি। মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা ইমা লোলশিং অসিবু য়োকখৎতুনা ইন্তর্নেত্তা মখোয়গী লোলদা শিজিন্নবা য়াই অমসুং মালেমগী অতৈ শরুক্তা লৈরিবা মীওইশিংনা মখোয়গী সংস্কৃতী অমসুং চৎনবী খঙবদা মতেং ওইগনি।
মন্ত্রীনা হায়খি, “মফম অসিদগী তমজগদবা য়াম্না লৈরি, মসিদা হেরিতেজ মরাং কাইনা লৈরি অমসুং মহৌশাগী ওইবা রিসোর্সতা য়াম্না লিংনা লৈরি”। মফম অসিদা আই.আই.এম.গী অনৌবা কেম্পস য়াওনা অফবা এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুৎ কয়া অমা লাক্লি”। মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মফম অসিগী নহারোলশিংনা তৌবা য়াবা কয়া অমসু লৈরি অমসুং মীপুম খুদিংমক্না নহা ওইরিবা তুংগী মীরোলগীদমক হেন্না ফবা থবকশিং পায়খৎনবা কন্না হায়খি। মহাক্না হায়ি, “মেঘালয়দা চাওরাক্না কোলেজ মহৈরোই লাখ ৩.৫ রোম লৈরি অমসুং হায়রিবা অসিদা মীপুম খুদিংমক্না পুন্না থৌদাং লৌমিন্নদুনা মখোয়গী ক্বালিতী এজুকেসন, স্কীলিং, মখোয়দা থবক পীবা ঙম্নবা হোৎনগদবনি। হোৎনরিবা অসিগী অহানবা খোঙথাং অসি তম্নবগী লোলগী থৌওংশিং অসি লায়থোকহনবা অসিনি”।
মন্ত্রীনা থাংজা নুমিৎতা গুৱাহাতিদা পাংথোকখিবা নোর্থ-ইস্ত এজুকেসন কনক্লেবতা পনখি মদুদি অৱাং-নোংপোক্কী লমদমদা চাওরাক্না লোল ১৮০ অমসুং দাইলেক ঙাংবা ত্রাইব অমসুং কাংলুপ কয়া অমা লৈরি অমসুং এন.ই.পি.না মসিবু য়োকখৎনবা অমসুং চাউখৎনবা শোইদনা য়াওরি। কেন্দ্রিয়া হিন্দী সংস্থান অমসুং ইংলিশ অমসুং ফোরেন লেঙ্গোইজেজ য়ুনিভর্সিতী (ই.এফ.এল.য়ু.)না সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ওইনা মথৌ তৌহনবা মেঘালয় সরকারগা লোয়ননা মরাং কাইনা লৈরবা খাসি, গারো অমসুং জ্যেনতিয়াগী লোলবু তেক্নোলোজীগী মতেংনা য়োকখৎনবা হোৎনগনি, হায়না মন্ত্রীনা হায়খি।
থৌরম অসিদা মন্ত্রীনা লাইরিক অনিসু ফোংখি – সামানবেপুর্বোত্তারসনচয়ন অমসুং হিন্দী-খাসি-গারো-জ্যেনতিয়া-ইংলিস কোন্সাইস দিক্সনরী। মন্ত্রীনা দিক্সনরী অসিদা য়াম্না নুঙাইবা ফাওখি অমসুং মসিনা লোলশিং অসিদা য়াম্না কান্নবা পীরগনি হায়খি।
মেঘালয়গী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী কোনার্দ কে. সংমানা রাজ্য অসিদা কেন্দ্রিয়া হিন্দী সংস্থান শঙ্গাবা অসিদা নুঙাইবা ফোংদোকখ্রে অমসুং ইন্সতিত্যুৎ অসি লৈবনা মেঘালয় অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী লমদা হিন্দী তম্বা অমসুং লোল অসিদা নিংথিনা খঙহন্দুনা নহারোলশিংদা কান্নবা পীরগনি হায়না হায়খি।
মেঘালয়গী এজুকেসন মন্ত্রী শ্রী লাখমেনরাইমবুই, শক্নাইরবা এজুকেস্নিস্ত অমসুং সংস্কৃত ভারতীগী কো-ফাউন্দর শ্রী চামু কৃষ্ণ শাস্ত্রী, কেন্দ্রিয়া হিন্দী সংস্থানগী দাইরেক্তর প্রোফেসর বীনা শর্ম্ম অমসুং কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।

Ministry of Education
Union Education Minister inaugurates newly constructed building of Kendriya Hindi Sansthan in Meghalaya
21 NOV 2021 7:30PM by PIB Delhi
Union Minister for Education and Skill Development Shri Dharmendra Pradhan inaugurated the newly constructed building of Kendriya Hindi Sansthan at Mawdiangdiang, East Khasi Hills today. Chief Minister of Meghalaya Shri Conrad K Sangma was also present during the inauguration programme. Union Ministerexpressed his gratefulness to the Government of Meghalaya for providing the necessary assistance including the required land for setting up of this Institute at Mawdiangdiang, Meghalaya. He expressed that this Institute will work for the benefit of teachers of Hindi and people eager to learn and do research in the language and will cater to states of Meghalaya, Tripura and Mizoram.
Speaking on the occasion the Union Minister said that NEP 2020 is a visionary approach to transform the education landscape of the country and to achieve the realistic goal and to percolate its ripple effect to the grassroots. One of most important salient features of NEP, the Minister said, is that NEP-2020 emphasised on imparting education in Mother language at the primary level and the government is striving to achieve the target within the stipulated time frame.
Acknowledging the diversity of culture, language and tradition of this country and the co-existence amid this diversity, the Minister said that it because of this beauty of this language that people can share each others tradition and rich heritage. The Minister said that technology should be used extensively to preserve and enrich native languages so that people can use internet in their native languages and make people from other parts of the world about their rich culture and tradition.These practices will encourage innovation and creativity among the youths and may show light to world about many relevant issues concerning the people, the Minister added.
The Minister while acknowledging the rich culture of this region said, “There are many things to learn from this region, it has a very rich heritage and is strong in natural resources. There has been many good educational institutions coming up in this region including IIM’s new campus.” The Minister said that there is a lot to do for the youths of the region and exhorted everyone to work for providing a better environment for the young generation. He said, “I have been informed that Meghalaya has around the 3.5 lakh college going students and it is the collective responsibility everyone to build a conducive environment to ensure their quality education, skilling, raising their employability capability and imbibing inside them the value of fundamental research. The first step towards this effort would be to simplify the process of learning languages”.
The minister also referred to the North-East Education Conclave that was held in Guwahati on Saturday and said that the North East Region has nearly 180 languages and dialects spoken by various tribes and community and it is the mandate of the NEP to develop and preserve this heritage. In the days to come Kendriya Hindi Sansthan and English and Foreign Languages University (EFLU) will function as a Centre of Excellence and will work with the Government of Meghalaya to preserve and enrich Khasi, Garo and Jaintia languages with the help of technology, the Minister added. The Minister was categorical when he said that language is a tool that connect people from across the world and the availability of applications in the internet to learn languages of this region will enable people from outside the state to know about the rich culture and heritage of this region.
The Minister also released two books at the occasion- SamànvayPurvottarSanchayan and Hindi-khasi-Garo-Jaintia-English Concise Dictionary. The Minister was amused to come across the Concise Dictionary and exclaimed that this will help in enriching the languages.
The Chief Minister of Meghalaya Shri Conrad K Sangma expressed his happiness for the inauguration of the Kendriya Hindi Sansthan in his state and said that the presence of this institute will help the youths of Meghalaya and the entire Northeast region to learn Hindi and also to excel in this language.
Meghalaya Education Minister Shri LahkmenRymbui, Renowned Educationist and Co-founder Sanskrit Bharati Shri Chamu Krishna Shastry, Director Kendriya Hindi Sansthan Prof Beena Sharma and Senior officials of Central and State Government were also present during the programme.