Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Government approves Rs. 4,400 crore investment in ECGC Ltd. in 5 years to provide support to exporters as well as banks
Capital Infusion and planned IPO to increase ECGC’s underwriting capacity up to ₹88,000 crore and propel additional exports of Rs. 5.28 lakh crore over a five-year period
Will help create 59 lakh new jobs including 2.6 lakh in formal sector
This decision is part of a series export related schemes and initiatives taken by the Government over the last few years
Extension of Foreign Trade Policy (2015-20) up to 31 March 2022
Release of Rs 56,027 crore in September 2021 to liquidate all pending arrears
Roll out of Remission of Duties and Taxes and Exported Products (RoDTEP) with a sanctioned amount of Rs. 12,454 crore in FY 2021-22
Common Digital Platform for Certificate of Origin launched to facilitate trade and increase FTA utilization by exporters
Promoting Districts as Export Hubs
Active role of Indian missions abroad towards promoting India’s trade, tourism, technology and investment goals has been enhanced
29 SEP 2021 3:52PM by PIB Delhi
Government under the leadership of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi has undertaken a series of measures to provide a boost to the exports sector. In line with this, the Government has today approved capital infusion of ₹4,400 crore to ECGC Ltd. (formerly known as Export Credit Guarantee Corporation of India Ltd.) over a period of five years, i.e. from FY 2021-2022 to FY 2025- 2026. The approved infusion along with efforts made to suitably synchronize with the listing process of ECGC through the Initial Public Offering will increase the underwriting capacity of ECGC to support more exports.
ECGC was established by the Government of India under Companies Act in 1957 to promote exports by providing credit insurance services to exporters against non- payment risks by the overseas buyers due to commercial and political reasons. It also provides insurance covers to banks against risks in export credit lending to the exporter borrowers. ECGC endeavours to support the Indian export industry with its experience, expertise and underlying commitment to progress and advance of India’s exports.
ECGC plays a wider role in supporting exports from labour-intensive sectors and encourage bank lending to enterprises of small exporters thereby leading to their revival. Capital infusion in ECGC will enable it to expand its coverage to export oriented industry particularly labour-intensive sectors. The approved amount will be infused in instalments thereby increasing the capacity to underwrite risks up to ₹88,000 crore and this will enable ECGC to issue covers that can support additional exports of ₹5.28 lakh crore over the five-year period in line with the existing pattern.
In addition, in terms of the report ‘Export to Jobs’ published by World Bank and International Labour Organisation in February 2019, ₹5.28 lakh crore exports will lead to formalization of 2.6 lakh workers. Further, the total number of workers (both formal and informal) will increase by 59 lakhs as per the report.
ECGC - Performance highlights
1. ECGC is a market leader with around 85% market share in export credit insurance market in India
2. Export supported by ECGC was Rs.6.02 lakh crore in 2020-21, which is around 28% of India’s merchandise exports
3. Number of distinct exporters benefitted are 7,372 and 9,535 under Export Credit Insurance for Banks as of 31/3/2021, 97% of which are small exporters
4. ECGC insures around 50% of total export credit disbursement by banks, covering 22 banks (12 Public Sector Banks and 10 Private Sector Banks)
5. ECGC has a database of over five lakh overseas buyers
6. It has settled claims more than Rs.7,500 crore in the last decade
7. It has invested $ 11.7 million in Africa Trade Insurance (ATI) so as to facilitate Indian exports to African market
8. ECGC has shown continuous surplus and made dividend payments to the Govt. for last 20 years
Various Export Related Schemes and Initiatives taken by Govt. in last few years
1. Foreign Trade Policy (2015-20) extended upto 30-09-2021 due to the COVID-19 pandemic situation
2. Rs 56,027 crore released in September 2021 to liquidate all pending arrears under all script base Schemes to provide liquidity in the COVID-19 times
3. Roll out of a new Scheme - Remission of Duties and Taxes and Exported Products (RoDTEP). Rs 12,454 crore sanctioned for the Scheme in the FY 2021-22. It is a WTO compatible mechanism for reimbursement of taxes/ duties/ levies, which are currently not being refunded under any other mechanism, at the central, state and local level
4. Support to textiles sector was increased by the remission of Central/ State taxes through the ROSCTL scheme, which has now been extended till March 2024
5. Common Digital Platform for Certificate of Origin has been launched to facilitate trade and increase FTA utilization by exporters
6. A comprehensive “Agriculture Export Policy” to provide an impetus to agricultural exports related to agriculture, horticulture, animal husbandry, fisheries and food processing sectors, is under implementation
7. Promoting and diversifying services exports by pursuing specific action plans for the 12 Champion Services Sectors
8. Promoting districts as export hubs by identifying products with export potential in each district, addressing bottlenecks for exporting these products and supporting local exporters/manufacturers to generate employment in the district
9. Active role of Indian missions abroad towards promoting India’s trade, tourism, technology and investment goals has been enhanced
• 10. Package announced in light of the covid pandemic to support domestic industry through various banking and financial sector relief measures, especially for MSMEs, which constitute a major share in exports
• 11. Trade Infrastructure for Export Scheme (TIES), Market Access Initiatives (MAI) Scheme and Transport and Marketing Assistance (TMA) schemes to promote trade infrastructure and marketing.

ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ସମେତ ବ୍ୟାଙ୍କମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ଲାଗି ଆସନ୍ତା ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଇସିଜିସି ଲିମିଟେଡରେ ୪,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସରକାରଙ୍କ ଅନୁମୋଦନ
ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଏବଂ ଆଇପିଓ ଯୋଜନା ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଇସିଜିସିର ଅଣ୍ଡରରାଇଟିଂ କ୍ଷମତାକୁ ୮୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ାଇବା ସହିତ ୫.୨୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ରପ୍ତାନି ନିମନ୍ତେ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ
୨.୬ ଲକ୍ଷ ଔପଚାରିକ ନିଯୁକ୍ତି ସହ ୫୯ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟିରେ ହେବ ସହାୟକ
ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ହେବ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ରପ୍ତାନି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ବରୂପ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି
୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୈଦେଶିକ ବାଣିଜ୍ୟ ନୀତି (୨୦୧୫-୨୦)ର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ
ସମସ୍ତ ବକେୟା ପରିଶୋଧ ନିମନ୍ତେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୧ରେ ୫୬,୦୨୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜାରି
୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧୨,୪୫୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅନୁମୋଦିତ ପରିମାଣ ସହିତ ରପ୍ତାନି ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଶୁଳ୍କ ଏବଂ ଟିକସ ଛାଡ଼ ସୁବିଧା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ
ବାଣିଜ୍ୟର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଏଫଟିଏ ଉପଯୋଗ ଲାଗି ସାର୍ଟିଫିକେଟ ଅଫ୍ ଅରିଜିନ୍ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୁବିଧା
ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ରପ୍ତାନି କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି
ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ନିବେଶ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଗରେ ବିଦେଶରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସଗୁଡ଼ିକର ସକ୍ରିୟ ଭୂମିକା ବୃଦ୍ଧି
29 SEP 2021 3:52PM by PIB Bhubaneswar
ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ସରକାର ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଲାଗି ଏକାଧିକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କ୍ରମରେ, ସରକାର ଆଜି ଇସିଜିସି ଲିମିଟେଡରେ ୪,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି। ଇସିଜିସି ପୂର୍ବରୁ ଏକ୍ସପୋର୍ଟ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କର୍ପୋରେସନ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ ନାମରେ ପରିଚିତ ଥିଲା। ଆସନ୍ତା ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଠାରୁ ୨୦୨୫-୨୦୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇସିଜିସି ଲିମିଟେଡରେ ଏହି ଅର୍ଥ ନିବେଶ କରାଯିବ। ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପବ୍ଲିକ ଅଫରିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଇସିଜିସିର ଲିଷ୍ଟିଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସହିତ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବେ ତାଳମେଳ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ସହ ଅନୁମୋଦିତ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଅଧିକ ରପ୍ତାନିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଲାଗି ଇସିଜିସିର ଅଣ୍ଡର ରାଇଟିଂ କ୍ଷମତାକୁ ବଢ଼ାଇବ।
ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ କାରଣରୁ ବିଦେଶୀ କ୍ରେତାମାନେ ଅର୍ଥ ପଇଠ ନକରିବା ବିପଦ ରହିଥାଏ। ଏହାର ମୁକାବିଲା ଲାଗି ରପ୍ତାନିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଋଣ ବୀମା ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଇ ରପ୍ତାନିର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ନିମନ୍ତେ, 1957ରେ କମ୍ପାନୀ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଇସିଜିସି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା। ରପ୍ତାନି ଋଣଗ୍ରହିତାମାନଙ୍କୁ ରପ୍ତାନି ଋଣ ଯୋଗାଇ ଦେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଥିବା ବିପଦର ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ଏହା ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ବୀମା ଯୋଗାଇ ଦେଇଥାଏ। ଭାରତୀୟ ରପ୍ତାନିର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ଇସିଜିସି ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତା, ବିଶେଷଜ୍ଞତା, ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ରପ୍ତାନି ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ସହାୟତା ଦେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ଶ୍ରମ ପ୍ରଧାନ କ୍ଷେତ୍ରର ରପ୍ତାନିକୁ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇ ଦେବା ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ରପ୍ତାନିକାରୀ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ଯୋଗାଇ ଦେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଇସିଜିସି ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ। ଇସିଜିସିରେ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଫଳରେ ରପ୍ତାନି ଆଧାରିତ ଉଦ୍ୟୋଗ ବିଶେଷ କରି ଶ୍ରମ ପ୍ରଧାନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସହାୟତା ପାଇଁ ଏହାର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଅନୁମୋଦିତ ପୁଞ୍ଜି କିସ୍ତି ଆକାରରେ ବିନିଯୋଗ କରାଯିବ ଯାହାକି ଏହାର ଅଣ୍ଡରରାଇଟ୍ ବିପତ୍ତି ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତାକୁ ୮୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଯାହାଫଳରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ, ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷର ଅବଧି କାଳରେ ଏହା ୫.୨୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ରପ୍ତାନିକୁ ସମର୍ଥନ ଲାଗି ଏହା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ପାରିବ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ବିଶ୍ବ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶ୍ରମ ସଂଗଠନ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିବା ‘ଏକ୍ସପୋର୍ଟ ଟୁ ଜବ୍ସ’ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ୫.୨୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରପ୍ତାନି ଫଳରେ ୨.୬ ଲକ୍ଷ ଔପଚାରିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଅଧିକନ୍ତୁ, ଉଭୟ ଔପଚାରିକ ଏବଂ ଅନୌପଚାରିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମିଶାଇ ୫୯ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ରିପୋର୍ଟରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି।
ଇସିଜିସି- ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଦର୍ଶନ
• ଭାରତର ରପ୍ତାନି ଋଣ ବୀମା ବଜାରରେ ପ୍ରାୟ ୮୫ ପ୍ରତିଶତ ବଜାର ଅଂଶଧନ ସହିତ ଇସିଜିସି ଏହି ବଜାରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିଛି।
• ୨୦୨୦-୨୧ରେ ଇସିଜିସି ୬.୦୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରପ୍ତାନିକୁ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇଥିଲା, ଯାହାକି ଭାରତର ମୋଟ୍ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନିର ପ୍ରାୟ ୨୮ ପ୍ରତିଶତ
• ୩୧/୩/୨୦୨୧ ସୁଦ୍ଧା ୭୩୭୨ ଜଣ ବିଶିଷ୍ଟ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ପାଇଁ ରପ୍ତାନି ଋଣ ବୀମା ଅଧୀନରେ ୯,୫୩୫ ଜଣ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଲାଭବାନ ହୋଇଛନ୍ତି, ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୯୭ ପ୍ରତିଶତ କ୍ଷୁଦ୍ର ରପ୍ତାନିକାରୀ
• ମୋଟ ୨୨ଟି ବ୍ୟାଙ୍କ (୧୨ଟି ସରକାରୀ ଏବଂ ୧୦ଟି ଘରୋଇ ବ୍ୟାଙ୍କ) ଦ୍ବାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ମୋଟ୍ ଆବଣ୍ଟିତ ରପ୍ତାନି ଋଣ ମଧ୍ୟରୁ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଋଣକୁ ଇସିଜିସି ବୀମା ଯୋଗାଇ ଦେଇଥାଏ
• ଇସିଜିସି ନିକଟରେ ୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବିଦେଶୀ କ୍ରେତା ମାନଙ୍କର ଏକ ଡାଟାବେସ ରହିଛି
• ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ୭,୫୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଦାବିର ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି
• ଆଫ୍ରିକୀୟ ବଜାରରେ ଭାରତୀୟ ରପ୍ତାନିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଲାଗି ଆଫ୍ରିକା ଟ୍ରେଡ୍ ଇନ୍ସ୍ୟୁରାନ୍ସ (ଏଟିଆଇ)ରେ ଏହା ୧୧.୭ ମିଲିୟନ ଡଲାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ନିବେଶ କରିଛି।
• ଇସିଜିସି କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଲାଭ କରିଛି ଏବଂ ଗତ ୨୦ ବର୍ଷ ଧରି ସରକାରଙ୍କୁ ଲାଭାଂଶ ପ୍ରଦାନ କରି ଆସୁଛି।
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ରପ୍ତାନି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଛି
1. କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ପରିସ୍ଥିତି କାରଣରୁ ୩୦-୦୯-୨୦୨୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୈଦେଶିକ ବାଣିଜ୍ୟ ନୀତିକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇଥିଲା।
2. କୋଭିଡ-୧୯ କାଳରେ ଆର୍ଥିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଲାଗି ସମସ୍ତ ସ୍କ୍ରିପ୍ଟ ଆଧାରିତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସମସ୍ତ ବକେୟା ଅର୍ଥ ପରିଶୋଧ ନିମନ୍ତେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୧ରେ ୫୬,୦୨୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜାରି କରାଯାଇଛି
3. ନୂଆ ଯୋଜନା ରପ୍ତାନି ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଶୁଳ୍କ ଏବଂ ଟିକସ ଛାଡ଼ ସୁବିଧା (ଆରଓଡିଟିଇପି) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି। ଏଥିପାଇଁ ୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧୨,୪୫୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି।
4. ଟିକସ/ଶୁଳ୍କ/କର ପରିଶୋଧ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଡବ୍ଲୁଟିଓ ଅନୁକୂଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଯାହାକି କେନ୍ଦ୍ର, ରାଜ୍ୟ କିମ୍ବା ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଶୋଧ କରାଯାଉ ନାହିଁ।
5. ଆରଓଏସସିଟିଏଲ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ କେନ୍ଦ୍ର/ରାଜ୍ୟ ଟିକସ ଛାଡ଼ ଜରିଆରେ ବୟନଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହାକୁ ଏବେ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
6. ବାଣିଜ୍ୟର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଏଫଟିଏ ଉପଯୋଗ ଲାଗି ସାର୍ଟିଫିକେଟ ଅଫ୍ ଅରିଜିନ୍ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୁବିଧା
7. କୃଷି, ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି, ପଶୁପାଳନ, ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କୃଷି ରପ୍ତାନିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ରପ୍ତାନି ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି।
8. ୧୨ଟି ଚାମ୍ପିଅନ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଛି ସେବା ରପ୍ତାନିର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ବିବିଧିକରଣ କରାଯାଉଛି
9. ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ରପ୍ତାନି ସମ୍ଭାବନା ରହିଥିବା ଉତ୍ପାଦକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା, ଏସବୁ ଉତ୍ପାଦର ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଥିବା ବାଧା ଦୂର କରିବା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ସ୍ଥାନୀୟ ରପ୍ତାନି/ଉତ୍ପାଦନକୁ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇ ଦେବା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାକୁ ରପ୍ତାନି କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି।
10. ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ନିବେଶ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଗରେ ବିଦେଶରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସଗୁଡ଼ିକର ସକ୍ରିୟ ଭୂମିକା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
11. ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ସହାୟତା ପଦକ୍ଷେପ ଜରିଆରେ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗ ମାନଙ୍କୁ କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ସହାୟତା ଲାଗି ପ୍ୟାକେଜ୍ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ବିଶେଷ କରି ରପ୍ତାନିରେ ଏକ ବୃହତ ଭାଗ ରହିଥିବା ଏମଏସଏମଇକୁ ଏଥିରେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଆଯାଇଛି।
12. ବାଣିଜ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବିପଣନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ନିମନ୍ତେ ରପ୍ତାନି ଯୋଜନା ପାଇଁ ବାଣିଜ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଟିଆଇଇଏସ), ମାର୍କେଟ ଆକ୍ସେସ ଇନିସିଏଟିଭ (ଏମଏଆଇ) ଯୋଜନା ଏବଂ ପରିବହନ ଏବଂ ବିପଣନ ସହାୟତା (ଟିଏମଏ) ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି।