প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনেরেল এসেমব্লীগী ৭৬শুবা মীফমদা প্রধান মন্ত্রীনা ঙাংখিবা ৱারোল
25 SEP 2021 8:19PM by PIB Imphal
খুরুমজরি মরুপশিং,
হিজ এক্সিলেন্সী অব্দুল্লা সহিদ জি
অদোম্না প্রসিদেন্তগী ফম পুরকখিবগীদমক থমোই শেংনা থাগৎপা ফোংদোকচরি৷ চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিং অমদি রাজ্যশিং ওইরক্লিবা অপিকপা ইথৎ পুম্নমক্কী ওইনা অদোমগুম্বনা প্রসিদেন্ত ওইরকপা অসি য়াম্না চাওথোকচনিংঙাইনি৷
শ্রী প্রসিদেন্ত,
হৌখিবা চহি অমগা মখায় অসিদা, মালেম পুম্বনা চহি চাম্মদা খ্বাইদগী চাওবা লাইনা-লাইচৎ অসি থেংন্দুনা লাক্লি৷ অসিগুম্বা কিনিংঙাই ওইরবা লাইনা-লাইচৎ অসিদা থৱাই মাংখ্রবা মীওই পুম্নমক্তা ঐনা ইকাই খুম্নবা উৎচরি অমদি ইমুং-মানুংগী অৱাবদসু শরুক য়াজরি৷
শ্রী প্রসিদেন্ত,
ঐহাক ‘দেমোক্রেসীগী মমা’ হায়না খঙনরিবা লৈবাক অমগী মীহুৎ ওইরি৷ চহি লিশিং কয়াদগী ঐখোয়গী ফজরবা দেমোক্রেসীগী চৎনবা অমা লৈরম্লে৷ ওগস্ত ১৫দা, ভারতনা মনিং-মখা তম্লকপা চহি ৭৫ মপুং ফাখি৷ ঐখোয়গী দাইবর্সিতী অসিনা ঐখোয়গী মপাঙ্গল লৈরিবা দেমোক্রেসী অসিগী হোলমার্ক ওই৷
লোন মখল কয়া অমা, দাইলেক্ত চা কয়া, তোঙান তোঙানবা লাইফস্তাইল, চিঞ্জাক মখল কয়া লৈরিবা লৈবাক অমনি৷ মসিনা ‘বাইব্রেন্ত দেমোক্রেসী’গী খ্বাইদগী মতিক চারবা খুদম্নি৷
মতম অমগী রেলৱে স্তেসন অমদা হাংলম্বা ‘চাগী দুকান’ অমদা মপাগী মতেং পাংলমখিবা অপিকপা অঙাং অমনা ঙসিদি ভারতকী প্রধান মন্ত্রী ওইনা মরিরকশুবা ওইনা য়ু.এন.জি.এ.দা ৱা ঙাংলিবা অসি ভারতকী দেমোক্রেসীগী মপাঙ্গলনি৷
মতম কুইনা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রীনা ওইনা পুরমদুনা, ভারতকী প্রধান মন্ত্রী ওইরকখিবা চহি ৭ শুরে, ঐনা হেদ ওফ গভর্মেন্তগী থৌদাং লৌদুনা লৈবাক অসিগী থবক তৌরকপা চহি ২০ শুরে৷
অদুগা মসি ঐগী এক্সপরিয়েন্সতগী ফোংদোক্লিবনি-
চুম্মী, দেমোক্রেসীনা পীবা ঙম্মী৷ চুম্মী, দেমোক্রেসীনা পীবা ঙম্মী৷
শ্রী প্রসিদেন্ত,
ঙসি অসি ‘ইকতম মানবদর্শন’গী মপা পন্দিৎ দীন দয়াল উপদ্য জিগী মপোক-কুমওন নুমিৎনি৷ মসি ইতোম্তদী ময়াম পুন্দুনা দিবেলপমেন্ত পুরকপা অমদি এক্সপান্সন তৌরকপগী কো-জর্নীনি৷
ইশাবু চাওথোহল্লকপা, ইন্দিবিজ্যুল ওইনা লৈরম্বদগী সমাজ, লৈবাক অমসুং মীওইবা জাতি পুম্বদা লাকপা অমদি মসিগী কন্তেমপ্লেসন অসি অন্ত্যোদয়াদা দেদিকেৎ তৌই৷ ঙসিগী মরোলদা, মীওই অমতবু লেমহৌদনা থম্বা অসিবু অন্ত্যোদয়া কৌই৷
স্পিরিত অসিগা লোইননা, ঙসিগী ভারতনা ইন্তিগ্রেতেদ, ইক্বুইতেবল দিবেলপমেন্তগী লম্বীদা চংশিল্লক্লি৷ হৌখিবা চহি তরেৎ অসিদা, ভারত্তা লৈরিবা মীওই মিলিয়ন ৪৩০ হেনবনা বেঙ্কিং সিস্তেমদা কন্নেক্ত তৌখ্রে৷ ঙসিদি, মমাংগী মতমদা ইন্সুরেন্সকী মতাংদা খল্লুদ্রবা মীওই মিলিয়ন ৩৬০ হেনবনা ইন্সুরেন্স কভরেজ ফংলে৷
মীওই কোতি ৫০ হেনবদা লেম্না ত্রিতমেন্ত পীদুনা, ক্বালিতী লৈবা হেল্থ সর্ভিসকা লোইননা ভারতনা মখোয়গা কন্নেক্ত তৌখ্রে৷ ভারতনা পক্কা হাউস মিলিয়ন ৩০ শাখ্রে, ময়ুম লৈতবা ইমুংশিংদা মশাগী ময়ুম লৈহনখ্রে৷
শ্রী প্রসিদেন্ত,
ইশিং মোৎশিনহনবা হায়বসি ভারত খক্তগী নত্তনা মালেম পুম্বগী অমদি লাইরবা অমসুং চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী ওইনা অচৌবা প্রোব্লেম অমনি৷ ভারত্তা মসিগী চেলেঞ্জ অসি থেংননবগীদমক, য়ুমথোং মিলিয়ন ১৭০ হেনবদা অফবা পাইপকী ইশিং পীননবা ঐখোয়না অচৌবা কেম্পেন্দ অমা চত্থরি৷
লৈবাক অমা চাওখৎননবগীদমক, লৈবাক অদুদা লৈরিবা প্রজাশিং অসিদা লম অমদি য়ুমগী মতিক চাবা হক লৈহনবা, হায়বদি মপু ওইবগী রেকোর্দ লৈহনবা য়াম্না মরু ওই হায়বসি মালেমগী অচৌবা ওর্গনাইদজেসনশিংনা খঙখ্রে৷ মালেমগী অচৌবা লৈবাকশিংদা, লম অমদি য়ুমগী মতিক চাবা হক নিংথিনা লৈজদবা মীওই কয়া অমা লৈ৷
ঙসিদি, ভারতকী খুঙ্গং ৬০০০০০ হেনবদা দ্রোনশিং শিজিন্নদুনা লম অমদি য়ুমশিং অসি মেপ্পিং তৌদুনা মীওই মিলিয়ন কয়াদা মখোয় মশা মশাগী ময়ুমশিং অমদি লমশিংগী দিজিতেল রেকোর্দ ফংহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি৷
মসিগী দিজিতেল রেকোর্দ অসিনা প্রোপর্তী দিস্প্যুতশিং হন্থহন্দুনা মীয়াম্না ক্রেদিৎ-বেঙ্ক লোনশিং লৌবদা লাইথোকহল্লি৷
শ্রী প্রসিদেন্ত,
ঙসিদি, মালেম অসিদা লৈরিবা তরুকশুবা মীওই খুদিংমক ভারত মচানি৷ ভারতনা চাওখৎলকপা মতমদা, মালেম অসিসু চাওখৎলক্কনি৷
ভারতকী ফিভম ফগৎলকপা মতমদা, মালেমগী ফিভম ফগৎলক্কনি৷ ভারতনা শেমদোরকপা মতমদা, মালেম অসিসু অহোংবা লাক্কনি৷
ভারত্তা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা বেজ তৌরিবা ইন্নোবেসনশিং অসিনা মালেম অসিদা চাওনা মতেং পাংগনি৷ ঐখোয়গী তেক-সোলুসনশিং অমদি মখোয়গী লো কোস্ত অনিমক অসি মান্নদে৷
ঐখোয়গী য়ুনিফাইদ ইন্তরফেজ য়ু.পি.আই.গা লোইননা, ঙসিদি ভারত্তা থা খুদিংগী ত্রান্সেক্সন বিলিয়ন ৩.৫ হেন্না তৌরি৷ ভারতকী ভেক্সিন দেলিভরী প্লেতফোর্ম কো-ৱিননা নোংম খক্তদা ভেক্সিন দোজ মিলিয়ন কয়াগী দিজিতেল সপোর্ত পীরি৷
শ্রী প্রসিদেন্ত,
सेवापरमोधर्म: (সেৱা পর্মো ধর্ম)
‘সেৱ পর্মো ধর্ম’গী প্রিন্সিপলদা হিংলিবা ভারতনা লিমিতেদ রিসোর্সশিং লৈজরগসু ভেক্সিন দিবেলপমেন্ত অমদি মেনুফেকচরিংদা দেদিকেৎ তৌরি৷
চহি ১২গী মথক্তা লৈরিবা মীওই পুম্নমক্তা কাপ্পা য়ারিবা মালেম অহানবা দি.এন.এ. বেজ ভেক্সিন ভারতনা শাখ্রে হায়না ঐনা য়ু.এন.জি.এ.দা খঙহনবা পাম্মী৷
অতোপ্পা এম.-আর.এন.এ. ভেক্সিন শাবগী ফাইনেল স্তেজশিংদা লৈরে৷ ভারতকী সাইন্তিস্তশিংনা কোরোনাগীদমক নসাল ভেক্সিন শাননবা হোৎনরি৷ মীওইবা জাতিগীদমক পাংথোক্কদৌরিবা থৌদাং অদু মশক খঙলদুনা, ভারতনা অমুক্কা হন্না মালেম অসিগী ভেক্সিন দরকার ওইরিবা মীওইশিংদা ভেক্সিন য়েন্থোকপা হৌখ্রে৷
ঙসিদি, ঐনসু মালেম অসিগী মফম পুম্নমক্তা লৈরিবা ভেক্সিন মেনুফেকচরর পুম্নমকপু কৌজরি৷
লাকও! ভারত্তা ভেক্সিন শারুলাও৷
শ্রী প্রসিদেন্ত,
মীওইবগী পুন্সিদা তেক্নোলোজী অসি কয়ামুক য়াম্না মরু ওইবগে হায়বদু ঐখোয় পুম্নমক্না ঙসিদি মশক খঙলে৷ অদুবু হোংলক্লিবা মালেম অসিদা, দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিংগা তেক্নোলোজী অসি অদুক্কী মতিক মরু ওইরে৷
ইন্দিয়ন-ওরিজিন দোক্তরশিং, ইন্নোবেতরশিং, ইঞ্জিনিয়রশিং, মেনেজরশিং, লৈবাক অমদা হেক্ত লৈরবসু, ঐখোয়গী দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিং অসিনা মখোয়বু মীওইবা জাতিগী মতেং পাংবদা লেপ্প-লৈতনা থৌনা হাপ্লি৷ মসি কোরোনাগী মতমদসু ঐখোয়না উবা ফংই৷
শ্রী প্রসিদেন্ত,
হৌজিক্তি গ্লোবেল ইকোনোমী অসি হেন্না দাইবর্সিফাই তৌগদবনি হায়না কোরোনা লাইনা-লাইচৎ অসিনা মালেম অসিদা পরা অমসু তম্বিখ্রে৷ মসিগীদমক, গ্লোবেল ভেল্যু চেন চাওথোকহনবা অসি য়াম্না মরু ওই৷
মসিগী স্পিরিত অসিনা ঐখোয়গী অত্মনির্ভর ভারত(মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত) কেম্পেন্দ অসি থৌনা হাপ্পি৷ গ্লোবেল ইন্দস্ত্রিএল দাইবর্সিফিকেসনগীদমক ভারত অসি মালেম অসিগী দেমোক্রেতিক অমদি থাজবা য়াবা পার্তনর অমা ওইরক্লি৷
অদুগা মসিগী কেম্পেন্দ অসিদা, ভারতনা ইকোনোমী অমদি ইকোলোজী অনিমক্তা হেন্না ফবা বেলেন্স অমা শেমগৎখ্রে৷ অচৌবা অমসুং চাওখৎলবা লৈবাকশিংদা চাংদম্নদুনা ক্লাইমেত এক্সনদা ভারতনা লৌরিবা থৌদাং অসি উরুবা মতমদা অদোম শোইদনা চাওথোকচবা ফাওগনি৷ ঙসিদি, ভারতনা রিনিৱেবল ইনর্জীগী জি.দবল্যু. ৪৫০গী তার্গেৎ অসি ফংনবা য়াম্না খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লক্লি৷ ভারতপু মালেম অসিগী খ্বাইদগী চাওবা গ্রীন হাইদ্রোজেন হব ওইহন্নবা কেম্পেন্দ অসিদা ঐখোয়সু য়াওরি৷
শ্রী প্রসিদেন্ত,
ৱারেপশিং লৌবগী মতম লাকপা মতমদা, মালেম অসি লমজিংবগী থৌদাং অদু মখোয়দা লৈখিবা মতমদা মখোয় করি তৌদুনা লৈরমখি? হায়বগী পাউখুম অদু ঐখোয়না ঐখোয়গী তুংদা লাক্কদৌরিবা মীরোনশিংদা পীগদবনি৷ ঙসিদি, রিগ্রেসিব থিঙ্কিং অমদি এক্সত্রিমিজমগী খুদোংথিবা অসি মালেম অসিদা হেনগৎলক্লি৷
ফিভমশিং অসিদা, মালেম পুম্বনা দিবেলপমেন্তগী মরু ওইরিবা সাইন্স-বেজ, রেস্নেল অমদি প্রোগ্রেসিব খিঙ্কিং অসি শেমগদবনি৷
সাইন্স-বেজ এপ্রোচ অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবা, ভারতনা এক্সপরিয়েন্স বেজ লর্নিং প্রমোত তৌরি৷ ঐখোয়না স্কুলশিংদা অতল তিঙ্করিং লেব লিশিং কয়া হাংদোকখ্রে, ইনকুবেতরশিং শেমখ্রে অমদি অফবা স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেম অমা শেমখ্রে৷
লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্লকপা ৭৫শুরকপদা, ভারতকী মহৈরোইশিংনা স্কুলশিং অমদি কোলেজশিংদা শেমজবা সেতলাইত ৭৫ ভারতনা লোঞ্চ তৌরগনি৷
শ্রী প্রসিদেন্ত,
অমরোমদা, রিগ্রেসিব থিঙ্কিংগা লোইননা, তেরোরিজম্বু পোলিতিকেল খুৎলাই ওইনা শিজিন্নরিবা লৈবাকশিংনা তেরোরিজম অসি মখোয়দসু চপ মান্ননা অচৌবা থ্রেত অমা ওই হায়বসি খঙগদবনি৷ আফগানিস্তান লমদম অসি তেরোরিজম অমদি তেরোরিস্ত এতেক্তশিং চত্থহন্দনবা হোৎনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই৷
হৌজিক হৌজিক, আফগানিস্তানগী প্রজা, মফম অদুদা লৈরিবা নুপীশিং, অঙাংশিং, মাইনোরিতীশিংনা মতেং দরকার ওইরে অমদি ঐখোয়না থৌদাং অদু উৎকদবনি৷
শ্রী প্রসিদেন্ত,
ঐখোয়গী সমুদ্রশিং অসিসু ঐখোয়গী কম্মন হেরিতেজনি৷ মরম অদুনা সমুদ্রগী রিসোর্সশিং অসি ঐখোয়না শিজিন্নগদবনি, মখোয়বু লান্না শিজিন্নরোইদবনি হায়বসি ঐখোয়না খনগদবনি৷ ঐখোয়গী সমুদ্রশিং অসি ইন্তরনেস্নেল ত্রেদকী লাইফ-লাইনসু ওইরি৷
রুল-বেজ ৱর্ল্দ ওর্দর অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবগীদমক, ইন্তরনেস্নেল কম্ম্যুনিতীনা অমুক্তদা ৱা ঙাংগদবনি৷ সেক্যুরিতী কাউন্সিলদা ভারতকী প্রসিদেন্সীগী মতমদা য়ৌরকখিবা পাক চাওনা ময়াম্না য়ানখিবা অদু মালেমগী মেরিতাইম সেক্যুরিতীগী ইরমদা মাংলোমদা চংশিন্নবা লম্বী য়াৎলি৷
শ্রী প্রসিদেন্ত,
চহি চা কয়াগী মমাংদা ভারতকী মমিং লৈরবা ফিলোসোফর, অচার্য চনক্যনা হায়খি
-কলাতি ক্রমত কাল অমসুং ফলম পিবত্তি৷
অচুম্বা থবক অদু চপ চারবা মতমদা তৌদবা মতমদা, মতম মশামক্না থবক অদুগী মাই পাকপা অদু মাংহনখিনি৷
ঙসি য়ু.এন.দা ৱাহং কয়া অমা পুখৎলক্লি৷ ক্লাইমেত অমদি কোরোনা ক্রাইসিসকী মতমদা ঐখোয়না মসি উবা ফংখ্রে৷ মালেম অসিগী মফম কয়াদা চত্থরিবা লান- তেরোরিজম অমদি আফগানিস্তানগী ক্রাইসিস অসিনা হায়রিবা ৱাহংশিং অসি হেন্না লুশিলহল্লে৷ কোবিদ থোক্লকপগী মতাংদা অমদি ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকা মরী লৈননা, গ্লোবেল গভর্নেন্স ইন্সতিত্যুসনশিংনা চহি খুজিং কয়া য়াম্না কন্না হোৎনদুনা শেমগৎলকখিবা মখোয়গী ক্রেদিবিলিতী অদু মাংহনজখ্রে৷
গ্লোবেল ওর্দর, গ্লোবেল লোশিং অমদি গ্লোবেল ভেল্যুশিং ঙাক শেন্নবগীদমক ঐখোয়না য়ু.এন. মপাঙ্গল লৈহনবা য়াম্না মরু ওই৷ নোবেল লোরিয়ৎ, গুরুদেব রবিন্দ্রনাথ তেগোর জিগী ৱাহৈশিং অসি পল্লদুনা ঐনা ৱারোইশিন পীজরি৷
शुभोकोर्मो-पोथे / धोरोनिर्भोयोगान, शोबदुर्बोलसोन्शोय /होकओबोसान। (শুবো কোর্মো-পোথে/ ধোরো নির্ভয়ো গান, শোন দুর্বোল শোনশোই/হোক ওবোশন)
মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি, নহাক্না পাম্লিবা লম্বী অদুদা অকিবা লৈতনা চংশিল্লু৷ অশোনবা অমদি চমম্নবা পুম্নমক মাংখিবা ওইরসনু৷
মসি রেস্পোন্সিবল ওইবা লৈবাক খুদিংমক্তা ফোংদোকপনা ঙসিগী কন্তেক্স অসিদা মেসেজ অসি য়ুনাইতেদ নেসন্সতা য়াম্না মরু ওই৷ঐখোয় পুম্নমক্না মালেম অসিদা শান্তি অমদি ইং-চিকপা পুরক্নবা হোৎনরগনি, মালেম অসিবু হেন্না শাফবা, শেফ ওইবা অমদি চাওখৎপা পুরক্লগনি হায়না ঐনা থাজৈ৷
মঙ্গোলশিং অসিগা লোইননা,
অদোম্বু অদুক্কী মতিক থাগৎচরি
খুরুমজরি!
দিসক্লেমর: মসি চপ-চাবা ত্রান্সলেসননি৷ অশেংবা ৱারোল অদু হিন্দিদা ঙাংখি৷

Prime Minister's Office
English translation of the Prime Minister’s address at the 76th session of the United Nations General Assembly
25 SEP 2021 8:19PM by PIB Delhi
Namaskar Friends,
His Excellency Abdullah Shahid Ji
Hearty congratulations to you on taking over the Presidency. It is a matter of great pride for all the developing countries and especially the small Island developing states to have you as the President.
Mr President,
For the last one and a half years, the whole world has been facing the biggest ever pandemic in 100 years. I pay tribute to all those who lost their lives in such a terrible pandemic and express my condolences to the families.
Mr President,
I am representing a country which has the distinction of being named as the ‘Mother of Democracy’. We have had a great tradition of democracy for thousands of years. On this 15th August, India entered its 75th year of independence. Our diversity is the hallmark of our strong democracy.
A country that has dozens of languages, hundreds of dialects, different lifestyles, cuisines. This is the best example of a ‘Vibrant Democracy’.
It is the strength of India's democracy that a small child who once helped his father at a 'Tea stall' at a railway station, is addressing UNGA for the fourth time today as the Prime Minister of India.
As the Chief Minister of Gujarat for the longest time and then as the Prime Minister of India for the last 7 years, I have been serving the countrymen in the role of Head of Government for 20 years.
And I am saying this from my experience-
Yes, Democracy Can Deliver. Yes, Democracy Has Delivered.Mr President,
Today is the birth anniversary of Pandit Deen Dayal Upadhyay ji, the father of 'Ekatm Manavdarshan' . 'Ekatm Manavdarshan' i.e. Integral Humanism. That is, the co-journey of development and expansion from self to collective.
Expansion of the self, moving from individual to the society, the nation and entire humanity and this contemplation is dedicated to Antyodaya. Antyodaya is called where no one is left behind, in today's definition.
With this spirit, India today is moving ahead on the path of Integrated, Equitable Development. Development must be all-inclusive, all-touching, all-pervading, all-alible, this is our priority.
In the last seven years, more than 430 million people in India have been connected to the banking system, who were so far deprived of it. Today, more than 360 million people who could not have thought of it earlier have also got insurance coverage.
By providing free treatment to more than 50 crore people, India has connected them with quality health service. India has made 30 million pucca houses, homeless families are now home-owners.
Mr President,
Polluted water is a big problem not only in India but in the whole world and especially for poor and developing countries. To tackle this challenge in India, we are running a huge campaign to provide piped clean water to more than 170 million households.
Big organizations of the world have recognized that for the development of any country, it is very important for its citizens to have property rights of land and house, that is, a record of ownership. In the large countries of the world, there are a large number of people who do not have property rights of land and houses.
Today we are engaged in providing digital records of their homes and land to millions of people by mapping them with drones in more than 600000 villages of India.
This digital record is facilitating the access of people to access to credit – bank loans, while reducing property disputes.
Mr President,
Today, every sixth person in the world is an Indian. When Indians progress, the development of the world also gets a boost.
When India grows, the world grows. When India reforms, the world transforms.
Science and technology based Innovations in India can greatly help the world. Both the scale of our Tech-Solutions and their low cost are unparalleled.
With our Unified Payment Interface UPI, more than 3.5 billion transactions are taking place every month in India today. India's vaccine delivery platform Co-WIN, is providing digital support for millions of vaccine doses in a single day.
Mr President,
सेवापरमोधर्म: (Sewa Parmo Dharma)
India, which lives on the principle of ‘Sewa Parmo Dharma’, is dedicated to vaccination development and manufacturing despite limited resources.
I want to inform UNGA that, India has developed the world's first, the world's first DNA based vaccine, which can be administered to all people above the age of 12 years.
Another m-RNA vaccine is in the final stages of its development. Scientists of India are also engaged in the development of a nasal vaccine for corona. Realizing its responsibility towards humanity, India has once again started distributing the vaccine to the needy people of the world.
I also invite vaccine manufacturers from all over the world today.
Come! Make Vaccine in India.
Mr President,
Today we all know that in human life, how important is technology. But in the changing world, Technology with Democratic Values, it is also necessary to ensure this.
Indian-origin doctors, innovators, engineers, managers, be it in any country, our democratic values, keep inspiring them to be engaged in the service of humanity. And we have seen this even during this corona period.
Mr President,
The corona pandemic has also taught a lesson to the world that the global economy must be diversified more now. For this, expansion of Global Value Chains is necessary.
Our Atmanirbhar Bharat (Self-reliant India) campaign is inspired by this spirit. India is becoming a democratic and trustworthy partner of the world for Global Industrial Diversification.
And in this campaign, India has established a better balance in both economy and ecology. You will definitely be proud to see India's efforts on climate action as compared to big and developed countries. Today, India is moving very fast towards the target of 450 GW of renewable energy. We are also in the campaign to make India the world's largest Green Hydrogen Hub.
Mr President,
We have to answer to our future generations that when it was time to take decisions, what were they doing when they were responsible for guiding the world? Today, the danger of Regressive Thinking and Extremism is increasing in front of the world.
Under these circumstances, the whole world has to make Science-Based, Rational and Progressive Thinking the basis of development.
To strengthen the science-based approach, India is promoting Experience Based Learning. We have opened thousands of Atal Tinkering Labs in schools, built incubators and developed a strong start-up ecosystem.
To commemorate the 75th year of its independence, India is going to launch 75 such satellites into space, which Indian students are developing in schools and colleges.
Mr President,
On the other hand, with Regressive Thinking, countries that are using terrorism as a political tool have to understand that terrorism is an equally big threat to them. It is very important to ensure that the soil of Afghanistan is not used for spreading terrorism and terrorist attacks.
We also have to be careful that no country tries to use the delicate situation there as a tool for its selfishness motives.
At present, the people of Afghanistan, the women and children there, the minorities there, need help, and we have to discharge our responsibility.
Mr President,
Our oceans are also our common heritage. That's why we have to keep in mind that we use the ocean resources, and not abuse them. Our oceans are also the life-line of international trade. We have to safeguard them from the race of expansion and exclusion.
In order to strengthen the rule-based world order, the international community must speak in unison. The broad consensus reached during India's Presidency in the Security Council shows the world the way forward as far as Maritime Security is concerned.
Mr President,
India's great philospher, Acharya Chanakya said centuries ago
-Kalati kramat kaal and phalam pibatti.
When the right work is not done at the right time, time itself destroys the success of that work.
If the United Nations has to keep itself relevant, it has to improve its effectiveness, increase its reliability.
A number of questions are being raised on UN today. We have seen this during the Climate and Covid crisis. The ongoing proxy war in many parts of the world- terrorism and the crisis in Afghanistan have deepened these questions. In the context of the Origin of COVID and with regard to Ease of Doing Business Rankings, global governance institutions have damaged their credibility built up by decades of hard work.
It is essential that we constantly strengthen the UN for the protection of Global Order, Global Laws and Global Values. I am concluding with the words of Nobel Laureate, Gurudev Rabindranath Tagore ji.
शुभोकोर्मो-पोथे / धोरोनिर्भोयोगान, शोबदुर्बोलसोन्शोय /होकओबोसान। (Shubho Kormo-Pothe/ Dhoro nirbhayo gaan, shon durbol Saunshoy/hok auboshan)
That is, move forward fearlessly on your auspicious path of action. May all weaknesses and doubts be eliminated.
This message is as relevant to the United Nations in today's context as it is to every responsible country. I am confident that all of us will strive to enhance peace and harmony in the world, make the world healthy, safe and prosperous.
With these best wishes,
Thank you very much
Namaskar !
Disclaimer: This is the approximate translation. Original remarks were delivered in Hindi.