অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
এনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী আশ্বিনি কুমার চৌবেগা আসমগী সি.এ.এফ. অমসুং পি.দি. অমসুং এনভাইরোনমেন্তগী ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা মীফম পাংথোকখ্রে
আসমদা হাপখিবা প্রোজেক্তশিংগী চংশিল্লিবা থবকশিং য়েংশিনখ্রে
18 SEP 2021 8:49PM by PIB Imphal
কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন অমসুং এনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী আশ্বিনি কুমার চৌবেগা এনভাইরোনমেন্ত অমসুং ফোরেস্ত সেক্রেতরী, প্রিন্সিপাল চীফ কঞ্জার্বেতর ওফ ফোরেস্ত (পি.সি.সি.এফ.) অমসুং ফোরেস্ত দিপার্তমেন্তকী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংগা আসমগী গুৱাহাতিদা ঙসি মীফম অমা পাংথোকখ্রে।
মহাক্না সি.এ.এফ. অমসুং পি.দি., ফুদ সেক্রেতরী, রাজ্য সরকারগী ই.দি. এফ.সি.আই., সি.দবল্যু.সি. দি.আই.এস. অমসুং অতৈ ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা মীফম অমসু পাংথোকখি।
অৱাং নোংপোক লমদমদা মহাক্কী নুমিৎ তরেৎনিগী অহানবা নুমিৎতা, শ্রী চৌবেনা আসমদা হাপ্লিবা প্রোজেক্তশিংগী চংশিল্লিবা থবকশিং হন্না য়েংশিনখ্রে। দিপার্তমেন্তগী ওফিসিএলশিংগা ফম্বা মীফম মনুংদা, মিনিস্তরনা হায় মদুদি রাজ্য অসিনা চাউখৎলিবা ওইরবসু হৌখিবা থা খর অসিদা য়াম্না থুনা চাউখৎপগী খোঙজেল থুজল্লক্লি অমসুং মসিদা খুদম অমা ওইরি। মহাক্না আসম সরকারবু থবকশিং অসি য়াম্না নিংথিনা পাংথোকপা উৎপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
মহাক্না অনিং অপাম্বা ফোংদোকখি মদুদি রাজ্য অসিদা থবকশিং অসি হেন্না থুনা য়াংশিন্নবা, এনভাইরোনমেন্তগী থবকশিংদা মীয়াম্না শরুক য়াহন্নিংই হায়না ফোংদোকখি। “ঐহাক্না থাজৈ মদুদি করিগুম্বা ঐখোয়না মরুওইবা থৌরমশিং মীয়ামগা পুন্না পাংথোকমিন্নরবা, মসিনা দিপার্তমেন্তনা তৌরিবা থবকশিং অসিদা হেন্না মতেং ওইগনি,” হায়না শ্রী চৌবেনা হায়খি।
মহাক্না অনিং-অপাম্বা ফোংদোকখি মদুদি অঙাংশিংদা নেস্নেল পার্কশিং চৎহন্দুনা মখোয়বু মখোয়গী এনভাইরোনমেন্তগী মরমদা খঙহনগদবনি। “নহা ওইরিবা মীরোলনা চহি অমদা পার্কশিংদা য়ামদ্রবদা অনিরক চৎহনবনা এনভাইরোনমেন্তগী মরমদা হেন্না খঙবা ঙমগনি,” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি মদুদি করিগুম্বা আসম্না লম অসিদা থবক খর হেন্না তৌরবা, লৈবাক পুম্বা পুক্নিং থৌগৎকনি। “তাইগর দে, ইলিফেন্ত দে, এনভাইরোনমেন্ত দে, অসিনচিংবা থৌরমশিং অসি ওফিস খক্তা তৌবতা নত্তনা মীয়াম পুন্না পাংথোকপনা হেন্না ফগনি। মসিনা অফবা থবক অমা তৌবদা মিৎয়েং অমা লৈগনি। তৌখিবা থবকশিং অসি মীয়াম্না মতৌ তম্লগন,” হায়না মিনিস্তরনা মখা তাখি।
মহাক্না রাজ্য অসিদা অনৌবা ৱাখল অমা থম্নবা অমসুং চংশিল্লিবা থবকশিং হেন্না য়াংশিনবা পাম্বা ফোংদোকখি। মহাক্না আসম সরকারগী থবকশিংদা থাগৎপা ফোংদোকখ্রে অমসুং চংশিল্লিবা থবকশিং ফগৎলে হায়না হায়খি। “অৱাং নোংপোক লমদমশিং অসি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী খ্বায়দগী মরুওইনা লৌবা মফমনি অমসুং মহাক্কী লুচিং মখাদা, ঐখোয়না খুৎশমন্দুনা এন.ই. রাজ্যশিংগী চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং তৌরি,” হায়না শ্রী চৌবেনা হায়খি।
মহাক্না পাউদমখি মদুদি মমাংদা আসমদা ইলিফেন্ত ৫২৪৬ লৈরম্মী অমসুং মশিং ৫৭১৯দা হেনগৎখ্রে। কৈশু ৭০দগী ১৯০দা হেনগৎখ্রে। মহাক্না রাজ্য অসিবু রাইনোবু ঙাক শেন্দুনা থম্বগীদমক অখন্ননা থাগৎপা ফোংদোকখি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা রাইনোগী মশিং হেনগৎলক্লি।
শ্রী চৌবেনা হায় মদুদি আসমদা লমলক্কী শা-উচেক ঙাক-শেন্নবা অনৌবা খোঙথাংং লৌখৎনবা লৈরে। মন্ত্রীনা নাগালেন্দ, মনিপুর অমসুং অরুনাচল প্রদেশতা চৎতুনা হায়রিবা রাজ্যশিং অসিগী চংশিল্লিবা থবকশিং য়েংশিনগনি।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Minister of State for Environment, Forest and Climate Change Shri Ashwini Kumar Choubey Holds Meeting with CAF&PD and Environment Officials of Assam
Reviews Progress of Implementation of Projects in Assam
18 SEP 2021 8:49PM by PIB Guwahati
Union Minister of State for Consumer Affairs, Food and Public Distribution and Environment, Forest and Climate Change Shri Ashwini Kumar Choubey today held a meeting with the Environment and Forest Secretary, Principal Chief Conservator of Forests (PCCF) and Senior Officials of the Forest department in Guwahati, Assam.
He also had a meeting with the Officials of CAF&PD, Food Secretary, ED FCI State Government, CWC DIS and other officials.
On his first day of his seven-day tour in the Northeastern region, Shri Choubey reviewed the status of progress of implementation of the projects in Assam. During the meeting with the department's Officials, the Minister said that although the State was developing, the pace of development has rapidly increased in the recent months and it has become evident. He appreciated the Assam Government for showing excellence in the work.
He suggested that in order to accelerate the progress in the State, he suggested participation of the public in the events related to the environment. "I believe if we can celebrate the important occasions with the public, it will help in promoting the work that is being done by the department," said Shri Choubey.
He suggested that children should be facilitated with visits to National Parks so that they get to learn about their environment. "The younger generation will be able to grasp knowledge about the environment if they get to visit the Parks at least twice every year," he suggested.
He further added that if Assam does some great work in this field, the entire nation will be motivated. "I believe on occasions like Tiger Day, Elephant Day, Environment Day, etc. should be celebrated with the public and not limited to the offices. This will give ample scope to promote the good work. The public will learn about the work that has been done," added the Minister.
He opined that innovative ideas should be shared to be adopted and improvised to fasten the progress in the State. He hailed the work of the Assam State Government and said that the progress looked better. "Northeast is of utmost importance for Prime Minister Narendra Modi and under his leadership, we are working in coordination for development in the NE States," said Shri Choubey.
He informed that earlier Assam had 5246 elephants and the number increased to 5719. The number of tigers also rose to 190 from 70. He especially lauded the efforts of the State Government for protecting the Rhinos. He said that the population of Rhinos has increased considerably over the years.
Shri Choubey said that new steps are underway to protect the wildlife in Assam. The Minister will be visiting Nagaland, Manipur and Arunachal Pradesh to review the progress in these States.