ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
আই.তি. মন্ত্রী শ্রী আশ্বিনী বৈষ্ণব অমসুং মেঘালয়গী সি.এম. শ্রী কোনার্দ সাংমানা মেঘালয় এন্তরপ্রাইস আর্কিতেকচর প্রোজোক্ত (মেঘ.ই.এ.) হৌদোকখ্রে
প্রোজেক্ত অসিনা পান্দম থম্লিবা অসি লৈঙাক হেন্না ফগৎনবা অমসুং থবকশিং মখোঙ শেংনা তৌবা ঙম্নবনি
17 SEP 2021 7:51PM by PIB Imphal
ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী আশ্বিনী বৈষ্ণব অমসুং শ্রী কোনার্দ কোংকাল সাংমাগা খুৎশম্নদুনা ঙসি মফম অসিদা মেঘালয় এন্তরপ্রাইস আর্কিতেকচর প্রোজোক্ত (মেঘ.ই.এ.) হৌদোকখ্রে। মেঘ.ই.এ. অসিগী পান্দম অসি য়ুম্বী ৬তা শন্দোক্লি মদুদি গবর্নান্স, হ্যুমেন রিসোর্স, এন্ত্রেপ্রিন্যুরশিপ, প্রাইমারী সেক্তর, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং এনভাইরোনমেন্ত অমসুং মেঘালয়বু ২০৩০ ফাওবদা ইনকমগী থাক ৱাংনা লাক্নবা মিৎয়েংদনি। প্রোজেক্ত অসিনা পান্দম থম্লিবা অসি দিজিতেল তেক্নোলোজীগী শক্তি শিজিন্নদুনা হেন্না ফবা থবকশিং ফংহনবা অমসুং লৈঙাক ফগৎনবনি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী আশ্বিনী বৈষ্ণবনা হায় মদুদি য়াম্না চাউনা লৈঙাক্তা অহোংবা অমা পুরক্কদৌরিবা মেঘালয়গী এন্তরপ্রাইস আর্কিতেকচর অমা খুৎশিন্নবা অসি য়াম্না নুঙাইবা অমনি। খোঙথাং অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মিৎয়েং থম্লিবা মীচম প্রজাগী পুন্সিদা অহোংবা অমা পুরকপা হায়বা অসিগী পরিং অমনি। মহাক্না মখা তানা হায় মদুদি তেলেকোমদা হেন্না ফগৎহন্দুনা ঐখোয়না হোৎনরিবা অসিনা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা হেন্না পাউ ফাওনবা হেনগৎহন্দুনা য়াম্না ফবা মায়কৈদা পুরক্লগনি।
মেঘালয়গী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী কোনার্দ সাংমানা মেঘ.ই.এ. প্রোজেক্তপু য়াম্না অথুবা মতমদা হাপ্পিবগীদমক ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগী মিনিস্ত্রী, নেস্নেল ইনফোর্মেতিক্স সেন্তর (এন.আই.সি.), রাজ্যগী ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী দিপার্তমেন্ত অমসুং অতৈ কয়া অমবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায় মদুদি প্রোজেক্ত হেক হাপ্পগা লৈঙাক পুম্বদা মসিগী শাফু উবা ফংগনি অমসুং মসিনা থবক কয়া অমা মখোঙ শেংনা থবক তৌবদা মতেং ওইগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা থম্বীরিবা মিৎয়েংগুম্না দিজিতেল ইন্দিয়া রিবোলুসন্না ভারত অসি দিজিতেল ওইনা শক্তি লৈবা লৈবাক অমা ওইনা অওনবা পুরক্লি। ২০১৮দা ইন্দিয়া এন্তরপ্রাইস আর্কিতেকচর (ইন্দ.ই.এ.)না থোকখিবা নোতিফিকেসনগী মতুং ইন্না, দিজাইন্দ এন্দ ইমপ্লিমেন্তেসন ওফ ইন্তিগ্রেতেৎ, নেস্নেল্লী পোর্তেবল এন্দ স্কেলেবল দিজিতেল প্লেতফোর্মনা অনৌবা খোঙজেল অমা হেনগৎলক্লি।
২০১৮দা পুথোকখিবা নোর্থ ইস্ত ভিজন দোক্যুমেন্ত হৌদোকপগী মনুংদা, মেঘালয় অসি মেঘালয় এন্তরপ্রাইস আর্কিতেকচর প্রোজোক্ত (মেঘ.ই.এ.) শেম শান্নবা অমসুং মেঘ.ই.এ. ইন্তিগ্রেতেৎ ফাইনান্স সোলুসন আর্কিতেকচরগী দিজাইন তৌনবা অমসুং হাপ্নবা মরুওইবা রাজ্যশিংগী অহানবা থৌপুবা ওইনা খনখি।
মথক্তা পীরিবা অসিগী লিক্লমদা রাজ্য সরকারগী মথৌ পাংথোক্নবা অমসুং প্রোজেক্ত অসি হৌদোক্নবা নেস্নেল ই-গবর্নান্স দিবিজন (এন.ই.জি.দি.), এম.ই.আই.তি.ৱাই.গা মেঘালয় রাজ্য সরকারগা পুন্না থবক তৌবা হৌখি। মখাদা পীরিবা প্রোজেক্ত এক্তিভিতীশিং অসিগীদমক লুপা কোতি ৫গী শেনফম ওইগদবা ফন্দ কাইথখ্রে-
সে.ন.
আইতেম
স্তেতস
১.
রাজ্যগী থাক্তা পাংথোকপা সেন্সিতাইজেসন ৱার্কশোপ ৫ অমসুং জিলাগী থাক্তা পাংথোকপা ৱার্কশোপ ১৫
হৌজিক চৎথরিবা
২.
নোদেল ওফিসরশিংগী রাজ্য অমসুং দিস্ত্রীক্তকী থাক্তা পাংথোকপা কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং ত্রেনিং
হৌজিক চৎথরিবা
৩.
আর্কিতেকচর স্কোপ অমসুং ভিজন দোক্যুমেন্ত অমসুং ফাইনানন্স সোলুসন আর্কিতেকচর
লোইশিনখ্রবা
৪.
মরীকচুম্বা আর্কিতেকচর দোক্যুমেন্ত
লোইশিনখ্রবা
৫.
আর্কিতেকচর ব্লুপ্রিন্ত দোক্যুমেন্ত পি.এম.য়ু.গী মতেং
দবল্যু.আই.পি.
৬.
ফাইনান্স দিপার্তমেন্তদা মেঘালয় এন্তরপ্রাইস আর্কিতেকচর এদোপ্ত তৌবা
হৌজিক চৎথরিবা
মখাদা পীরিবা সরকারগী পন্থুংশিং ফংননগী মতেং ওইনবা মেঘ.ই.এ.না ফংখিবশিং:
• রাজ্য সরকারনা লৌখৎপা অওনবা অমা পুরক্নবা খোঙথাংগী থৌরাং অসিনা স্ত্রাতেজীশিং, পোলিসীশিং, প্রোসেস, সর্ভিসেস অমসুং কেপাসিতী
• মশা অমগী মখাদা আই.সি.তি. খোঙথাংশিং কোওর্দিনেৎ অসিনা হেন্না ফবা অপুনবা অমা ফংনবা, আই.তি.থৌরাংশিং হেনগৎনবা অমসুং হেন্না ফবা শেমফম অমা হল্লক্নবা ওপ্তিমাইজ কোস্ত অমসুং ইনভেস্তমেন্ত
• দিজিতেল তেক-অপ অমসুং মপুং ফাবা রেত অমা লৈনবগী পান্দমদা থবক কয়া অমা পীনবা রাজ্য সরকারগী হন্না-ইঞ্জিনিয়রিং হাপ্পা অমসুং আই.সি.তি. হৌদোকপা
• সরকারগী থবকশিং ৱারেপ লৌনবা অমসুং নিংথিনা পাংথোকপা ঙম্নবা ইনফোর্মেসন অমা পীনবা রাজ্য সরকার এপ্লিকেসন অমসুং সিস্তেম শোইদনা পীবা
• এমপ্লোইমেন্ত অমসুং চাউখৎনবগীদমক আই.সি.তি হেন্না ফগৎহন্দুনা শেয়র প্রোসপরিতী ফগৎনবা দিজিতেল ইকোনোমীগী ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপা
প্রোজেক্তকী শাফুদা মিৎয়েং অমা -
• মেঘ.ই.এ. মিৎয়েং ফংনবা মিৎয়েং অমা অমসুং লম্বী অমা শেম্বা (রাজ্যনা লৌবা এস.দি.জি.এস.) অমসুং মিসন লিভর – শম্নবা (প্রজাগা শম্নবানা সরকারগা শম্নবা), কোল্লাবোরেত (মপুং ফানা সরকারগা কোল্লাবোরেত তৌবা) অমসুং শক্তি পীবা (দিজিতেলনা মতেং পীবা প্রজা)।
• দিপার্তমেন্তগী থৌওংশিংদা রেদিকেল ত্রান্সফোর্মেসন অমসুং রি-ইঞ্জিনিয়রিংগী প্রোসেস্তা পুক্নিং চিংশিনবা।
• অনৌবা পুথোকপদা পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং দেতা শোইদনা পীবা পুখৎনবগীদমক ইকোসিস্তেম শম্ননবা মীয়ামগী ওইবা, লনাইগী ওইবা অমসুং সরকারগী ওইবা কয়াগী মরক্তা কম্প্যুতর সিস্তেম থমবা।
• ফাইনান্সিএলগী ওইবা থবকশিং ফগৎহনবা অমসুং পুনশিনবা।
• লৈবাক্কী ওইবা প্লেতফোর্ম হায়বদি আধার, উমঙ্গ, দিজিলোকর, এন.সি.ও.জি., ই.সাইন অসিনচিংবশিং চপ চানা শিজিন্নবা।

Ministry of Electronics & IT
Meghalaya Enterprise Architecture Project (MeghEA) launched by IT Minister Shri Ashwini Vaishnaw and CM Meghalaya Shri Conrad Sangma
Project aims to improve governance and service delivery at grassroots level
17 SEP 2021 7:51PM by PIB Delhi
Shri AshwiniVaishnaw, Union Minister of Electronics & Information Technology and Shri Conrad KongkalSangma, jointly launched Meghalaya Enterprise Architecture Project (MeghEA)here today.The MeghEA initiative is spread across 6 pillars i.e. Governance, Human Resources, Entrepreneurship, Primary Sector, Infrastructure and Environment, and envision to make Meghalaya a high income state by 2030. The project aims to improve service delivery and governance for the people using power of Digital technologies.
Addressing the launch event, Shri AshwiniVishnaw, said that it’s a great privilege to dedicate enterprise architecture of the Meghalaya, which is going to make a big difference in the governance. The initiative is in line with Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of Digital India that focuses on transforming the lives of common people. He further said that the telecom reforms that we have brought will have very positive impact on the North Eastern states by improving connectivity.
Chief Minister of Meghalaya Shri Conrad Sangma, thanked the Ministry of Electronics & Information Technology, National Informatics Centre (NIC), Information Technology Department of state and others forimplementing the MeghEA project in short span of time. He said that once the project is implemented we will see its impact on the governance as a whole and it will help improve service delivery at the grassroots level.
The Digital India revolution is transforming India into a digitally empowered nation as envisioned by Prime Minister. With the notification of India Enterprise Architecture (IndEA) in 2018, design and implementation of integrated, nationally portable and scalable digital platforms have gained a new momentum.
During the launch of the North East vision document in Aug 2018, Meghalaya was selected as the pilot first pilot State for preparation of Meghalaya Enterprise Architecture (MeghEA) and design and implementation of MeghEA integrated Finance Solution Architecture.
In line with the above National e-Governance Division(NeGD), MeitY engaged with the Meghalaya State Government to build State Government capacities and initiate the project. Funds amounting to Rs. 5 crores were sanctioned for the following MeghEA project activities-
Sl. no
Item
Status
1.
5 state-level Sensitization Workshops and 15 District Level Workshops
On-going
2.
Capacity Building & Training at State and District level for Nodal Officers
On-going
3.
Architecture Scope and Vision Document and Finance Solution Architecture
Done
4.
Detailed Architecture Requirements Document
Done
5.
Architecture Blueprint Document & PMU support
WIP
6.
Adoption of Meghalaya Enterprise Architecture in Finance Department
On-going
MeghEA was conceived to support the following digital government goals:
• A planned state government transformation initiative which demands efficient coordination between strategies, policies, processes, services and organizational capacity to absorb change.
• Coordinate all ICT initiatives under one umbrella to get a better holistic perspective, boost IT planning effectiveness and optimize costs and investments for better returns.
• Implement and ICT enable state government process reengineering to provide multi-channel service delivery in a manner that increases digital take-up and completion rates.
• Ensure that state government applications and systems provide end-users with information they need to make decisions and influence government operations.
• Craft an ecosystem for the digital economy to boost shared prosperity, by leveraging ICT for employment and growth.
Envisaged impact of the project-
• Preparation of a vision and roadmap to achieve the MeghEA vision (including SDGs adopted by the State)and mission levers – Connect (connected citizen connected government), Collaborate (efficiently collaborating government) and Empower (digitally enabled citizens).
• Adopting the approach of radical transformation and focuson process re-engineering of the department processes.
• Interoperability among various public, private and governmental applications leading to a connected ecosystem to foster innovation and promote secure data sharing.
• Improved and integrated deliveryof Financial services.
• Appropriate adoption of national platforms i.e. Aadhaar, Umang, DigiLocker, NCoG, eSign etc.