সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
উরানগী মখাদা রিজনেল কনেক্তিবিতী ফগৎহনবা
শ্রী জ্যোতির্অদিত্য এম. সিন্দিয়ানা হরিয়ানা, মনিপুর, জম্মু অমসুং কশ্মির, এন এন্দ দি অমসুং দদ্রা অমসুং নগর হবেলিগী সি.এম.শিং/এদমিনিস্ত্রেরিবকী হেদশিংদা চিথি ইখ্রে
01 SEP 2021 9:43PM by PIB Imphal
সিবিল এভিএসনগী মন্ত্রী, শ্রী জ্যোতির্অদিত্য এম. সিন্দিয়ানা মনিপুর অমসুং হরিয়ানাগী মুখ্য মন্ত্রীশিং, অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং অমসুং জম্মু কশ্মির, য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং অসিগী লেফতনেন্ত গভর্নরশিং অমসুং দদ্রা অমসুং নগর হবেলি, য়ুনিয়ন তেরিতোরী অসিগী এদমিনিস্ত্রেতরদা রিজনেল কনেক্তিবিতী স্কীম (আর.সি.এস.) – উরান (উরে দেশ কা আম নগ্রিক)কী মখাদা লৈরিবা এভিএসনগী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউথোকহনবদা হকথেংননা থবক পাউখৎনবগীদমক চিথি ইদু থাখ্রে। আর.সি.এস. – উরান স্কীম ইং কুমজা ২০১৬দা সিবিল এভিজেসন মন্ত্রালয়না মীয়ামদা অহোংবা মমলদা এয়র ত্রেবেল তৌবা ঙম্নবা লৈবাক অসিগী অনসর্ব অমসুং অন্দরসর্ব এয়রপোর্তশিং অসিদগী রিজনেল এয়র কনেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা হৌদোকখি।
মনিপুরগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী এন. বিরেন সিংহদা শ্রী সিন্দিয়ানা ইখিবা চিথি অদুদা এয়রপোর্তস ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়ানা উরান স্কীমগী মখাদা এন.ই.আর.দা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা লমথুংফমশিং ফাওননবগীদমক জিরিবাম, তামেলোং, মোরে, পর্বুং অমসুং থালোনদা হেলিপোর্তশিং এৱার্দ তৌখ্রে হায়না পনখি। হেলিপোর্তশিং অসি রাজ্য সরকারনা শেমগৎচগদবনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মন্ত্রালয়না রাজ্য সরকারদা রিইমবর্সমেন্তগী মওংদা হেলিপোর্তশিং অপগ্রেদ তৌনবা/শেমগৎনবগীদমক্তা জিরিবামগীদমক লুপা করোর ১৫, মোরেগীদমক লুপা করো ৮. পর্বুংগীদমক লুপা করোর ৮.৫, তামেলোংগীদমক লুপা করোর ৮ অমসুং থালোনগীদমক লুপা করোর ১৩.৫ পীথরগনি।
মসিগা মান্ননা, শ্রী সিন্দিয়ানা হরিয়ানাগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী মনোহর লালদা ইখিবা চিথিদা উরানগী মখাদা তোঙান-তোঙানবা লমথুংফমশিং ফাওননবগীদমক্তা হিস্সর অমসুং অম্বালা এয়রপোর্তশিং এৱার্দ তৌখ্রে হায়না খঙহনখি। সিবিল এভিএসন মন্ত্রালয়না রাজ্য সরকারদা রিইমবর্সমেন্তগী মওংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর অপগ্রেদ তৌনবগীদমক্তা হিস্সর এয়রপোর্তকীদমক লুপা করোর ৩৩ অমসুং এম্বালা এয়রপোর্তকীদমক লুপা করোর ৪০ পীথখ্রে। রাজ্য সরকারদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংদুনা রনৱে পাকথোকপা অমসুং অতৈ এয়রপোর্তকা মরী লৈনবা থবক-থৌরমশিংগী থবক পাইখৎনবা হায়জরদুনা শ্রী সিন্দিয়ানা হায়খি, আর.সি.এস – উরানগী মখাদা শেমগৎকদৌরিবা হিস্সরগী অনৌবা পোতেন্সিএল রুৎশিং অসি এয়রপোর্ত অপগ্রেদ তৌরবা মতুংদা হৌরবা য়াই।
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংগী লেফতনেন্ত গভর্নর এদমিরেল দি কে জোশি (থবক্তগী পোত্থরবা)দা চিথি ইরদুনা শ্রী সিন্দিয়ানা মখাদা পীরিবা ৱাফমশিং অসিদা মহাক্কী পুক্নীং চীংশিনখি:
• আর.সি.এস – উরানগী মখাদা ৱাতর এরোদ্রোমশিং শেমগৎপা: ভারত সরকারগী সিপ্পিং মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈরিবা এজেন্সী অমা ওইরিবা অন্দমান এন্দ লক্ষদীপ হর্বর ৱর্কস (এ.এল.ঐচ.দবল্যু.)তা স্বরাজ দীপ, শাহীদ দীপ অমসুং লোং আইলেন্দদা ৱাতর এরোদ্রোমশিং শানবা প্রপোজ তৌখিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবকশিং অসি হৌনবা থৌদাং খুৎশিন্নখ্রে। অকক্নবা মতমদা লোইশিনগদবা প্রোজেক্ত অমা ওইবনা উরানগী মখাদা এ অমসুং এন ইথৎশিংদা সীপ্লেন সর্ভিসশিং মতম চানা হৌহন্নবা মথৌ তাবা অয়াবা পীবগী থৌওং অসি খোঙজেল য়াংশিনবা তাই।
• পোর্ত ব্লেয়রদা ৱাতর এরোদ্রোম শেমগৎপা: খনগৎলবা এয়রলাইন ‘স্পাইসজেত’না পোর্ত ব্লেয়র – স্বরাজ দীপ, পোর্ত ব্লেয়র –শাহীদ দীপ অমসুং পোর্ত ব্লেয়র – লোং আইলেন্দগী মরক্তা অয়াবা পীখ্রবা রুৎশিংদা নন-এমফিবিয়স সীপ্লেন ওপরেৎ তৌগনি। মসিনা মরম ওইরগা পোর্ত ব্লেয়রদসু ৱাতর এরোদ্রোমগী খুদোংচাবা লৈনবা শেমগৎপা মথৌ তারি। য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসনদা অথুবদা পোর্ত ব্লেয়রদা অনৌবা মফম খঙদোক্নবা অমসুং হায়রিবা অদু মথৌ তাবা প্রিফিসিবিলিতী সর্ভে পাঙথোক্নবা খঙহনখ্রে।
• পোর্ত ব্লেয়রদা ইন্তরনেস্নেল এয়র কনেক্তিবিতী লৈহনবা: তুরিজমগী অচৌবা পোতেন্সিএলগা লোইননা এ এন্দ এন ইথৎশিং অসি সিঙ্গাপুর, মলেসিয়া, থাইলেন্দ, ম্যান্মার অমসুং ইন্দোনেসিয়া অসিগুম্বা এসিয়ন লৈবাকশিংগা খুদোংচাগদবা মওংদা নকনা লৈ। পোর্ত ব্লেয়রদা লৈরিবা ভি.এস.আই. এয়রপোর্ত অসি হান্নদগী চৎনবা য়াবা ত্রেবেল দোক্যুমেন্তশিং (ই-বিজা য়াওনা) য়াওবা ক্লাস পুম্নমক্কী পেসেঞ্জরশিংনা ভারত্তা চংলক্নবগী পোর্ত অমা ওইনা মথৌ তৌহনখি। মখা তানা ভারত সরকারবা ইথৎশিং অসিদা লাকপা ফোরেন বিজিতরশিংগীদমক রেস্ত্রিক্তেদ এরিয়া পর্মিত (আর.এ.পি.)দা কোমথোকখ্রে।
শ্রী সিন্দিয়ানা হায়খি এয়রলাইনশিংনা ইন্তরনেস্নেল ফ্লাইৎশিং পাইবা য়ানবা. এ অমসুং এন্দ এদমিনিস্ত্রেসন্না এ.তি.এফ.তা ১০%দগী ০% ফাওবগী ভি.এ.তি.সু কোমথোকখ্রে। মসিগা মান্ননা ঙাকশেল মন্ত্রালয়না ইন্তরনেস্নেল ফ্লাইৎশিংগীদমক চহি অহুমগী মতমগী ওইনা পোর্ত ব্লেয়র এয়রপোর্ত্তা লেন্দিং চার্জশিংসু লৌররোই। হীরম অসিদা সিবিল এভিএসন মন্ত্রালয় (এম.ও.সি.এ.)না পোর্ত ব্লেয়রদগী ইন্তরনেস্নেল ওপরেসনশিং তৌনবগী মতাংদা ভারতকী কেরিয়রশিংগা লোইননা খন্ন-নৈনখ্রে। এয়রলাইনশিংনা ভি.জি.এফ. সপ্পোর্তকা লোইননা ইন্তরনেস্নেল উরান ওপরেসনশিং চত্থবদা মখোয়না অয়াবা পীখ্রে।
মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসন্না মসি মতিক চারে হায়না খনবা তারবদি, সিঙ্গাপু, কুলা লম্পুর, বেঙ্কোক অসিনচিংবা ইন্তরনেস্নেল দেস্তিনেসনশিংদা পোর্ত ব্লেয়রদগী ইন্তরনেস্নেল উরান স্কীমশিং ওপরেসনশিং তৌনবগী ভি.জি.এফ. সপ্পোর্ত ১০০% পীনবগী অয়াবা মখোয়না পীরকপা য়াগনি। ভি.জি.এফ. সপ্পোর্ত ১০০%গী অয়াবা য়ু.তি.এদমিনিস্ত্রসনদগী ফংবদা, উরান ইন্তরনেস্নেল তেম্প্লেতকী প্রবিজনশিংগী মতুং ইন্না এয়রলাইনশিংনা বিদ্দিং তৌনবা রুৎশিং ওফর তৌগনি।
য়ুনিয়ন তেরিতোরী ওইরিবা জম্মু কশ্মিরগী লেফতনেন্ত গভর্নর, লেফতনেন্ত গভর্নর শ্রী মনোজ সিনহাদা চিথি ইরাদুনা শ্রী সিন্দিয়ানা হায়খি উরান – ৪.১গী মখাদা বিদ্দিংগী অখন্নবা রাউন্দদা এয়রপোর্তস ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (এ.এ.আই.)না ‘কার্গিল-জম্মু-কার্গিল’ অমসুং ‘কার্গিল-স্রীনগর-কার্গিল’গী রুৎশিং হন্দক্তা ওফর তৌখি। অদুমোইনমক, ওফর তৌখিবা রুৎশিং অসিগীদমক বিদ অমত্তা লাকখিদে। সিবিল এভিএসন মন্ত্রালয়না মতম মতমগী ওইনা এয়রলাইনশিং অমসুং এয়রপোর্ত ওপরেতরশিংগুম্বা স্তেকহোল্দরশিংগা লোইননা চুংশিন্নদুনা অনসর্ব রিজনশিংদা এয়র কনেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা মখা তানা হোৎনখিগনি।
স্রীনগরদগী ইন্তরনেস্নেল ওপরেসনশিং হৌনবগীদমক্তা ভারতকী কেরিয়রশিংগা লোইননা সিবিল এভিজেসন মন্ত্রালয়না খন্ন-নৈনবা পাঙথোকখ্রে হায়না শ্রী জ্যোতির্অদিত্য এম. সিন্দিয়ানা মখা তানা ফোঙদোকখ্রে। ভাইএবিলিতী গেপ ফন্দিং (ভি.জি.এফ.) সপ্পোর্তকা লোইননা ইন্তরনেস্নেল উরান ওপরেসনশিং চত্থনবা এয়রলাইনশিংনা য়ানিংবা উৎলকখি।
মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসন্না মসি মতিক চারে হায়না খনবা তারবদি, স্রীনগরদগৌ দম্মাম, শার্জহ অমসুং মুস্কৎকী ইন্তরনেস্নেল উরান স্কীমশিং ওপরেসনশিং তৌনবগী ভি.জি.এফ. সপ্পোর্ত পীনবগী অয়াবা মখোয়না পীরকপা য়াগনি। ভি.জি.এফ. সপ্পোর্তকী অয়াবা য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রসনদগী ফংবদা স্কীমগী দোক্যুমেন্তদা য়াওরিবা প্রোবিজনশিংগী মতুং ইন্না মথংগী রাউন্দ মনুংদা এয়রলাইনশিংগী বিদ্দিং তৌনবা ওফর তৌগনি। স্রীনগরগা ফাওনগদৌরিবা ইন্তরনেস্নেল রুৎশিংগীদমক লেগ অমদা মথৌ তাবা সবসিদী মখাদা পীরি:-
• স্রীনগরদগী দম্মাম: লুপা ৫,০০,৬২৪/-
• স্রীনগরদগী শার্জহ: লুপা ৪,৩৮,৮৩৬/-
• স্রীনগরদগী মুস্কৎ: লুপা ৪,১৬,২৭২/-
য়ুনিয়ন তেরিতোরী, দদ্রা অমসুং নগর হবেলিগী এদমিনিস্ত্রেতর শ্রী প্রফুল কে পতেলদা চিথি ইরদুনা, শ্রী সিন্দিয়ানা হায়খি উরান – ৪.১গী মখাদা বিদ্দিংগী অখন্নবা রাউন্দদা এয়রপোর্তস ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (এ.এ.আই.)না ‘দামন-দিয়ু-দামন’ অমসুং ‘দামন-অহমদাবাদ-দামন’গী রুৎশিং হন্দক্তা ওফর তৌখি। ফংখিবা বিদশিং অসি ইভাল্যুএসনগী এদভান্স স্তেজতা লৈরে অমসুং অথুবদা অরোইবা ৱারেপ লৌরগনি। দামন এয়পর্ত অসি ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দকীনি অমসুং য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসন্না মফম অদুদা সিবিল এনক্লেব অমা শারি। মন্ত্রালয়না য়ু.তি.এদমিনিস্ত্রেসন্দা রিইমবর্সমেন্তগী মওংদা দামন এয়রপোর্ত অপগ্রেদেসন তৌনবা লুপা করোর ৫৮ পীথখি। দামনদা সিবিল এনক্লেব শান্নবগীদমক্তা মরু ওইবা মীৎয়েং থমদুনা থবক পাইখৎনবা শ্রী প্রফুল কে পতেলনা হকথেংননা য়াওশিনবা হায়জরদুনা শ্রী সিন্দিয়ানা দদ্রা অমসুং নগর হবেলি অমদি দামন অমসুং দিয়ুদা সিবিল এভিএসন ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মহাক্না হোৎনরি হায়না ফোঙদোকখি।

Ministry of Civil Aviation
Improving regional connectivity under UDAN
Shri Jyotiraditya M. Scindia writes to CMs/Administrative heads of Haryana, Manipur, Jammu & Kashmir, A& N and Dadra & Nagar Haveli
01 SEP 2021 9:43PM by PIB Delhi
Shri Jyotiraditya M. Scindia, Minister of Civil Aviation has written to Chief Ministers of Manipur and Haryana, Lieutenant Governors of Union Territories of Andaman & Nicobar Islands and Jammu & Kashmir and Administrator of Union Territory of Dadra and Nagar Haveli, for their personal intervention in expediting aviation infrastructure under Regional Connectivity Scheme (RCS) – UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik). The RCS – UDAN scheme was launched by Ministry of Civil Aviation in 2016 to enhance regional air connectivity from unserved and underserved airports in the country by making air travel affordable to the masses.
While writing to Shri N. Biren Singh Chief Minister of Manipur, Shri Scindia has mentioned that Airports Authority of India has awarded heliports at Jiribam, Tamenglong, Moren, Parbung and Thanlon for connecting various destinations in NER under UDAN Scheme. These heliports are to be developed by the State Government. He further informed that the Ministry has earmarked Rs. 15 crore for Jiribam, Rs. 8 crore for Moreh, Rs. 8.5 crore for Parbung, Rs. 8 crore for Tamenglong and Rs. 13.5 crore for Thanlon for upgradation/development of heliports, to be released to the State Government on reimbursement basis.
Similarly, Shri Scindia has written to Shri Manohar Lal, Chief Minister of Haryana, informing that Hissar and Ambala airports have been awarded under UDAN for connecting various destinations. Ministry of Civil Aviation has earmarked Rs. 33 crore for Hissar airport and Rs. 40 crore for Ambala airport for upgradation of infrastructure, provided to the State Government on reimbursement basis. Requesting the State Government for expediting the expansion of runway and other airport related activities on priority, Shri Scindia said that New potential routes from Hissar under RCS – UDAN, may be started after upgradation of airport.
Writing to Admiral D K Joshi (Retd.), Lieutenant Governor of Andaman & Nicobar Islands, Shri Scindia has drawn his attention towards following issues:
• Development of water aerodromes under RCS-UDAN: The construction works of infrastructure for the proposed water aerodromes at Swaraj Dweep, Shaheed Dweep and Long Island has been entrusted to Andaman & Lakshadweep Harbor Works (ALHW), an agency under the Ministry of Shipping, Govt. of India. Being a time bound project, requisite approval process needs to be expedited to ensure timely operationalisation of seaplane services in A & N Islands under UDAN.
• Development of Water Aerodrome at Port Blair: The selected airline ‘Spicejet’ intends to operate with non-amphibious seaplane on the awarded routes between Port Blair-Swaraj Dweep, Port Blair-Shaheed Dweep & Port Blair-Long Island. This has necessitated development of water aerodrome facility at Port Blair also. UT Administration is requested to identify the new location at Port Blair at the earliest and intimate the same to AAI for necessary prefeasibility survey etc.
• International Air Connectivity to Port Blair: The A & N Islands with its immense potential for tourism are favourably located in close proximity of ASEAN Countries like Singapore, Malaysia, Thailand, Myanmar and Indonesia. The VSI airport at Port Blair has already been designated as a port of entry into India with valid travel documents (including e-visas) for all class of passengers. Further, the Government of India has relaxed the Restricted Area Permit (RAP) for foreign visitors travelling to Islands.
Shri Scindia said that to promote international flights by airlines, the A & N Administration has also relaxed the VAT on ATF from 10% to 0%. Similarly, the Ministry of Defence has also waived off landing charges at Port Blair airport for a period of three years for international flights. In this context, Ministry of Civil Aviation (MoCA) had consultations with Indian Carriers regarding International Operations from Port Blair. Airlines have expressed their willingness to undertake International UDAN operations with VGF support.
He further added that UT Administration, if it considers appropriate, may convey their consent to provide 100% VGF support for International UDAN operations from Port Blair to International destinations like Singapore, Kuala Lumpur, Bangkok etc. On receipt of the consent of the UT Administration for 100% VGF support, routes will be offered for bidding for the airlines as per the provisions of UDAN International template.
While writing to Shri Manoj Sinha, Lieutenant Governor of Union Territory of Jammu & Kashmir, Shri Scindia has said that Airports Authority of India (AAI), had recently offered routes- ‘Kargil-Jammu-Kargil’ & ‘Kargil-Srinagar-Kargil’ in special round of bidding under UDAN-4.1. However, no bid has been received for these offered routes. The Ministry of Civil Aviation will continue to make efforts to enhance air connectivity to the unserved regions in collaboration with the stakeholders like airlines and airport operators from time to time.
Shri Jyotiraditya M. Scindia further informed that the Ministry of Civil Aviation (MoCA) has held consultation with Indian Carriers for commencing International Operations from Srinagar. Airlines have expressed their willingness to undertake International UDAN operations with Viability Gap Funding (VGF) support.
He added that UT Administration, if it considers appropriate, may give their consent to provide VGF support for International (UDAN) operations from Srinagar to Dammam, Sharjah and Muscat. On receipt of the consent of the UT Administration for VGF support, routes will be offered for bidding for the airlines during next round as per the provisions of the Scheme Document. Subsidy required per leg for the International routes connecting Srinagar are as under:-
• Srinagar to Dammam: Rs. 5,00,624/-
• Srinagar to Sharjah: Rs.4,38,836/-
• Srinagar to Muscat: Rs. 4,16,272/-
Writing to Shri Praful K Patel, Administrator of Union Territory of Dadra and Nagar Haveli, Shri Scindia has mentioned that Airports Authority of India (AAI), had recently offered routes – ‘Daman-Diu-Daman’ & ‘Daman-Ahmedabad-Daman’ in special round of bidding under UDAN-4.1. The bids received are at advanced stage of evaluation and are likely to be finalized soon. Daman airport belongs to Indian Coast Guard and it is understood that UT administration is developing a Civil Enclave there. The Ministry has earmarked Rs. 58 crore for upgradation of Daman Airport, to be provided to UT administration on reimbursement basis. While seeking the personal intervention of Shri Praful K Patel in initiating action on priority for establishment of Civil Enclave at Daman, Shri Scindia expressed his commitment towards strengthening of civil aviation infrastructure in UT of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu.