জল শক্তি মন্ত্রালয়
১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন রিকম্মেন্দেসনশিংগী মতুং ইন্না, ২০২১-২২দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী মতম অসিদা ইশিং অমসুং সেনিতেসনগীদমক লুপা কোতি লাখ ১.৪২গী তাইদ গ্রান্ত পঞ্চায়তশিংদা থাদরনি
য়ুমথোং খুদিংদা শুংশোই-শোইদনা তোতীগী ইশিং সপ্লাই তৌবা অমসুং খুঙ্গংশিংদা লুবা নানবা চাওনা হেনগৎহল্লগনি – গ্রাম পঞ্চায়তশিংনা লোকেল পব্লিক য়ুতিলিতীশিং ওইনা মথৌ তৌরগনি
29 AUG 2021 5:00PM by PIB Imphal
চহি মঙাগী ২০২১-২২দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী ওইনা ইশিং অমসুং সেনিতেসনগীদমক রুরেল লোকেল বোদীশিং(আর.এল.বি.শিং)/পঞ্চায়তশিংদা লুপা কোতি ১,৪২,০৮৪ থাদনবগী তাইদ গ্রান্ত অদু ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না অয়াবাতৌখ্রে৷ মসিনা হায়রিবা সর্ভিসশিং অসি খুঙ্গংশিংদা ফংহনবদা, পব্লিক হেল্থদা অমসুং খুঙ্গংগী লমদমশিংদা লৈরিবা পুন্সিগী ক্বালিতী ফগৎহনবদা অচৌবা শাফু অমা পীরগনি৷ ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী তাইদ গ্রান্তশিংনা গ্রাম প়ঞ্চায়তশিংদা অহেনবা ফন্দশিং থাদদুনা মখোয়গী ইশিংগী সপ্লাই অমসুং সেনিতেসনগা মরী লৈনবা প্লানশিং অসি চৎনহল্লগনি অমসুং গ্রাম পঞ্চায়তশিংনা ‘সর্ভিস দেলিভরীদা’ মীৎয়েং চংদুনা লোকেল ‘পব্লিক য়ুতিলিতীশিং’ ওইনা মথৌ তৌবা য়াগনি৷ মসি ভারতকী কন্সতিত্যুসনগী ৭৩শুবা এমেন্দমেন্ত অসিগা মরী লৈননা লোকেল সেল্ফ-গভর্মেন্ত অসিদা মপাঙ্গল লৈহন্নবগী অচৌবা খোঙথাং অমনি৷
২০২১-২২দগী ২০২৫-২৬কী মতম অসিগী মনুংদা আর.এল.বি.শিং/পি.আর.আই.শিংগীদমক ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না রিকম্মেন্দ তৌখ্রবা গ্রান্তশিং অসি রিলিজ তৌননবা অমসুং শিজিন্ননবগীদমক ভারত সরকারগী শেল-থুম মন্ত্রালয়গী এক্সপেন্দিচর দিপার্তমেন্তনা গাইদলাইনশিং ফোংখ্রে৷ ‘ইশিং অমসুং সেনিতেসনগীদমক ১৫শুবা এফ.সি. তাইদ গ্রান্ত’ অসিগীদমক রুরেল লোকেল বোদীশিংগী ইলিজিবিলিতী অসি খঙদোক্নবগীদমক ভারত সরকারগী জল শক্তি মন্ত্রালয়গী দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন দিপার্তমেন্তনা (দি.দি.দবল্যু.এস.)না নোদেল দিপার্তমেন্ত ওইনা মথৌ তৌরগনি অমসুং রাজ্য পুম্নমক্কী ওইনা শেল-থুম মন্ত্রালয়গী এক্সপেন্দিচর দিপার্তমেন্তদা ইশিং অমসুং সেনিতেসনগী তাইদ গ্রান্ত অদু রিলিজ তৌননবা অয়াবা পীরগনি৷
আর.এল.বি.শিং/পি.আর.আই.শিংদা ওনৱার্দ ত্রান্সফর পীননবা অমসুং ইশিং অমসুং সেনিতেসন এক্তিবিতীশিংগীদমক রাজ্য ২৫দা তাইদ গ্রান্তগী অহানবা ইন্সতোলমেন্ত রিলিজ তৌননবগীদমক দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন দিপার্তমেন্তনা অয়াবা পীখ্রে৷ ভারত সরকারগী লুপা কোতি লিশিং ৫০গী বদজেৎতরী সপোর্তকা লোইননা, জল জীবন মিসনগীদমক রাজ্যগী সেয়র লুপা কোতি লিশিং ৩০ অমসুং ইশিং অমসুং সেনিতেসনগী ১৫শুবা তাইদ গ্রান্ত অসিগী মখাদা লুপা কোতি লিশিং ২৮ চহি অসি কাইথদুনা লুপা কোতি লাখ অমা হেনবগী ফন্দ খুঙ্গংশিংদা পাইপকী ইশিং সপ্লাই তৌনবগী প্রোভিজন শেম্ননবগীদমক লৈরি৷ মসিনা খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোনদা অচৌবা শাফু অমা পীরগনি৷
১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না রিকম্মেন্দ তৌখিবগী মতুং ইন্না আর.এল.বি.শিং/পঞ্চায়তশিংনা মখোয় মখোয়গী মথৌশিং অসিদা মতেং পাংননবা অমসুং পাংথোকপা ঙমহন্নবা, রাজ্যগী ৱাতর অমসুং সেনিতেসন/ রুরেল ৱাতর সপ্লাই/ পব্লিক হেল্থ ইঞ্জিনিয়রিং দিপার্তমেন্তশিংনা হায়রিবা পঞ্চায়তশিং/আর.এল.বি.শিং অসিদা তেক্নিকেলগী ওইবা মতেং পাংলগনি৷ আর.এল.বি.শিং/পঞ্চায়তশিং অসিদা মতেং পাংননবা অমসুং থবক তৌবদা লাইথোকহন্নবা, জল শক্তি মন্ত্রালয়গী দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন দিপার্তমেন্তনা হায়রিবা ফন্দশিং অসি শিজিন্ননবগীদমক মেনুএল অমা শেমখ্রে অমসুং মদু রাজ্য সরকার পুম্নমক্তা ফংহনখ্রে৷ মেনুএল অসি বর্নেকুলর লোন্দা ওন্থোক্নবা মখোয়দা হায়জখ্রে অমসুং মদু খুঙ্গংগী পঞ্চায়ত খুদিংমক্তা ফংহনগদবনি৷ মসিগী ফন্দ অসি শিজিন্নদুনা তোতীগী ইশিং সপ্লাই অসি নিংথিনা তৌননবা অমসুং খুঙ্গংশিংদা লুবা নানবা হেনগৎনবা পঞ্চায়ত ফঙ্কসনেরীশিং অসি সেন্সিতিব ওইহন্নবা, ত্রেন তৌনবা অমসুং হেন্না শক্তি পীননবা অচৌবা দ্রাইব অমা পাংথোক্লগনি৷
২০২১-২২দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী মতম অসিগী ওইনা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না লুপা কোতি ২,৩৬,৮০৫গী শেনফম আর.এল.বি.শিং/পি.আর.আই.শিং অসিদা কাইথনবা অয়াবা পীখ্রে৷ ‘ইশিং সপ্লাই তৌবা অমসুং লুবা নান্না থম্বা’ অসিনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা হিংলিবা প্রজা মীয়ামগী পুন্সিগী ক্বালিতী তাকপনা কম্মিসন্না নেস্নেল প্রাইওরিতী এরিয়াশিংনি হায়না খন্দোকখ্রে৷ এলোকেসন অদুগী ৬০%দি আর.এল.বি.শিং/পঞ্চায়তশিংদা থাদনবা রিকম্মেন্দ তৌখ্রে, হায়বদি এ) থক্নবা ইশিং সপ্লাই তৌননবা, নোংগী ইশিং য়োকশিন্নবা অমসুং ইশিং রিসাইক্লিং তৌননবা ; অমসুং বি)লুবা নানবা অমসুং ওপন-দিফিকেসন ফ্রী(ও.দি.এফ.) স্তেতস থম্ননবগীদমক লুপা কোতি ১,৪২,০৮৪ তাইদ গ্রান্ত ওইনা শিজিন্নরগনি৷ ইশিং সপ্লাই তৌবা অমসুং লুনা নান্না থম্নবগী থবকশিংগীদমক চহি-চহিগী ওইবা তাইদ গ্রান্তগী এলোকেসন অদু মখাদা পীরি:
(লুপা কোতিদা)
চহি
তাইদ গ্রান্ত
২০২১-২২
২৬,৯৪০
২০২২-২৩
২৭,৯০৮
২০২৩-২৪
২৮,২১২
২০২৪-২৫
২৯,৮৮০
২০২৫-২৬
২৯,১৪৪
,৪২,০৮৪
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মংলান অদু খঙহন্নবা হায়বদি য়ুমথোং খুদিংমক্তা অফবা থকপা য়াবা তোতীগী ইশিং ফংহন্নবা অমসুং লুবা নানবা হেনগৎননবা, মসিগী য়াম্না মরু ওইবা সর্ভিস অনি অসি খুঙ্গংগী মফমশিংদা ফংহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিং অসিদা খুৎশম্নদুনা হোৎনরি৷ চাং নাইবা অমসুং লোঙ্গ-তর্ম বেসিস্তা য়ুমথোংগী থাক্তা অফবা থকপা য়াবা ইশিং ক্বালিতী লৈনা অমসুং ক্বান্তিতী ৱাংনা ফংহনবা অমসুং সেনিতেসন অমসুং হাইজিনগী ফিভম ফগৎহনবা অসিনা পব্লিক হেল্থ অমসুং প্রজাগী সোসিয়ো ইকোনোমিক্কী ফিভম হেন্না ফহল্লগনি৷
লুপা কোতি লাখ ৩.৬০গী আউতলে অমগা লোইননা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা য়ুমথোং অমতা চিথদনা তোতীগী ইশিং ফংহন্নবগী প্রোভিজন শেম্ননবা ২০১৯দগী হৌদুনা রাজ্যশিং অসিদা খুৎশম্নদুনা জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.) চৎনরি৷ ত্রান্সফোর্মেস্নেল মিসন অসিনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা অফবা ইশিং চাং নাইনা অমসুং লোঙ্গ তর্ম বেসিস্তা দেলিভরী চার্জ য়াম্না নেম্না ফংহল্লগনি অমসুং মসিনা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা প্রজা মীয়ামগী পুন্সিগী ক্বালিতী ফগৎহল্লগনি অমসুং য়াম্না লাইথোক্না হিংবা ঙমহল্লগনি৷
হৌখিবা চহি তরেৎ অসিদা, ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং অসি ওপন দিফিকেসন ফ্রী(ও.দি.এফ.) ওইহন্নবা য়াম্না চাওনা হোৎনখ্রে অমসুং অচৌবা শেনফম থাদখ্রে, হায়রিবা থবকশিং অসিদা মতেং পাংননবা, লৈবাক অসিদা খুঙ্গংশিংগী ও.দি.এফ. স্তেতস ফংনবগী পান্দম অমদা স্বচ ভারত মিসন(এস.বি.এম.) ফেস-II চৎনরি৷ খুঙ্গংশিংগী ও.দি.এফ. স্তেতস ফংহনবা, প্লাস্তিক ফ্রী ওইবা খুঙ্গংশিং ওইহনবা,সোলিদ অমসুং লিক্বুইদ ৱেস্ত মেনেজমেন্তদা মীয়েং চংলি৷
হৌখিবা থা ২০ অসিদা, কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎকী মতম অসিদা পব্লিক হেল্থগী তঙাই ফদবা অদু পাক-শন্না মশক খঙনখ্রবনি৷ অসুম্না, ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংদা লুবা নানবা হেনগৎননবা অমসুং অফবা থক্নবা ইশিংগী প্রোভিজন হাপ্পা অসি য়াম্না মরু ওই৷ ১৫শুবা এফ.সি. তাইদ গ্রান্ত অসিনা হায়রিবা সর্ভিসশিং অসিগী প্রোভিজন শেমদুনা, ইশিংদগী শন্দোকপা লাইনাশিং কন্ত্রোল তৌদুনা অমসুং পব্লিক হেল্থ হজার্দ ওইরিবা গ্রেহ ৱাতর অসি য়েংশিন্দুনা খুঙ্গংগী লমদমশিংদা চাওনা কান্নবা পীরগনি৷
ইশিং অমসুং সেনিতেসনগী তাইদ গ্রান্ত অসি নিংথিনা শিজিন্ননবগীদমক, রাজ্যশিংনা নোদেল দিপার্তমেন্তশিং অসি খন্দোকপা মথৌ তাই অমসুং ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী মতম অসিদা গাইদলাইনশিং অসিগী মতুং ইন্না সিস্তেম অসি মফম চানা লৈহল্লগনি৷ মখাতানা, তাইদ গ্রান্তগী তোঙান তোঙানবা এস্পেক্তশিং, মহাক্কী রিলিজ, অমসুং শিজিন্নবা, প্লানিং তৌবা অমসুং থবক পাংথোকপাস ওদিৎ অমসুং একাউন্তিংদা রুরেল লোকেল বোদীশিং/পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংগী প্রজা মীয়ামগীদমক অচৌবা ত্রেনিং/ ওরিয়েন্তেসন প্রোগ্রাম শিল্লগনি৷ হিরম অসিগীদমক, দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন দিপার্তমেন্তগী নেস্নেল জল জীবন মিসন অসিনা কী রিসোর্স সেন্তরশিং(কে.আর.সি.শিং) ওইনা অমসুং লৈবাক অসিদা অফবা ইশিংগী সপ্লাই তৌননবা, লুনা নান্না থম্ননবগী আর.এল.বি.শিং/গ্রাম পঞ্চায়তশিংগী কেপাসিতী শেমগৎননবা অমসুং ত্রেনিং পীনবা মমিং লৈরবা ইন্সতিত্যুসন ৮৪ খনখ্রে৷
খুঙ্গংশিংদা শেম্লিবা সেনিতেসন ফেসিলিতীশিং অমসুং ইশিং সপ্লাই তৌবগী স্কিমশিং অসি লোঙ্গ তর্ম বেসিস্তা ওপরেস্নেল ওইবা য়াম্না মরু ওই অমসুং গ্রাম পঞ্চায়ত নত্রগা মহাক্কী সব-কম্মিতীসু হায়রিবা অদুমক থম্বা মথৌ তাই৷ কন্সতিত্যুসনগী ৭৩শুবা এমেন্দমেন্ত অসিগী মতুং ইন্না, পঞ্চায়তশিংগী য়াম্না মরু ওইবা মথৌশিংগী মনুংদা অমা ওইরি হায়না খন্নরিবা অসিগুম্বা য়াম্না মরু ওইবা সর্ভিস অনি অসি খুঙ্গংশিংদা পাংথোক্নবা গ্রাম পঞ্চায়তশিংদা শক্তি পীরি৷ গ্রাম পঞ্চায়তশিংনা গান্ধীজীগী ‘গ্রাম স্বরাজ’ অসিগা মরী লৈননা লোকেল সেল্ফ-গভর্নেন্স অসি অমুক হন্না খঙহন্নবা গ্রাম পঞ্চায়তশিংদা মসিগী তাইদ গ্রান্ত অসিনা অচৌবা খুদোংচাবা অমা পীখ্রে৷ মসিনা গ্রাসরূত লেবেলদা ‘রেস্পোন্সিবল অমসুং রেস্পোন্সিব লিদরশিপ’ শেমগৎপদা মতেং পাংলগনি৷ হৌখিবা ইন্দিপেন্দেন্স দেদা লৈবাক অসিদা প্রধান মন্ত্রী লাওথোকখিবা সরকারগী মোতো, হায়বদি ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস’ অসিগা লোইননা মসিগী এম্পৱার প্রোসেস অসি চৎলি৷
বত্তম-এপ্রোচ অসি ইন্দুনা, গ্রাম পঞ্চায়ত খুদিংমক্না/ মহাক্কী সব কম্মিতীনা, হায়বদি ভিলেজ ৱাতর অমসুং সেনিতেসন কম্মিতী(ভি.দবল্যু.এস.সি.)/পানি সমিতিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎ-শাগৎপগী মহুৎতা সর্ভিস দেলিভরীদা মীৎয়েং চংদুনা চাং নাইবা অমসুং লোঙ্গ তর্ম বেসিস্তা খুঙ্গং মনুংদা ইশিংগী সপ্লাই অমসুং সেনিতেসন সর্ভিসশিং অসি প্লান তৌবা, এপ্রুব তৌবা, ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অমসুং য়েংশিনবা ঙম্বা ‘লোকেল পব্লিক য়ুতিলিতী’ ওইনা মথৌ তৌরি হায়না থাজনরি৷
ইশিং সপ্লাই তৌবগী স্কিমশিং অসিদা গ্রাম পঞ্চায়তশিং নত্রগা মখোয়গী সব-কম্মিতীশিংনা ওপরেত তৌরি অমসুং নিথিনা য়েংশিল্লি৷ লোঙ্গ-তর্ম বেসিস্তা খুঙ্গংশিংদা সোলিদ অমসুং লিক্বুইদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অমসুং ও.দি.এফ. সস্তেনেবিলিতী লৈহন্নবগীদমক সেনিতেসনদা শেল-থুমগী মতেং থাদরি৷মসিগীদমক, ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী মতম অসিগা লোইশিনমিন্ননবা থক্নবা ইশিংগী সোর্সশিং ফগৎহন্নবগী, ইশিং সপ্লাই তৌবগী, গ্রে ৱাতর ত্রিতমেন্তগী অমসুং মহাক্কী রিয়ুজ, ওপরেসন অমসুং মেন্তিনেন্স, স্লোইদ অমসুং লিক্বুইদ ৱেস্ত মেনেজমেন্তগী মরু ওইবা মচাকশিং য়াওদুনা খুঙ্গং খুদিংমক্না চহি ৫গী ভিলেজ এক্সন প্লান অমা শেম্বা দরকার ওই৷ হায়রিবা ভিলেজ এক্সন প্লানশিং অসি গ্রাম পঞ্চায়ত দিবেলপমেন্ত প্লানশিংগী শরুক ওইগদবনি৷
লোঙ্গ তর্ম অমসুং চাং নাইবা মওং অমদা খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিং, স্কুলশিং, অনগনৱাদি সেন্তরশিং, আশ্রমশলাস, পি.ঐচ.সি.শিং/সি.ঐচ.সি.শিং, কম্ম্যুনিতী সেন্তরশিং, মার্কেৎকী মফমশিং, শান্নবুংশিং অসিদা অফবা থকপা য়াবা ইশিং সপ্লাই তৌনবগী থৌদাং; গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্ত; সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত; ওপন ফ্রী দিফিকেসন স্তেতস থম্বা অমসুং খুঙ্গংশিংদা লুবা নানবা হেনগৎহনবগী থৌদাং অদু আর.এল.বি.শিং/গ্রাম পঞ্চায়তশিংনা পুবা ঙমহন্নবা হোৎনবা অসিনা ইশিং অমসুং সেনিতেসনগী ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন তাইদ গ্রান্ত অদুগী মরু ওইবা ওবজেক্তিবনি৷ ঐখোয়না পাম্লিবা আউতকমশিং খুদম ওইনা ইশিংদগী শন্দোকপা লাইনা-লাইচৎকী চাং হন্থহনবা অমসুং হকশেল ফগৎহনবা, স্কুলশিংদগী মহৈ-তম্বা তোকপগী চাং হন্থহনবা, দ্রদজেরীগী চাং হন্থহনবগা লোইননা তেঞ্জিবল আউতপুতশিং ফংনবা হোৎনবদা ১৫শুবা এফ.সি. তাইদ গ্রান্ত অসিনা য়াওনা কান্নবা পীরগনি৷
*****
ইশিং অমসুং সেনিতেসনগীদমক আর.এল.বি.শিং/পি.আর.আই.শিংদা থাদরিবা তাইদ গ্রান্তগী স্তেত-ৱাইজ এলোকেসন
(২০২১-২২ দগী ২০২৫-২৬ ফাওবা)
(লুপা কোতিদা পীরি)
#
রাজ্য
২০২১-২২
২০২২-২৩
২০২৩-২৪
২০২৪-২৫
২০২৫-২৬
অপুনবা
১.
আন্ধ্র প্রদেশ
১,১৬৪
১,২০৬
১,২১৮
১,২৯২
১,২৬০
৬,১৩৮
২.
অরুনাচল প্রদেশ
১০২
১০৬
১০৮
১১৪
১১২
৫৪০
৩.
অসাম
৭১২
৭৩৬
৭৪৪
৭৯০
৭৭০
৩,৭৫২
৪.
বিহার
২,২২৬
২,৩০৬
২,৩৩০
২,৪৬৮
২,৪০৮
১১,৭৩৬
৫.
ছত্তিশগর্হ
৬৪৬
৬৬৮
৬৭৬
৭১৬
৬৯৮
৩,৪০২
৬.
গোৱা
৩৪
৩৪
৩৪
৩৮
৩৬
১৭৬
৭.
গুজরাত
১,৪১৮
১,৪৬৮
১,৪৮৪
১,৫৭২
১,৫৩৪
৭,৪৭৪
৮.
হরিয়ানা
৫৬২
৫৮০
৫৮৮
৬২২
৬০৬
২,৯৫৮
৯.
হিমাচল প্রদেশ
১৯০
১৯৮
২০০
২১২
২০৬
১,০০৪
১০.
ঝর্খন্দ
৭৫০
৭৭৬
৭৮৪
৮৩২
৮১০
৩,৯৫২
১১.
কর্নতাকা
১,৪২৬
১,৪৭৮
১,৪৯৪
১,৫৮২
১,৫৪৪
৭,৫২৪
১২.
কেরলা
৭২২
৭৪৮
৭৫৬
৮০০
৭৮০
৩,৮০৬
১৩.
মধ্য প্রদেশ
১,৭৬৬
১,৮৩০
১,৮৫০
১,৯৬০
১,৯১২
৯,৩১৬
১৪.
মহারাস্ত্র
২,৫৮৪
২,৬৭৬
২,৭০৬
২,৮৬৬
২,৭৯৬
১৩,৬২৮
১৫.
মনিপুর
৭৮
৮২
৮২
৮৮
৮৬
৪১৪
১৬.
মেঘলয়
৮২
৮৪
৮৪
৯০
৮৮
৪২৬
১৭.
মিজোরাম
৪২
৪২
৪৪
৪৬
৪৪
২১৮
১৮.
নাগালেন্দ
৫৬
৫৮
৫৮
৬২
৬০
২৯২
১৯.
ওরিশা
১,০০২
১,০৩৬
১,০৪৮
১,১১০
১,০৮৪
৫,২৮০
২০.
পঞ্জাব
৬১৬
৬৩৮
৬৪৪
৬৮২
৬৬৬
৩,২৪৬
২১.
রাজস্থান
১,৭১২
১,৭৭৪
১,৭৯৪
১,৯০০
১,৮৫২
৯,০৩২
২২.
সিক্কিম
১৮
২০
২০
২২
২০
১০০
২৩.
তামিল নাদু
১,৬০০
১,৬৫৬
১,৬৭৪
১,৭৭৪
১,৭৩০
৮,৪৩৬
২৪.
তেলঙ্গনা
৮২০
৮৫০
৮৫৮
৯০৮
৮৮৬
৪,৩২০
২৫.
ত্রিপুরা
৮৪
৮৮
৮৮
৯৪
৯২
৪৪৮
২৬.
উত্তর প্রদেশ
৪,৩২৪
৪,৪৮০
৪,৫২৮
৪,৭৯৬
৪,৬৭৮
২২,৮০৮
২৭.
উত্তরখন্দ
২৫৬
২৬৪
২৬৮
২৮২
২৭৪
১,৩৪৪
২৮.
ৱেস্ত বেঙ্গল
১,৯৫৬
২,০২৬
২,০৫০
২,১৭০
২,১১৬
১০,৩২০
অপুনবা
২৬,৯৪০
২৭,৯০৮
২৮,২১২
২৯,৮৮০
২৯,১৪৪
,৪২,০৮৪
হেন্না কুপ্পা মরোলশিংগী মফম অসিদা নম্বিয়ু:

Ministry of Jal Shakti
As per 15th Finance Commission recommendations, Rs. 1.42 Lakh Crore tied grant to Panchayats for water & sanitation during 2021-22 to 2025-26
Huge push for assured tap water supply to every home and improved sanitation in villages – Gram Panchayats to act as local public utilities
29 AUG 2021 5:00PM by PIB Delhi
Rs. 1,42,084 Crore tied grant to rural local bodies (RLBs)/ panchayats for water and sanitation for the five years 2021–22 to 2025–26, which has been recommended by the 15th Finance Commission, will have a huge impact on ensuring these services in villages and thus on public health and quality of life in rural areas. The 15th Finance Commission tied grants will ensure more funds to Gram Panchayats to make their water supply and sanitation-related plans implemented and Gram Panchayats can function as local ‘public utilities’ with a focus on ‘service delivery. This is a big step towards strengthening the local self-government in line with the 73rd Amendment to the Constitution of India.
The Department of Expenditure, Ministry of Finance, Government of India has issued the Guidelines for release and utilization of grants recommended by the 15th Finance Commission for RLBs/ PRIs during the period 2021–22 to 2025–26. The Dept. of Drinking Water & Sanitation (DDWS), Ministry of Jal Shakti, Govt of India will act as the nodal Department for determining the eligibility of the rural local bodies for the ‘15th FC tied grant for water & sanitation’ and recommend release of tied grant for water & sanitation, to the Dept. of Expenditure, Ministry of Finance for all States.
Department of Drinking Water and Sanitation has recommended for release of 1st installment of tied grant to 25 States for water & sanitation activities & onward transfer to RLBs/ PRIs. With 50 thousand Crore budgetary support by Government of India, 30 thousand Crore State’s share for Jal Jeevan Mission and this year allocation of Rs. 28 thousand Crore under 15th Tied grant for water and sanitation, more than one lakh crore fund is available for making provision of piped water supply in villages. This will gave a huge impact on the rural economy.
To help and enable RLBs/ panchayats to perform their functions as recommended by the 15th Finance Commission, State’s Water & Sanitation/ Rural Water Supply/ Public Health Engineering Departments will provide technical assistance to these Panchayats/ RLBs. To simplify and help RLBs/ panchayats, the Department of Drinking Water & Sanitation, Ministry of Jal Shakti has prepared a manual for utilization of these funds and the same has been made available to all State Governments. They have been requested to get the manual translated into vernacular language and it should be made available to every village Panchayat. A massive drive is to be taken to sensitize, train and empower the panchayat functionaries to utilize this fund to ensure tap water supply and improved sanitation in villages.
In all, the 15th Finance Commission recommended Rs. 2,36,805 Crore to RLBs/ PRIs for the period 2021-22 to 2025-26. Commission also identified ‘water supply and sanitation’ as national priority areas, which determines the quality of life of people living in rural areas. It has recommended 60% of the allocation to RLBs/ Panchayats i.e. Rs. 1,42, 084 Crore as a tied grant to be utilized for a.) supply of drinking water, rainwater harvesting and water recycling; and b.) sanitation & maintenance of open-defecation free (ODF) status. Year-wise allocation of tied grant for water supply & sanitation services, are as under:
(Amount in Rs. Crore)
Year
Tied grant
2021-22
26,940
2022-23
27,908
2023-24
28,212
2024-25
29,880
2025-26
29,144
1,42,084
To translate the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi i.e. assured potable tap water supply to every household and improved sanitation, Union Government is working in partnership with States to ensure these two basic services in rural areas. Assured availability of potable drinking water in adequate quantity, of prescribed quality at household level on a regular and long-term basis, and improved sanitation & hygiene have a significant impact on public health and better socio-economic condition of people. To ensure water supply and sanitation services, earmarking such a substantial amount by 15th Finance Commission for basic water and sanitation services in villages is a huge step to ensure tap water supply and improved sanitation in the villages.
Since August 2019, Jal Jeevan Mission (JJM) is under implementation in partnership with States to make provision of tap water supply to every rural home, ensuring ‘no one is left out’ with an outlay of Rs. 3.60 Lakh Crore. The transformational mission will enable every rural household to get drinking water supply on a regular and long-term basis at affordable service delivery charges, thereby improving the quality of life and enhancing the ‘ease of living’ of people living in villages.
During the last seven years, huge efforts and investments have been made to enable our villages to become Open Defecation Free (ODF), and to sustain these efforts, Swachchh Bharat Mission (SBM) Phase-II is under implementation with an objective to achieve ODF plus status of villages in the country. The focus is on Solid and Liquid Waste Management, plastic free villages and ensuring ODF status of villages.
In the last 20 months, the importance of public health during the CoVid -19 pandemic has been widely recognized. Thus, it is very important to have provision of clean drinking water and improved sanitation in our villages. The 15th FC tied grant will prove to be a boon for rural areas by making provision of these services as well as in controlling water-borne diseases and managing grey water, which poses a public health hazard.
For effective utilization of the tied grant for water and sanitation, States need to identify nodal departments and to put in place the system in accordance with the guidelines during 15th Finance Commission period. Further, massive training/ orientation programme for the people of Rural Local Bodies/ Panchayati Raj Institutions on various aspects of the tied-grants, its release, and utilization, planning and execution work, audit & accounting, etc. to be organized. For this purpose, the National Jal Jeevan Mission, Department of Drinking Water & Sanitation has selected 84 eminent institutions as Key Resource Centres (KRCs) and to impart training and capacity building of RLBs/ Gram Panchayats for ensuring assured water supply, improved sanitation, and hygiene in the country.
Stress is given on putting in place a robust ‘operation and maintenance’ policy in States to recover service charges from households in line with the recommendations of the successive Finance Commissions to meet the recurring expenditure on rural water supply and sanitation services in villages for long-term and assured service delivery.
It is important that water supply schemes and sanitation facilities created in villages remain operational on long-term basis and Gram Panchayat or its sub-committee manages the same. In accordance with the 73rd Amendment to the Constitution, Gram Panchayats are empowered to manage these two basic services in villages, which are considered as one of the core functions of Panchayats. This tied grant has provided a golden opportunity for Gram Panchayats to redefine the local self-governance in line with Gandhiji’s ‘Gram Swaraj’. This will help in developing ‘responsible and responsive leadership’ at grassroot level. This empowerment process is in line with the motto of the Government i.e. ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Viswas and Sabka Prayas’ as announced by the Prime Minister in his address to the nation on last Independence Day.
Following the bottom-approach, it is expected that every Gram Panchayat and/ or its sub-committee, i.e., Village Water & Sanitation Committee (VWSC)/ Pani Samiti functions as a ‘local public utility’ that can plan, approve, implement, manage, operate and maintain in-village water supply and sanitation services on a regular and long-term basis with focus on service delivery, rather than mere infrastructure creation. Gram Panchayats or their sub-committees to ensure water supply schemes are operated and maintained properly, and last their full design period, i.e., the next 30 years and to ensure the investment made on sanitation for ODF sustainability and solid and liquid waste management in the villages is utilized on long-term basis. For this, every village needs to prepare a 5-year Village Action Plan co-terminus with 15th Finance Commission period, comprising of critical components of drinking water source strengthening, water supply, grey water treatment & its reuse, operation & maintenance, sloid & liquid waste management, etc. These Village action Plans to be part of Gram Panchayat Development Plans.
The main objective of the 15th Finance Commission tied grant for water and sanitation is to enable RLBs/ Gram Panchayats to shoulder the responsibility for potable water supply to every household, schools, anganwadi centres, ashramshalas, PHCs/ CHCs, community centres, marketplaces, playgrounds, etc. on long-term and regular basis; greywater management; solid waste management; maintenance of open-defecation free status and improved sanitation in villages. 15th FC tied grant will be hugely beneficial to achieve tangible outputs with intended outcomes viz. reduced water-borne diseases and improved health, reduced dropout from schools, reduction of drudgery, etc.
***
State-wise allocation of tied grant to RLBs/ PRIs for water & sanitation
(2021-22 to 2025-26)
(Amount in Rs. Crore)
#
State
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25
2025-26
Total
1.
Andhra Pradesh
1,164
1,206
1,218
1,292
1,260
6,138
2.
Arunachal Pradesh
102
106
108
114
112
540
3.
Assam
712
736
744
790
770
3,752
4.
Bihar
2,226
2,306
2,330
2,468
2,408
11,736
5.
Chhattisgarh
646
668
676
716
698
3,402
6.
Goa
34
34
34
38
36
176
7.
Gujarat
1,418
1,468
1,484
1,572
1,534
7,474
8.
Haryana
562
580
588
622
606
2,958
9.
Himachal Pradesh
190
198
200
212
206
1,004
10.
Jharkhand
750
776
784
832
810
3,952
11.
Karnataka
1,426
1,478
1,494
1,582
1,544
7,524
12.
Kerala
722
748
756
800
780
3,806
13.
Madhya Pradesh
1,766
1,830
1,850
1,960
1,912
9,316
14.
Maharashtra
2,584
2,676
2,706
2,866
2,796
13,628
15.
Manipur
78
82
82
88
86
414
16.
Meghalaya
82
84
84
90
88
426
17.
Mizoram
42
42
44
46
44
218
18.
Nagaland
56
58
58
62
60
292
19.
Odisha
1,002
1,036
1,048
1,110
1,084
5,280
20.
Punjab
616
638
644
682
666
3,246
21.
Rajasthan
1,712
1,774
1,794
1,900
1,852
9,032
22.
Sikkim
18
20
20
22
20
100
23.
Tamil Nadu
1,600
1,656
1,674
1,774
1,730
8,436
24.
Telangana
820
850
858
908
886
4,320
25.
Tripura
84
88
88
94
92
448
26.
Uttar Pradesh
4,324
4,480
4,528
4,796
4,678
22,808
27.
Uttarakhand
256
264
268
282
274
1,344
28.
West Bengal
1,956
2,026
2,050
2,170
2,116
10,320
Total
26,940
27,908
28,212
29,880
29,144
1,42,084
More details click here: