রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
গারীশিং লেপ্প-লৈতনা য়াম্না লাইনা ত্রান্সফর তৌবা য়াননবা সরকারনা অনৌবা গারীশিং অসিগীদমক অনৌবা রেজিস্ত্রেসন মার্ক অমা “ভারত সেরিজ(বি.ঐচ.-সেরিজ)” হৌদোকখ্রে
28 AUG 2021 8:07AM by PIB Imphal
প্রজা মীয়ামদা য়ুমফম ওইদুনা মীয়াম্না য়াম্না লাইনা চত্থোক-চশিন তৌবা য়ানবা সরকার অসিনা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে৷ অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিগী মনুংদা গারী রেজিস্ত্রেসন তৌনবগী লৈরিবা আই.তি. বেজ সোলুসনসু অমনি৷ অদুম ওইনমক, গারী রেজিস্ত্রেসন তৌবদা হেন্না মীৎয়েং চংনিংঙাই ওইরিবা খুদোং চাদবা অমা অদুদি গারী অমনা অতোপ্পা রাজ্য অমদা চৎপা মতমদা অমুক হন্না গারী অদু রেজিস্ত্রেসন তৌবা অসিনি৷
স্তেসন এলোকেসন তৌবা অসি সরকারগী অমসুং প্রাইভেৎ সেক্তর এমপ্লোইয়ীশিং অনিমক্তা থোকই৷ গারী অমনা মশাগী পেরেন্ত স্তেত্তগী অতোপ্পা স্তেত অমদা রেজিস্ত্রেসন ত্রান্সফর তৌনবা হোৎনবদা অসিগুম্বা এপ্লোইয়ীশিং অসিগী ৱাখলদা য়াম্না খুদোংচাদবা মাইয়োক্নহল্লি৷ ১৯৮৮ মোতোর ভেহিকল্স এক্তকী সেক্সন ৪৭কী মখাদা, মীওই অমনা গারী রেজিস্তর তৌরিবা রাজ্য অদু নত্তনা অতোপ্পা রাজ্যশিংদা থা ১২দগী হেন্না গারী অদু থম্বা য়াদে, অদুবু অনৌবা স্তেত-রেজিস্তরিং ওথোরিতী অদুনা অকক্নবা থা ১২গী মতম অসিগী মনুংদা অনৌবা রেজিস্ত্রেসন অমা শেমগদবনি৷
পেসেঞ্জর গারী শিজিন্নরিবা মীওই অমনা গারী অমা অমুক হন্না রেজিস্তর তৌবা মতমদা মখাগী খোঙথাংশিং অসি ইল্লি:
(i) অনৌবা রাজ্যদা অনৌবা রেজিস্ত্রেসন মার্ক অমা তৌবা মতমদা গারী অদুগী পেরেন্ত ওইরিবা রাজ্য অদুদগী ওবজেক্সন সর্তিফিকেৎ লৈরোইদবনি৷
(ii) অনৌবা রাজ্য অদুদা প্রোরতা বেসিস্তা লম্বীগী তেক্স থিরবা মতুংদা অনৌবা রেজিস্ত্রেসন মার্ক লৌগদবনি৷
(ii)গারী অদুগী পেরেন্ত ওইরিবা রাজ্য অদুদা প্রো রতা বেসিস্তা লম্বীগী তেক্স অদু রিফন্দ তৌননবা এপ্লিকেসন থাগদবনি৷
প্রো রতা বেসিস্তা পেরেন্ত ওইরিবা রাজ্য অদুদগী রিফন্দ তৌননবগী লৈরিবা প্রোভিজন অসি য়াম্না অরুবা প্রোসেস অমনি অমসুং রাজ্য অমগা রাজ্য অমগসু মান্নদে৷
গারীশিং য়াম্না লাইনা চত্থোক-চশিন তৌবা য়াননবগীদমক, রোদ ত্রান্সফোর্ত অমসুং হাইৱেজ মন্ত্রালয়না ২০২১গী ওগস্ত ২৬তা অনৌবা গারীশিং অসিগীদমক অনৌবা রেজিস্ত্রেসন মার্ক অমা “ভারত সেরিস (বি.ঐচ.-সেরিস)” হৌদোকখ্রে৷ মসিগী রেজিস্ত্রেসন মার্ক অসি য়াওবা গারী অমনা গারী অদুবু থৌরিবা মীওই অদুনা রাজ্য অমদগী অতোপ্পা রাজ্য অমদা চত্থোক-চশিন তৌবা মতমদা নৌবা রেজিস্ত্রেসন তৌবগী দরকার ওইররোই৷
ভারত সেরিজ(বি.ঐচ.-সেরিজ) রেজিস্ত্রেসন মার্ক্কী ফোর্মেত -
রেজিস্ত্রেসন মার্ক ফোর্মেত: -
ৱাই.ৱাই. বি.ঐচ. #### এক্স. এক্স
ৱাই.ৱাই. – ইয়র ওফ ফর্স্ত রেজিস্ত্রেসন
বি.ঐচ.- কোদ ফোর ভারত সেরিজ
####- ০০০০দগী ৯৯৯৯ (রেদমাইজ)
এক্স.এক্স- অল্ফাবেতশিং (এ.এ.দগী জেদ.জেদ ফাওবা)
“ভারত সেরিজকী মখাদা তৌরিবা মসিগী ভেহিকল রেজিস্ত্রেসন ফেসিলিতী অসি ভোলুন্তরী বেসিস্তা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরী মরি নত্রগা হেনবদা মশাগী ওফিসশিং লৈজরিবা প্রাইভেৎ সেক্তর কম্পেনীশিং/ ওর্গনাইজেসনশিং, কেন্দ্র/রাজ্যগী পব্লিক সেক্তর আন্দরতেক্কিংশিং, কেন্দ্র সরকার/রাজ্য সরকারগী এমপ্লোইয়ীশিং, দিফেন্স পর্সোনেলদা ফংহল্লগনি৷
মোতোর ভেহিকল তেক্স অসি চহি অনিগী নত্রগা চহি অনিগী মল্তিপলদা লৌরগনি৷ মসিগী স্কিম অসিনা গারী অমনা লৈবাক অসিগী রাজ্য অমদগী অতোপ্পা রাজ্য অমদা য়াম্না লাইনা চত্থোক-চশিন তৌবা য়াহল্লগনি৷ চহি ১৪ মপুং ফারবা মতুংদা, গারী অদুনা মমাংগী মতমদা থিরমবা মোতোর ভেহিকল তেক্স অদুদগী তংখায় অমা তাথদুনা চহিগী ওইনা তেক্স থিরগনি৷
জি.এস.আর. ৫৯৪(ই) ২৬.০৮.২০২১ বি.ঐচ. সেরিস রেজিস্ত্রেসন মার্ক রুলশিং

Ministry of Road Transport & Highways
Government introduces a new registration mark for new vehicles “Bharat series (BH-series)” to facilitate seamless transfer of vehicles
28 AUG 2021 8:07AM by PIB Delhi
Government has taken a host of citizen centric steps to facilitate mobility. An IT based solution for vehicle registration is one such effort. However, one of the pain points in the vehicle registration process that needed attention was re-registration of a vehicle while moving to another state.
Station relocation occurs with both Government and private sector employees. Such movements create a sense of unease in the minds of such employees with regard to transfer of registration from the parent state to another state as, under section 47 of the Motor Vehicles Act, 1988, a person is allowed to keep the vehicle for not more than 12 months in any state other than the state where the vehicle is registered, but a new registration with the new state- registering authority has to be made within the stipulated time of 12 months.
A passenger vehicle user takes the following steps to re-register a vehicle:
(i) No Objection Certificate from the Parent State for assignment of a new registration mark in another state.
(ii) Assignment of new registration mark after the road tax on prorata basis is paid in the new State
(ii) Application for refund of the road tax in the parent State on pro rata basis.
This provision to get refund from the parent State on pro rata basis is a very cumbersome process and varies from one State to another.
In order to facilitate seamless transfer of vehicles, the Ministry of Road Transport & Highwaysvide notification dated 26 Aug 2021, has introduced a new registration mark for new vehicles i.e. “Bharat series (BH-series)”.Avehicle bearing this registration mark shall not require assignment of a new registration mark when the owner of the vehicle shifts from one State to another.
Format of Bharat series (BH-series) Registration Mark -
Registration Mark Format: -
YY BH #### XX
YY – Year of first registration
BH- Code for Bharat Series
####- 0000 to 9999 (randomized)
XX- Alphabets (AA to ZZ)
This vehicle registration facility under “Bharat series (BH-series)” will be available on voluntary basis to Defense personnel, employees of Central Government/ State Government/ Central/ State Public Sector Undertakings and private sector companies/organizations, which have their offices in four or more States/Union territories.
The motor vehicle tax will be levied for two years or in multiple of two. This scheme will facilitate free movement of personal vehicles across States/UTs of India upon relocation to a new State/UT. After completion of the fourteenth year, the motor vehicle tax shall be levied annually which shall be half of the amount which was charged earlier for that vehicle.
GSR 594(E) 26 .08.2021 BH series registration mark Rules