Prime Minister's Office
Prime Minister to address the education community in the country on 29th July
PM to launch multiple key initiatives to mark the first anniversary of National Education Policy 2020
Initiatives mark a significant step towards realization of the goals of NEP 2020
28 JUL 2021 12:40PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will address policy makers in the domain of education and skill development, students, teachers, across the country on 29th July 2021, via video conferencing, to mark the completion of one year of reforms under the National Education Policy 2020. He will also launch multiple initiatives in the education sector.
Prime Minister will launch the Academic Bank of Credit that will provide multiple entry and exit options for students in Higher education; 1st Year Engineering Programmes in Regional Languages and Guidelines for Internationalization of Higher Education.
The initiatives to be launched also include Vidya Pravesh, a three month play based school preparation module for Grade 1 students; Indian Sign Language as a Subject at secondary level; NISHTHA 2.0, an integrated programme of teacher training designed by NCERT; SAFAL (Structured Assessment For Analyzing Learning Levels), a competency based assessment framework for Grades 3, 5 and 8 in CBSE schools; and a website dedicated to Artificial Intelligence.
Further, the event will witness the launch of National Digital Education Architecture (NDEAR) and National Education Technology Forum (NETF).
These initiatives will mark a significant step towards realization of the goals of NEP 2020 and will make the education sector more vibrant and accessible.
The NEP, 2020 is the guiding philosophy for changing the learning landscape, making education holistic and for building strong foundations for an Atmanirbhar Bharat.
This is the first education policy of the 21st century and replaces the thirty-four year old National Policy on Education (NPE), 1986. Built on the foundational pillars of Access, Equity, Quality, Affordability and Accountability, this policy is aligned to the 2030 Agenda for Sustainable Development and aims to transform India into a vibrant knowledge society and global knowledge superpower by making both school and college education more holistic, flexible, multidisciplinary, suited to 21st century needs and aimed at bringing out the unique capabilities of each student.
The Union Education Minister will also be present on the occasion.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্রধানমন্ত্রীয়ে ২৯ জুলাইত দেশৰ শিক্ষা জগতৰ সৈতে যুক্ত ব্যক্তিত্বৰ উদ্দেশ্যে ভাষণ দিব
প্রধানমন্ত্রীয়ে ২০২০ৰ জাতীয় শিক্ষা নীতিৰ প্রথম বর্ষপূর্তি উপলক্ষে এলানি প্রকল্পৰ সূচনা কৰিব
২০২০ৰ জাতীয় শিক্ষা নীতিৰ লক্ষ্য অর্জনত গুৰুত্বপূর্ণ পদক্ষেপ
28 JUL 2021 12:40PM by PIB Guwahati
প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীয়ে ২৯ জুলাইত ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ মাধ্যমত শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশৰ নীতি প্রণেতা, ছাত্রছাত্রী তথা শিক্ষক-শিক্ষিকাসকলক উদ্দেশ্যি ভাষণ দিব। ২০২০ৰ জাতীয় শিক্ষা নীতিৰ মাধ্যমত যি সংস্কাৰসমূহ বাস্তবায়িত কৰা হৈছে, তাৰ বর্ষপূর্তি উপলক্ষে এই আয়োজন। শ্রী মোদীয়ে শিক্ষা জগতৰ সৈতে যুক্ত বিভিন্ন প্রকল্পৰো সূচনা কৰিব।
প্রধানমন্ত্রীয়ে একাডেমিক বেঙ্ক অফ ক্রেডিটৰ সূচনা কৰিব। ইয়াৰ ফলত, উচ্চ শিক্ষাত অধ্যয়নৰত ছাত্রছাত্রীসকলে বিভিন্ন পাঠ্যক্রমত অন্তর্ভুক্ত আৰু বাহিৰ হোৱাৰ সুযোগ পাব। তদুপৰি, আঞ্চলিক ভাষাত ইঞ্জিনিয়াৰিং পাঠ্যক্রমৰ প্রথম বর্ষৰ পঢ়াশুনাৰ সুযোগ কৰি দিয়াৰ বাবে আন এটা প্রকল্পৰো সূচনা কৰা হ'ব। অনুষ্ঠানত আন্তর্জাতিক মানৰ উচ্চ শিক্ষাৰ বাবে নীতি-নির্দেশিকাও প্রকাশ কৰা হ'ব।
এই অনুষ্ঠানত ‘বিদ্যা প্রৱেশ’ কর্মসূচীৰ সূচনা হ'ব। প্রথম শ্রেণীৰ ছাত্রছাত্রীসকলে তিনি মাহ ধৰি বিদ্যালয়ত ভর্তিৰ সম্পর্কে খেলাধূলাৰ মাধ্যমত ধাৰণা পাব। মাধ্যমিক স্তৰত ইণ্ডিয়ান ছাইন লেঙ্গুৱেজক এটা বিষয় হিচাবে অন্তর্ভুক্ত কৰা, এনচিইআৰটিৰ শিক্ষক প্রশিক্ষণৰ বাবে সুসংহত কর্মসূচী নিষ্ঠা-২, চিবিএছই পাঠ্যক্রমৰ তৃতীয়, পঞ্চম আৰু অষ্টম শ্রেণীৰ ছাত্রছাত্রীসকলৰ মূল্যায়নৰ বাবে ‘সফল’ কর্মসূচী আৰু কৃত্রিম মেধাৰ বিষয়ে এটা ৱেবছাইটৰো সূচনা কৰা হ'ব।
এই অনুষ্ঠানত নেচনেল ডিজিটেল এডুকেচন আর্কিটেকচাৰ (এনডিইএআৰ) আৰু নেচনেল এডুকেচন টেকনোলজি ফোৰাম (এনিটিএফ)ৰ সূচনা কৰা হ'ব।
এই উদ্যোগসমূহৰ মাধ্যমত ২০২০ৰ জাতীয় শিক্ষা নীতিৰ লক্ষ্য অর্জনত গুৰুত্বপূর্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হ'ব। ইয়াৰ মাধ্যমত শিক্ষা জগৎ অধিক প্রাণবন্ত হ'ব আৰু যি কোনো শিক্ষা ব্যৱস্থাত যুক্ত হ'ব পাৰিবে।
২০২০ৰ জাতীয় শিক্ষা নীতিয়ে শিক্ষাদানৰ পদ্ধতিৰ পৰিবর্তন আনিব। শিক্ষাক অধিক সর্বাঙ্গীণ কৰি তুলিব আৰু আত্মনির্ভৰ ভাৰতৰ বাবে দৃঢ় ভেটি তৈয়াৰ কৰিব।
একবিংশ শতাব্দীত এইটোৱেই প্রথম শিক্ষা নীতি, যি ৩৪ বছৰৰ পুৰণি ১৯৮৬ চনৰ শিক্ষা সংক্রান্তীয় জাতীয় নীতিটোৰ পৰিবর্তে গৃহীত হ’ল। শিক্ষা জগতত প্রৱেশাধিকাৰ, সাম্য, গুণমান, সহজলভ্যতা আৰু দায়বদ্ধতা – এই স্তম্ভসমূহৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি শিক্ষা নীতি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ইয়াৰ সহায়ত ২০৩০ৰ স্থিতিশীল উন্নয়নৰ যি লক্ষ্য ধার্য কৰা হৈছে, সেয়া পূৰণ হ'ব আৰু ভাৰত প্রাণবন্ত এক জ্ঞান ভান্ডাৰ হৈ উঠিব। এই শিক্ষা নীতিৰ মাধ্যমত বিদ্যালয় শিক্ষা আৰু কলেজ শিক্ষা অধিক সর্বাঙ্গীণ আৰু নমনীয় হ'ব আৰু একবিংশ শতাব্দীৰ চাহিদা পূৰণৰ বাবে বহু বিষয় লৈ ছাত্রছাত্রীসকলে যাতে পঢ়াশুনা কৰিব পাৰে, সেই সুযোগ কৰি দিব। ইয়াৰ মাধ্যমত প্রতিগৰাকী ছাত্রছাত্রীৰ নিজস্ব ক্ষমতা বিকশিত হ'ব আৰু দেশ আন্তর্জাতিক স্তৰত জ্ঞানৰ দিশত মহাশক্তিধৰ হৈ উঠিব।
অনুষ্ঠানত কেন্দ্রীয় শিক্ষা মন্ত্রীও উপস্থিত থাকিব।