Prime Minister's Office
PM addresses on the occasion of seventh International Yoga Day
Prays for health of every country, society and individual
Announces M-Yoga App, says the app will help in achieving ‘One World One Health’
Yoga helped people to muster confidence and strength to fight with the pandemic world over: PM
Frontline Corona warriors made Yoga their shield and also helped their patients: PM
The shift from silos to union is Yoga. A proven way to experience, a realisation of oneness is Yoga: PM
Mantra of ‘VasudhaivKutumbakam’ is finding global acceptance: PM
Yoga during online classes is making children strong in the fight against Corona: PM
21 JUN 2021 8:02AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has said the despite the pandemic, this year’s theme for International Yoga Day –“Yoga for wellness" has raised the morale of people and he wished for health of every country, society and individual and hoped that we will be united and will strengthen each other. He was speaking on the occasion of seventh International Yoga Day, today.
The Prime Minister talked of Yoga’s role during the pandemic. He said Yoga has proved a source strength and poise for people during this difficult time. He pointed out that it was easy for countries to forget Yoga Day during the pandemic as it is not intrinsic to their culture but, instead, enthusiasm for Yoga has increased globally. Yoga helped people to muster confidence and strength to fight with the pandemic world over. The Prime Minister recalled how frontline Corona warriors made Yoga their shield and made themselves strong through yoga and how people, doctors nurses took to Yoga to deal with the effects of the virus. He said experts are stressing the importance of breathing exercises like pranayama and anulom-vilom for strengthening our respiratory system.
Quoting great Tamil saint Thiruvalluvar, the Prime Minister said yoga goes to the root cause of disease and is instrumental in healing. He expressed satisfaction that globally, research is being conducted in the healing properties of Yoga. He noted studies on immunity through yoga and children doing yoga during their online classes. He said this is preparing children to fight Corona.
The Prime Minister emphasized the holistic nature of yoga and said that it takes care of physical health as well as mental health. Yoga brings us in touch with our inner strength and protects us from all sorts of negativities. Stressing on positivity of yoga, the Prime Minister said “The shift from silos to union is Yoga. A proven way to experience, a realisation of oneness is Yoga.” In this regard he quoted Gurudev Rabindranath Tagore "the meaning of our self is not to be found in its separateness from God and others, but in the ceaseless realization of yoga, of union."
Prime Minister said that the mantra of ‘VasudhaivKutumbakam’ which India has followed since ages, is now finding global acceptance. We all are praying for each other's wellbeing, If there are threats to humanity, Yoga often gives us a way of holistic health. “Yoga also gives us a happier way of life. I am sure, Yoga will continue playing its preventive, as well as positive role in healthcare of masses” said Prime Minister Modi.
The Prime Minister announced that India and WHO took an important step today. World is getting M-Yoga app which will provide many videos of yoga training based on common yoga protocol in many languages. Terming this as a great example of fusion of modern technology and ancient science, the Prime Minister expressed the hope that m-yoga app will help in spreading yoga world over and will contribute to the efforts of ‘One World One Health’.
Quoting from Gita, The Prime Minister said we need to continue moving on the collective journey of yoga as yoga has solution for everyone. It is important that yoga reaches to every person while keeping intact its foundation and core. Yoga acharyas and all of us should contribute in this task of taking yoga to everyone, said the Prime Minister.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ৭শুবা অন্তরজাতিগী য়োগ নুমিৎতা ৱা ঙাংখ্রে
লৈবাক খুদিং, সমাজ অমসুং মীপুম খুদিংগী হকচাং ফনা লৈনবা থৌনিখ্রে
এম.-য়োগ এপ লাওথোকখ্রে, এপ অসিনা ‘ৱান ৱার্লদ ৱান হেলথ’ ফংহনবদা মতেং ওইরগনি হায়খ্রে
য়োগনা মালেম অসিদা লায়চৎ অসিবু লান্থেংনবদা মীয়ামদা থাজবা অমসুং থৌনা পুনশিনবগী মতেং পীগনি: পি.এম.
ফ্রন্তলাইন কোরোনাগী লান্মীশিংনা য়োগবু মখোয়গী ঙাক্লৌ ওইনা অমসুং অনাবশিংবু মতেং পাংবদা শিজিন্নৈ: পি.এম.
তোখাই তাবদগী পুনশিন্নবগী লম্বীদি য়োগনি‍। অমত্তা ওইবগী পান্দম ফংনবগী চুম্লে খঙলবা লম্বীদি য়োগনি।
‘বাসুধাইবকুতুমবকম’গী মন্ত্র অসি মালেমগী ওইবা অয়াবা পীবা অসিনি: পি.এম.
ওনলাইন ক্লাস মনুংদা য়োগনা অঙাংশিংবু কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা শক্তি পীরি: পি.এম.
21 JUN 2021 8:02AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায় মদুদি, লায়চৎ অসি লৈজরবসু, হদক্কী চহিগী অন্তরজাতি য়োগ নুমিৎকী থীম “য়োগ ফোর ৱেলনেস”না মীয়ামগী ৱাখলদা থাজবা হেনগৎলক্লি অমসুং মহাক্না লৈবাক খুদিং, সমাজ অমসুং মীপুম খুদিংগী হকচাং ফনা লৈনবা লৈরসনু হায়না নিজখ্রে অমসুং ঐখোয় অমগা অমগা পুনশিনবা অমসুং শক্তি হেনগৎহল্লগনি হায়না আসা তৌই। মহাক্না ঙসি ৭শুবা অন্তরজাতিগী য়োগ নুমিৎকী থৌরমদা ৱা ঙাংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা লায়চৎ মনুংদা য়োগনা লৌরিবা থৌদাংশিংগী মরমদা হায়খি। য়োগনা মসিগী অৱাবা তারবা পুংফম অসিদা মীয়ামদা শক্তি অমসুং ফিরেপগী লাকফম অমনি হায়না হায়খি। য়োগ নুমিৎ অসি লায়চৎ মনুং অসিদা লৈবাক অসিদা মশাগী চৎনবিদা য়াওদবগুম্না ইরায় লাইনা কাওথোকপা য়াই অদুবু মালেমগী ওইনা য়োগদা থৱায় য়াওবদি হেনগৎলক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। য়োগনা মালেম অসিদা লায়চৎ অসিবু লান্থেংনবদা মীয়ামদা থাজবা অমসুং থৌনা পুনশিনবগী মতেং পীগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মতৌ করম্না ফ্রন্তলাইন কোরোনা লান্মীশিংনা য়োগবু ঙাক্লৌ ওইনা শিজিন্নবা অমসুং মখোয়বু য়োগগী মতেংনা মশা কন্না লৈবা অমসুং মতৌ করম্না মীয়াম্না, দোক্তরশিং, নর্সশিংনা ভাইরস অসিদগী ঙাকথোক্নবা য়োগগী মতেং লৌরিবা অসি অমুক হন্না পনখি। এক্সপার্তশিংনা প্রানায়ামা অমসুং অনুলোম-ভিলোমনচিংবা অসিনা ঐখোয়গী রেস্পিরেতরী সিস্তেমদা মপাঙ্গল কনহল্লদুনা শ্বর হোনবগী শাজেলদা মরুওইবা পীরি হায়না মহাক্না হায়খি।
থিরুভাল্লুবারগী শক্নাইরবা তামিলগী মুনি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি য়োগ অসি লায়নাশিং মরু ফংনা মুৎথৎনবা খুলায় অমনি। মালেম পুম্বনা য়োগগী লায়েং অসিদা থিজিন হুমজিনবা চৎথরিবা অসিদা মহাক্না অপেন্বা ফোংদোকখি। য়োগনা ইন্দ্রী ফগৎহনবা অসিদা নৈনরিবা অমসুং ওনলাইন ক্লাস মনুংদা অঙাংশিংনা য়োগ চৎথরিবা অসি মহাক্না পনখি। মসি অঙাংশিংনা কোরোনা লান্থেংননবা শেম-শারিবনি হায়না মহাক্না হায়খি।প্রধান মন্ত্রীনা য়োগগী মপুং ওইবা মওং মতৌগী মরুওইবা পীখি অমসুং মসি হকচাংগীখক্তা নত্তনা ৱাখলশু ফহল্লি হায়খি। য়োগনা ঐখোয়গী নুংগী ওইবা শক্তিবু খঙহন্দুনা ফত্তবা ৱাখল কয়াদগী ঙাকথোকই। য়োগগী অফবা মায়কৈদা মরুওইবা পীদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “তোখাই তাবদগী পুনশিন্নবগী লম্বীদি য়োগনি‍। অমত্তা ওইবগী পান্দম ফংনবগী চুম্লে খঙলবা লম্বীদি য়োগনি”‍। হিরম অসিদা মহাক্না গুরুদেব রাবিন্দ্রনাথ তেগোর পল্লদুনা হায়খি “ঐখোয় ইশা কনানো হায়বগী পাউখুম অসি লাই অমসুং অতৈদগী তোখাই তাদুনা লৈবনা ফংবা ঙম্লোই, য়োগ অমসুং পুনশিনবগী মরমদা লেপ্পা নাইদনা খঙলবা মতমদা খঙগনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি ভারতনা মতম কয়াদগী চৎনরক্লিবা মন্ত্র ‘বাসুধাইবকুতুমবকম’ অসি মালেমনা য়াবা অমা ওইরে। ঐখোয় পুম্বনা অমগা-অমগা নুঙাই-য়াইফনবা থৌনিরি, করিগুম্বা মীওইবা জাতিদা শিংনরক্লবা য়োগনা তৎতনা মপুং ফাবা হকচাং ফবা পীগনি। “য়োগনা পুন্সিদা হেন্না নুঙাই-য়াইফবা পীগনি। ঐহাক্না থাজৈ, মীপুম খুদিংগী হকশেলগী চেকশিন থৌরাংদা য়োগনা ঙাকথোকপা লোয়ননা অফবা থৌদাং অমা পীদুনা লৈগনি” হায়না প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি।
ভারত অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও.না য়াম্না মরুওইবা খোঙথাং অমা ঙসি লৌখৎলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা লাওতোকখি। মালেম পুম্বনা এম.-য়োগ এপ ফংহন্দুনা লোল কয়া অমদা চপ মান্নবা য়োগ প্রোতোকোলদা য়ুম্ফম ওইবা য়োগ ত্রেনিংগী ভিদিও কয়া অমা ফংহল্লগনি। হায়রিবা অসি মতমগা চুনরবা তেক্নোলোজী অমসুং মমাংঙৈগী সাইন্সকী পুনশিনবগী য়াম্না চাওবা খুদম অমা ওইনা পীদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা আসা তৌরি হায়না ফোংদোক্লি মদুদি এম.-য়োগ এপনা য়োগবু মালেম পুম্বদা শন্দোক্কনি অমসুং ‘ৱান ৱার্লদ ৱান হেলথ’ অসিগী হোৎনরিবা অসদা মতেং পীগনি।
গীতাগী ৱাহৈশিং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি য়োগ অসিনা মীপুম খুদিংগী অমত্তা ওইরবা পাম্বৈনি হায়না য়োগগীদমক ঐখোয় পুন্না চৎমিন্নবা মথৌ তারে হায়খি। হৌরকফম অমসুং মনুং হকচিন্না লৌদ্রিঙৈদা য়োগ অসি মীপুম খুদিংদা য়ৌহনবা অসি মরু ওইরি। য়োগ অসি মীপুম খুদিংমক্তা য়ৌহন্নবা য়োগগী অচার্য়া অমসুং ঐখোয় পুম্বনা থবক অসিদা থৌদাং লৌগদবনি, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।