প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্রধানমন্ত্রীয়ে জি৭ শীর্ষ সন্মিলনৰ দ্বিতীয় দিনা দুখন অধিবেশনত যোগ দিয়ে
13 JUN 2021 8:26PM by PIB Guwahati
প্রধানমন্ত্রী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে, জি৭ শীর্ষ সন্মিলনত আউটৰিচ অধিবেশনৰ দ্বিতীয় দিনা – “মুক্ত সমাজ আৰু অর্থনীতি আকৌ একেলগে গঢ়ি তুলিম” আৰু “জলবায়ু আৰু প্রকৃতিৰ সবুজায়ন কৰিম” শীর্ষক দুটা আলোচনাত যোগ দিয়ে।
মুক্ত সমাজ শীর্ষক আলোচনাত শ্রী মোদীয়ে প্রধান বক্তা হিচাপে জনায় যে ভাৰতীয় সভ্যতাত গণতন্ত্র আৰু স্বাধীনতা অবিচ্ছেদ্য অঙ্গ। মুক্ত সমাজৰ বিষয়ে বিভিন্ন নেতৃবৃন্দৰ সৈতে তেৱোঁ চাইবাৰ জগতৰ নিৰাপত্তাহীনতা আৰু ভুল তথ্য প্রচাৰৰ প্রসঙ্গত উদ্বেগ প্রকাশ কৰিছে। চাইবাৰ জগতৰ মাধ্যমক গণতান্ত্রিক মূল্যবোধক আগবঢ়াই লৈ যোৱাৰ কামত ব্যবহাৰ কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি তেওঁ কয় যে ইয়াৰ অপব্যবহাৰ কৰিলে নহ'ব। বিশ্বৰ কোনো কোনো প্রতিষ্ঠানৰ অগণতান্ত্রিক আৰু অসাম্য নীতি অনুসৰণ কৰি পৰিচালনাৰ দিশটোৰ কথা উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে মুক্ত সমাজত বহুপাক্ষিক ব্যবস্থাপনাৰ সংস্কাৰক সবাতোকৈ ভাল অঙ্গীকাৰ বুলি মন্তব্য কৰিছে। বৈঠকৰ শেষত নেতৃবৃন্দই এটা মুক্ত সামাজিক ব্যবস্থা গ্রহণৰ কথা কৈছে।
জলবায়ু পৰিবর্তন শীর্ষক আলোচনাত প্রধানমন্ত্রীয়ে কৈছে, এই গ্রহৰ জলবায়ু, জীববৈচিত্ৰ্য আৰু মহাসাগৰ ৰক্ষা কৰিবলৈ হ'লে দেশসমূহৰ একক উদ্যোগত সেইটো সম্ভব নহয়। তেওঁ জলবায়ু পৰিবর্তন সংক্রান্ত সমস্যাৰ সমাধানৰ বাবে সমষ্টিগত উদ্যোগৰ আহ্বান জনাইছে। জলবায়ু পৰিবর্তন ৰোধত ভাৰতৰ দৃঢ় অঙ্গীকাৰৰ কথা উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ভাৰতীয় ৰে'লেৰ কার্বন নিঃসৰণ সম্পূর্ণ বন্ধ কৰাৰ প্রতিশ্রুতিৰ কথা জনাইছে। পেৰিছ চুক্তিৰ বাস্তবায়নত যি অঙ্গীকাৰ কৰা হৈছে, জি২০ গোষ্ঠীভুক্ত দেশসমূহৰ ভিতৰত ভাৰতেই একমাত্র সঠিক পথত আগুৱাইছে। তেওঁ দুটা বৃহৎ আন্তর্জাতিক উদ্যোগত ভাৰতৰ ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰিছে। এইবিলাক হ'ল – চিডিআৰআই আৰু আন্তর্জাতিক সৌৰ জোট। জলবায়ুৰ পৰিবর্তন ৰোধত আৰু অধিক আর্থিক সহায়তাৰ প্রয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি প্রধানমন্ত্রীয়ে উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বাবে এটা সমষ্টিগত উদ্যোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়ে। জলবায়ু পৰিবর্তন সমস্যাৰ সমাধানৰ বাবে এটা সর্বাঙ্গীন উদ্যোগ গ্রহণ কৰিব লাগিব। যাৰ সহায়ত এই সমস্যাসমূহৰ প্রশমন, ইয়াৰ বাবে প্রয়োজনীয় ব্যবস্থা গ্রহণ, প্রযুক্তি হস্তান্তৰ, সাম্য আৰু জীবনযাত্রাৰ পৰিবর্তন ঘটাব লাগিব।
মুক্ত আৰু গণতান্ত্রিক সমাজ তথা অর্থনীতিত স্বাস্থ্য, জলবায়ু পৰিবর্তন আৰু অর্থনীতিৰ পুনৰুদ্ধাৰৰ দৰে আন্তর্জাতিক সমস্যাসমূহৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ সহমর্মিতা আৰু ঐক্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি প্রধানমন্ত্রীয়ে যি বক্তব্য দাঙি ধৰে, সেয়া সন্মিলনত অংশগ্রহণকাৰী নেতৃবৃন্দৰ দ্বাৰা সমাদৃত হৈছে।

Prime Minister's Office
On the second day of G7 Summit, Prime Minister takes part in two sessions
13 JUN 2021 8:26PM by PIB Delhi
On the second day of the Outreach Sessions of the G7 Summit, Prime Minister Shri Narendra Modi took part in two sessions titled ‘Building Back Together—Open Societies and Economies’ and ‘Building Back Greener: Climate and Nature’.
Invited to speak as a Lead Speaker in the session on Open Societies, PM recalled that democracy and freedom were a part of India’s civilizations ethos. He shared the concern expressed by several Leaders that open societies are particularly vulnerable to disinformation and cyber-attacks, and stressed the need to ensure that cyberspace remains an avenue for advancing democratic values and not of subverting it. Hihglighting the non-democratic and unequal nature of global governance institutions, PM called for the reform of the multilateral system as the best signal of commitment to the cause of Open Societies. The leaders adopted the ‘Open Societies Statement’ at the end of the meeting.
In the session on climate change, PM highlighted that the planet's atmosphere, biodiversity and oceans can not be protected by countries acting in silos, and called for collective action on climate change. Speaking about India's unwavering commitment to climate action, he mentioned the commitment by Indian Railways to achieve Net Zero Emissions by 2030. He stressed that India is the only G-20 country on track to meet its Paris commitments. He also took note of the increasing effectiveness of the two major global initiatives nurtured by India i.e. the CDRI and the International Solar Alliance. Prime Minister stressed that developing countries need better access to climate finance, and called for a holistic approach towards climate change that covers all dimensions of the problem- mitigation, adaptation, technology transfer, climate financing, equity, climate justice and lifestyle change.
Prime Minister's message of global solidarity and unity, especially between open and democratic societies and economies, in tackling the global challenges of health, climate change and economic recovery was well received by the Leaders at the Summit.