Prime Minister's Office
On the second day of G7 Summit, Prime Minister takes part in two sessions
13 JUN 2021 8:26PM by PIB Delhi
On the second day of the Outreach Sessions of the G7 Summit, Prime Minister Shri Narendra Modi took part in two sessions titled ‘Building Back Together—Open Societies and Economies’ and ‘Building Back Greener: Climate and Nature’.
Invited to speak as a Lead Speaker in the session on Open Societies, PM recalled that democracy and freedom were a part of India’s civilizations ethos. He shared the concern expressed by several Leaders that open societies are particularly vulnerable to disinformation and cyber-attacks, and stressed the need to ensure that cyberspace remains an avenue for advancing democratic values and not of subverting it. Hihglighting the non-democratic and unequal nature of global governance institutions, PM called for the reform of the multilateral system as the best signal of commitment to the cause of Open Societies. The leaders adopted the ‘Open Societies Statement’ at the end of the meeting.
In the session on climate change, PM highlighted that the planet's atmosphere, biodiversity and oceans can not be protected by countries acting in silos, and called for collective action on climate change. Speaking about India's unwavering commitment to climate action, he mentioned the commitment by Indian Railways to achieve Net Zero Emissions by 2030. He stressed that India is the only G-20 country on track to meet its Paris commitments. He also took note of the increasing effectiveness of the two major global initiatives nurtured by India i.e. the CDRI and the International Solar Alliance. Prime Minister stressed that developing countries need better access to climate finance, and called for a holistic approach towards climate change that covers all dimensions of the problem- mitigation, adaptation, technology transfer, climate financing, equity, climate justice and lifestyle change.
Prime Minister's message of global solidarity and unity, especially between open and democratic societies and economies, in tackling the global challenges of health, climate change and economic recovery was well received by the Leaders at the Summit.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জি.৭.কী অনিশুবা নুমিৎতা প্রধান মন্ত্রীনা সেসন অনিদা শরুক য়াখ্রে
13 JUN 2021 8:26PM by PIB Imphal
জি.৭ সম্মিৎকী আউৎরীচ সেসনশিংগী অনিশুবা নুমিৎতা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ‘বিল্দিং বেক তুগেদর – ওপন সোসাইতীজ এন্দ ইকনোমজ’ অমসুং ‘ইল্দিং বেক গ্রীনর: ক্লাইমেৎ এন্দ নেচর’ হায়না মিংথোনবা সেসন অনিদা শরুক য়াখ্রে।
ওপন সোসাইতীজকী সেসন্দা মরু ওইবা ৱাঙাংলোই অমা ওইনা ৱা ঙাংনবা বর্তন তৌরকখিবা অদুদা পি.এম.না প্রজাতন্ত্রা অমসুং নীংখা তম্বা হায়বা অসি ভারতকী সভ্যতাগী চৎনবীগী শরুক অমনি হায়না নৌহৌনা নীংশিংখ্রে। মহাক্না ওপন সোসাইতীশিংগী মতাংদা তোঙান-তোঙানবা লুচিংবশিংনা মসিনা মরু ওইনা অরানবা পাউ শন্দোকপা অমসুং সাইবর-এতেকশিংগী চৈথেং ফংহল্লি হায়না ফোঙদোকখিবা অদুগী মতাংদা মহাক্কী ৱাখল্লোন ফোঙদোকখ্রে অমসুং সাইবরস্পেস অসি দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিংগী মগুন হন্থহন্নবগী মহুৎ হেনগৎহন্নবা ফম্পাক অমা ওইনা অদুমক লৈহনবা মথৌ তাই হায়না অকনবা ৱাফম থমখ্রে। মালেমদা লৈরিবা গভর্নান্স ইন্সতিত্যুসনশিংগী দেমোক্রেতিক ওইদবা অমসুং খেৎনবা লৈবগী মওং-মতৌ অসি পুথোক্লদুনা পি.এম.না মল্তিলেতরেল সিস্তেমদা অওনবা পুরকপ্না ওপন সোসাইতীশিং য়াইফনবা খ্বাইদগী অফবা খোঙথাং ওইগনি হায়না ফোঙদোকখ্রে। লুচিংবশিংনা মীফম অসি লোইশিল্লকপদা ‘ওপন সোসাইতীজ স্তেৎমেন্ত’ গী মতাংদা য়ান্নখ্রে।
অইং-অশাগী খল কাইরকপগী মতাংদা পাঙথোকপা সেসন্দা পি.এম.না গ্রহ অসিগী ঈশিং-নুংশিৎ, বাইদাইভর্সিতী অমসুং মহাসগরশিং অসি পুন্না চৎমিন্নরিবা লৈবাকশিংতনা ঙাক শেনবা ঙম্লোই অমদি অইং-অশাগী খল কাইরকপা অসি থেংননবা পুন্না খোঙথাং লৌখৎনবা অপাম্বা ফোঙদোকখ্রে। ক্লাইমেৎ এক্সনদা ভারতনা হনবা লৈতনা হোৎনরিবা অসিগী মতাংদা মহাক্না ইন্দিয়ন রেলৱেজনা ২০৩০ ফাওবদা নেৎ জিরো ইমিসন ফংবা ঙম্নবা পান্দম থমদুনা হোৎনরিবা অসিগী মতাংদা পনখি। মহাক্না ভারত অসি পেরিসতা ৱাশকখিবশিং অদু থুংহন্নবা লম্বীদা চংশিল্লিবা জি-২০ লৈবাকশিংগী মনুংদা অমত্তা ঙাইরবা লৈবাক ওইরি হায়না ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না ভারতনা লৌখৎলিবা মালেমগী ওইবা অচৌবা থৌরাং অনি মদুদি সি.দি.আর.আই. অমসুং ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইন্স হায়রিবা অসিগী কান্নবশিং হেনগৎলক্লিবা সিগী মতাংদসু পাউদমখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা চাউখৎকপা ৱাৎলিবা লৈবাকশিংনা ক্লাইমেৎ ফাইনান্স ফংবা হেন্না হেনগৎহনবা মথৌ তাই হায়না অকনবা ৱাফম থমখ্রে অমসুং মিতিগেসন, এদাপ্তেসন, তেক্নোলোজী ত্রান্সফর, ক্লাইমেৎ ফাইনান্সিং, ইক্বিতী, ক্লাইমেৎ জস্তিস অমসুং লাইফস্তাইলগী অহোংবা - অসিগুম্বা সমস্যাগী লম পুম্নমক কোনশিল্লবা অইং-অশাগী খল কাইরকপা অসি থেংননবা হোলিস্তিক ওইবা এপ্রোচ অমা লৌখৎনবসু ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা মালেমনা থেংনরিবা হেল্থ, অইং-অশাগী খল কাইরকপা অমসুং ইকনোমিক রিকভরী লাকশিন্নবা মরু ওইনা ওপন অমসুং দেমোক্রেতিক সোসাইতীজ অমসুং ইকনোমীজকী মরক্তা অমত্তা ওইনা পুন্না লেপমিন্নবগী পাউজেল অদু সম্মিৎ অসিদা লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখ্রে।