ৰেল মন্ত্ৰালয়
অক্সিজেন এক্সপ্ৰেছৰ দ্বাৰা মহাৰাষ্ট্ৰ আহি পালে অক্সিজেন
অক্সিজেন টেংকাৰৰ দ্ৰুত চলাচলৰ বাবে সেউজ কৰিডৰ নিৰ্মাণ
অক্সিজেন এক্সপ্ৰেছলৈ সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে
প্ৰথম অক্সিজেন এক্সপ্ৰেছ: পৰিকল্পনাৰ পৰা উপস্থাপনলৈ
24 APR 2021 7:16PM by PIB Guwahati
ৰে’লৱেই প্ৰথমাৱস্থাৰ পৰাই অক্সিজেন এক্সপ্ৰেছৰ পৰিচালনাক প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছিল আৰু কালাম্বোলিৰ পৰা বিশাখাপট্টনমলৈ আৰু নাছিকলৈ উভতি অহা প্ৰথম অক্সিজেন এক্সপ্ৰেছ সফলতাৰে পৰিচালনা কৰিছিল। ৰে'লৱেই তৰল চিকিৎসা অক্সিজেন টেংকাৰৰ চলাচলৰ বাবে অনুৰোধ পোৱাৰ লগে লগে কাম আৰম্ভ হয়। মুম্বাই স্বাস্থ্য বিভাগে কৰা কামক প্ৰশংসা কৰা উচিত কিয়নো তেওঁলোকে মাত্ৰ ২৪ ঘণ্টাৰ ভিতৰত কালাম্বোলীত ৰেম্প নিৰ্মাণ কৰি উলিয়াইছে।
ৰো-ৰো সেৱাৰ চলাচলৰ বাবে, ৰে'লৱেই ঘাট শাখা, দলঙৰ ওপৰৰ পথ, সুৰংগ, বক্ৰ, প্লেটফৰ্ম কেনোপি, ওপৰৰ সঁজুলি আদিৰ দৰে বিভিন্ন বাধাৰ কথা বিবেচনা কৰি সমগ্ৰ পথটোৰ এক ব্লুপ্ৰিণ্ট প্ৰস্তুত কৰিব লগা হৈছিল। যিহেতু উচ্চতা এই আন্দোলনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ, ৰে'লৱেই ভাচাইৰ জৰিয়তে এক পথ মানচিত্ৰ প্ৰস্তুত কৰিছিল। ৩৩২০ মিমি উচ্চতাৰ পথ টেংকাৰ টি১৬১৮ ৰ আৰ্হিটো সমতল ৱাগনত ৰখাটো সম্ভৱ হোৱা দেখা গৈছিল।
যিহেতু অক্সিজেন ক্ৰিঅ’জেনিক আৰু বিপদজনক ৰাসায়নিক পদাৰ্থ, ৰে'লৱেই হঠাতে ত্বৰণ, মন্দাৱস্থা, মাজে মাজে চাপ পৰীক্ষা পৰিহাৰ কৰিব লাগিব, বিশেষকৈ যেতিয়া ই সম্পূৰ্ণ অৱস্থাত থাকে। অৱশ্যে, ৰে'লৱেই ইয়াক এক প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে লৈছিল, পথ ৰখা হৈছিল, প্ৰশিক্ষণ প্ৰাপ্ত লোক সকলক প্ৰশিক্ষণ দিছিল আৰু এই বিশেষ আকাৰৰ টেংকাৰবোৰ ভাচাই, চুৰাট, ভুচাৱাল, নাগপুৰ পথহৈ বিশাখাপত্তনমলৈ লৈ যোৱা হৈছিল।
কালাম্বোলি আৰু বিশাখাপট্টনমৰ মাজৰ দূৰত্ব ১৮৫০ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক, যিটো এই টেংকাৰবোৰে মাত্ৰ ৫০ ঘণ্টাত সম্পূৰ্ণ কৰিছিল। ১০০ টনতকৈ অধিক এলএমঅ' (তৰল চিকিৎসা অক্সিজেন) থকা ৭ খন টেংকাৰ ১০ ঘণ্টাত লোড কৰা হৈছিল আৰু মাত্ৰ ২১.০০ ঘণ্টাত নাগপুৰলৈ ঘূৰাই নিয়া হৈছিল। ৰে'লৱেই কালি নাগপুৰত ৩খন টেংকাৰ আনলোড কৰিছে আৰু বাকী ৪খন টেংকাৰ আজি পুৱা ১০.২৫ বজাত নাছিকত উপস্থিত হৈছে, অৰ্থাৎ।
ৰেলৰ জৰিয়তে অক্সিজেনৰ পৰিবহন পথ পৰিবহনতকৈ দীঘল কিন্তু দ্ৰুত। ৰেলৱেৰ দ্বাৰা পৰিবহনত দুদিন সময় লাগে আনহাতে পথৰ দ্বাৰা ৩ দিন লাগে। ৰে’লখন দিনে ২৪ ঘণ্টাই চলে, ট্ৰাক চালকসকলে ৰাস্তাত ৰ'ব লাগিব ইত্যাদি। এই টেংকাৰবোৰ দ্ৰুতগতিত চলাচলৰ বাবে এটা সেউজ কৰিডৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু শীৰ্ষ পৰ্যায়ত চলাচল নিৰীক্ষণ কৰা হৈছে কাৰণ আমি জানো যে এইটো আমাৰ বাবে এটা কঠিন সময়। আমাৰ বাবে, ৰাষ্ট্ৰপ্ৰথম।
ৰে’লৱেই অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী পৰিবহন কৰিছিল আৰু যোৱা বছৰ লকডাউনৰ সময়তো যোগান শৃংখলা বজাই ৰাখিছিল আৰু জৰুৰীকালীন অৱস্থাত দেশৰ সেৱা অব্যাহত ৰাখিছিল।

Ministry of Railways
Oxygen Express delivers Oxygen in Maharashtra
Green Corridor created for faster movement of Oxygen tankers
Monitoring of Oxygen Express at Apex Level
Everything from planning to delivery about First Oxygen Express
24 APR 2021 7:16PM by PIB Delhi
Railways took the movement of oxygen express as a challenge and successfully ran the first oxygen express from Kalamboli to Vizag and back upto Nasik. The moment railways got the request for, made ramps at various places immediately for the movement of liquid medical oxygen tankers. It must be appreciated the work done by the team in Mumbai as the ramp was made in only 24 hrs time at Kalamboli.
For the movement of Ro-Ro service Railways had to map the entire route considering the various constraints like Ghat sections, Road Over Bridges, Tunnels, Curves, Platform canopies, Over Head Equipment etc. at certain locations. Because height is an important aspect in this movement, Railways mapped the route via Vasai. The model of road tanker T1618 with a height of 3320 mm was found feasible to be placed on flat wagons. The longer route via Vasai was charted as Over Dimensional Cargo (ODC) is not permitted to travel in Ghat sections over Mumbai division.
As oxygen is cryogenic and hazardous chemical, Railways have to avoid sudden acceleration, deceleration, have to check pressures in between, especially when it is in loaded condition. Yet, railways took it as challenge, mapped the route, trained people and could take these particular size tankers to the Vizag via Vasai, Surat, Bhusaval, Nagpur route.
The distance between Kalamboli and Vizag is more than 1850kms which was completed by these tankers only in about 50 hours. 7 tankers with more than 100 tons LMO (Liquid Medical Oxygen) were loaded in 10 hrs and transported back to Nagpur in only 21 hrs. Railways have unloaded 3 tankers in Nagpur yesterday and the remaining 4 tankers have reached Nashik at 10.25am today i.e. in just 12 hrs time from Nagpur to Nashik.
Transportation of Oxygen through trains is faster over long distances than road transport. Transportation through Rail take 2 days while through road it takes 3 days. Trains can run 24 hours in a day but truck drivers need to take halts etc. The green corridor is created for the faster movement of these tankers and monitoring of movement was done at the apex level as we know that it’s a difficult time for our Nation and Nation is first for us.
Railways transported essential commodities and kept the supply chain intact even during the lockdown last year and continue to serve the Nation in times of emergencies.