শেল-থুম মন্ত্রালয়
লুপা কোতি লাখ ১.১০গী চাং ওইরিবা ইস্তিমেতেদ জি.এস.তি. কমপেন্সেসন সোর্তফোলগী চাদা ১০০ থাদোকখ্রে
২০২১গী মার্চ ১৫, নিংথৌকাবা নুমিৎতা লুপা কোতি ৪,১০৪গী ২০শুবা ইন্সতোলমেন্ত রাজ্যশিংদা থাদোকখি
15 MAR 2021 5:48PM by PIB Imphal
ফাইনান্স মন্ত্রালয়গী এক্সপেন্দিচর দিপার্তমেন্তনা জি.এস.তি. কমপেন্সেসন সোর্তফোল অসি থেংননবা চয়োলগী ওইনা থিবা অরোইবা ইন্সতোলমেন্তগী শেনফম লুপা কোতি ৪,১০৪ রাজ্যশিংদা থাদোকখ্রে৷ মসিগী মনুংদা লুপা কোতি ৪,০৮৬.৯৭গী শেনফম অমা রাজ্য ২৩দা থাদোকখ্রে অমসুং লুপা কোতি ১৭.০৩গী শেনফম অমনা লেজিসলেতিব এসেমব্লী লৈরিবা য়ু.তি. ৩দা থাদোরকখ্রে৷
২০২০-২১ চহী অসিগী ওইনা হৌজিক থাদরিবা শেনফম অসিদা লুপা কোতি লাখ ১.১০গী শেনফম ওইরিবা অপুনবা ইস্তিমেতেদ জি.এস.তি. কমপেন্সেসন সোর্তফোলগী চাদা ১০০দি হৌজিক লেজিস্লেতিব এসেমব্লী লৈরিবা য়ু.তি.শিং অমসুং রাজ্যশিং অসিদা থাদোকখ্রে৷ মসিগী মনুংদা লুপা কোতি ১০১,৩২৯গী শেনফম অমা রাজ্যশিংদা থাদোকখ্রে অমসুং লুপা কোতি ৮,৮৭৯গী শেনফম অমা লেজিস্লেতিব এসেমব্লী লৈরিবা য়ু.তি.শিং অসিদা থাদোকখ্রে৷
জি.এস.তি. চৎনরকপা অসিনা মরম ওইরগা রেবিন্যুদা লৈরিবা লুপা কোতি লাখ ১.১০গী ইস্তেমেতেদ সোর্তফোল অসি থেংননবা ভারত সরকারনা অখন্নবা বোরোৱিং ৱিন্দো অমা ২০২০গী ওক্তোবর থাদা শেমগৎখ্রে৷ মসিগী ৱিন্দো অসিগী খুৎথাংদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিং অসিগী মহুৎ শিন্দুনা ভারত সরকারনা বোরোৱিংশিং পাংথোক্লিবনি৷ ২০২০গী ওক্তোবর ২৩দগী হৌদুনা, বোরোৱিংশিং অদু চয়োলগী ওইনা থিবা ইন্সতোলমেন্ত ২০দা মপুং ফানা লোইশিনখি৷
অখন্নবা ৱিন্দো অসিগী খুৎথাংদা, ভারত সরকারনা চহী ৩ অমসুং চহী ৫গী মতমশিং লৌদুনা গভর্মেন্ত স্তোক্তা শেল লৌদুনা লাক্লি৷ লৈরিবা তেনর খুদিংগী মখাদা লৌরুরিবা শেনফম অদু রাজ্যশিং অদুগী মশা-মশাগী জি.এস.তি. কমপেন্সেসন সোর্তফোল অদুগী মতুং ইন্না রাজ্যশিং অসিদা চাং চপ মান্ননা য়েন্থোকই৷ হৌজিক থাদরিবা শেনফম অসিদা, চহী ৫গী ওইনা অমসুং চহী ৩গী ওইনা লৌরুরিবা শেনফম অসিগা মরী লৈননা লৈরিবা প্রোপোর্সনেত পেন্দিং জি.এস.তি. সোর্তফোল অদু লেজিস্লেচর লৈরিবা য়ু.তি. ৩ অমসুং রাজ্য ২৩গী ওইনা লোইশিনখ্রে৷ লেমহৌরিবা রাজ্য ৫ অসিদি জি.এস.তি. কমপেন্সেসন সোর্তফোল অমতা লৈতে৷
হন্দক্কী চয়োল অসিদা থাদোকখিবা রাজ্যশিং অসিদা পীরিবা অসিগুম্বা ফন্দশিং অসিগী ২০শুবা ইন্সতোলমেন্তনি৷ হন্দক্কী চয়োল অসিদা লৌরুরিবা শেলফম অসিগী শেনদোইগী চাং অসি ৪.৯২৮৮%নি৷ অখন্নবা বোরোৱিং ৱিন্দো অসিগী মতেংদগী চাংচৎতা শোন্দোইগী চাং ৪.৮৪৭৩% ওইদুনা কেন্দ্র সরকার অসিনা লৌরুরিবা অপুনবা শেনফম অসি লুপা কোতি ১,১০,২০৮নি৷
জি.এস.তি. চৎনরকপা অসিনা মরম ওইদুনা রেবিন্যুদা সোর্তফোল লাক্লিবা অসি থেংননবা অখন্নবা বোরোৱিং ৱিন্দো অসিগী খুৎথাংদা ফন্দশিং পীরিবা অসিগী মথক্তা, জি.এস.তি. কমপেন্সেসন সোর্তফোল থেংননবা ওপ্সন- I খল্লিবা রাজ্যশিং অসিদা অহেনবা ফাইনান্সিয়েল রিসোর্চশিং অসি মোবিলাইজ তৌবদা মতেং পাংনবা গ্রোস স্তেত দোমেস্তিক প্রদক্ত(জি.এস.দি.পি.)কী ০.৫০%গা মান্নবা হেন্না শেল লৌথবা য়াবগী অয়াবা অদু ভারত সরকারনসু পীখ্রে৷ রাজ্য পুম্নমক্না ওপ্সন – I পাম্না খনখ্রে৷ মসিগী প্রোবিজন অসিগী মখাদা লুপা কোতি ১,০৬,৮৩০(জি.এস.দি.পি.গী ০.৫০%)গী অহেনবা শেনফম অদু লৌনবগী অয়াবা অদু রাজ্য ২৮ অসিদা পীখ্রে৷
রাজ্য ২৮ অসিদা পীরিবা অহেনবা শেল লৌবা য়াবগী অয়াবা পীরিবা শেনফম অমসুং অখন্নবা ৱিন্দো অসিগী খুংথাংদা লৌথরিবা অহেনবা শেনফম অমসুং রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং অসিদা হৌজিক ফাওবদা পীথরিবা শেনফম অদু হাপলি৷
১৫.০৩.২০২১ ফাওবদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিদা অখন্নবা ৱিন্দো অসিগী খুৎথাংদা লৌথরিবা অহেনবা ফন্দশিং অমসুং রাজ্য-রাজ্যগী ওইরিবা জি.এস.দি.পি.গী চাদা ০.৫০গা মাননা অহেনবা শেনফমশিং লৌনবগী অয়াবা পীখ্রে৷
(লুপা করোরদা)
মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.গী মমিং
রাজ্যশিংদা অয়াবা পীরিবা চাদা ০.৫০গী এদিস্নেল বোরোৱিং
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা স্পিসিয়েল ৱিন্দো পাসকী থোংদা ফন্দ রাইজকী শেনফম
১
আন্ধ্র প্রদেশ
৫০৫১
২৩১১.০০
২
অরুনাচল প্রদেশ*
১৪৩
০.০০
৩
অসম
১৮৬৯
৯৯৪.০০
৪
বিহার
৩২৩১
৩৯০৫.০০
৫
ছতিসগর
১৭৯২
৩১০৯.০০
৬
গৱা
৪৪৬
৮৪০.০০
৭
গুজরাত
৮৭০৪
৯২২২.০০
৮
হরিয়ানা
৪২৯৩
৪৩৫২.০০
৯
হিমাচল প্রদেশ
৮৭৭
১৭১৭.০০
১০
ঝার্খন্দ
১৭৬৫
১৬৮৯.০০
১১
কর্নতকা
৯০১৮
১২৪০৭.০০
১২
কেরলা
৪,৫২২
৫৭৬৬.০০
১৩
মধ্য প্রদেশ
৪৭৪৬
৪৫৪২.০০
১৪
মহারাস্ত্র
১৫৩৯৪
১১৯৭৭.০০
১৫
মনিপুর*
১৫১
০.০০
১৬
মেঘলায়া
১৯৪
১১২.০০
১৭
মিজোরম*
১৩২
০.০০
১৮
নগালেন্দ*
১৫৭
০.০০
১৯
ওরিশা
২৮৫৮
৩৮২২.০০
২০
পঞ্জাব
৩০৩৩
৮৩৫৯.০০
২১
রাজস্থান
৫৪৬২
৪৬০৪.০০
২২
সিক্কিম*
১৫৬
০.০০
২৩
তমিল নাদু
৯৬২৭
৬২৪১.০০
২৪
তেলঙ্গনা
৫০১৭
২৩৮০.০০
২৫
ত্রিপুরা
২৯৭
২২৬.০০
২৬
উত্তর প্রদেশ
৯৭০৩
৬০০৭.০০
২৭
উত্তরাখন্দ
১৪০৫
২৩১৬.০০
২৮
ৱেস্ত বেঙ্গল
৬৭৮৭
৪৪৩১.০০
অপুনবা (A):
১০৬৮৩০
১০১৩২৯.০০
১
দিল্লী
এপ্লিকেবল ওইদে
৫৮৬৫.০০
২
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
এপ্লিকেবল ওইদে
২২৭২.০০
৩
পুদুচেরী
এপ্লিকেবল ওইদে
৭৪২.০০
অপুনবা (B):
এপ্লিকেবল ওইদে
৮৮৭৯.০০
অনিমক্কী অপুনবা (A+B)
১০৬৮৩০
১১০২০৮.০০
* মসিগী রাজ্যশিং অসি জি.এস.তি. কম্পেন্সেসন গেপ ‘নিল’ লৈরি

Ministry of Finance
100 percent of the estimated GST compensation shortfall of Rs.1.10 Lakh crore released
20th Instalment of Rs. 4,104 crore released to the States on Monday, 15th March, 2021
15 MAR 2021 5:48PM by PIB Delhi
The Ministry of Finance, Department of Expenditure has released the final weekly instalment of Rs.4,104 crore to the States to meet the GST compensation shortfall. Out of this, an amount of Rs.4,086.97 crore has been released to 23 States and an amount of Rs.17.03 crore has been released to the 3 UTs with Legislative Assembly.
With the current release, 100 percent of the total estimated GST compensation shortfall of Rs.1.10 lakh crore for the year 2020-21 has now been released to the States & UTs with Legislative Assembly. Out of this, an amount of Rs.101,329 crore has been released to the States and an amount of Rs.8,879 crore has been released to the 3 UTs with Legislative Assembly.
The Government of India had set up a special borrowing window in October, 2020 to meet the estimated shortfall of Rs.1.10 Lakh crore in revenue arising on account of implementation of GST. The borrowings are being done through this window by the Government of India on behalf of the States and UTs. Starting from 23rd October, 2020, the borrowings were completed in 20 weekly instalments.
Under the special window, the Government of India has been borrowing in Government Stock with tenure of 3 years and 5 years. The borrowings made under each tenure are equally divided among all the States as per their GST compensation shortfall. With the current release, the proportionate pending GST shortfall with respect to borrowing under both 5 years tenure and 3 year tenure has been concluded for 23 States and 3 UTs with legislature. Remaining 5 States doesn’t have any GST compensation shortfall.
The amount released this week was the 20th instalment of such funds provided to the States. The amount has been borrowed this week at an interest rate of 4.9288%. The total amount of Rs.1,10,208 crore has been borrowed by the Central Government through the special borrowing window at an weighted average interest rate of 4.8473%.
In addition to providing funds through the special borrowing window to meet the shortfall in revenue on account of GST implementation, the Government of India has also granted additional borrowing permission equivalent to 0.50 % of Gross States Domestic Product (GSDP) to the states choosing Option-I to meet GST compensation shortfall to help them in mobilising additional financial resources. All the States have given their preference for Option-I. Permission for borrowing the entire additional amount of Rs.1,06,830 crore (0.50 % of GSDP) has been granted to 28 States under this provision.
The amount of additional borrowing permission granted to 28 States and the amount of funds raised through special window and released to the States and Union Territories so far is annexed.
State wise additional borrowing of 0.50 percent of GSDP allowed and amount of funds raised through special window passed on to the States/UTs till 15.03.2021
(Rs. in Crore)
S. No.
Name of State / UT
Additional borrowing of 0.50 percent allowed to States
Amount of fund raised through special window passed on to the States/ UTs
1
Andhra Pradesh
5051
2311.00
2
Arunachal Pradesh*
143
0.00
3
Assam
1869
994.00
4
Bihar
3231
3905.00
5
Chhattisgarh
1792
3109.00
6
Goa
446
840.00
7
Gujarat
8704
9222.00
8
Haryana
4293
4352.00
9
Himachal Pradesh
877
1717.00
10
Jharkhand
1765
1689.00
11
Karnataka
9018
12407.00
12
Kerala
4,522
5766.00
13
Madhya Pradesh
4746
4542.00
14
Maharashtra
15394
11977.00
15
Manipur*
151
0.00
16
Meghalaya
194
112.00
17
Mizoram*
132
0.00
18
Nagaland*
157
0.00
19
Odisha
2858
3822.00
20
Punjab
3033
8359.00
21
Rajasthan
5462
4604.00
22
Sikkim*
156
0.00
23
Tamil Nadu
9627
6241.00
24
Telangana
5017
2380.00
25
Tripura
297
226.00
26
Uttar Pradesh
9703
6007.00
27
Uttarakhand
1405
2316.00
28
West Bengal
6787
4431.00
Total (A):
106830
101329.00
1
Delhi
Not applicable
5865.00
2
Jammu & Kashmir
Not applicable
2272.00
3
Puducherry
Not applicable
742.00
Total (B):
Not applicable
8879.00
Grand Total (A+B)
106830
110208.00
* These States have ‘NIL’ GST compensation gap