ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂତନ ସିଏନଜି ପମ୍ପ ସ୍ଥାପନ
15 MAR 2021 1:06PM by PIB Bhubaneswar
ପିଏନଜିଆରବି ଆଇନ, ୨୦୦୬ ଅନୁସାରେ ଦେଶରେ ସିଟି ଗ୍ୟାସ୍ ବିତରଣ (ସିଜିଡ଼ି) କିମ୍ବା ସ୍ଥାନୀୟ କୌଣସି ଏକ ଭୌଗୋଳିକ କ୍ଷେତ୍ର (ଜିଏ)ରେ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ବିତରଣ ନେଟୱାର୍କ ସ୍ଥାପନ ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଛାଇବା, ନିର୍ମାଣ କରିବା, ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା କିମ୍ବା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡ଼ (ପିଏନଜିଆରବି) ହେଉଛି କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଅଧିକାରୀ । ସିଜିଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସର୍ବନିମ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା (ଏମଡବ୍ଲୁପି) କ୍ଷମତା ଅନୁସାରେ ଦେଶର ୨୭ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ ୩ଟି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗାମୀ ୮- ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୮୧୮୧ଟି ସିଏନଜି ପମ୍ପ୍ ସ୍ଥାପନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ଏମଡ଼ବ୍ଲୁପିର ସୂଚନା ଅନୁସାରେ ୪୧୭ଟି ସିଏନଜି ଷ୍ଟେସନ୍ ପାଇଁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି ପ୍ରାଧିକୃତ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ ଆଗାମୀ ୮- ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ପିଏନଜିଆରବି ଛତିଶଗଡ଼ରେ କୌଣସି ଜିଏରେ ସିଜିଡ଼ି ବିକାଶ ନେଟୱାର୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇନାହିଁ । ଏମଡବ୍ଲୁପି ଅନୁସାରେ ସିଏନଜି ଷ୍ଟେସନର ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ନିମ୍ନ ସାରଣୀରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି:
ସିଏନଜି ପମ୍ପ୍ ସିଜିଡ଼ି ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପାଶ୍ୱର୍ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥାଏ ଏବଂ ତାହା ଯୋଜନା ତଥା ବୈଷୟିକ- ବ୍ୟାବସାୟିକ ସମ୍ଭାବ୍ୟତାକୁ ବିଚାର କରି ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥାଏ ।
ଦେଶରେ ରାଜ୍ୟୱାରୀ ମୋଟ କମ୍ପ୍ରେସଡ୍ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ (ସିଏନଜି) ଷ୍ଟେସନ୍‌ର ହିସାବ ନିମ୍ନ ସାରଣୀରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ତାଲିକା https://www.pngrb.gov.in/data-bank/PNG.CNG ୱେବସାଇଟ୍‌ରେ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ
ସାରଣୀ:
ରାଜ୍ୟୱାରୀ ଦେଶରେ ସ୍ଥାପିତ ସିଏନଜି ଷ୍ଟେସନର ସ୍ଥିତ*
Sl No.
State/UT (in authorized districts)
CNG Stations
Existing
(as on 31.12.2020)
As per Minimum Work Plan
1.
Andhra Pradesh
72
426
1.
Andhra Pradesh, Tamil Nadu and Karnataka
-
251
1.
Assam
1
72
1.
Bihar
10
459
1.
Bihar and Jharkhand
-
37
1.
Chandigarh (UT)
8
-
1.
Daman & Diu and Gujarat
-
35
1.
Dadara& Nagar Haveli
7
-
1.
Daman and Diu
5
-
1.
Goa
4
1.
Gujarat
731
140
1.
Haryana
147
277
1.
Haryana and Himachal Pradesh
-
45
1.
Haryana and Punjab
-
54
1.
Himachal Pradesh
2
10
1.
Jharkhand
13
179
1.
Karnataka
44
811
1.
Kerala
14
763
1.
Kerala and Puduchrry
-
185
1.
Madhya Pradesh and Rajasthan
-
54
1.
Madhya Pradesh and Chhattisgarh
-
20
1.
Madhya Pradesh and Uttar Pradesh
-
34
1.
Madhya Pradesh
78
309
1.
Maharashtra and Gujarat
-
156
1.
Maharashtra
423
225
1.
National Capital Territory of Delhi (UT)
424
-
1.
Odisha
19
116
1.
Puducherrry and Tamil Nadu
-
27
1.
Puducherry
-
130
1.
Punjab
80
278
1.
Rajasthan
49
576
1.
Tamil Nadu
3
872
1.
Telangana
74
268
1.
Tripura
11
12
1.
Uttar Pradesh
384
785
1.
Uttar Pradesh and Uttarakhand
-
91
1.
Uttarakhand
11
50
1.
West Bengal
8
480
* Some of the GAs authorized by PNGRB span areas in more than one state.
କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ
ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଲିଖିତ ଉତ୍ତରରେ ଏହି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Setting up of New CNG Pumps
15 MAR 2021 1:06PM by PIB Delhi
Petroleum & Natural Gas Regulatory Board (PNGRB) is the authority to grant authorization to the entities to lay, build, operate or expand for the development of City Gas Distribution (CGD) or local natural gas distribution network in Geographical Areas (GAs) as per PNGRB Act, 2006.The Minimum Work Programme (MWP) as per the authorization to CGD entities entail establishment of 8181 CNG pumps over a period of 8-10 years across 27 States and 3 Union Territories.
At present, in the state of Madhya Pradesh, the MWP entails setting up of 417 CNG stations in the authorized districts over the period of 8-10 years. At present PNGRB has not authorized any entity for development of CGD network in any GA in the state of Chhattisgarh. Details of CNG stations as per the MWP are at Annexure.
The CNG pumps are set up by the CGD entities also along the National Highways as per their work plan and techno -commercial feasibility.
State-wise list of the total number of Compressed Natural Gas (CNG) Stations in the country is at Annexure. The list is also available at https://www.pngrb.gov.in/data-bank/PNG.CNG.
Annexure
State wise list of CNG stations in the country*
Sl No.
State/UT (in authorized districts)
CNG Stations
Existing
(as on 31.12.2020)
As per Minimum Work Plan
1.
Andhra Pradesh
72
426
1.
Andhra Pradesh, Tamil Nadu and Karnataka
-
251
1.
Assam
1
72
1.
Bihar
10
459
1.
Bihar and Jharkhand
-
37
1.
Chandigarh (UT)
8
-
1.
Daman & Diu and Gujarat
-
35
1.
Dadara& Nagar Haveli
7
-
1.
Daman and Diu
5
-
1.
Goa
4
1.
Gujarat
731
140
1.
Haryana
147
277
1.
Haryana and Himachal Pradesh
-
45
1.
Haryana and Punjab
-
54
1.
Himachal Pradesh
2
10
1.
Jharkhand
13
179
1.
Karnataka
44
811
1.
Kerala
14
763
1.
Kerala and Puduchrry
-
185
1.
Madhya Pradesh and Rajasthan
-
54
1.
Madhya Pradesh and Chhattisgarh
-
20
1.
Madhya Pradesh and Uttar Pradesh
-
34
1.
Madhya Pradesh
78
309
1.
Maharashtra and Gujarat
-
156
1.
Maharashtra
423
225
1.
National Capital Territory of Delhi (UT)
424
-
1.
Odisha
19
116
1.
Puducherrry and Tamil Nadu
-
27
1.
Puducherry
-
130
1.
Punjab
80
278
1.
Rajasthan
49
576
1.
Tamil Nadu
3
872
1.
Telangana
74
268
1.
Tripura
11
12
1.
Uttar Pradesh
384
785
1.
Uttar Pradesh and Uttarakhand
-
91
1.
Uttarakhand
11
50
1.
West Bengal
8
480
* Some of the GAs authorized by PNGRB span areas in more than one state.
This information was given by the Union Minister for Petroleum and Natural Gas Shri Dharmendra Pradhan in a written reply in the Lok Sabha today.