সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়
ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপনৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অধ্যক্ষতাত এখন উচ্চ স্তৰীয় সমিতি গঠন
05 MAR 2021 8:52PM by PIB Guwahati
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৫ আগষ্ট ২০১৭ত স্বাধীনতা দিৱস উপলক্ষে নিজৰ ভাষণত কৈছিলঃ
"আমি দেশৰ যিকোনো ঠাইৰ সৈতে সম্বন্ধ ৰখা সত্ত্বেও, যদি আমাৰ মাজৰ প্ৰত্যেক ব্যক্তিয়ে এটা নতুন সংকল্প, নতুন উদ্যম আৰু নতুন শক্তিৰে প্ৰয়াস কৰো, তেন্তে আমি নিজৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫তম বৰ্ষ অৰ্থাৎ ২০২২ বৰ্ষত নিজৰ সমন্বিত শক্তিৰ বলত দেশৰ ছবি সলনি কৰিব পাৰো। আমি এখন এনেকুৱা নতুন ভাৰতৰ নিৰ্মাণ কৰিব পাৰো, য'ত সকলোৱে সমান সুযোগ পাব, য'ত ভূমণ্ডলীকৰণৰ দৌৰত ৰাষ্ট্ৰৰ গৌৰৱ বঢ়োৱাত আধুনিক বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিয়ে বিশেষ ভূমিকা পালন কৰিব।"
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ শব্দসমূহৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ, ভাৰত চৰকাৰে ১৫ আগষ্ট, ২০২২ত ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বৰ্ষৰ মহোৎসৱ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱৰ ৰূপত পালন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। এই মহোৎসৱৰ মাননীয় গৃহমন্ত্ৰীৰ অধ্যক্ষতাত ইতিপূৰ্বে এখন ৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্যান্বয়ন সমিতি গঠন কৰা হৈছে। এই সমিতিয়ে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ উদযাপনৰ সময়ত ভাৰত চৰকাৰৰ বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা কৰা কাৰ্যক্ৰমৰ বিষয়ে সিবিলাকৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব। ইয়াৰ বাবে সচিবসকলৰ এখন অন্য সমিতিও গঠন কৰা হৈছে।
চৰকাৰে এতিয়া মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত ২৫৯জন সদস্যৰ এখন ৰাষ্ট্ৰীয় সমিতি গঠন কৰিছে, এই সন্দৰ্ভত শুকুৰবাৰে এক গেজেট অধিসূচনাও জাৰি কৰা হৈছে।
এই ৰাষ্ট্ৰীয় সমিতিত সমাজৰ সকলো ক্ষেত্ৰৰ গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু নাগৰিক অন্তৰ্ভুক্ত আছে। এই সমিতিয়ে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫তম বৰ্ষ উপলক্ষে আয়োজিত হ'বলগীয়া মহোৎসৱৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত কাৰ্যক্ৰম সম্পৰ্কীয় নীতিগত নিৰ্দেশনা আৰু পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব।
এই সমাৰোহৰ শুভাৰম্ভ ১৫ আগষ্ট, ২০২২ৰ পৰা ৭৫ সপ্তাহ আগতে অৰ্থাৎ ১২ মাৰ্চ, ২০২১ত প্ৰস্তাৱিত। সেইদিনা মহাত্মা গান্ধীৰ নেতৃত্বত কৰা ঐতিহাসিক নিমখ সত্যাগ্ৰহৰ ৯১তম বৰ্ষপূৰ্তিও। ১২ মাৰ্চ, ২০২১ত আৰম্ভ হ'বলগীয়া এই স্মৰণ উৎসৱৰ অন্তৰ্গত আৰম্ভণিৰ কামকাজৰ সৈতে জড়িত কাৰ্যক্ৰমত উচ্চ স্তৰীয় সমিতিৰ মাননীয় সদস্যসকলৰ সৈতে দিহা-পৰামৰ্শ কৰাৰ উদ্দেশ্যে এই সমিতিৰ প্ৰথম বৈঠক ৮ মাৰ্চ, ২০২১ত আয়োজন কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে।

Ministry of Culture
A high-level National Committee headed by Prime Minister constituted to commemorate 75 years of India’s Independence
05 MAR 2021 8:52PM by PIB Delhi
In his Independence Day speech of 15 August, 2017, the Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi had said:
“If each one of us, irrespective of where he belongs to, strives with a new resolve, a new energy, a new strength, we can change the face of the country with our combined strength in the 75th year of our independence in 2022. It will be the New India – a secure, prosperous and strong nation. A New India where there is equal opportunity for all; where modern science and technology play an important role in bringing glory for the nation in the global arena.”
Taking inspiration from the words of Hon’ble Prime Minister, Government of India has taken a decision to commemorate 75 years of India’s Independence which falls on 15th August 2022 in a befitting manner at national and international level in the form of Azadi Ka Amrit Mahotsav. A National Implementation Committee under the chairmanship of Hon’ble Home Minister had earlier been constituted for the commemoration, to guide the policies and programs to be undertaken by various Ministries of Government of India under the India 75 commemoration. A Committee of Secretaries has also been set up for this purpose.
The Government has now constituted a National Committee under the chairmanship of Hon’ble Prime Minister of India with 259 Members, for which a Gazette Notification has been issued today.
The National Committee includes dignitaries and eminent citizens from all walks of life. The Committee will provide policy direction and guidelines for formulation of programs for the commemoration of 75th anniversary of Indian Independence, at the national and international levels.
The celebrations are proposed to be launched 75 weeks prior to 15th August 2022 i.e. on 12 March, 2021, which is the 91st anniversary of the historic Salt Satyagraha led by Mahatma Gandhi. In order to discuss modalities relating to preparatory activities under the commemoration beginning from 12th March 2021, with the members of High Level Committee, it has been decided to convene the first meeting of the Committee on 8th March 2021.
Click here for gazette notification.