ইলেক্সন কমিসন
অসাম, কেরলা, পুদুচেরি, তামিল নাদু অমসুং নোংচুপ বঙ্গালগী বিধান সভা মীখলশিংগী জেনেরেল, পুলিস অমসুং এক্সপেন্দিচর ওবজার্ভরশিংগী মীফম ই.সি.আইনা পাংথোকখ্রে
03 MAR 2021 6:37PM by PIB Imphal
হৌখিবা ফেব্রুৱারি ২৬, ২০২১দা মীখলগী মতম লাউথোকখিবা অসাম, কেরলা, পুদুচেরি, তামিল নাদু অমসুং নোংচুপ বঙ্গালগী বিধান সভাশিংগী মীখলশিংদা মথৌ পাংথোক্কদবা ওবজার্ভরশিংগী ওইবা অতেনবা মীফম অমা ঙসি ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা পাংথোকখ্রে। মীফম অদুদা ওবজার্ভর ১৬৫০ হকথেংন্না শরুক য়াখি অমসুং অথাপ্পা মফমশিংদগী ওবজার্ভর ১২০ হেন্না ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি। আই.এ.এস, আই.পি.এস, আই.আর.এস অমসুং অতোপ্পা সেন্ত্রেল সর্বিসশিংগী ওফিসারশিং জেনেরেল, পুলিস অমসুং এক্সপেন্দিচর ওবজার্ভরশিং ওইনা শীজিন্নগনি।
ওবজার্ভরশিংদা ৱা ঙাংবদা চীফ ইলেক্সন কম্মিসন্নর শ্রী অরোরানা হায়খি ওবজার্ভরশিং অসি ভারতকী গনতন্ত্রদা মরুওইবা লমজিং মৈরা পায়বশিংগী মনুংদা অমনি। সেপ্তেম্বর ২০১৭দগী হৌনা ই.সি.আইদা মহাক্কী মতম মনুংদা, বিধান সভা মীখল ১৪ অমসুং ২০১৯গী লোক সভা মীখল পাংথোকখ্রে অমসুং মীখলশিং পাংথোকপদা ওবজার্ভরশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা বিহারগী সি.ই.ও অমসুং দি.ই.ওশিংনা পাংথোকখিবা শিংথানিঙাই ওইরবা থবকশিং থাগৎলদুনা শ্রী অরোরানা হায়খি ভারতকী মীখলশিংগী পুৱারিদা বিহার বিধান সভাগী মীখলশিংনা অচৌবা অওনবা অমা পুরকখি। বিহারগী মমাঙগী বিধান সভাগী মীখলশিং অমসুং লোক সভাগী মীখলশিংদগী হেন্না ভোত্তরশিং শরুক য়াখি।
শ্রী অরোরানা হায়খি ফিল্দ ওফিসারশিং অমসুং ই.সি.আইনা পুন্না থবক তৌমিন্নবা মতমদা মীখলশিং মাইপাক্না পাংথোকপা ঙম্মী অমসুং ওবজার্ভরশিং অমসুং স্পিসিএল ওবজার্ভরশিংশু মরুওইবা থৌদাং লৌরি। পাংথোক্কদৌরিবা মীখলশিং অসিদা ফোর্সশিং খন্নবা অমসুং মথৌ পাংথোক্নবা ওবজার্ভরশিংনা অহেনবা থৌদাং লৌগনি। ভারতকী গনতন্ত্রগী মাইপাকপা অসি তশেংনা সরকার শেম্বদা মীচম মীয়াম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌবগী মখা পোল্লি। ই.সি.আইগী পান্দমদি ভোত্তরশিং শক্তি পীবা, মিকুপ-নাহুম শিংহনবা, ই-পাউ খঙহনবা অমসুং অশোই-অঙাম থোকহন্দবনি। ওবজার্ভরশিংনা মীয়ামগা উনগদবনি অমসুং মখোয়না ভোত্তরশিং অকিবা য়াওদনা ভোৎ থাদবা ঙমহনগদবনি। করিগুম্বা ওবজার্ভরশিংনা মখোয়গী মথৌ পাংথোকপদা চেকশিন্দবা থেংনরবদি ই.সি.আইনা খোঙলৈথুনা থবক লৌখৎকনি। থওইনা থৌশাদবশিং ই.সি.আইনা তুমিন্না লৈথোক্লোই। অহলশিং, হকচাংগী ফিবমদা মীমান্নদ্রবশিং অমসুং নুপী ভোত্তরশিংগী পীরিবা খুদোংচাবশিং য়েংশিন্নবা ওবজার্ভরশিং পোল্লিং বুথশিংদা চৎগদবনি।
ইলেক্সন কম্মিসন্নর শ্রী সুসিল চন্দ্রনা হায়খি লাক্লিবা মীখলশিং অসিদা ভোত্তর কোতি ১৮ হেন্না মখোয়গী ভোৎ থাদবগী হক শীজিন্নগনি। মী অমগা অমগা থাপ্না লৈনবা পোল্লিং স্তেসন ৮০,০০০ হেন্না হাপচিল্লে। সংবিধানগী পান্দমশিং অদু থবক ওইনা পাংথোক্নবা ওবজার্ভরশিংনা ফিল্দ ওফিসারশিংদা অচুম্বা মাইকৈ তাক্কদবনি। ওবজার্ভরশিংনা ফজনা মথৌ পাংথোকপা মতমদা ভোত্তরশিংগী মরক্তা থাজবা লৈহনগনি অমসুং শেনগী শক্তি নত্রগা য়ু অমসুং পোৎ-চৈ কয়া লেম্না পীবগী থবকশিং লাকশিনবা ঙমগনি। হায়রিবা মীখলশিং অসি মপুংফানা নিয়ম চুম্না পাংথোকপদা ওবজার্ভরশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগদবনি।
ইলেক্সন কম্মিসন্নর শ্রী রজিব কুমারনা হায়খি ওবজার্ভরশিংনা পাংথোকপা থবকশিং মীয়াম, মেদিয়া অমসুং রাজনিতি দলশিংনা কুপ্না শেন্নগনি। ফিবম অমা হেক্তা মীখলগী চুম্বা অমসুং আইনগী ওইবা থবকশিং ঙাক্নবা ওবজার্ভরশিংনা অখন্নবা থবকশিং পাংথোক্কদবনি। থবক ফজনা পাংথোক্নবা ওবজার্ভরশিং লাইনা উনবা য়ানবা অমসুং ইফোং ফোংনবা অমসুং অফবা থবকশিং পাংথোক্নবা হোৎনগদবনি। ওবজার্ভরশিংগী পাউদমশিং অসি ই.সি.আইনা অচুম্বা পুরকপদা য়াম্না মরুওইবা মচাক অমনি। থবক ওইনা ফজনা পাংথোক্নবা আইনগী ওইবা ৱাফমশিং, পাউতাকশিং অমসুং ই.সি.আইগী খ্বাইদগী নৌবা সর্কুলারশিং ওবজার্ভরশিংনা খঙজিনগদবনি।
মীফম অদুদা ই.সি.আইগী সেক্রেতরি জেনেরেল শ্রী উমেস সিনহানা মীখলগী থৌরাং তৌবা, সেকুরিতিগী অশীন-অরাং অমসুং এস.ভি.ই.ই.পিগী মরমদা ৱা ঙাংখি। তামিল নাদু অমসুং পুদুচেরি রাজ্যশিংগী মীখলশিংগী ইন-চার্জ ওইরিবা শ্রী সিনহানা তামিল নাদু অমসুং পুদুচেরি রাজ্যশিংগী ওফিসারশিংগা ৱা খন্নখি।
সেনিয়র দিপুতি ইলেক্সন কম্মিসন্নর শ্রী ধরমেন্দ্র শর্মনা মীখলদা মথৌ তৌগদবা ওফিসিএলশিংগী ত্রেনিং অমসুং অসামগী মতাংদা(অসামগী ইন-চার্জ ওইনা) ৱা ঙাংখি; দিপুতি ইলেক্সন কম্মিসন্নর শ্রী সুদিপ জেন্না ইলেক্তোরেল রোলগী ৱাফমশিং, আই.তি শীজিন্নবা অমসুং ই.ভি.এম ভি.ভি.পি.তি সিস্তেমগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। শ্রী জেন্না কেরলা অমসুং নোংচুপ বঙ্গালগী মীখলশিংগী মতাংদশু ৱা ঙাংখি। আইনগী ওইবা ৱাফমশিং, এম.সি.সি অমসুং চাদিং য়েংশিনবগী মতাংদা দিপুতি ইলেক্সন কম্মিসন্নর শ্রী চন্দ্র ভুসন কুমার অমসুং দিরেক্তর এক্সপেন্দিচর শ্রী পঙ্কজ শ্রীভাস্তাবানা মখোয়গী ওইবা ৱাফমশিং থমখি। ই.সি.আইগী ৱাঙাংলোই, শ্রীমতি সেফালি সারন্না মেদিয়া সর্তিফিকেসন অমসুং মোনিতরিং কমিতিশিং, পেদ নিউজ অমসুং সোসিএল মেদিয়াগী মতাংদা ওফিসারশিংদা ৱা ঙাংখি।
পাংথোক্কদৌরিবা মীখলশিং অসিদা হকচাংগী ফিবমদা মীমান্নদ্রবশিং, চহি ৮০গী মথক্তা লৈবা মীওইশিং, লাউথোক্লবা তঙাইফদবা থবকশিংদা মথৌ পাংথোক্লিবা মীওইশিং, মতিক চারবা ওথোরিতি অমনা শকখঙলবা কোবিদ-১৯ পোজিতিপ ওইরবা /চিংনবা ভোত্তরশিং অমসুং ক্বারেন্তাইনদা লৈরিবা ভোত্তরশিংদা ই.সি.আইনা পোস্তেল বেল্লোদকী খুদোংচাবা পীরে। মীখলগী থবক-থৌরম পুম্নমক্না কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবা কম্মিসনগী চৎন-পথাপশিং ঙাক্না চৎকনি অমসুং পায়খৎলিবা থবকশিংগী মনুংদা পোল্লিং স্তেসন মশিং হেনগৎহনবা, মী খুদিংমক থর্মেল স্কেন্নিং পাংথোকপা, সেনিতাইজর অমসুং মাক্স শীজিন্নবা, কাউন্তিং তেবলশিংগী হাংনা থানবা অচৌবা হোলশিং শীজিন্নবা, পোল্লিং পর্সোনেলশিং অমসুং সেকুরিতিগী মীওইশিং পুনবা গারি মরাং কাইনা শীজিন্নবা মীখলগী মথৌ পাংথোক্কদবা মীওই খুদিংমক তিকা থাবা য়াওরি।

Election Commission
ECI organizes briefing meeting of General, Police and Expenditure Observers for the Assembly Elections in Assam, Kerala, Puducherry, Tamil Nadu and West Bengal.
03 MAR 2021 6:37PM by PIB Delhi
Election Commission of India today organized a briefing meeting for Observers to be deployed for the forth coming General Election to the Legislative Assemblies of Assam, Kerala, Puducherry, Tamil Nadu and West Bengal 2021 for which schedule was announced on 26th February, 2021. More than 1650 Observers today participated in the briefing meeting physically and virtually from more than 120 remote locations also. Officers from IAS, IPS, IRS and other Central Services have been included to be deployed as General, Police and Expenditure Observers.
Addressing the Observers, Chief Election Commissioner Shri Arora said that Observers are one of the most important torchbearers of Indian democracy. Shri Sunil Arora recalled that during his tenure in ECI, since September 2017, he has been associated with 14 Elections of state Assemblies and also the 2019 Lok Sabha General Elections wherein Observers played an important role in the conduct of elections. Taking note of the exemplary work accomplished by the CEO and DEOs of Bihar despite wide spread Covid concerns, ShriArora said Bihar Assembly elections have literally become a turning point in the history of Indian elections. Even the participation of voters was better than the previous Assembly and Parliamentary elections in Bihar. Shri Arora said successful conduct of elections is always a combined feat of field officers and ECI where the Observers and Special Observers also play a vital role. He added that, during these elections, Observers will have additional role in randomization of forces and its deployment. CEC said the resilience of Indian democracy lies in the fact that the so-said “Common Man” plays a decisive role in Government formation. The motto of ECI is to ensure empowered, vigilant, well informed and safe voter. He reminded the Observers that they should be visible and accessible to citizens and enable them to vote fearlessly. He warned the observers that ECI will act swiftly and ruthlessly incase anyone is found to be lax in performing their duties. ECI shall not tolerate any willful lapses, he reiterated.Shri Arora asked the Observers to visit the Polling Booths to check due facilitation to senior citizens, Persons with Disabilitiesand women voter stoensure Commission's commitment toprinciple of Inclusive Elections.
Election Commissioner ShriSushil Chandra said that in the forthcoming elections, more than 18crore voters would be exercising their right of franchise. Accounting for social distancing norms, more than 80,000 polling stations have been added. He said Observers need to ensure proper direction to Field-level officers so that ECI’s constitutional mandate is scrupulously fulfilled. He called upon Observers for their active interventions and presence which could enable in building confidence among the voters especially in vulnerable areas and make all efforts to curb money power or vices of liquor and freebies with complete involvement of all enforcement agencies. Mr Chandra emphasized that Observers should play an important role in making these elections totally inducement free.
Addressing the officers, Election Commissioner Shri Rajiv Kumar reminded the Observers that their own conduct would be under scrutiny by the people, media and political entities. The Observers need to ensure exceptional conduct so that legitimacy and sanctity of the Election is kept intact at any cost. He said accessibility and visibility of Observers, quality and timeliness of response has to be ensured to establish credibility. Shri Kumar said the evidentiary value of Observers' reports many a time become the key factor for ECI to base their judgment. Shri Kumar reiteratedthat Observers need to be conversant with all legal provisions, instructions and latest circulars of ECI for effective implementation on the ground.
The half-day long briefing sessions held today had comprehensive briefing by the Secretary General ECI Shri Umesh Sinha on Election Planning, Security Management & SVEEP aspects. Shri Sinha, who is also incharge of elections in State of Tamil Nadu and UT of Puducherry at ECI, briefed the officers on specific state issues of TN and the UT. Briefing sessions were also held by Senior Deputy Election Commissioner ShriDharmendra Sharma on Training of Personnel and inputs on Assam (being State incharge of Assam electionsat ECI); on Electoral Roll issues and IT applications and EVM VVPAT Management Systemby Deputy Election Commissioner Shri Sudeep Jain. Shri Jain also covered specific issues of Kerala and West Bengal elections. Onlegalissues, MCC and expenditure monitoring, Deputy Election Commissioner Shri Chandra Bhushan Kumar and Director Expenditure Shri Pankaj Shrivastavagavean overview. Smt Sheyphali Sharan, Spokesperson ECI, briefedthe Officers on aspects of Media Certification and Monitoring Committees, Paid News as also Social Media.
For these ensuing elections, ECI has extended the option of Postal Ballot facility to the electors who are marked as Persons with Disabilities (PwD), electors above the age of 80 years, electors employed in notified Essential services and electors who are COVID- 19 positive/suspect as certified by competent authority and are in quarantine (home/institutional). Commission’s broad Guidelines for COVID-safe election to be adhered to during the entire election processes for all persons, include increased number of auxiliary Polling stations, Thermal Scanning of all persons, Sanitizer and mask use; larger halls with adequate spacing of counting tables; Adequate number of vehicles mobilized for movement of polling personnel, security personnel to ensure compliance of COVID-19 guidelines as also vaccination for all personnel involved in electoral process.