মশিং য়ামদবা কাংবুগী মন্ত্রালয়
দিফেন্স মিনিস্তর শ্রী রাজনাথ সিংহনা নই দিল্লীগী জৱাহরলাল নেহরু স্তেদিয়মদা ফোর্মেল ওইনা হুনর হাত হৌদোকখ্রে
য়ুনিয়ন মাইনোরিতী এফিয়ার্স মিনিস্ত্রিনা ওর্গনাইজ তৌরিবা হিনর হাত অসি ২০২১গী ফেব্রুৱারী ২১দগী ২০২১গী মার্চ ১ ফাওবা অমুক হৌরে
থিম – “লোকেল তু গ্লোবেল” অমদি ইন্দিজেনস এক্সক্যুইসাইত ইন্দিয়ন তোইজতা মীৎয়েং
হুনর হাতকী আর্তিসানশিং অসি অর্ত অমসুং ক্রাফকী উস্তাদ খক্তা নত্তে, মখোয় অসি দেস্তিনিগীসু উস্তাদনি: রাজনাথ সিংহ
নই দিল্লীদা পাংথোক্লিবা “হুনর হাত” অসিদা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ৩১ হেনবদগী অর্তিসান অমসুং ক্রাফসমেন ৬০০ হেনবনা শরুক য়ারি
হুনর হাত অসিদা লৈবাক অসিগী শকখংলবা অর্তিস্তশিংনা প্রজেন্ত তৌবা তোঙান তোঙানবা কলচরেল অমসুং ম্যুজিকেল প্রোগ্রামশিংসু য়েংবা ফংগনি
হুনর হাতনা হৌখিবা চহি মঙাদা ভারতকী অর্তিসান, ক্রাফমেন, ক্যুলিনরী এক্সপর্তস অমসুং মখোয়গা লোয়নবা অতোপ্পা মীওই লাখ মঙা হেনবদা এমপ্লোইমেন্ত অমসুং এমপ্লেোইমেন্তকী খুদোংচাবশিং ফংহনখ্রে: মুখতার অব্বাস নকবি
মাইনোরিতী এফিয়ার্সকী মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিগী নিংতম্বগী ৭৫শুবা চহি মপুং ফারকপগী শিনগদৌরিবা ৭৫ “হুনর হাত”কী থোংদা অর্তিসান অমসুং ক্রাফসমেন লাখ ৭ লিশিং ৫০দা এমপ্লোইমেন্ত অমসুং এমপ্লোইমেন্তকী খুদোংচাবা ফংহল্লগনি
21 FEB 2021 3:29PM by PIB Imphal
দিফেন্স মিনিস্তর শ্রী রাজনাথ সিংহনা ঙসি ফোর্মেল ওইনা নই দিল্লীগী জৱাহরলাল নেহরু স্তেদিয়মদা লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী ইন্দিজেনস অর্তিসান অমসুং ক্রাফমেনগী ২৬শুবা হুনর হাত হৌদোকখ্রে।
লোক সভাগী এম.পি. শ্রীমতি মীনাকশি লেখিনা থৌরম অদুদা অথোইবা মীথুংলেন ওইখি। থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন মাইনোরিতী এফিয়ার্স মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী পি.কে.দাস, অতোপ্পা মকোকথোংবা ওফিসিএলশিং অমসুং শক্নাইরবশিংনা শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা শ্রী রাজনাথ সিংহ জীনা হায়খি মদুদি, লৈবাক অসিগী রিজন খুদিংমক্কী অঙকপা তেলেন্ত অমসুং ব্রিলেন্স লৈজৈ। হুনর হাতকী আর্তিসানশিং অসি অর্ত অমসুং ক্রাফকী উস্তাদ খক্তা নত্তে, মখোয় অসি দেস্তিনিগীসু উস্তাদনি। শ্রী রাজনাথ সিংহ জীনা হায়খি মদুদি, হুনর হাতনা লৈবাক অসিগী ইকোনোমী ফগৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মোদী সরকারনা লৈবাক অসিগী ইন্দিজেনস অর্তিসান অমসুং ক্রাফমেনশিং প্রমোৎ তৌরি। হুনর হাতনা লৈবাক পুম্বগী ইন্দিজেনস অর্তিসান অমসুং ক্রাফমেনশিংবু অমত্তা ওইনা পুন্সিল্লি।
মাইনোরিতী এফিয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্ত্রীনা ফেব্রুৱারী ২০দগী মার্চ ০১, ২০২১ ফাওবা “ভোকেল ফোর লোকেল” হায়বা থিমদা ২৬শুবা “হুনর হাত” শিল লাংলি।
নই দিল্লীদা পাংথোক্কদৌরিবা “হুনর হাত” অসিদা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ৩১ হেনবদগী অর্তিসান অমসুং ক্রাফসমেন ৬০০ হেনবনা শরুক য়ারি। আন্ধ্র প্রদেশ, অসাম, বিহার, চান্দিগর, থতিসগর, দিল্লী, গৱা, গুজরাত, হরিয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, জম্মু-কাশ্মির, ঝার্খন্দ, কর্নাতকা, কেরলা, লদাখ, মধ্য প্রদেশ, মনিপুর, নগালেন্দ, ওরিশা, পুদুচেরী, পঞ্জাব, রাজস্থান, সিক্কিম, তমিল নাদু, তেলঙ্গনা, উত্তর প্রদেশ, ৱেস্ত বঙ্গলনচিংবশিংদগী অর্তিসান অমসুং ক্রাফমেনশিংনা মখোয়গী ইন্দিজেনস হেন্দমেদ প্রদক্তশিং দিসপ্লে তৌনবা অমদি য়োন্নবগীদমক জৱাহরলাল নেহরু স্তেদিয়মদা পাংথোক্কদৌরিবা হুনর হাত্তা শরুক য়ারি।
হুনর হাত্তা এপ্পলিক ৱার্ক, অকংবা লৈশিং, জুত-কেন, ব্রাস প্রদক্তশিং, উ অমসুং লৈবাক্কী শান্নপোৎশিং, অজরখ ব্লোক প্রিন্ত, ব্লু অর্ত পোত্তরী, পাশমিনা শোল, খাদি প্রদক্তশিং, বনারসি সিল্ক, উগী ফর্নিচর, চিকনকরি এম্বোইদরী, চান্দেরি সিল্ক, লেক খুজিশিং, রাজস্থানি জ্বেলরী, ফুলকরি, ওইল পেন্তিং, শউনগী পোত্থোকশিং, খুর্জা পোত্তরী, তমিল নাদু, কর্নাতকাদগী সেন্দল ৱুদকী পোত্থোকশিং, বেস্ত বেঙ্গলদগী লিমোনগী পোত্থোকশিং অসিনচিংবা ইন্দিজেনস হেন্দমেদ প্রদক্তশিং যোন্নবা অমসুং দিসপ্লেগীদমক ফংলি।
য়েংবা লাক্লিবশিংনা বৱরচিখানা সেক্সনদা লৈবাক অসিগী রিজন খুদিংমক্তগী ত্রেদিস্নেল দেলিকেসীশিংসু মহাও তংবা ফংলি।
মসিদসু নত্তনা দিল্লীদা পাংথোক্লিবা হুনর হাত্তা লৈবাক অসিগী শক্নাইরবা অর্তিসশিংনা লান্থোকপা তোঙান তোঙানবা কলচরেল অমসুং ম্যুজিকেল প্রোগ্রামশিংসু য়েংলি। শক্নাইরবা অর্তিসশিং, শ্রী বিনোদ রাথোর (ফেব্রুৱারী ২১), নিজামি ব্রদর্স (ফেব্রুৱারী ২৪), শ্রী সুদেশ ভোন্সলে (ফেব্রুৱারী ২৬), শ্রী কৈলাশ খের (ফেব্রুৱারী ২৭), শ্রীমতি শিবানি কাশ্যপ (মার্চ ১) অমসুং অতোপ্পশিংনা মখোয়গী প্রোগ্রামশিং লান্থোক্কনি।
থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন মাইনোরিতী এফিয়ার্স মিনিস্তর শ্রী মুখতার অবাবস নকবিনা হায়খি মদুদি লৈবাক পুম্বদগী অর্তিসান অমসুং ক্রাফমেনশিংগী ইন্দিজিনস প্রদক্তশিং প্রমোৎ তৌনবা মতিক চাবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইরিবা হুনর হাতনা হৌজিক ফাওবদা অর্তিসান, ক্রাফমেন অমসুং অর্তিস্ত লাখ ৫ হেন্না এমপ্লোইমেন্ত অমসুং এমপ্লেোইমেন্তকী খুদোংচাবশিং ফংহনখ্রে। মাইনোরিতী এফিয়ার্সকী মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিগী নিংতম্বগী ৭৫শুবা চহি মপুং ফারকপগী শিনগদৌরিবা ৭৫ “হুনর হাত”কী থোংদা অর্তিসান অমসুং ক্রাফসমেন লাখ ৭ লিশিং ৫০দা এমপ্লোইমেন্ত অমসুং এমপ্লোইমেন্তকী খুদোংচাবা ফংহল্লগনি।
শ্রী নকবিনা হায়খি মদুদি “হুনর হাত” অসি ভর্চুএল অমসুং ওলাইন প্লেৎফোর্ম http://hunarhaat.org অমসুং জি.ই.এম. পোর্তেলদসু ফংলি।

Ministry of Minority Affairs
Defence Minister Shri Rajnath Singh formally inaugurates “Hunar Haat” at Jawaharlal Nehru Stadium in New Delhi
“Hunar Haat”, being organised by Union Minority Affairs Ministry, to restart from February 20, 2021 till March 01, 2021
The artisans of “Hunar Haat” are not only “Ustad” of art and craft; they are also “Ustad” of destiny: Rajnath Singh
More than 600 artisans and craftsmen from more than 31 States and UTs are participating in the “Hunar Haat” in New Delhi
People can also enjoy different cultural and musical programmes being presented by renowned artists of the country at the “Hunar Haat”
“Hunar Haat” has provided employment and employment opportunities to more than 5 lakh Indian artisans, craftsmen, culinary experts and other people associated with them in the last 5 years” -- Mukhtar Abbas Naqvi
The Union Ministry of Minority Affairs will provide employment and employment opportunities to 7 lakh 50,000 artisans and craftsmen through 75 “Hunar Haat” which will be organised by completion
21 FEB 2021 3:29PM by PIB Delhi
Defence Minister Shri Rajnath Singh Ji today formally inaugurated the 26th “Hunar Haat” of indigenous artisans and craftsmen from across the country at Jawaharlal Nehru Stadium in New Delhi.
Lok Sabha MP Smt. Meenakshi Lekhi graced the occasion as the Guest of Honour. Secretary, Union Minority Affairs Ministry, Shri P. K. Das, other senior officials and dignitaries were also present on the occasion.
On the occasion, Shri Rajnath Singh Ji said that “Every region of the country has an amazing talent and brilliance. The artisans of “Hunar Haat” are not only “Ustad” of art and craft; they are also “Ustad” of destiny. Shri Rajnath Singh Ji said that “Hunar Haat” has been playing an important role in strengthening the country’s economy. Modi Govt is promoting the indigenous artisans and craftsmen of the country. “Hunar Haat” brings together indigenous artisans and craftsmen from across the country. Shri Rajnath Singh Ji said that, “Hunar Haat” is a beautiful exhibition of our traditional art and craft and more importantly our "cultural mosaic". “Hunar Haat” is doing branding of traditional legacy of artisans, craftsmen. “Hunar Haat” is playing important role towards “Aatmnirbhar Bharat”. Shri Rajnath Singh Ji said that, “Hunar Haat” has turned Corona pandemic into an opportunity for “Vocal for Local”. Artisans, craftsmen continued production of their indigenous products which were provided market and opportunities through “Hunar Haat”.
The Union Ministry of Minority Affairs is organising the 26th “Hunar Haat” on the theme of “Vocal for Local” from 20th February to 01st March 2021.
More than 600 artisans and craftsmen from more than 31 States and UTs are participating in the “Hunar Haat” in New Delhi. Artisans and craftsmen from Andhra Pradesh, Assam, Bihar, Chandigarh, Chhattisgarh, Delhi, Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu-Kashmir, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Ladakh, Madhya Pradesh, Manipur, Nagaland, Odisha, Puducherry, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Tamil Nadu, Telangana, Uttar Pradesh, Uttarakhand, West Bengal etc are participating in “Hunar Haat” at Jawaharlal Nehru Stadium for display and sale of their exquisite indigenous handmade products.
Exquisite indigenous handmade products such as Applique work, dry flowers, jute-cane, brass products, wooden and clay toys, Ajrakh Block Print, Blue Art Pottery, Pashmina Shawl, Khadi products, Banarsi Silk, Wooden Furniture, Chikankari Embroidery, Chanderi Silk, Lac bangles, Rajasthani jewellery, Phulkari, Oil Painting, Leather products, Khurja pottery, Sandalwood artefacts from Tamil Nadu, Karnataka, Jute products from West Bengal etc are available for sale and display at “Hunar Haat”.
The visitors are also enjoying traditional delicacies from every region of the country at “Bawarchikhana” section.
Besides, the people are also enjoying different cultural and musical programmes being presented by renowned artists of the country at the “Hunar Haat” in New Delhi. Renowned artists such as Shri Vinod Rathore (21 Feb); Nizami Brothers (24 Feb); Shri Sudesh Bhonsle (26 Feb); Shri Kailash Kher (27 Feb); Ms Shibani Kashyap (01 March) and others will present their programmes.
On the occasion, Union Minority Affairs Minister Shri Mukhtar Abbas Naqvi said that the “Hunar Haat”, which is a “perfect platform” to promote indigenous products of artisans and craftsmen from across the country, has provided employment and employment opportunities to more than 5 lakh artisans, craftsmen and artists yet. The Union Ministry of Minority Affairs will provide employment and employment opportunities to 7 lakh 50,000 artisans and craftsmen through 75 “Hunar Haat” which will be organised by completion of 75 years of the country’s independence.
Shri Naqvi said that the “Hunar Haat” is available on virtual and online platform http://hunarhaat.org and on GeM Portal also where the people of the country and abroad can buy products of indigenous artisans and craftsmen digital/online.