কেমিকেল্স অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়
কেমিকেল অমসুং পেত্রোকেমিকেল সেক্তরগীদমক ফোর্ৱার্দ লুক্কিং অমসুং গ্রোথ ওরিয়েন্তেদ বজেৎ
16 FEB 2021 1:57PM by PIB Imphal
মালেম অসিদা শেল-থুমগী ফিভম খ্বাইদগী থুনা ফগৎপা ঙম্বা লৈবাক অমা ওইনবা ভারত সরকার অসিনা কেমিকেল্স অমসুং পেত্রোকেমিকেল্স ইন্দস্ত্রী হেন্না মপুং ফানা চাওখৎহনগদবনি হায়না খল্লি৷ ভারত অসি কেমিকেল্স অমসুং পেত্রোকেমিকেল্সকী নেত ইমপোর্তর অমা ওইরি৷ কেমিকেল্স অমসুং পেত্রোকেমিকেল্সকী দোমেস্তিক দিমান্দ অমসুং সপ্লাইগী মরক্তা লৈরিবা গেপ অসি মপান লমদগী পুশিল্লক্তুনা মেনশিল্লি৷ সেক্তর অসিদা ইনবেস্তমেন্তগী পুক্নিং চিংশিন্নবা রো মেতরিয়েলশিং অমসুং শাবা লোইরবা প্রদক্তশিং অসিগী স্ত্রকচরশিং অসি পুথোক্তুনা ময়ামদা খঙহনবা মরু ওইরে৷ অনিংবা অসিগা লোইননা মালেমগী ওইনা কোস্ত কম্পিতিতিব ওইবা দোমেস্তিক কেমিকেল অমসুং পেত্রোকেমিকেল ইন্দস্ত্রী ওইবা ঙম্নবা অমসুং অত্ম নির্ভর ভারত ফংবা ঙম্নবা ক্রুসিয়েল তেরিফ লাইনশিং অসিগীদমক দ্যুতী স্ত্রকচর সপোর্ত পীরি৷
কেমিকেলশিং অমসুং পেত্রোকেমিকেলশিং পুথোকপদা মালেম অসিদা কোস্ত কম্পিতিতিব ওইবা ঙম্নবা ‘নফথা’গুম্বা ফীদস্তোক্তা মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লক্লিবা অসি হন্থন্নবগীদমক মতম কুইনগী মমাংদগী কেমিকেল্স অমসুং পেত্রোকেমিকেল্স ইন্দস্ত্রীদা দিমান্দ তৌদুনা লাক্লি৷ মতম কুইনগী মমাংদা ঙাইদুনা লাক্লিবা দিমান্দ অসি ভারত সরকারনা ২০২১-২২ বদজেৎতা হাপখ্রে৷ মসিগী য়ুনিয়ন বদজেৎ অসি কেমিকেল্স অমসুং পেত্রোকেমিকেলশিংগী ইন্দস্ত্রী এসোসিয়েসনশিংনা ফোর্ৱার্দ লুক্কিং অমসুং গ্রোথ ওরিয়েন্তেদ বদজেৎনি হায়না লৌই৷
মাইক্রো ইরিগেসনগীদমক লুপা কোতি ১০,০০০ য়ৌনা আউতলে শরুক অনি হেনগৎহনবা অসিগুম্বা লৌউ-শিংউবদা মীৎয়েং চংলিবা খোঙথাং অসিনা মখাতানা পোলিমর বেজ ইরিগেসন প্রদক্তশিং অমসুং সর্ভিসশিং অসিদা ফ্যুল দিমান্দ তৌরক্লগনি৷ মরু ওইবা সেক্তরশিংগীদমক পুথোক্লিবা পি.এল.আই. স্কিমশিং অসিনা লৈবাক অসিদা পেত্রেকেমিকেল শিজিন্নবা হেনগৎহল্লগনি৷ ইয়রমার্ক তৌরিবা সেক্তরশিং অসিগী মনুংদা মোবাইল ফোন মেনুফেকচরিং, ওতো অমসুং কম্পোনেন্তশিং, মেদিকেল দিভাইজশিং, তেক্সতাইল প্রদক্তশিংগুম্বা সেক্তর তরেৎ অসিনা পেত্রোকেমিকেলশিংগী চাং কা হেন্না শিজিন্নৈ, পেত্রোকেমিকেল ইন্দস্ত্রী গ্রোথ অসিগীদমক লৈরিবা ইস্তিমেতেদ আউতলেত অসি লুপা কোতি লাখ ১.৪১নি৷
তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রী অসি হেন্না য়োকখৎনবা সরকার অসিনা লৈবাক অসিদা অচৌবা তেক্সতাইল পার্ক তরেৎ হাংদোক্নবা লাওথোকখ্রে৷ মালেম অসিনা ভারততগী তেক্সতাইল প্রজক্তশিং লৌনবা হোৎনরি অমসুং হায়রিবা প্রদক্তশিং অসি চাইনা অমসুং অতোপ্পা থা-নোংপোক্তা লৈরিবা এসিয়াগী লৈবাক অসিদগী লৌদ্রবসু প্রদক্তশিং অসি ভারততগী লৌবা য়াহনগদৌরিবা অসিনা বাইয়রশিংবু নুংঙাইহল্লগনি৷
নাফথা দ্যুতিদা ৪%দগী ২.৫%দা হন্থবা; নাফথা থম্বা কস্তম দ্যুতি হন্থরকপা অসিনা ক্রেক্করশিং হেন্না শিজিন্নহন্দুনা কোস্ত কম্পিতিতিব ওলিফিন্স অমসুং এরোমেতিকশিং ফংহল্লগনি৷
কার্বোন ব্লেক দ্যুতিদা ৫%দগী ৭.৫%দা হেনগৎপা; কার্বোন ব্লেক অসি তাইয়রশিং শাবদা শিজিন্নৈ৷ ওতোমোবাইল ইন্দস্ত্রী অসি চাওখৎলকপনা মরম ওইদুনা মসিনা কার্বোন ব্লেক্কী অনৌবা কেপাসিতী শেমগৎলগনি অমসুং দোমেস্তিক প্লেয়রশিংগী কেপাসিতী য়ুতিলাইজেসন হেন্না ফহল্লগনি৷
প্লাস্তিক্স দ্যুতিগী বিল্দরশিংগী ৱেয়রদা ১০%দগী ১৫% য়ৌনা হেনগৎপা; মপান লমদগী হোংনা পুশিল্লক্লিবা অসিগা য়েংনবদা লোকেল প্লাস্তিক প্রোসেসরশিং অসিনা শারিবা প্লাস্তিকশিং অসিগা কম্পিতিতিব ওইবা প্রাইসশিং লৈহনবদা মসিনা মতেং পাংলগনি৷ মখাতানা মসিনা প্লাস্তিক প্রোসেসরশিংনা কেপাসিতী য়ুতিলাইজেসন তৌবগী চাং হেনগৎহল্লগনি৷
পোলিকার্বোনেৎ দ্যুতীদা ৫দগী ৭.৫%দা হেনগৎপা; মসি শেত্তরপ্রুফ ৱিন্দোশিং, অয়াংবা আইগ্লাস লেন্সশিং শাবদা শিজিন্নৈ৷ শেমদোক্লবা দ্যতী অসিনা তেক্নোলোজী ইন্তেন্সিব পোলীকার্বোনেৎ মার্কেৎতা অনৌবা ইনবেস্তমেন্তগী পুক্নিং চিংশিল্লগনি৷
মীথাইলিন দাইফিনাইল দাইআইসোসাইনেত(এম.দি.আই.) দ্যুতিদা নিল্দগী ৭.৫%দা হেনগৎপা; মসি স্পান্দেক্স য়ার্ন, অতোপ্পা এপ্লিকেসনশিংদা শিজিন্ননবা পোলিয়ুরেথিনশিং পুথোকপদা শিজিন্নরি৷ শেমদোক্লবা কস্তম দ্যুতি অসিনা ভারততা অহেনবা ইনবেস্তমেন্তশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লগনি৷
পোজিতিব ওইবা অমসুং ফোর্ৱার্দ লুক্কিং বদজেৎ অসিগীদমক ইন্দস্ত্রী অমসুং মহাক্কী এসোসিয়েসনশিংনা কেন্দ্রগী শেল-থুমগী মন্ত্রী অমসুং কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজরগী কেন্দ্রগী মন্ত্রীবু থাগৎখ্রে৷

Ministry of Chemicals and Fertilizers
Forward Looking and Growth Oriented Budget for Chemical and Petrochemical Sector
16 FEB 2021 1:57PM by PIB Delhi
To catch up world’s fast growing economy, the Government of India envisioned for vibrant Chemicals and Petrochemicals industry. India is a net importer of Chemicals and Petrochemicals. The gap of domestic demand and supply of Chemicals and Petrochemicals is being bridged through imports. To attract investment in the sector, there had been a need of spread in duty structure of raw materials and intermediates/finished products. With this intention the duty structure support is provided for crucial Tariff Lines to become domestic Chemical and Petrochemical industry, globally cost competitive and to become Aatma Nirbhar Bharat.
Chemical and Petrochemical industry has been demanding since long back for reduction in import duty on feedstock such as ‘Naphtha’ to become globally cost competitive for production of Chemicals and Petrochemicals. This long standing demand has been taken care of by the Government in the budget 2021-22. The industry associations of Chemicals and Petrochemicals have termed this Union Budget as forward looking and growth oriented budget.
The massive emphasis on infrastructure spending is expected to result in additional consumption of petrochemicals like polymers and specialty chemicals. Also, Agriculture focused measure like doubling of outlay for micro irrigation to Rs 10,000 crores will further fuel demand for polymer based irrigation products and services.
The new vehicle scraping policy will boost the polymer and elastomer consumption in anticipation of requirement of new and additional vehicles.
The increased outlay on healthcare and the fund for vaccination will boost polymer consumption with requirements of syringes and other polymer based healthcare products.
In General, with increased government spending the requirement of petrochemicals and polymers which are required in very wide range of sectors will also increase and provide ad fillip to local demand.
The roll out of the PLI schemes for key end-use sectors will boost petrochemical consumption in the country. Among the sectors earmarked, seven sectors like mobile phone manufacturing, auto and components, medical devices, textile products etc., use significant quantity of petrochemicals, the estimated outlay of Rs 1.41 lakh crores augurs well for the petrochemical industry growth.
Government has announced opening up of seven mega textile parks in the country to boost the textile industry. The world is looking for sourcing of textile products from India and buyers will be happy to find alternative to source the product from India rather than focusing of these products from China and other South East Asian countries. This will support entire textile value chain including manmade fiber as a component of value chain by having efficient supply chain and infrastructure made available in these textile parks.
Synthetic Industry has welcomed increase in import duty on raw cotton. This will support farmers to get better remuneration on cotton production and also eliminate cheap imports coming from neighboring countries. As such India is surplus of cotton and rather than exporting cotton.
Industry also welcomes increase in BCD on silk and silk products. Synthetic Industry will be able to substitute silk products silk products by supplying silk like products out of synthetic fibres.
On Naphtha Duty reduced from 4% to 2.5%; decreased custom duty on naphtha is likely to further improve the utilization of crackers resulting in availability of cost competitive olefins and aromatics. Low cost naphtha will also make a way into the availability of ethylene and propylene for petrochemical intermediates in value chain. Further boost to the production of major basic petrochemicals.
On Carbon black Duty increased from 5% to 7.5%; Carbon Black is used in making tyres. With the growth of automobile industry this would lead to new capacity creation of carbon black and also improve capacity utilization of domestic players.
On Builder’s ware of plastics Duty increased from 10% to 15%; It will help in Competitive prices of plastics for local plastic processors against cheaper imports. Further, it will increase in capacity utilization by the plastic processors.
On Polycarbonates Duty increased from 5 to 7.5%; This is used to make shatterproof windows, lightweight eyeglass lenses, etc. The revised duty may attract new investment in the technology intensive polycarbonate market.
On Methylene diphenyl diisocyanate (MDI) Duty increased from NIL to 7.5%; it is being used in the production of polyurethanes for many applications, spandex yarn, etc. The revised custom duty will attract investments in India given the rising demand of polyurethanes and presence of no local players.
The industry and its associations have thanked Union Finance Minister and Union Minister for Chemical and Fertilizers for a positive and forward looking Budget.