Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Sub Mission on Plant Protection and Plant Quarantine (SMPPQ)
To promote Make in India, 6788 Certificates of Registration (CR) issued to indigenous manufacturers of pesticides and 1011 CRs issued for export of pesticides
Crop specific and Pest specific Package of Practices issued to States to promote Integrated Pest Management and Judicious use of Pesticides
17 FEB 2021 2:23PM by PIB Delhi
The Department of Agriculture and Farmers Welfare performs regulatory, monitoring, surveillance and Human Resource Development functions through a scheme “Sub Mission on Plant Protection and Plant Quarantine (SMPPQ)” with the aim of minimizing loss to quality and yield of agricultural crops from the ravages of insect pests, diseases, weeds, nematodes, rodents etc. and to shield our bio-security from the incursion and spread of alien species. Revalidation of more than 1200 pack houses, rice mills, processing units, treatment facilities, fumigation agencies, post entry quarantine facilities etc to facilitate agri export has been done. To promote Integrated Pest Management and judicious use of Pesticides, 14 crop specific and pest specific Package of Practices have been issued to the States during the lockdown period. To promote Make in India, 6788 Certificates of Registration (CR) have been issued to indigenous manufacturers of pesticides and 1011 CRs issued for export of pesticides. The Destructive Insect and Pests Act, 1914 and the Insecticides Act, 1968 provide the legal framework for the regulatory function.
During 2020-21, India became the first country in the world to control locusts by using drones after finalizing protocols and Standard Operating Procedures. The largest locust control operation in Indian history has been conducted by the Central Government in collaboration with the States. Locust attack was controlled in more than 5.70 lakh hectare area of ​​10 States. Control capabilities of Locust Circle Offices (LCOs) have been strengthened by deploying helicopters for aerial spraying of pesticides for locust control. Till now control operations against locusts were carried out in an area of 2,87,986 hectares by LCOs and 2,83,268 hectares by State Governments.
Ministry of Agriculture and Farmers Welfare relaxed the conditions for Import of Onions into India during 2020 in order to stabilize the price and availability of Onion in the local market. Market access was obtained for carrot seeds from Iran, wheat flour, basmati rice and pomegranate seeds from Uzbekistan, pomegranate from Australia, mango, basmati rice and sesame seeds from Argentina and peanuts from Peru during 2020-21.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
সব মিসন ওন প্লান্ত প্রোতেক্সন এন্দ প্লান্ত ক্বারেন্তিন (এস.এম.পি.পি.ক্যু.)
মেক ইন ইন্দিয়া থৌগৎনবা লমদম অসিদা তিল হীদাক শারিবশিংদা সর্তিফিকেৎস ওফ রেজিস্ত্রেসন (সি.আর.) ৬৭৮৮ অমসুং তিল হীদাকশিং এক্সপোর্ত তৌনবা সি.আর. ১৯১৪ ইস্যু তৌখ্রে
ইন্তিগ্রেতেদ পেস্ত মেনেজমেন্ত অমসুং তিল হীদাকশিং নিয়াম চুম্না শিজিনবা থৌগৎনবা রাজ্যশিংদা ক্রোপ স্পেসিফিক অমসুং পেস্ত স্পেসিফিক ওইবা প্রেক্তিসশিংগী পেকেজ ইস্যু তৌখ্রে
17 FEB 2021 2:23PM by PIB Imphal
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-য়ুম্বাল বিভাগনা লৌউ-শিংউগী মহৈ-মরোংশুংদা তিন তাবা, লাইনা নাবা, পামদবা নাপী-শিংবি হৌজিনবাম নেমাতোদশিং, উচিশিংনা অমাং-অতাশিং থোকহনবদগী ক্বালিতী অমসুং পোত্থোক ৱাৎপা অসি হন্থহন্নবা অমসুং ঐখোয়গী বাইও-সেক্যুরিতী অসি মশক খঙদবা জীবশিংনা লান্দারকপা অমসুং মদু শন্দোরকপদগী ঙাকথোক্নবা পান্দমগা লোইননা “সব মিসন ওন প্লান্ত প্রোতেক্সন এন্দ প্লান্ত ক্বারেন্তিন (এস.এম.পি.পি.ক্যু.)” স্কীম অসিগী খুত্থাংদা শেন্নবা, য়েংশিনবা, সর্ভিলেন্স চত্থবা অমসুং হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্তগী থৌদাংশিং পাঙথোক্লি। এগ্রি এক্সপোর্ত হেনগৎহন্নবা য়ুমশিং, চেংগী মিলশিং, প্রোসেসিং য়ুনিৎ, ফ্যুমিগেসন এজেন্সীশিং, পোস্ত এন্ত্রী ক্বারেন্তিন ফেসিলিতীশিং অসিনচিংবা ১২০০ হেন্না অমুক হন্না ভেলিদেসন তৌখ্রে। ইন্তিগ্রেতেদ পেস্ত মেনেজমেন্ত থৌগৎনবা অমসুং তিল হীদাকশিং নিয়াম চুম্না শিজিনবা থৌগৎনবা লোকদাউন মনুংদা রাজ্যশিংদা ক্রোপ স্পেসিফিক অমসুং পেস্ত স্পেসিফিক প্রেক্তিসশিংগী পেকেজ ১৪ ইস্যু তৌখি। মেক ইন ইন্দিয়া থৌগৎনবা লমদম অসিদা তিল হীদাকশিং শারিবশিংদা সর্তিফিকেৎস ওফ রেজিস্ত্রেসন (সি.আর.) ৬৭৮৮ অমসুং তিল হীদাকশিং এক্সপোর্ত তৌনবা সি.আর. ১৯১৪ ইস্যু তৌখি। রিগুলেতরী ফঙ্কসনগীদমক দি দেস্ত্রক্তিব ইন্সেক্ত এন্দ পেস্ত এক্ত, ১৯১৪ অমসুং দি ইন্সেক্তিসাইদস এক্ত, ১৯৬৮না লিগেল ফ্রেমৱার্ক পীরি।
২০২০-২১গী মনুংদা প্রোতোকলশিং অমসুং স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যুরশিংগী মতাংদা ৱারেপ লৌরবা মতুংদা দ্রোনশিং শিজিন্নদুনা কৌজেং লাকশিনখিবা মালেম অসিগী অহানবা লৈবাক ভারতনা ওইখি। রাজ্যশিংগী খুৎশম্নদুনা কেন্দ্র সরকারনা ভারতকী পুৱারীদা খ্বাইদগী চাউবা কৌজেং লাকশিন্নবা থবক পাইখৎখি। রাজ্য ১০গী লম হেক্তর লাখ ৫.৭০ হেনবদা কৌজেংনা লান্দারকপা অসি লাকশিনখি। কৌজেং লাকশিন্নবা হেলিকোপ্তরশিং শিজিন্নদুনা তিলহীদাকশিং মথক্তদগী কাপথোকখিবা অসিনা লোকস্ত সর্কল ওফিসশিং (এল.সি.ও.শিং)না লাকশিনবগী মপাঙ্গল অসি কনখৎহনখি। হৌজিক ফাওবদা কৌজেং লাকশিন্নবা থবক অসি এল.সি.ও.শিংনা লম হেক্তর ২,৮৭,৯৮৬তা অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা হেক্তর ২,৮৩,২৬৮তা পাঙথোকখ্রে।
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়না লোকেল মার্কেৎতা তিলহৌগী মমল লেংহনদনবা অমসুং ফংহন্নবা ২০২০দা ভারত্তা তিলহৌ পুশিল্লকপগী কাংলোনশিং অসি কোমথোকখি। ২০২০-২১গী মনুংদা ইরানদগী কজর মরুশিং, উসবেকিস্তানদগী অত্তা, বাস্মতি চেং অমসুং কম্ফোইগী মরুশিং, অস্ত্রেলিয়াদগী কম্ফোই, অর্জেন্তিনাদগী হৈনৌ, বাস্মতি চেং অমসুং সেসমি মরুশিং অমসুং পেরুদগী লৈবাক হৱাইশিং পুশিল্লক্নবা মার্কেৎ এক্সেস পীখি।