হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. হর্শ বর্ধন্নং কেন্দ্রগী বজেৎতা হেল্থ এন্দ ৱেলবিংবু খ্বাইদগী লুম্না লৌখিবা অসি “বিজিনরী” অমসুং “রিভোল্যুস্নরী” ওই হায়না ফোঙদোকখ্রে
“মসিনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা হেল্থনা মরু ওইবা য়ুম্বী অমগী থৌদাং য়ারি হায়বা অদু অমুক হন্না ময়েক শেংনা উৎপা খক্তা নত্তনা সরকারনা হেল্থ এন্দ ৱেলবিংগীদমক কন্না হোৎনখিবা অদুসু উৎখ্রে”
“হৌখিবা চহি ৬ অসিগী মনুংদা হেল্থ আউৎলে লেপ্পা লৈতনা হেনগৎহনখ্রে”
লুপা করোর ৬৪,১৮০গী আউৎলেগা লোইননা আত্মানির্ভর স্বাস্থ ভারত য়োজনা অসিনা হেল্থ সিস্তেমশিং অমসুং পব্লিক হেল্থ ইন্সতিত্যুসনশিং চাউনা থৌগৎলগনি
কোবিদ-১৯ বেক্সিনগী লুপা করোর ৩৫,০০০গী এল্লোকেসন অসিগা লোইননা ভারতনা মালেমগী লুচিংবা ওইবগী অচৌবা থৌদাং অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি
15 FEB 2021 9:02PM by PIB Imphal
হকশেল ওফ য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না হেল্থ অমসুং ৱেলবিংদা অহেনবা মীৎয়েং চংবা অমসুং মখোয়বু কেন্দ্রগী বজেৎতা খ্বাইদগী লুম্না লৌবা অসি “বিজনরী” অমসুং রিভোলুসনরী” ওই হায়না ফোঙদোকখ্রে।
হকশেল মন্ত্রীনা হায় “২০২১-২২গী কেন্দ্রগী বজেৎ অসি ‘অচৌবা বজেৎ’ অমনি অমসুং ‘হেল্থ বজেৎ’ অমনি মসিদা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেক্তরদা তৌবা এল্লোকেসন চাউনা হেনগৎখি। অহৌবা মক্তদা বজেৎ অসিনা হেল্থ অমসুং ৱেলবিং অসিবু মরু ওইবা য়ুম্বী তরুক্তা খ্বাইদগী মরু ওইবনি হায়না মশক খঙখি।”
“২০২১গী কেন্দ্রগী বজেৎনা ৱেলনেসকী হোলিস্তিক সেক্তরগা লোইননা হেল্থ অসি চাউখৎ থৌরাংদা খ্বাইদগী মরু ওই হিরম অমনি হায়না ময়েক লানা থমখি। মসিনা সরকার কান্না হোৎনরিবা অমসুং হোলিস্তিক ওইবা হেল্থ অমসুং ৱেলবিংগী মঙলানগীদমক হোৎনরিবা অসি ময়েক শেংনসু উৎখি”, হায়না মহাক্না মখা তাখ্রে।
হৌখিবা চহি (বি.ই. ২০২০-২১)দা লুপা করোর ৯৪,৪৫২ ওইরম্বদগী হেল্থ সেক্তরগী অপুনবা এল্লোকেসন অসি লুপা করোর ২,২৩,৮৪৬তা হেনগৎখ্রে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
মন্ত্রালয়/বিভাগ
একচ্যুএল ২০১৯-২০ (লুপা করোরদা পীরি)
বি.ই. ২০২০-২১ (লুপা করোরদা পীরি)
বি.ই. ২০২১-২২ (লুপা করোরদা পীরি)
দি/ও হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল
৬২,৩৯৭
৬৫,০১২
৭১,২৬৯
দি/ও হেল্থ রিসর্চ
১,৯৩৪
২,১০০
২,৬৬৩
এম/ও আয়ুশ
১,৭৮৪
২,১২২
২,৯৭০
কোবিদকা মরী লৈনবা স্পেসিএল প্রোবিজনশিং
বেক্সিনেসন
৩৫,০০০
দি/ও থক্নবা ঈশিং অমসুং সেনিতেসন
১৮,২৬৪
২১,৫১৮
৬০,০৩০
ন্যুত্রিসন
১,৮৮০
৩,৭০০
২,৭০০
ঈশিং অমসুং সেনিতেসনগী এফ.সি. গ্রান্তশিং
৩৬,০২২
হকশেলগী এফ.সি. গ্রান্তশিং
১৩,১৯২
অপুনবা
৮৬,২৫৯
৯৪,৪৫২
২,২৩,৮৪৬
হেল্থ অমসুং ৱেলবিংগীদমক বজেৎ এল্লোকেসনদা চাউনা হেনগৎপনা বজরতরী এল্লোকেসন্দা অমসুং হেল্থ সেক্তরদা এক্সপেন্দিচরদা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লিবা মওং অসি তাক্লি, হায়না দা. হর্শ বর্ধন্না ফোঙদোকখ্রে। ঐখোয়না মীৎয়েং শান্নবা উবা ঙম্বা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীনা হৌখিবা চহি তরুক্কী মনুংদা হৌদোকখিবা মখল কয়াগী মীয়ামগী য়াইফনবা থৌরাংশিং অসিনা হোলিস্তিক হেল্থ অমসুং ৱেলনেসকীদমক সরকারনা মঙলান শাগৎচবা ঙমহনখি।
“লৈবাক অমা হেক্তগী মপাঙ্গল কনবা হেল্থ সিস্তেমশিং অসি চপ মান্ননা মপাঙ্গল কনবা দিজিজ দিতেক্সন অমসুং সর্ভিলেন্সনা মতেং পাংবা প্রাইমরী, সেকেন্দরী অমসুং তর্সিয়রী তায়রশিংগী মপাঙ্গল কনবা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেমখি মসিদা পোলিসীশিং অমসুং খোঙথাংশিং পাইখৎনবা মালেমগী থাক্কী কত্তিং এদজ রিসর্চতগী ফংলকপা ইভিদেন্স পীনবা আর এন্দ দি ইন্সতিত্যুসনশিংগা লোইননা মপাং ওইখি”, হায়না দা. হর্শ বর্ধন্না ফোঙদোকখ্রে।
চহি ৬ অসিদা লুপা করোর ৬৪,১৮০গী আউৎলে অমগা লোইননা নৌনা লাউথোকখিবা সেন্ত্রেলী স্পোন্সর স্কীম পি.এম. আত্মানির্ভর স্বাস্থ ভারত য়োজনা অসিনা প্রাইমরী, সেকেন্দরী অমসুং তর্সিয়রী কিয়রগী কেপাসিতীশিং ফগৎহনগনি, দেলিবরী হেল্থ কিয়র স্তিস্তেমশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, অনৌবা অমসুং থোরক্লিবা লাইনাশিং অসি খঙদোক্নবা অমসুং লায়েংনবা ইন্সতিত্যুসনশিং শেমগৎলগনি অমসুং লৈরিবা নেস্নেল হেল্থ মিসন মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে। “স্কীম অসিনা রুরেলগী ১৭০০০ অমসুং অর্বানগী ১১০০০ হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তরশিং অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, রাজ্য ১১দা জিলা পুম্নমক্তা অমসুং ব্লোক ৩,৩৮২গী পব্লিক হেল্থ য়ুনিৎশিংদা ইন্তিগ্রেতেদ পব্লিক হেল্থ লেবশিং লিংখৎলগনি, জিলা ৬০২দা ক্রিতিকেল কিয়র হোস্পিতাল ব্লোকশিং অমসুং সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুসন ১২ লিংখৎলগনি”, হায়না কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা ফোঙদোরকখ্রে।
দা. হর্শ বর্ধন্না ভারতনা মতম শাংনা মালেমগী লাইচৎ অসিগা লান্থেংনখিবা অমসুং পব্লিক হেল্থ ইন্সতিত্যুসনশিং, হেল্থ কিয়র ৱার্করশিং, ফ্রন্ত লাইন ৱার্করশিং, জর্নেলিস্তশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না লৌখিবা মরু ওইবা থৌদাং অদুবু নীংশিংখ্রে। মহাক্না হায়, “চহি অসিগী বজেৎ অসি কোবিদ১৯না থোকহনবা গ্লোবেল পব্লিক হেল্থ ক্রাইসিস অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা শেমহনখি”।
প্রধান মন্ত্রী আত্মানির্ভর স্বাস্থ্ ভারত য়োজনানা ভারতকী পব্লিক হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাউনা কান্নবা পীরগনি – নেস্নেল সেন্তর ফোর দিজিজ কন্ত্রোলগী হৌজিক রিজনেল ব্রাঞ্চ ৫ অমসুং মেত্রোপোলিতেন হেল্থ সর্ভিলেন্স য়ুনিৎ ২০ লৈরগনি। পব্লিক হেল্থ লেব পুম্নমক কন্নেক্ত তৌনবা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা ইন্তিগ্রেতেদ হেল্থ ইনফোর্মেসন পোর্তেল চাউথোকহল্লকপগা লোইননা অনৌবা পব্লিক হেল্থ য়ুনিৎ ১৭ মথৌ তৌরগনি অমসুং এয়রপোর্ত ৩২, সীপোর্ত ১১ অমসুং লেন্দ ক্রোসিং ৭, পোইন্ত ওফ এন্ত্রীশিংদা লৈরিবা পব্লিক হেল্থ য়ুনিৎ ৩৩ অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। স্কীম অসিনা হেল্থ ইমর্জেন্সী ওপরেসন সেন্তর ১৫ অমসুং মোবাইল হোস্পিতাল অনি; দবল্যু.ঐছ.ও. সাউৎ ইস্ত এসিয়া রিজনেল ওফিসকী হেল্থ রিজনেল রিসর্চ প্লেৎফোর্ম ১গী নেস্নেল ইন্সতিত্যুসন অমা; অমসুং বাইওসেফতী লেবেল-III লেবোরেতরী ৯ অমসুং রিজনেল নেস্নেল ইন্সতিত্যুতস ফোর ভাইরোলোজী ৪ লিংখৎপদা মতেংসু পাংগনি।
কেন্দ্রগী বজেৎ ২০২১-২২ খক্তা নত্তনা সরকার অসিনা লেপ্পা লৈতনা ফন্দশিং এল্লোকেসন তৌবগী খুত্থাংদা হৌখিবা চহি চুপ্পা কোবিদ১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবা অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনখি হায়না হকশেল মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
সিরিএল মশিং
স্কীমশিং/ইন্সতিত্যুসনশিং
২০২০-২১ (লুপা করোরদা পীরি)
আর.ই. ২০২০-২১
১০.০২.২০২১ ফাওবগী একচ্যুএল এক্সপেন্দিচর
১.
এন.আর.ঐচ.এম.-কোবিদ-১৯ ইমর্জেন্সী পেস্পোন্স এন্দ হেল্থ সিস্তেম প্রিপিয়র্দনেস পেকেজ (ই.এ.সি.)
৬৯৩৭.৯৬3
৬৪৫৮.১৫
২.
সেন্ত্রেল প্রোক্যুর্মেন্ত ওফ সপ্লাইজ এন্দ মেতরিএল্স ফোর কোবিদ-১৯ পেন্দেমিক
৪৭২৪.০০
৩১৭৯.৩৪
৩.
নেস্নেল সেন্তর ফোর দিজিজ কন্ত্রোল
৯৫.০০
৪৬.০৩
অপুনবা
১১৭৫৬.৯৬
৯৬৮৩.৫২
৪.
কোবিদ-১৯ বেক্সিনেসন ফোর হেল্থ কিয়র ৱার্কর এন্দ ফ্রন্ত লাইন ৱার্করস
৩৬০.০০
দা. হর্শ বর্ধন্না হায় ভারতনা আত্মানির্ভর ওইনবগী লালোং অদু কোবিদ১৯গী রেস্পোন্স অমসুং মদুগী মেনেজমেন্তদা উবা ফংখি।
“ঙসি ফাওবদা ভারতনা তেস্ত করোর ২০.৬৭ তৌখ্রে। ঐখোয়না তেস্ত তৌবগী কেপাসিতী অসি নোংমদা মিলিয়ন অমা হেন্না হেনখি। কোবিদ১৯না নাবা করোর ১.০৯ অসিগী মনুংদা মীওই করোর ১.০৬ নাবা ফগৎখ্রে। ভারত অসি হৌজিক্তি কোবিদ-১৯ দাইগ্নোস্তিক কম্মোদিতীশিং শাবদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্লে, মসিনা মশিং য়াম্না এক্সপোর্ত তৌবসু ঙমহল্লি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
কোবিদ১৯গী ত্রেজেক্তরীগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না কোবিদকী পেরামিতরশিংদা খুমাং চাউশিনখিবা অদু পাউদমখ্রে। মহাক্না হায়, “ঐখোয়গী কোবিদকী পেরামিতরশিং অসিদা চাউনা হন্থরবসু মসিনা মীয়ামগী ৱাখলদা মাস্কশিং উপ্পা অমদি ফিজিকেল দিস্তেন্সিং থম্বা হৌজিক্তি মথৌ তাদ্রে হায়না লান্না খলহনবা য়াদে। হৌজিকমকসু সোসিএল বেক্সিন অসি অশেংবা বেক্সিনগা চপ মান্না মরু ওই।”
"ঐখোয়না য়ামদ্রবদা বেক্সিন ১৮দগী ২০ ফাওবা পুথোক্নবা তৌরি, হায়রিবশিং অসি হৌজিক্কী ওইনা তোঙান তোঙানবা তাঙ্কক্তা লৈরি, খরা অমনা প্রি-ক্লিনিকেল ত্রাইএল স্তেজতা লৈ, খরনা ক্লিনিকেল ত্রাইএল স্তেজ, খরনা ফেস-I, অমসুং মখোয় খরনা ফেস-II, খরনা ফেস-IIIগী স্তেজতা লৈরি অমসুং মথংগী লাক্কদৌরিবা থা খরা অসিদা পব্লিক্না শিজিন্নবা য়ারগনি। ভারতনা লৈবাক কয়াদা বেক্সিনশিং এক্সপোর্ত তৌরি। ঐখোয়না লৈবাক ১৫০ হেনবদা হাইদ্রোক্সীক্লোরোক্যুন এক্সপোর্ত তৌখি", হায়না দা. হর্শ বর্ধন্না ফোঙদোকখ্রে।
দা, হর্শ বর্ধন্না হায় ভারতনা কোবিদ১৯গী বেক্সিনগী মতাংদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনা খোঙফম চেৎনা লেপখ্রে। লুপা করোর ৩৫,০০০গী বজেৎ হেনগৎপা অসিগা লোইননা লৈবাক অসিগী কোবিদকী লাঞ্জং অসি মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে। “ভারতকী লুচিংবা অমা ওইবগী থৌদাং অসি মাগী প্রদক্সন কেপাসিতী অমসুং বেক্সিনেসনগী খোঙজেল অসিদা উবা ফংলে। ঐখোয়না হৌজিক ফাওবদা বেনিফিসরী লাখ ৮২ হেন্না বেক্সিন কাপখ্রে”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
অচৌবা বজেৎকী মতেং, ইন্নোবেতিব স্কীমশিং, মপাঙ্গল কনখৎহল্লবা হেল্থ রিসর্চ অমসুং হেল্থকিয়র দেলিবরীগী সিস্তেমশিং অসিগা লোইননা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা ভারত অসি পব্লিক হেল্থ সেত্তিংদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইরক্নবা অমদ অতোপ্পা লৈবাকশিংনা ফীদমনিংঙাই ওইবা খুদমশিং থম্নবা আশা তৌখ্রে।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan terms Centre-Staging of Health & Wellbeing in the Union Budget “visionary” and “revolutionary”
“This not only firmly reconfirms role of Health as a crucial pillar of Growth & Development of the country, but also shows deep commitment of the Government towards Health & Wellbeing”
“Consistent enhancement in Health Outlay during past 6 years”
AtmaNirbharSwasth Bharat Yojana with Rs. 64,180 Cr Outlay to give Huge boost to Health Systems & Public Health Institutions
India’s Strong Role as World Leader further strengthened with Rs.35,000 Cr allocation for COVID-19 Vaccine
15 FEB 2021 9:02PM by PIB Delhi
Dr Harsh Vardhan, Union Minister of Health &Welfare has termed the sharp focus on health and wellbeing and their centre-staging in the Union Budget “visionary” and “revolutionary”.
The Health Minister stated that “The Union Budget 2021-22 is a ‘Bold Budget’ and a ‘Health Budget’ where the allocation for the health and wellness sector has substantially jumped up. At the very outset, the Budget has acknowledged health and wellbeing as the topmost of the six fundamental pillars.”
“The Union Budget 2021 has prominently positioned health along with the holistic sector of wellness as the prime mover of growth and development. It has also strongly depicted the deep commitment of the Government and its vision towards holistic health and wellbeing”, he added.
The total allocation to Health Sector has increased to Rs. 2,23,846 cr from Rs. 94,452 cr the previous year (BE 2020-21), he pointed out.
Ministry/Department
Actuals 2019-20(in Rs crores)
BE
2020-21 (in Rs crores)
BE
2021-22 (in Rs crores)
D/o Health & Family Welfare
62,397
65,012
71,269
D/o Health Research
1,934
2,100
2,663
M/o AYUSH
1,784
2,122
2,970
CoVID related Special Provisions
Vaccination
35,000
D/o Drinking Water & Sanitation
18,264
21,518
60,030
Nutrition
1,880
3,700
2,700
FC Grants for Water and Sanitation
36,022
FC Grants for Health
13,192
TOTAL
86,259
94,452
2,23,846
The huge escalation in the budget allocation for health and wellbeing firmly depicts the consistently increasing trend in the budgetary allocation and expenditure in the health sector, Dr Harsh Vardhan stated.Several people-centric initiatives lunched by our visionary Prime Minister Shri Narendra Modi ji during the last six years have established the vision and commitment of the government towards holistic health and wellness, he further explained.
“Sturdy and resilient health systems of any country are built on strong health infrastructure of primary, secondary and tertiary tiers supported by equally strong institutions of diseases detection and surveillance, teamed with R&D institutions providing world class cutting edge research derived evidence to drive policies and actions”, Dr Harsh Vardhan said.
With an outlay of Rs. 64,180 crore over 6 years, thenewly announced centrally sponsored Scheme PM AtmanirbharSwasth Bharat Yojanawill develop capacities of primary, secondary and tertiary care, strengthen delivery health care systems, develop institutions for detection & cure of new and emerging diseases and strengthen the existing National Health Mission independent of it, he stated.“The scheme will strengthen 17000 rural and 11000 urban health and wellness centres, set up integrated public health labs in all districts and 3,382 block public health units in 11 States, establish critical care hospital blocks in 602 districts and 12 central institutions”, the Union Health Minister added.
Dr Harsh Vardhan reminisced India’s long battle with the global pandemic and the critical role played by the Public Health Institutions, Health Care workers, Front Line workers, journalists and all other stakeholders. “This year’s Budget has been critically shaped by the global public health crisis posed by COVID19’, he stated.
The PradhanMantriAtmaNirbharSwasthya Bharat Yojana will give a tremendous boost to India’s public health infrastructure- the National Centre for Disease Control will now have 5 regional branches and 20 metropolitan health surveillance units. Along with expansion of integrated health information portal to all States/UTs to connect all public health labs, 17 new public health units will be operationalised and 33 existing public health units at points of entry that is 32 airports, 11 seaports and 7 land crossings will be strengthened. The scheme will also support setting up of 15 health emergency operation centers and two mobile hospitals; a National Institution for 1 health regional research platform for WHOSouth East Asia region office; and 9 biosafety Level-III laboratories and 4 regional national institutes for virology.
Not only in the Union Budget 2021-22, the Health Minister pointed to the Government’s commitment to strengthen the fight against COVID19 throughout the previous year through consistent allocation of funds.
Sl. No.
Schemes/ Institutions
2020-21 (Rs in crores)
RE 2020-21
Actual Exp. up to 10.02.2021
1.
NRHM-COVID-19 Emergency Response and Health System Preparedness Package (EAC)
6937.96
6458.15
2.
Central procurement of Supplies & Materials for COVID-19 Pandemic
4724.00
3179.34
3.
National Centre for Disease Control
95.00
46.03
Total
11756.96
9683.52
4.
COVID-19 vaccination for health care worker and front line workers
360.00
Dr Harsh Vardhan emphasised that India’s approach of being AtmaNirbhar can be seen in its response to COVID19 and its management.
“India has performed 20.67 Crore cumulative testing as of today. Our capacity of testing has increased to more than a million a day. Out of the 1.09 Cr who were infected with COVID19, 1.06 Cr people have recovered. India is now self reliant in manufacturing of COVID -19 diagnostic commodities, enabling export of the surplus quantity”, he said.
Speaking on the COVID19 trajectory, Dr. Harsh Vardhan highlighted the progress in the COVID parameters. He said, “Though our COVID parameters are on a sustained decline, but it should not create a misconception in the minds of people that the masks and physical distancing is not needed now. Even now, Social vaccine is as important as the real vaccine.”
"We are working on atleast 18 to 20 vaccines, which is at different stage right now, some of them are at pre-clinical trial stage, some are at clinical trial stage, some at phase 1 and some of them are at phase, some of them are at phase 3 stage and can be used for public in next few months.India is exporting vaccines to many countries. We have exported hydroxychloroquine to more than 150 countries", Dr. Harsh Vardhan said.
Dr Harsh Vardhan added that India has firmly positioned itself as the world leader in terms of COVID19 vaccines. With a budgetary boost of Rs. 35,000 crore, the country’s fight against COVID19 has been strengthened. “India’s leadership role is visible in its production capacity and also in the speed of vaccination. We have vaccinated more than 82 lakh beneficiaries till now”, he stated.
With a strong budgetary support, innovative schemes, strengthened systems of health research and healthcare delivery, the Union Minister envisioned that India shall emerge as a world leader in public health setting examples to be emulated by other countries.