ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ত্রাইফেদ, এম/ও ত্রাইবেল এফিয়র্স অমসুং এম/ও এক্সতর্নেল এফিয়র্সনা দিল্লী হৎতা পাঙথোক্লিবা ত্রাইবস ইন্দিয়া আদি মহোৎসবতা দিপ্লোমেৎশিংগী নুমিৎ পাঙথোকখ্রে
13 FEB 2021 10:49AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীগী ভোকেল ফোর লোকেল অমসুং মরোমদোম লেপচবা ভারতকী মঙলান অমসুং মমল য়াম্লবা ত্রাইবেলগী হেরিতেজ অসি মালেমগী মীয়ামদা খঙহন্নবা ৱাখল্লোনগা লোইননা ভারত সরকারগী মপাল থৌরম মন্ত্রালয়গা খুৎশম্নদুনা ঙরা ত্রাইবস ইন্দিয়া আদি মহোৎসবতা ত্রাইবস ইন্দিয়া কনক্লেব অমা পাঙথোকখ্রে। থৌরম অসি ভারত্তা লৈবা ফোরেন মিসন ৩০ হেনবদগী দিপ্লোমেৎ ১২০ হেনবনা শরুক য়াখ্রে মসিগী মথক্তা মপাল থৌরম মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা আদি মহোৎসবতা চৎখ্রে। দিগ্নিতরীশিং অদুদা তাইপৈ, ইন্দোনেসিয়া, বাঙ্গলদেশ, ম্যান্মার, মলেসিয়া, বোলিভিয়া, জম্বিয়া, ফিনলেন্দ, পোলেন্দ, ব্রাজিল, ইজিপ্ত, কোস্তা রিকা, কম্বোদিয়া, কেন্যা, মাল্তা, ফিলিপিন্স, লাউস, তুনিসিয়া, ক্রোসিয়া, তোগো, অফঘানিস্তান, য়ু.এস.এ., ঘানা, র্কী, উজবেকিস্তান, য়ু.কে., ইরান, ফ্রান্স হায়রিবা লৈবাকশিং অসিদগী দিপ্লোমেৎশিং য়াওখি। য়ু.এন.ঐচ.সি.আর. অমসুং য়ু.এন.দি.পি. অসিগুম্বা মালেমগী ওর্গনাইজেসনশিংদগী দেলিগেৎশিংসু য়াওখি।
দিপ্লোমেৎশিং অদুনা লৈবাক অসিগী ত্রাইবেল আর্তিসেনশিংগী স্তোলশিং মীৎয়েং তাখি অমসুং তোপ-তোপ্পা হেন্দিক্রাফ অমসুং ত্রেদিসনশিং অসিগী মতাংদা হেন্না খঙনিংবা উৎখি। নাৎকী ওইবা ফীশা-লোনশাদগী সনা-লিককোন অমসুং অয়েকপা লাইশিং অমসুং শান্নপো*শিংগী মখল কয়াগী পোৎলমশিং উৎলিবা স্তোল ২০০গা লোইননা দিগ্নিতরীশিংদা ত্রাইবেলগী আর্তশিং অমসুং ক্রাফশিং মীৎয়েং তাহনখ্রে। মসিগী মথক্তা আর্তিসেনশিংনা লোংপী চফু, লেক খুজিশিং অমসুং গোন্দ পেন্তিংশিং করম্বা শেম্বগী হায়বগী মতাংদা লাইফ দেমোনস্ত্রেসনশিং তৌখি। থৌরম অদুদা ত্রাইবেল আর্তিসেনশিংনা লাইফ পপ্পেৎ শো অমাসু উখ্রে।
দিলিগেৎশিংদা পীখিবা অতেনবা প্রজেন্তেসন অমদা ত্রাইফেদকী এম.দি. শ্রী প্রাবিরনা হায় “মসি মিনি ত্রাইবেল ইন্দিয়া অমনি মফম অসিদা অদোমনা ত্রাইবেলগী খ্বাইদগী ফজরবা হেন্দিক্রাফশিং অমসুং পোত্থোকশিং লৈবা য়াগনি অমসুং খ্বাইদগী হাওবা ত্রাইবেলগী মথেল মহাও তংবা অমসুং নাৎ উবা ফংগনি। ত্রাইফেদনা ত্রাইবেল আর্তিসেনশিং অমসুং উমংদা খুন্দাবশিং অসি মেনস্ত্রীমদা পুরক্নবা অমসুং মখোয়বু অচৌবা কৈথেলশিংদা পুশিন্নবা হোৎনরি। অসিগুম্বা মখলগী থৌরম ৫০০ চহি অমদা পাঙথোক্লি – খরা অমদি পীক্না পাঙথোকই।”
প্রেজেন্তেসন অদুনা লাক্লিবা মালেমগী দেলিগেৎশিং অদু ত্রাইবেল আর্তিসেনশিং অমসুং উমংদা খুন্দারিবশিংগী ওইবা মালেম অদুদা পুশিনদুনা মখোয়দা ত্রাইবেল আর্তিস্তিক ত্রেদিসনশিং অমসুং ত্রাইফেদনা ত্রাইবেলশিং শক্তি পীনবা পাইখৎপা থৌরাংশিং অমসুং মখোয়বু মেনস্ত্রীমদা পুরক্নবা হোৎনরিবা অসিগী মতাংদা পাউদমখি। সেসন অসিগী মতুংদা দেলিগেৎশিংগী অয়ুক্কী চাকলেম অমা পাঙথোকখি, মদুদা মখোয়না জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী মত্তন সীখ কবাব, ওরিশাগী ঙগী পকোরা, জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী চামন পনীর, রাজস্থানগী বেসন কী গত্তে কী সবজি, তেলঙ্গনাগী মত্তন অমসুং চিক্কন বঞ্জরা বিরয়ানি, মধ্য প্রদেশকী মাক্কে কী রোতি, ঝার্খন্দগী মাহুঅ লদ্দু, গুজারতকী মুং কা হল্বা অসিগুম্বা ত্রাইবেলগী মথেল খরা মহাও তংহনখি।
স্তোল ২০০রোম অমসুং লৈবাক অসিদা লৈবা আর্তিসেন ১০০০না শরুক য়াবগা লোইননা হান্নগী ইদিসনশিংদগী হেন্না চাউনা অমসুং ফজনা পাঙথোক্লিবা আদি মহোৎসন অসি মফম অমা খক্তদা লৈরিবা মিনি-ইন্দিয়া অমনি, মসি তোঙান তোঙানবা তঙাই ফদবা মখলশিং ফংহল্লিবা ৱান-স্তোপ গিফ্তিং দেস্তিনেসন অমনি। অকংবা হৈক্রু, ৱাইল্দ হনী, ব্লেক পেপর, দালিয়া, মোরোক, রাগী, ত্রিফালা অসিগুম্বা মহৌশাগী ওইবা ইম্ম্যুনিতী কনখৎহনবা ত্রাইবেলগী পোত্থোকশিংদগী হৌরগা অমসুং হৱায় মুক, হায় উরোন, হ্বাইৎ বীন অসিুম্বা হৱায় মখলশিং, ৱার্লি স্তাইল নত্ত্রগা পতাচিত্রাস অসিগুম্বা লাইশিংগী আর্তিফেক্তশিং; ৱাঞ্চো অমসুং অমসুং নোর্থ-ইস্তকী ত্রাইবশিংগী দোক্রা স্তাইলগী বীদ নেকলেসশিংগী খুৎনা শাবা জ্বেল্লরী অসিদগী মখল কয়াগী তেক্সতাইলশিং অমসুং মুগাশিং মমিং ওইনা পল্লবদা ইরি মুগাশিং অমসুং চান্দেরী মুগা; মচু কয়াগী পপ্পেৎশিং অমসুং অঙাংশিংগী শান্নপোৎশিংদগী দোঙ্গরিয়া সোলশিং অমসুং বোদো ফীশিং অসিগুম্বা ত্রেদিস্নেলগী ফীশিং; তোদা এমব্রোইদরী অমসুং কোতা-দোরিয়া দুপত্তাশিং; বাস্তরগী য়োৎকী পোৎতগী লোংপি চফু; অসিগুম্বা আইতেম ১৫০০ খনগৎখি মসিদগী মীয়াম্না অপাম্বা খনবা য়াগনি।
রাজস্থানগী ব্লু পোত্তরী, কোতা দরিয়া ফেব্রিক, মধ্য প্রদেশকী চান্দেরি অমসুং মহেশ্বারি মুগা, বাঘ প্রন্ত, ওরিশা পাত্তচিত্রা, কর্নাতকাগী নিদ্রিৱেয়র, উত্তাপ্রদেশকী বানারসী মুগা, ৱেস্ত বেঙ্গলগী দার্জীলিং চা, হিমাচল প্রদেশকী কালা জীরা, য়াম্না শাবা নাগাগী উমোরোক, অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী অচৌবা ইলাইচীশিং অসিগুম্বা মমিং লৈরবা অতাংবা আইতেমশিং অসিগী ওইবা তোখাইবা জি.আই. প্রদক্তশিংগী স্তোল অমা য়াওখি। ভোকেল ফোর লোকেল অমসুং আত্মানির্ভা ভারত অমা শেমগৎনবা হোৎনরিবা অসিদা মীৎয়েং চংলকপা অসিনা জিওগ্রাফিকেল ইন্দিকেসন তেগ্গিং অসিদা চাউনা মাই ওনশিল্লকখ্রে। ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী ত্রাইফেদনা ত্রাইবেল প্রদক্তশিং অসিগা লোইননা জি.আই. তেগ প্রদক্তশিং প্রমোসন তৌবদা মতেং পাংলি অমসুং মখোয়বু ব্রান্দ অমা ওইহন্নবা হোৎনরি মসিনা ত্রাইবেল আর্তিসেনশিংদা শক্তি পী হায়বা তাক্লি। থৌরাংশিং অসিনা অর্বানাইজেসন অমসুং ইন্দস্ত্রিএলাইজেন্না মরম ওইরগা মাংখিবা য়াবী খুদোংথিবা নংলবা চহি য়াম্লবা ত্রাইবেল ত্রেদিসনশিং অমসুং মেথদশিং অদু মশক খঙদোকপা অমসুং থৌগৎপদা মতেংসু পাংলি।
মথৌ তাবশিং অমসুং বজেৎকী মখা পোন্না প্রদক্তশিং অসি গিফ হেম্পরশিং ওইনা কস্তমাইজ তৌবা য়াই। প্রিমিয়ম ওর্গানিক, রিসাইকল তৌবা য়াবা, সস্তেনেবল পেকেজিং মেতরিএলদা য়োম্বা মমিং লৈরবা দিজাইনর মিস কুমারি ধাকানা ত্রাইবস ইন্দিয়াগীদমক্তা অখন্ননা দিজাইন তৌখিবা অসি থৌরম অমা হেক্তগী মতিক চারবা খুদোল পোৎ অমা ওইরি।
আদি মহোৎসব – ত্রাইবেল ক্রাফশিং, কলচর অমসুং কম্মর্সকী ৱাখল্লোন অদু পাল্লন তৌরিবা অসি নই দিল্লীগী আই.এন.এ.গী দিল্লী হৎতা ফেব্রুৱারী ১৫, ২০২১ ফাওবা অয়ুক পুং ১১দগী নুমিদাং পুং ৯ ফাওবা পাঙথোকখিগনি। আদি মহোৎসব চৎতুনা “ভোকেল ফোর লোকেল”গী ইহৌ থৌগৎলসি! #বাইত্রাইবেল

Ministry of Tribal Affairs
Diplomats’ Day organised by TRIFED, M/o Tribal Affairs and M/o External Affairs at Tribes India Aadi Mahotsav at Dilli Haat
13 FEB 2021 10:49AM by PIB Delhi
Keeping in line with the Prime Minister’s vision for Vocal for Local and a self-reliant India, and introduce the rich tribal heritage to international audiences, A Tribes India Conclave was organized in association with the Ministry of External Affairs, Government of India at the Tribes India Aadi Mahotsav yesterday. The event was attended by over 120 diplomats from more than 30 foreign missions in India besides senior officials from the Ministry of External Affairs also visited the Aadi Mahotsav. The dignitaries included diplomats from countries such as Taipei, Indonesia, Bangladesh, Myanmar, Malaysia, Bolivia, Zambia, Finland, Poland, Brazil, Egypt, Costa Rica, Cambodia, Kenya, Malta, Philippines, Laos, Tunisia, Croatia, Togo, Afghanistan, USA, Ghana, Turkey, Uzbekistan, UK, Iran, France to name a few. There were delegates from international organizations such as UNHCR and UNDP as well.
The dignitaries took a look at the stalls of the tribal artisans from across the country and showed their keenness to learn more about the unique handicrafts and traditions. With about 200 stalls on display which showcase products ranging from traditional weaves to jewellery and paintings and toys, the dignitaries were given a glimpse into tribal arts and crafts. In addition, there were live demonstrations by artisans on how to make Longpi pottery, Lac bangles and Gond paintings. Tribal artisans also performed a live puppet show at the event.
In a brief presentation to the delegates, Shri Pravir Krishna, MD, TRIFED said. “This is a mini tribal India in one place where you can buy the best of tribal handicrafts and produce and sample the best of tribal cuisine and culture. TRIFED is working to bring these tribal artisans and forest dwellers into the mainstream and provide them access to larger markets. 500 such events are organised in an year – some on a smaller scale.”
The presentation dwelled further the visiting delegates to the world of tribal artisans and forest dwellers and gave them some insight into the tribal artistic traditions and TRIFED’s initiatives in empowering them and bringing them into the mainstream. This session was then followed by a lunch for the delegates, where they sampled some exotic tribal dishes such as Mutton Seekh Kebab from Jammu and Kashmir, Fish Pakoraa from Odisha, Chaman Paneer from Jammu and Kashmir, Besan ki gatte ki sabzi from Rajasthan, Mutton and Chicken Banjara Biryani from Telengana, Bajra and Makke ki Roti from Madhya Pradesh, Mahua laddoo from Jharkhand, Moong ka halwa from Gujarat.
Bigger and brighter than the editions before and with about 200 stalls and 1000 participating artisans from across the country, the Aadi Mahotsav, a mini-India all under one roof, is a one-stop gifting destination that caters to different types of needs. From the natural and immunity-boosting tribal produce such as dry amla, wild honey, black pepper, dalia, chilli, ragi, triphala, and lentil mixes such as moong dal, urad dal, white beans, to artefacts such as paintings be it in the Warli style or Patachitras; from jewellery handcrafted in the Dokra style to bead necklaces from the Wancho and Konyak tribes of the North-East to the rich and vibrant textiles and silks, namely Eri silks and chanderi silks; from colourful puppets and children’s toys to traditional weaves such as Dongria shawls and Bodo weaves; Toda embroidery and Kota-doria dupattas; from iron craft from Bastar to Longpi stone pottery; 1500 such items have been identified from which people can choose from.
There is a separate GI products stall also which features renowned, exquisite items such as Rajasthan’s blue pottery, the Kota Dariya fabric, Madhya Pradesh’s Chanderi and Maheshwari silk, Bagh print, Odisha’s Pattachitra, Karnataka’s Bidriware, Banarasi silk from Uttar Pradesh, Darjeeling tea from West Bengal, Kala jeera from Himachal Pradesh, the extremely spicy Naga chilli, and the large cardamom from the North-east. Geographical indication tagging has acquired a greater significance ever since the focus has shifted towards Vocal for Local and building an Atmanirbhar Bharat. TRIFED, Ministry of Tribal Affairs has been facilitating the promotion of GI Tag products along with tribal products and transform them into a brand, symbolizing empowerment of tribal artisans. These initiatives will also help recognize and promote age-old tribal traditions and methods that in danger of being lost due to urbanization and industrialization
Depending on the requirements and budget, these products can customised into gift hampers. Packaged in premium organic, recyclable, sustainable packing material, designed by renowned designer Ms. Rina Dhaka exclusively for Tribes India, these make for ideal gifts for any occasion.
The Aadi Mahotsav- A Celebration of the Spirit of Tribal Crafts, Culture and Commerce is on at Dilli Haat, INA, New Delhi till the 15th February, 2021 from 11 am to 9 pm. Visit Aadi Mahotsav and further the “Vocal for Local” movement! #BuyTribal