নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী মহিলা শক্তি কেন্দ্র স্কীম
12 FEB 2021 5:09PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা ২০১৭গী নবেম্বর ২২দা মহিলা শক্তি কেন্দ্র স্কীম ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা অয়াবা পীখি। স্কীম অসিনা ৱুমেন সেন্ত্রিক স্কীমশিং/প্রোগ্রামশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মতেং পাংনবা অমসুং বেতি বচাও বেতি পরাও স্কীমগী প্রোজেক্ত মেনেজমেন্ত য়ুনিৎশিং ওইনা মথৌ তৌনবা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা কোলেজকী মহৈরোইশিংগী ভোল্যুন্তিয়রগী খুত্থাংদা লোইননা দিস্ত্রিক্ত লেবেল সেন্তরস ফোর ৱুমেন (দি.এল.সি.দবল্যু.) অমসুং স্তেৎ রিসোর্স সেন্তরস ফোর ৱুমেন (এস.আর.সি.দবল্যু.শিং) লিংখৎতুনা কম্ম্যুনিতীগা থবক তৌমিন্ননবা পান্দম থমখি।
স্কীম অসি রাজ্য সরকারশিং অমসুং য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসনগী খুত্থাংদা মসিদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী মরক্তা সিয়রিং রেসিয়ো ৬০:৪০গী শেনফমদা ওইদুনা অমদি অৱাং নোংপোক অমসুং স্পেসিএল কেতগোরী স্তেৎশিং খক্তগী ওইনা ফন্দিং রেসিয়ো ৯০:১০ ওইদুনা ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী ওইনদি কেন্দ্রনা ১০০% ফন্দিং ফংহনখি।
স্কীম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবা মতমদা থেংনবা খুদোংচাদবশিং অদুদা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা লৈবা ব্লোক খরদা কোলেজ ফেকল্তী মেম্বরশিং/কোলেজশিং ফংদবা অমসুং মহৈরোইশিং ভোল্যুন্তিয়রশিং থবক তৌহনবদা অৱাবশিং থেংনবা অসি য়াওখি। জাতি/রাজ্য/জিলা থাকশিং অসিদা য়েংশিন্নবা অমসুং অশোইবা শেমদোক্নবা তাস্ক ফোর্সশসিং থমখি। স্কীম অসিগী ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অসি রিভ্যু তৌনবা ভিদিও কনফরেন্সশিং/মীফমশিং/বিজিৎশিংসু পাঙথোকখি।
রাজ্য সরকারশিংদা তোঙান তোঙানবা থেঙ্খাং কয়াদা এপ্রুবেলশিং পীবা অমসুং রাজ্যগী সিয়রগী ফন্দশিং অসি কাইথবা থুজিন্নবা খঙহনখি।
মহিলা শক্তি কেন্দ্র স্কীমগী মখাদা ভারতকী ২০১১গী মীকোক থীবা অদুগী মতুং ইন্না জিলা পুম্নমক্তা নুপীশিংগী দিস্ত্রিক্ত লেবেল সেন্তরশিং অয়াবা পীখি। অয়াবা পীখিবা স্কীমগী গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না মহিলা শক্তি কেন্দ্র স্কীম ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ফন্দশিং কাইথখি। মহারাস্ত্র অমসুং তামিল নাদু য়াওনা রাজ্য/য়ু.তি. অমমমদা কাইথখিবা ফন্দশিংগী অকুপওআ মরোল এনেক্স তৌরি।
ৱাফম অসি নুপী অমসুং অঙাংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতি ইরানিনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা ফোঙদোকখিবনি।
****
এনেক্সর
মহিলা শক্তি কেন্দ্র স্কীমগী মখাদা কাইথখিবা ফন্দশিং (সেন্ত্রেল সিয়র)
শেনফম অসি লুপা লাখতা পীরি
মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.গী মমিং
এফ.ৱাই. ২০১৭-১৮
এফ.ৱাই. ২০১৮-১৯
এফ.ৱাই. ২০১৯-২০
এফ.ৱাই. ২০২০-২১
১
এ অমসুং এনগী ঈথৎশিং
১০.৯
০
২০.৫৮
৪১.০৪
২
অন্ধ্র প্রদেশ
৭.৩৯
২৭৭.২
২১.১৩
০
৩
অরুনাচল প্রদেশ
০
১৫১.৩৫
৩৩৪.৩৮
০
৪
অসাম
৯৮০
০
৮৮.৩০
৪৭৩.৭৯
৫
বিহার
১০২২.২
২৫.৮৩
৪৮.৬২
০
৬
চান্দিগর
১০.৯
৩৩.৪৪
১৪.০৩
২৬.৫৮
৭
ছত্তিসগর
৮৬৩.১৯
৭.২৮
৩৫.৪১
৭.৯৫
৮
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি
১০.৯
০
১০.৪৮
৫১.৬৭
দামন অমসুং দীয়ু
১০.৯
৬.১৫
১৯.৯০
৯
দিল্লী (য়ু.তি.)
০
০
০
০
১০
গোৱা
০
০
১১.৪২
০
১১
গুজরাত
৪৯.১
২১৪.৬৪
৯৮.১৪
০
১২
হরিয়ানা
০
৬.৯১
৯৪.৫৭
১৩.৩৯
১৩
হিমাচল প্রদেশ
০
১৩৭.৪৫
৫২.৯৪
৩৬.২৯
১৪
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২২.৫
২৪১.৭১
৩৪.৪৪
০
১৫
লদাখ
৪০.৩৪
১৬
ঝার্খন্দ
১৭৭৬.৩৬
০
২৯.৭১
০
১৭
কর্নাতকা
১০.৮
১৬৯.৮৩
১২২.৪৩
২৪৪.১৩
১৮
কেরেলা
০
৭৪.২৬
৩৪.৩২
০
১৯
লক্ষদীপ
১০.৯
০
৪.৮৩
১৮.৯
২০
মধ্য প্রদেশ
০
৪৭৯.০২
৩১.৪৬
০
২১
মহারাস্ত্র
০
১৪৪.৬৩
২২.৮৮
০
২২
মনিপুর
১৩৭.৩৪
৩৩.২১
৪.২৯
০
২৩
মেঘালয়
৬১.৩১
১৫৮.৮৫
২৫.৭৪
০
২৪
মিজোরাম
১১৭.৮২
১৬৬.৭৭
১৪০.১১
৮৬.০১
২৫
নাগালেন্দ
৯৫.১৩
২২১.৫৭
১০৩.৮০
২৭১.৭৬
২৬
ওরিশা
০
৭৩৭.৯৫
৩৭.১৮
০
২৭
পুদুচেরী
৫৪.০৬
৯.১৮
১৪.৩০
০
২৮
পঞ্জাব
০
৮৭.৫০
৭.৩০
৭.৫৬
২৯
রাজস্থান
৭৪.৯
২৭৮.২৪
৪০.৬৫
৯.৩৮
৩০
সিক্কিম
০
৯৯.৮৫
৪.২৯
০
৩১
তামিল নাদু
৩৬.১৮
২২৭.৮৬
১০৫.৮১
১১.৬৭
৩২
তেলঙ্গনা
১৩.২
২৮৮.৬২
১১.২৬
১০.৫১
৩৩
ত্রিপুরা
১৯.৯
১২৫.৫০
০
০
৩৪
উত্তর প্রদেশ
০
৩৬২.১৩
১৭.১৬
১১.৬৭
৩৫
উত্তরাখন্দ
১৮.৮৯
২২৬.১৪
২৯৫.৬৬
০
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
২৪.৩৭
৪৫৩.৬২
৩১.৪৬
০
পুলপগী অপুনবা
৫৪৩৯.১৪
৫৪৪৬.৬৯
১৯৬৮.৯৮
১৩৬২.৬৪

Ministry of Women and Child Development
Pradhan Mantri Mahila Shakti Kendra Scheme
12 FEB 2021 5:09PM by PIB Delhi
Government of India approved implementation of Mahila Shakti Kendra Scheme on 22nd November, 2017. The scheme envisages community engagement through college student volunteers in aspirational districts, as well as setting up of District Level Centres for Women (DLCWs) and State Resource Centres for Women (SRCWs) to support the implementation of women centric schemes/programs and to function as Project Management Units for BetiBachaoBetiPadhao Scheme.
The Scheme is implemented through State Governments and UT Administrations with a cost sharing ratio of 60:40 between Centre and State except for North East & Special Category States where the funding ratio is 90:10. For Union Territories 100% central funding is provided.
The challenges faced while implementing the scheme include non-availability of college faculty members/colleges in certain Blocks in aspirational districts, and difficulties in engaging student volunteers. Task Forces are set up at national/state/district levels for monitoring/oversight and course correction. Video conferences/meetings/visits have also been undertaken to review the implementation of the scheme.
State Governments have been requested on different occasions to expedite approvals and release of State share of funds.
Under Mahila Shakti Kendra Scheme, District Level Centres for women are approved for all districts as per Census of India, 2011. Funds have been released for implementing Mahila Shakti Kendra Scheme as per approved scheme guidelines. Details of funds released State/UT-wise including Maharashtra and Tamil Nadu are Annexed.
This information was given by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in the Lok Sabha today.
****
BY
Annexure
Funds (central share) released under Mahila Shakti Kendra Scheme
Amt in Rs. Lakh
SI. No.
Name of State/U.T's
FY 2017-18
FY 2018-19
FY 2019-20
FY 2020-21
1
Andaman & Nicobar
10.9
0
20.58
41.04
2
Andhra Pradesh
7.39
277.2
21.13
0
3
Arunachal Pradesh
0
151.35
334.38
0
4
Assam
980
0
88.30
473.79
5
Bihar
1022.2
25.83
48.62
0
6
Chandigarh
10.9
33.44
14.03
26.58
7
Chhattisgarh
863.19
7.28
35.41
7.95
8
Dadra & Nagar Haveli
10.9
0
10.48
51.67
Daman & Diu
10.9
6.15
19.90
9
Delhi (UT)
0
0
0
0
10
Goa
0
0
11.42
0
11
Gujarat
49.1
214.64
98.14
0
12
Haryana
0
6.91
94.57
13.39
13
Himachal Pradesh
0
137.45
52.94
36.29
14
Jammu and Kashmir
22.5
241.71
34.44
0
15
Ladakh
40.34
16
Jharkhand
1776.36
0
29.71
0
17
Karnataka
10.8
169.83
122.43
244.13
18
Kerala
0
74.26
34.32
0
19
Lakshadweep
10.9
0
4.83
18.9
20
Madhya Pradesh
0
479.02
31.46
0
21
Maharashtra
0
144.63
22.88
0
22
Manipur
137.34
33.21
4.29
0
23
Meghalaya
61.31
158.85
25.74
0
24
Mizoram
117.82
166.77
140.11
86.01
25
Nagaland
95.13
221.57
103.80
271.76
26
Odisha
0
737.95
37.18
0
27
Puducherry
54.06
9.18
14.30
0
28
Punjab
0
87.50
7.30
7.56
29
Rajasthan
74.9
278.24
40.65
9.38
30
Sikkim
0
99.85
4.29
0
31
Tamil Nadu
36.18
227.86
105.81
11.67
32
Telangana
13.2
288.62
11.26
10.51
33
Tripura
19.9
125.50
0
0
34
Uttar Pradesh
0
362.13
17.16
11.67
35
Uttarakhand
18.89
226.14
295.66
0
36
West Bengal
24.37
453.62
31.46
0
Grant Total
5439.14
5446.69
1968.98
1362.64