শুন্দ্রংগী বিভাগ
এস্ত্রোনোতশিং ত্রেনিং তৌবা অমসুং গগনয়ান মিসন মাই পাকপরোমদা খুমাং চাওশিল্লকপা
10 FEB 2021 4:20PM by PIB Imphal
দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্ত্রন রিজন(দোনর), এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভেন্স, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী রাজ্যগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী(ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) দা. জিতেন্দ্র সিংহনা লোক সভাদা হংখিবা ৱাহং অদুগী পাউখুম ঙসি অইবা ৱারোল অমা ওইনা পুথোরক্তুনা মখাগী ইনিসিয়েতিবশিং অসি ক্রিয়ু ত্রেনিংগী ইন্দিয়ন লেগ অসিগীদমক ভারক সরকার অসিনা লৌখৎখ্রে হায়না ফোংদোকখ্রে:
1. ত্রেনিং কুরিকুলম অসি হেন্না মপুং ফাহন্নবা এক্সপর্ত তীম শেমখ্রে৷
2. গগনয়ান মিসন অসিগী মরী লৈনবা রিক্যুইসাইত ফেসিলিতীশিং য়াওনা এস্ত্রোনোত ত্রেনিংগীদমক প্লান ফাইনেলাইজ তৌখ্রে৷ হায়রিবা অসিমক্কী ৱার্ক ওর্দর থাদোকখ্রে৷
গগনয়ানগী মাই পাকপগী ফিভম ফগৎলকপা অসিগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:
1. গগনয়ান সিস্তেমগী প্রিলিমিনরী দিজাইন অদু মপুং ফানা লোইশিনখ্রে৷
2. য়ানা ৱারোল শহি পীনখ্রে অমসুং মখাগী অসিগা লোইননা চৎনরগনি;
• ইন্দিয়ন হ্যুমেন স্পেস ফ্লাইত প্রোগ্রামগীদমক ক্রিয়ু মেনেজমেন্ত এক্তিবিতীশিং অসিগীদমক ইন্দিয়ন এয়র ফোর্স;
• হ্যুমেন সেন্ত্রিক প্রদজক্তশিং দিজাইন তৌনবা অমসুং শেমগৎ-শাগৎনবগীদমক দি.আর.দি.ও. লেব তরেৎ(৭); অমসুং
• মাইক্রোগ্রেবিতী পেলোদশিং শেমগৎ-শাগৎনবগীদমক একাদেমিক ইন্সতিত্যুতশিং৷
1. অচৌবা কন্ত্রেকশিং শহি পীনখ্রে অমসুং চৎনবা হৌখ্রে৷
2. ক্রিয়ু ত্রেনিং অমসুং সেলেক্সন তৌবা মপুং ফাখ্রে৷ ক্রিয়ু মেম্বরশিং হৌজিক হৌজিক রসিয়াদা জেনেরিক স্পেস ফ্লাইত ত্রেনিং চৎনরি৷
3. হ্যুমেন সেন্ত্রিক প্রদক্তশিং: তোঙান তোঙানবা হ্যুমেন সেন্ত্রিক সিস্তেমশিং খুদম ওইনা স্পেস্তা চানবা চিঞ্জাক অমসুং থক্নবা ইশিং, ক্রিয়ু হেল্থ মোনিতরিং সিস্তেম, ইমর্জেন্সী সর্বাইবেল কিৎ, ক্রিয়ু মেদিকেল কিৎশিংগী প্রিলিমিনরী দিজাইনশিং মপুং ফানা য়েংশিনখ্রে৷
4. গ্রাউন্দ তেস্ত অমসুং অহানবা অনমেন মিসনগীদমক হার্দৱেয়রর রিয়েলাইজেসন অসি এদভান্স ওইবা স্তেজ অমদা লৈরে৷
5. লোঞ্চ ভেহিকলগী হ্যুমেন রেতিংগী শরুক অমা ওইনা লিক্বুইদ ইঞ্জিনশিং ক্বালিফিকেসন তেস্তশিং পাংথোকপা হৌখ্রে৷

Department of Space
Training of Astronauts and Progress of Gaganyaan Mission
10 FEB 2021 4:20PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr.Jitendra Singh in a written reply to a question in the Lok Sabha today said that ffollowing initiatives have been taken by the Government for Indian leg of crew training:
1. Expert team is constituted to define the training curriculum.
2. Plan finalized for astronaut training building including requisite facilities with regard to Gaganyaan mission. Work order for the same has been released.
The details of progress of Gaganyaan is as follows:
1. The preliminary design of Gaganyaan system is completed.
2. Memorandum of understanding (MoUs) signed and in effect with;
• Indian Air Force for crew management activities for Indian human space flight programme;
• Seven (7) DRDO labs for design and development of human centric products; and
• Academic institutes for development of Microgravity payloads.
1. Major contracts signed and in effect.
2. Crew screening and selection completed. The crew members are currently undergoing generic space flight training at Russia.
3. Human Centric Products: Preliminary design review of various human centric systems such as Space food and Potable water, Crew health monitoring system, Emergency survival kit, Crew medical kit, etc. completed.
4. Hardware realization is in advanced stage for ground test and first unmanned mission.
5. Qualification tests of liquid engines as part of human rating of launch vehicle commenced.
DrJitendra Singh said that as per COVID 19 protocols in Russia and health advisories issued by local authorities, the Astronaut training in Gagarin Cosmonaut Training Center (GCTC), Russia was halted for a period from 28th March, 2020 to 11th May, 2020. As per the revised COVID 19 protocols the training of Indian astronauts has henceforth resumed since 12th May, 2020. He also informed that the First unmanned mission is planned in December 2021. Second unmanned flight is planned in 2022-23, followed by human spaceflight demonstration.