লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
চাইল্দ লেবর ইন্সতিত্যুতশিং
10 FEB 2021 5:22PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা চাইল্দ লেবর রিহেবিলিতেসন তৌনবা সরকারনা নেস্নেল চাইল্দ লেবর প্রোজেক্ত (এন.সি.এল.পি.) স্কীম ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। এন.সি.এল.পি. স্কীম হৌদোকপা অমদি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা খুদক্কী ওইনা হৌগদবা অসি থবক শুরিবা অঙাংশিং খঙদোকপগী সর্ভে পাঙথোকপনি। দিস্ক্রিক্ত মেজিস্ত্রেৎ/কল্লেক্তরনা লুংচিংবা এন.সি.এল.পি. প্রোজেক সোসাইতীশিংনা অকোনবা সর্ভে পাঙথোকখিবা অদুদগী চহি অহুমগী মনুংদা সর্ভে পাঙথোকপা মথৌ তাই মসিগীদমক ভারত সরকারনা জিলা অমদা সর্ভেগী লুপা লাখ ৪.০০গী শেনফম পীথখি। থবক শুহল্লমবদগী কল্লকপা/তোকহল্লকপা চহি ৯-১৪গী চহি কাংলুপকী অঙাংশিং এন.সি.এল.পি. স্পেসিএল ত্রেনিং সেন্তরশিং (এস.তি.সি.শিং)দা এনরোল তৌখি, মফম অসিদা মখোয়বু ফোর্মেল এজুকেসন সিস্তেমদা মেনস্ত্রীম তৌদ্রিঙৈ মমাংদা ব্রিদজ এজুকেসন, ভোকেস্নেল ত্রেনিং, মিদ দে মিল, স্তাইপেন্দ, হেল্থ কিয়র অসিনচিংবা ফংহনখি। ২০১৭গী মনুংদা এম/ও লেবর এন্দ ইমপ্লোইমেন্তনা স্কীম অসিদা থবক তৌবা ভোলুন্তিয়রশিংদা পীবা ওনরেরিয়ম হেনগৎহনখ্রে, এন.সি.এল.পি. মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ওনলাইন পোর্তেল – পেনসিল পোর্তেল শিজিন্নবা তঙাই ফদবা ওইহনখ্রে, স্তেৎ রিসোর্স সেন্তরশিং শেমখ্রে।
দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তর/দিস্ত্রিক্ত মেজিস্ত্রেৎকী চিয়রমেনশিপকী মখাদা দিস্ত্রিক্ত প্রোজেক্ত সোসাইতীশিংনানেস্নেল চাইল্দ লেবর প্রোজেক্ত স্কীমগী মখাদা স্পেসিএল ত্রেনিং সেন্তরশিং (এস.তি.সি.শিং) চল্লাইরি। পেনসিল পোর্তেলদা লৈরিবা ই-পাউ অসিগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিদা হৌজিক স্পেসিএল ত্রেনিং সেন্তর ২৪২২ লৈরি।
মসিগী ই-পাউ অসি লেবর এন্দ ইমপ্লোইমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী (আই/সি) শ্রী সন্তোশ কুমার গঙ্গৱারনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।

Ministry of Labour & Employment
Child Labour Institutes
10 FEB 2021 5:22PM by PIB Delhi
The Government is implementing the National Child Labour Project (NCLP) Scheme for rehabilitation of child labour in the country. Survey for identification of working children is the immediate starting point for launching and implementing the NCLP Scheme. The NCLP Project Societies headed by District Magistrate/Collector, are required to conduct survey within three years since the last survey for which an amount of Rs. 4.00 Lakh per survey per district is provided by the Government of India. Children in the age group of 9-14 years, rescued/withdrawn from work are enrolled in the NCLP Special Training Centres(STCs), where they are provided with bridge education, vocational training, mid day meal, stipend, health care, etc. before being mainstreamed into formal education system. During 2017, M/o Labour and Employment has increased the honorarium paid to the volunteers working in the Scheme, mandatory use of PENCil Portal- an online portal for effective implementation of NCLP, formation of State Resource Centers etc.
The Special Training Centers (STCs) underNational Child Labour Project Scheme are run by District Project Societies under the Chairmanship of District Collector/District Magistrate. There are 76 active District Project Societies and the total number of Special Training Centers is 2422 presently in the country as per the information available on the PENCiL Portal.
This information was given by Minister of State (I/C) for Labour & Employment Shri Santosh Kumar Gangwar in a written reply in Rajya Sabha today.